ZAPEČENÉ SMETANOVÉ BRAMBORY

Jednoduché, ale vynikající prosté jídlo. 
1 kg nových brambor omyjeme, malé překrojíme napůl, velké nakrájíme na silné plátky a 12 minut je povaříme ve slané vodě.
Zapékací misku vymastíme olivovým olejem a brambory do ní narovnáme.
Na lžíci másla zlehka osmahneme 3 stroužky česneku pokrájeného nadrobno a posekané čerstvé bylinky: tymián, šalvěj, petrželku, řeřichu atd.. Přilijeme 100 ml mléka a 100 ml smetany, krátce povaříme a vmícháme 150 g rozdrobeného čerstvého bylinkového sýra (nejlépe samozřejmě domácího) a podle potřeby přisolíme. Smetanovou směs nalijeme na brambory a pečeme při 200 stupních 30 minut dozlatova. Podáváme se salátem.


více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

TĚSTOVINY S RAJČATY A ŘEŘICHOU

Výborné, jednoduché a lehké jídlo.
600 g rajčat křížem neřízneme, spaříme, oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme nadrobno. Na dvou lžících olivového oleje zpěníme dva prolisované stroužky česneku, přidáme rajčata, osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem, přidáme lžíci vinného octa a lžíci cukru a krátce podusíme. Uvaříme balíček těstovin, do horkých vmícháme 150 g ricotty (nejlépe domácí), rajčata a svazek posekané řeřichy.


více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

PASTINÁKOVÁ POLÉVKA S JABLKY

Zvláštní hustá sladkokyselá polévka. Po prvních lžících, kdy mě překvapila neobvyklá chuť, mi polévka velmi zachutnala.
Na třech lžících oleje zpěníme dvě velké pokrájené cibule se lžičkou kari koření a půl lžičkou kurkumy, přidáme 750 g pastináku pokrájeného na kostičky, posypeme třemi lžícemi celozrnné mouky, zamícháme a osmahneme. Zalijeme 1 l zeleninového vývaru a vaříme doměkka. Polévku odstavíme z ohně, rozmixujeme, osolíme a vmícháme tři nahrubo nastrouhaná jablka a 250 ml zakysané smetany. Na talíři sypeme čerstvými bylinkami – petrželkou, pažitkou, kerblíkem, řeřichou a podobně.


více polévek najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

REBARBOROVÝ KOLÁČ S JOGURTEM

Nebudu vám lhát. Je strašně dobrej! 

Z 250 g polohrubé mouky, špetky soli, 20 g čerstvého droždí, dvou lžic cukru, 120 ml vlažného mléka a 40 g rozpuštěného másla zpracujeme obvyklým způsobem kynuté těsto, které dáme na hodinu na teplé místo vykynout.
1 kg rebarbory oloupeme, nakrájíme na kousky a se třemi lžícemi grenadiny a třemi lžícemi třtinového cukru podusíme asi deset minut, potom slijeme a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozválíme na hluboký plech vymaštěný máslem a necháme ještě 15 minut odpočinout.
150 g sušenek rozmixujeme nebo nadrtíme a posypeme jimi těsto. Na sušenkové drobečky poklademe okapanou rebarboru a vše zalijeme těstíčkem z 200 g bílého jogurtu, 250 ml smetany ke šlehání, 140 g cukru a 5 velkých vajec.
Pečeme na 180 stupňů asi 45 minut.


více moučníků najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

GULÁŠ NA VÍNĚ

2 sáčky (200 g) sojových kostek uvaříme půl hodiny ve vývaru spolu se lžící mleté papriky.
Na pěti lžících oleje zvolna osmahneme 4 velké nahrubo nakrájené cibule, jednu malou chilli papričku a 3 stroužky česneku, přidáme sojové kostky, krátce osmahneme, osolíme, přidáme čerstvě mletý pepř, tymián, koriandr, mletou červenou papriku, mletý zázvor a kmín, podlijeme červeným vínem a vývarem a dusíme doměkka. Vývar a víno podle potřeby přiléváme.
Podáváme s rýží.


více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

ŠALVĚJOVÁ TINKTURA

Šalvěj má silné antibiotické vlastnosti a působí proti množství mikrobů, například při zánětech močových cest, angíně, zánětech zažívacího traktu a proti gynekologickým zánětům. Zevně je účinná na rány a exémy a také jako kloktadlo nejen při angíně, ale i aftech. Používá se také úspěšně při léčbě pásového oparu nebo jako prostředek proti padání vlasů.
Čerstvá šalvěj údajně působí proti cukrovce.
Jeden hmotnostní díl čerstvé drogy zalijeme 5 hmotnostními podíly 60 - 70% alkoholu. Uzavřeme do sklenice a necháme při pokojové teplotě jeden až dva týdny macerovat. Denně protřepáváme. Slijeme přes plátno do lahvičky, dávkujeme 20 - 25 kapek 3 x denně.


více o bylinách najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

ČOČKOVÝ SALÁT

Výborný salát, doporučuju! 
Den předem namočíme 230 g čočky, druhý den vodu vyměníme a čočku vaříme 15 minut, slijeme ji, necháme dobře okapat, za tepla promícháme se zálivkou a necháme vychladnout.
Zálivka: 100 g rajského protlaku, šťáva z ½ citrónu, velká lžíce medu, dvě lžíce olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř a dva utřené stroužky česneku.
4 rajčata oloupeme, zbavíme semínek a nadrobno nasekáme, 3 řapíky celeru nakrájíme na tenké plátky a 3 jarní cibulky na tenká kolečka. Zeleninu smícháme s čočkou a necháme chvíli odležet.



JARNÍ SALÁT

V míse promícháme 20 ředkviček nakrájených na tenké plátky, 2 mrkve nakrouhané škrabkou na brambory na tenké dlouhé proužky, 1 salátovku nakrájenou na půlkolečka, jednu nebo dvě jarní cibulky nakrájené i s natí a hlávku ledového salátu pokrájeného na nudličky.
Připravíme zálivku z 200 g bílého jogurtu, dvou lžic olivového oleje, 1 lžíce vinného octa nebo citrónové šťávy, 2 lžic cukru, soli a pepře a vmícháme ji do salátu. Necháme trochu odležet aby se spojily chutě a podíváme s celozrnným pečivem.


více salátů na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

ZELENINA PO KAŠMÍRSKU

Na třech lžících oleje zvolna osmahneme dvě lžíce strouhaného čerstvého zázvoru a koření: 1 lžíce drceného římského kmínu, 1 lžička kari, 1 lžička drceného koriandru, ½ lžičky drceného kardamonu, ½ lžičky mleté skořice a ½ lžičky drceného pepře. Přidáme asi 8 malých nových brambor rozkrojených napolovic, podlijeme sběračkou vody a dusíme 10 minut. Přidáme jeden květák rozebraný na malé růžičky a dusíme dalších 10 minut. Nakonec přidáme 400 g mraženého hrášku, který jsme předem zalili vroucí vodou a nechali okapat a 200 ml bílého jogurtu. Krátce povaříme, osolíme a na talíři sypeme nahrubo sekanými nasucho praženými mandlemi.


více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

HOUSKY KYNUTÉ PŘES NOC

V míse promícháme 300 g špaldové mouky a 300 g hladké bílé mouky, 50 g ovesných vloček, ½ kávové lžičky sušeného droždí, lžičku soli a zalijeme 500 ml vody nebo syrovátky. Rozmícháme, ale nehněteme, zakryjeme potravinářskou fólií nebo pokličkou a necháme přes noc (12 hodin) při pokojové teplotě kynout. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, pokud je moc řídké a lepí se, postupným překládáním do něho zapracujeme ještě trochu mouky, přiklopíme mísou, ve které kynulo a necháme dvě hodiny odpočívat. Potom těsto znovu prohněteme, rozdělíme na 16 stejných dílů a každý z nich rozdělíme na tři kousky, ze kterých vyválíme asi 10 cm dlouhé válečky. Z válečků upleteme houstičky, narovnáme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, mákem, hrubou solí, vločkami, lněným semínkem nebo čímkoliv, co máme rádi a necháme 20 minut dokynout. Předehřejeme troubu na 240 stupňů a pečeme je dozlatova, mně to trvalo asi 15 minut.


více domácího pečiva najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

TVAROHOVÉ TAŠTIČKY

Z 250 g hladké bílé mouky, 250 g špaldové mouky, špetky soli, 1 vejce, 200 ml mléka, 20 g čerstvého droždí, 70 g cukru, 100 g másla a citrónové kůry zpracujeme kynuté těsto obvyklým způsobem a dáme na hodinu na teplé místo kynout.
Ze 400 ml mléka a 1 vanilkového pudingového prášku uvaříme hustý puding a dáme zchladnout. Když je puding ještě teplý, vmícháme do něho 4 vrchovaté lžíce medu, hezky se v něm rozpustí. Ke zchladlému pudingu přidáme 500 g pevného tvarohu (s vaničkovým byste měli náplň příliš řídkou) a lžíci citrónové kůry a všechno dohladka rozmixujeme.
Z vykynutého těsta rozválíme na pomoučeném vále placku a vykrajujeme z ní obdélníky velké asi jako dlaň i s prsty. Polovičku nařežeme rádýlkem, na druhou polovinu dáme vrchovatou lžíci tvarohové náplně a zakryjeme mřížkovanou půlkou. Dobře přimáčkneme, potřeme vejcem a dáme ještě na 20 – 30 minut na plech dokynout. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut.


více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

INDICKÁ RAJČATOVÁ POLÉVKA

Na třech lžících ghí nebo oleje několik minut osmahneme 1 pokrájenou cibuli, 1 zelenou papriku nakrájenou na tenké proužky a 1 polévkovou lžíci čerstvě drceného římského kmínu (rozhodně ho nevynechávejte). Vlijeme 750 ml zeleninového vývaru, vsypeme 250 g v teplé vodě propláchnuté červené čočky a 400 g oloupaných rajčat pokrájených na kostičky. Vaříme asi dvacet minut, dokud není čočka měkká a rozpadlá. Osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a na talíři zdobíme čerstvým koriandrem, petrželkou nebo řeřichou.


více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

ZELENINOVÝ ŠAŠLIK S RAJČATOVOU OMÁČKOU

Uvaříme asi 12 až 16 malých nových brambor i se slupkou, necháme je vychladnout a překrojíme je na polovic. 2 červené papriky nakrájíme na čtverečky, 4 cibule na osminky a jednu cuketu na půlkolečka. Na špejle střídavě napichujeme pokrájenou zeleninu a rovnáme je do pekáčku z rozpáleným olejem. Pokapeme je olejem, posolíme, posypeme červenou paprikou, tymiánem a čerstvě mletým pepřem a dáme na půl hodiny péct do trouby rozpálené na 230 stupňů. Mezitím si připravíme omáčku:
Na dvou lžících oleje necháme změknout dvě pokrájené cibule a 4 stroužky česneku, přidáme konzervu krájených rajčat, 150 ml červeného vína, dvě lžíce kaparů, sůl a lžíci cukru a podusíme do zhoustnutí.




více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

KRUPICOVÝ ŠNEK

Tenhle starý záhorácký recept jsem našla tady a trochu ho poupravila. Je to docela zajímavá a dobrá alternativa mazance.
Ve 150 ml vlažného mléka rozpustíme lžíci másla a rozmícháme v něm 10 g čerstvých kvasnic, špetku soli a lžíci cukru.
Do mísy prosejeme 170 g hladké bílé mouky a 80 g hladké špaldové mouky, vlijeme mléko s droždím, promícháme a dobře zpracujeme vláčné těsto. Dáme zakryté na hodinu kynout na teplé místo a připravíme si nádivku:
V hluboké pánvi rozehřejeme 100 g másla, vsypeme 150 g hrubé krupice, 50 g mletých ovesných vloček a 50 g mletých vlašských ořechů. Přidáme tři vrchovaté lžíce medu a pozvolna pražíme na středním stupni dozlatova. Odstavíme z ohně, vmícháme 2 lžíce jablečné mouky (můžete vynechat) a lžíci skořice. Zalijeme 150 ml vody, dobře promícháme a necháme stát.
Vykynuté těsto rozválíme na tenkou placku, největší, jaká se vám povede, posypeme nádivkou a vanilkovým cukrem a stočíme do závinu. Smotáme do šneka a vložíme do menší zapékací mísy dobře vymaštěné máslem. Dáme ještě na půl hodiny do tepla dokynout, zalijeme 100 ml mléka a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Během pečení potíráme rozpuštěným máslem. Po třiceti minutách zalijeme dalšími 100 ml mléka a dopečeme dozlatova, pečení trvá celkem asi hodinu. Šneka vyklopíme na mísu a pocukrujeme.



více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

POMERANČOVÉ ŘEZY

S tímhle moučníkem je hodně patlání a na servírování jsou vyloženě nešikovný, ale zato je opravdu dobrý.
250 g lístkového těsta (jmenuje se tak proto, že lístkuje, kdyby mě zase chtěl někdo napomínat 
.) Dříve se mu tak říkalo běžně, dneska už se vžilo spíš označení listové, ale mně se ten starší, původní název, líbí nějak víc) rozdělíme na dvě poloviny. Z jedné poloviny vyválíme obdélník, velký akorát tak, aby se nám vešel na plech. V obdélníku vyřízneme rádýlkem vnitřek, aby nám vznikl ozdobný rámeček. Vnitřek přidáme ke druhé polovině těsta a rozválíme obdélník stejně velký, jako je rámeček. Oba dva díly potřeme rozšlehaným vejcem a na plechu vypláchnutém studenou vodou postupně upečeme dozlatova na 200 stupňů.
Ve vodní lázni necháme zhoustnout 300 ml mléka, 2 žloutky a 5 lžic cukru. Vymačkáme šťávu ze dvou pomerančů a svaříme ji s vrchovatou polévkovou lžící agaru. Pomerančový gel vléváme tenkým pramínkem do mléka se žloutky a stále mícháme. Společně metlou vyšleháme a dáme zchladnout a částečně ztuhnout. 200 ml šlehačky ušleháme se ztužovačem, vmícháme ji do pomerančového krému a potřeme jím upečený plát těsta. Ozdobíme pomerančovými dílky z 1 pomeranče a přiklopíme rámečkem. Necháme ztuhnout v chladničce. Můj muž říká, že jsem toho moučníku udělala zbytečně málo




NUDLE S TOFU

Vynikající jídlo, já bych se toho mohla užrat 

Rozmícháme šťávu z jedné limetky, 4 lžíce oleje, sůl, čerstvě mletý pepř a půl lžičky chilli. 400 g tofu (já mám nejradši lahůdkové, ale můžete použít i přírodní nebo bylinkové, jaké máte nejradši) nakrájíme na kostičky, promícháme s marinádou a necháme v ledničce odpočívat. Mezitím si nakrájíme zeleninu: 4 jarní cibulky na tenká kolečka, 4 velké mrkve a pěkný kousek čerstvého zázvoru na tenoučké nudličky a 200 g hlívy na nudličky. V hluboké pánvi wok rozpálíme lžíci oleje a zprudka na něm osmahneme okapané tofu. Tofu vyjmeme a do pánve postupně dáváme zeleninu a každou smažíme asi 3 – 4 minuty. Nejdříve zázvor, potom cibulku, pak mrkev a nakonec houby. 250 g čínských nudlí připravíme podle návodu na obalu, propláchneme, necháme okapat a přidáme do pánve. Osolíme, přidáme zbylou marinádu a tři lžíce sojové omáčky a ještě chvíli smažíme. Nakonec vmícháme tofu a podáváme.





OSTRUŽINÍK

List sbíráme v květnu a začátkem června před kvetením. Obsah účinných látek je v ostružině poměrně malý, proto ji neužíváme samostatně, ale přidáváme do směsí. Působí močopudně, staví krvácení a desinfikuje trávicí a močové ústrojí, působí i proti kašli a na bolest v krku (jako kloktadlo). Zevně lze ostružinu s úspěchem použít do směsí k léčbě kožních zánětů a exémů. Ostružiník můžeme pít neomezeně a dlouhodobě, nemá žádné známé nežádoucí účinky. Je vhodný do běžných, každodenních bylinkových čajů, které nemají výrazné léčebné účinky. Na takové čaje ho mícháme do směsí spolu s maliníkem, jahodníkem, sušenými jablečnými slupkami jako základem a přidáme podle chuti různé ochucující výrazné složky: mateřídoušku, mátu, hřebíček nebo skořici.


více o bylinách najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

OŘEŠÁK KRÁLOVSKÝ

Ořešák má léčivé listy sbírané v červnu a zelené oplodí sbírané v srpnu; i když předmětem zájmu je především plod.
Droga působí silně svíravě, antibakteriálně (zejména proti stafylokokům) a protizánětlivě. Používá se na kloktadla a výplachy, zevně pomáhá při akné a kožních zánětech nejrůznějšího původu a exémech. Nejlepších účinků dosáhneme s odvarem. List svaříme ve vodě a necháme mírně vařit 10 až 15 minut v zakryté nádobě.
Já osobně přidávám list ořešáku do pleťového oleje.


více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

HLOH

Sbíráme nejčastěji květy, správný čas je zrovna teď, koncem května. Můžeme sbírat i list a hložinky. Hloh je bylinou srdce, upravuje krevní oběh, srdeční rytmus, rozšiřuje věnčité tepny, snižuje krevní tlak, snižuje otoky a mírně uklidňuje. Pomáhá při doléčování infarktu a tlumí dokonce klimakterické potíže. Ženám pití čaje z květů hlohu pomáhá pochopit svou ženskou stránku a naladit se na ni, mužům zase pomáhá pochopit ženy, hlavně tu svou . Čaj z hlohu můžete pít bez omezení a dlouhodobě, nemá žádné nežádoucí účinky.
Nejlépe se osvědčila tinktura z květů vyrobená obvyklým způsobem, ale lze použít i klasický nálev užívaný 3 x denně.
Hloh má rozporuplnou pověst. Podle některých tradic, převážně irských, je hloh stromem neštěstí a smrti a za žádných okolností by se neměl nosit do domu. Pach hlohu se považuje za škodlivý a smrtonosný (patrně jde o pozůstatek spojení s velkou morovou epidemií v Londýně) Ode mě se už ale nic dalšího špatného o hlohu nedozvíte, protože to osobně považuju za nesmysly a propagandu křesťanských inkvizitorů, kteří ve středověku prohlašovali , že hloh je stromem čarodějnic a že se v něj mohou libovolně proměňovat.
Pro mě je hloh překrásný keř nebo malý, uzlovatý strom, jehož květy nevoní každému (mně ano!). Je strážcem pramenů, se kterými je často spojován a domovem dryád. Dokonce Jack in the Green má velmi úzké spojení s hlohem. V prastaré keltské kultuře se pokácení hlohu prý trestalo smrtí. Dodnes jsou v Irsku některé stromy hlohu nedotknutelné a často stojí jako strážci posvátných pramenů a studní. Stejně jako dub je i hloh vchodem do jiného světa, je opředen tajemstvím Bohyně.
Hloh je prastarým, mezinárodním poslem léta a my bychom jej měli milovat i třeba jen kvůli tomu. Navíc je magickým stromem spánku. Viviane použila na Merlina kletbu, která jej uvrhla do spánku pod hlohem a on se tak probudil v jiné době – ale nebyl ani o den starší než když usínal. My snad dnes můžeme pomocí spánku pod hlohem cestovat do jiných dimenzí, i když nám to středověk ztížil zasetím semínek strachu – kdo pod hlohem usne, probudí se v pekle!
Dnes už mnoho nevíme o prastarých magických úkonech, známe je jen z překroucené, modifikované a převážně duchaprázdné podobě, neznáme totiž jejich smysl. Jediná správná cesta je pro nás cesta srdce, vlastních zkušeností, trpělivosti a vnímavosti. Hloh je nádherný, prastarý ochránce a z toho bychom měli vyjít.



více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

REBARBOROVÝ KOLÁČ S TOFU

Neděste se, je výtečný.
Rozmixujeme 100 g vlašských ořechů a 100 g ovesných vloček, vmícháme 100 g celozrnné mouky, 50 g třtinového cukru a 80 g slunečnicového oleje. Zpracujeme drobenku, z níž dvě třetiny vtlačíme do vymaštěné koláčové formy nebo menšího plechu.
750 g rebarbory oloupeme, nakrájíme na kousky, dáme do kastrůlku, vsypeme 3 lžíce třtinového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, přidáme lžíci vody a rozdusíme. Nakonec vmícháme tři lžíce Solamylu, necháme projít varem a odstavíme.
Rozmixujeme nastrouhanou kostku (200 g) přírodního tofu s 200 g bílého jogurtu, 2 vejci a 100 g cukru a vmícháme do rebarbory. Směs nalijeme na těsto a posypeme zbytkem drobenky. Pečeme při 150 stupních hodinu. Krájíme vychladlé.



více nápadů na zdravé moučníky najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

JEŘÁB


Jeřáb má léčivé květy, plody, kůru i listy. Květy se sbírají před polednem za slunečného počasí v plném květu, to je zrovna teď, v květnu. Květy i plody obsahují téměř stejné účinné látky, květy mají v sobě ale navíc látky, které se podobají ženským hormonům, proto se používají hlavně při nedostatečnosti ženských pohlavních hormonů a také při dalších potížích, například při bolestivé menstruaci nebo v přechodu. Účinná je tinktura zpracovaná obvyklým způsobem nebo nálev užívaný 3 x denně.
Plody jeřabin už nejsou výlučně ženskou bylinkou, uplatňují se úspěšně při léčbě revmatismu, pročišťují krev, posilují imunitní systém, účinkují jako kloktadlo při bolestech v krku, angíně a chrapotu. Je vhodné nasušit, podrtit a přidávat do protirevmatických směsí. Můžeme použít i odvar z čerstvých jeřabin nebo macerát louhovaný nejméně 6 hodin. Oblíbenou lékovou formou je také jeřabinový sirup nebo dokonce marmeláda, která je lahodná. Jeřabiny nejezte syrové, nejsou sice navzdory obecně rozšířené víře jedovaté, ale dráždí žaludek vinou kyseliny parasorbinové.
Odvar z kůry se používá proti průjmu.
Jeřáb je nádherný, tajuplný strom, je jedním z nejuctívanějších stromů v celé severozápadní Evropě. Jeho vážnost předstihovala dokonce i vážnost dubu či buku. Dřevo jeřábu nesmělo být použito ke spalování ničeho jiného než mrtvých nebo divinaci nebo pečení rituálního pečiva. Jeho anglické jméno je rowan a vzniklo ze skandinávského slova runa neboli kouzlo. Jeřáb má silnou ochrannou moc, zvláště proti čarování. Tím, že čistí naši krev, očišťuje zároveň naši duši a naše postoje, negativní myšlenky a destruktivní vzory chování. ČINÍ NÁS ODOLNÝMI VŮČI ZAKLÍNADLŮM Z TOHOTO SVĚTA TÍM, ŽE NÁS SILNĚJI SPOJUJE S NAŠÍM VYŠŠÍM JÁ, ZDROJEM NAŠÍ OPRAVDOVÉ, AUTENTICKÉ INSPIRACE, KTERÉ JE JEDINOU ZÁRUKOU TOHO, ŽE SE NESTANEME OBĚTÍ FALEŠNÝCH PROROKŮ. POUZE TÍM, ŽE JSME SKUTEČNĚ SAMI SEBOU, JSME CHRÁNĚNI PŘED ZTRACENÍM SE V DŮSLEDKU SVÁDĚNÍ NEBO ČAROVÁNÍ.
Na severu Británie se větévky jeřábu přivazovaly nad chlévy i domy pro ochranu. Z jeřábu trhaného na svátek Beltane se vyráběl (a dosud vyrábí) mocný ochranný amulet v podobě rovnoramenného kříže svázaného červenou nití. Sušené plody a listy se pálily při obřadech k přivolávání duchů, které bylo nutné požádat o pomoc. Pálily se ale také z důvodu odstraňování negativních způsobů myšlení.
Podle keltských pověstí mají jeřabiny moc prodloužit život, byly pokrmem bohů.
(zdroj: Janča, Zentrich, Hageneder, Lavenderová, Franklinová)


HOŘČIČNÁ OMÁČKA S BYLINKAMI

Dnes se u nás sešlo moc strávníků, se kterými jsem nepočítala, tak jsem zkontrolovala zásoby, obešla zahradu a uvařila tohle. Všem moc chutnalo.
Rozšleháme metličkou 250 ml smetany, 250 ml mléka, tři vrchovaté lžíce Solamylu, jednu vrchovatou lžíci dijonské hořčice, lžičku drceného hořčičného semínka, sůl a půl lžičky čerstvě mletého pepře. Misku různých bylinek (kopřiva, jitrocel, popenec, bršlice, vrbina penízková) opereme a rozmixujeme krátce v mixéru nahrubo. Na dvou lžících másla necháme změknout pokrájenou cibuli, vlijeme asi 300 – 400 ml mléka (bohužel jsem to nezměřila), přivedeme k varu a za stálého míchání přilijeme smetanovou směs. Přivedeme znovu k varu, vsypeme posekané bylinky a necháme jen přejít varem. Odstavíme a vsypeme svazek pokrájené pažitky. Na talíř narovnáme rozpůlenou novou bramboru uvařenou s libečkem, kopeček dušené jasmínové rýže, vařené vajíčko a zalijeme omáčkou.


více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

JARNÍ PLEŤOVÝ OLEJ

Zklidňující, hojivý.
List ořešáku, list jasanu, list moruše, list ostružiníku, list břečťanu, mladé modřínové výhonky, popenec a jitrocel dáme do sklenice, zalijeme kvalitním slunečnicovým olejem a půl hodiny zahříváme ve vodní lázni, nevaříme. Zavíčkujeme a necháme při pokojové teplotě jeden týden macerovat. Přecedíme přes plátýnko a přelijeme do tmavé lahvičky, kterou uchováme v chladu. Používáme po kapkách jako pleťový olej.


více o bylinách najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

ČOČKOVÁ POLÉVKA S MRKVÍ A KNEDLÍČKY

Večer předem namočíme 400 g červené neloupané čočky do studené vody.
Na dvou lžících másla necháme změknout pokrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájených 400 g mladé mrkve, chvilku restujeme, vsypeme posekaný čerstvý libeček, přilijeme 2 l vody nebo zeleninového vývaru, vsypeme scezenou propláchnutou čočku a vaříme 15 minut. Do hotové polévky vmícháme sekanou petrželku a zvlášť uvařené knedlíčky (zde přichází opět ke slovu domácí šalvějové pesto, ale můžete použít jiné nebo jen samotné bylinky):
Kostku přírodního tofu (200 g) najemno nastrouháme, vmícháme 1 vejce, tři lžíce domácího šalvějového pesta a tři lžíce strouhanky. Osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a tvoříme malé knedlíčky, které zavařujeme do vroucí slané vody a vaříme 4 – 5 minut.



více receptů najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

VLASOVÝ OLEJOVÝ ZÁBAL

Mám hodně suché vlasy a po umytí se mi dělají lupy. Večer před tím, než si chci umýt vlasy, vetřu do nich malé množství bylinného oleje, zabalím do šátku a nechám přes noc působit, ráno normálně umyju šampónem. Do sklenice vložíme čerstvé byliny - kopřivu a březové listí a zalijeme je panenským olivovým olejem, nejlépe v biokvalitě. Zahříváme půl hodiny ve vodní lázni, ale nevaříme! Poté zavíčkujeme a necháme týden při pokojové teplotě dozrát. Přefiltrujeme přes plátno, důkladně vymačkáme.


více o bylinách na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

UROLOGICKÝ ČAJ

Směs na podporu léčby zánětu močového měchýře na objednávku od kamarádky Lucie 
Obsahuje: 1 díl popence, 2 díly bezu, 2 díly řebříčku a 2 díly lípy


více o bylinkách na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

ZELENINOVÉ BIRYANI

Výborné jídlo, ale pro mě na přípravu příliš složité, každou přísadu jsem připravovala zvlášť a je to pracné a zdlouhavé, ale určitě se to podepíše na chuti, takže pokud se rozhodnete tohle jídlo dělat, neodflákněte to, opravdu připravujte všechno zvlášť a postupně, my jsme si moc pochutnali.
Namočíme 280 g rýže basmati. Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme, zatížíme prkénkem a necháme 30 minut vypotit, omyjeme ho, osušíme a nakrájíme na kostičky. Červenou nebo oranžovou papriku nakrájíme na nudličky. 1 cibuli, 3 stroužky česneku a kousek zázvoru rozmixujeme se dvěma lžícemi vody na hladkou pastu. Dvě cibule nakrájíme na tenká kolečka a dozlatova je 15 minut smažíme na dvou lžících oleje, vyjmeme je a necháme je okapat na ubrousku. Do pánve dáme 50 g kešu ořechů a opatrně je osmahneme, aby se nepřipálily, přidáme 50 g hrozinek, necháme nabobtnat a přendáme na pergamenový papír k cibuli. Do pánve přilijeme dvě lžíce oleje, vsypeme lilek a papriku a pět minut smažíme. Dáme je odmastit a na pánvi osmahneme pět minut 3 pastináky pokrájené na centimetrové kostičky, přidáme 130 g kešu ořechů a ještě minutu dvě mícháme. Přesypeme stranou k lilku a paprice a na pánvi podusíme cibulovou pastu dokud nezačne hnědnout, potom přidáme lžičku drceného římského kmínu, lžičku drceného koriandru a půl lžičky chilli. Osmahneme, přidáme 150 ml bílého jogurtu, přivedeme k varu, vsypeme lilek, papriku a pastinák, osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a dusíme pod pokličkou na mírném ohni 30 minut. Rýži propláchneme a vsypeme do 300 ml vroucí osolené vody. Vaříme 5 minut.
Vymastíme zapékací pekáček, vsypeme do něho dušenou zeleninu, na ni navrstvíme rýži, vařečkou uděláme uprostřed díru až na dno pekáčku, posypeme osmahnutou cibulkou, kešu a hrozinkami, pokapeme dvěma lžícemi rozpuštěného másla (ghí), přikryjeme pečicím papírem, zatížíme pokličkou a pečeme na 170 stupňů 30 – 40 minut. Podáváme horké s vařenými vejci.



více receptů najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

VEGETARIÁNSKÝ SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Nejdříve uvaříme dva balíčky sojových kostek (já měla pouze nudličky, ale kostky se hodí lépe) půl hodiny v zeleninovém vývaru se lžící mleté papriky. Na 4 lžících oleje necháme zesklovatět 3 velké pokrájené cibule a 3 stroužky česneku, přidáme lžíci červené papriky, lžičku kmínu, půl lžičky pepře a 1 bobkový list. Vmícháme uvařené a scezené sojové maso (vývar nevyléváme, guláš jím podlijeme), 500 g kysaného zelí, jednu červenou a jednu oranžovou papriku pokrájenou na kostičky a konzervu loupaných rajčat nakrájených na kostky. Osolíme, podlijeme trochu vývarem a dusíme, dokud zelí nezměkne, trvá to asi půl hodiny. Odstavíme a vmícháme 250 ml zakysané smetany (vegani vynechají), případně dosolíme. Podáváme s tradiční maďarskou přílohou – vařenými krupkami nebo s chlebem, knedlíkem nebo drobnými těstovinami.


více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

NUDLE NA JISTOTU

Tohle jídlo nemůžete pokazit, protože většinu ingrediencí už máte hotových podle mých receptů .
Na dvou lžících olivového oleje zlehka osmahneme cibuli a dva stroužky česneku, přidáme na tenké proužky pokrájenou mladou cuketu, osolíme a 10 minut opékáme. 
Smícháme 200 g domácí ricotty a tři vrchovaté lžíce domácího šalvějového pesta.
Uvaříme domácí nudle, promícháme je za horka s ricottovým krémem a na talíři poklademe osmahnutou cuketou.


více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

JAHODOVÝ KOLÁČ Z MRAŽENÝCH JAHOD

Ze 150 g polohrubé mouky, špetky soli, 50 g mletých ořechů, 100 g másla, dvou lžic moučkového cukru a 1 vejce zpracujeme těsto, které prsty namočenými ve studené vodě vtlačíme do vymaštěné dortové formy. Z pečicího papíru vystřihneme kruh, položíme ho na těsto, zatížíme fazolemi a 15 minut pečeme při 200 stupních. Papír s fazolemi odstraníme.
Svaříme 150 ml mléka a 200 g zakysané smetany, pokud máte vanilkovou dřeň, přidejte ji tam. Mléko se srazí, ale to nevadí.
Rozšleháme 1 vejce, 4 žloutky a 60 g moučkového cukru, vmícháme trochu prochladlou mléčnou směs, metlou rozšleháme a mícháme ve vodní lázni, dokud nezhoustne. Nalijeme na předpečený korpus, teplotu v troubě zmírníme na 150 stupňů a pečeme 30 minut. Na krém rozložíme částečně rozmražené jahody (nesmí z nich být kaše, nechávám je pomalu rozmrzat přes noc v sítu v chladničce) a potřeme je tuhým sněhem ze 4 bílků, do kterého jsme vmíchali 100 g mandlových lupínků a dvě lžíce moučkového cukru. Dopečeme, dokud sněhová čepice nezezlátne.



více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

DVŮR VE SVATOJÁNU


ŠALVĚJOVÉ PESTO

100 % vegan
Do mixéru dáme šalvějové lístky, rozmixujeme, přidáme česnek, rozmixujeme, přidáme vlašské ořechy, rozmixujeme, přidáme slunečnicová semínka, rozmixujeme, nakonec přidáme sůl a olivový olej a rozmixujeme dohladka. Naplníme do skleničky a zalijeme olejem. Uložíme v chladničce a používáme na těstoviny.


více všelijakých pokusů najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

RIZOTO S MRKVÍ

Naprosto dokonalé, musela jsem si přidat proti své vůli .
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a 10 minut na něm opékáme 500 g na tenká kolečka pokrájené sladké jarní mrkve. Osolíme, přidáme lžičku kari koření, tři lžíce hrozinek a svazek jarní cibulky pokrájené na kolečka a ještě pět minut opékáme. Připravíme obvyklým způsobem 4 – 5 porcí dušené (nebo vařené, jak je kdo zvyklý) jasmínové rýže a nasucho opražíme 50 g slunečnicových semínek dozlatova. Hotovou rýži spolu se semínky vmícháme do mrkve, na talíři sypeme pažitkou.



TVAROHOVÝ KOLÁČ S MANDARINKAMI

Vynikající tvarohový koláč, opravdu.
Ze 150 g tužšího tvarohu, 1 vejce, 4 lžic oleje (já dala jednu lžíci citrónového oleje Estermann kvůli vůni), 50 g cukru, 200 g polohrubé mouky a půl balíčku kypřicího prášku zpracujeme vláčné těsto, které vyválíme nebo prsty vtlačíme do větší dortové formy, okraje necháme zvýšené. 
Dvě malé konzervy mandarinek (po 315 g) slijeme a necháme okapat.
Rozmixujeme nebo rozmícháme vidličkou 750 g tvarohu, 200 g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 3 žloutky, 120 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového pudingového prášku, lžíci strouhané citrónové kůry a lžičku kypřicího prášku, vmícháme polovinu okapaných mandarinek a tuhý sníh ze 3 bílků. Tvarohovou náplň navrstvíme na těsto, povrch uhladíme a ozdobíme druhou polovinou mandarinek.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi hodinu. Krájíme až úplně vychladlé!



více nejrůznějších moučníků najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

ZELNÉ PLACKY

Naprosto jednoduché a rychlé pečivo a k tomu dobré, můžete ho přikusovat k polévce nebo salátu nebo jen potřít rozpuštěným máslem.
250 g kysaného zelí nakrájíme nadrobno, smícháme se solí, jedním vejcem a 250 g hladké celozrnné mouky. Zpracujeme na těsto na pomoučeném vále, vyválíme hada a nakrájíme kousky, které rozválíme na placičky. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem dočervena při teplotě 230 stupňů asi 20 – 30 minut.
Z tohoto množství je asi 20 malých placiček.


více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

HUSTÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA

Na dvou lžících rozehřátého másla necháme změknout jednu cibuli, dva stroužky česneku a kousek nastrouhaného zázvoru. Přisypeme lžičku červené papriky, nahrubo nastrouhanou zeleninu: 3 mrkve, kousek celeru, 1 petržel, 1 kedluben a nakrájenou půlku hlávky mladého zelí. Zalijeme 350 ml rajčatové šťávy (mám domácí) a 1 a půl litry vody. Propláchneme 50 g rýže a přidáme ji do polévky. Osolíme a vaříme 15 – 20 minut, zelenina se nesmí rozvařit, musí zůstat křupavá. 1 vejce rozšleháme se dvěma lžícemi smetany a vlijeme do polévky. Necháme srazit a podáváme sypané pažitkou a s chlebem.


více vegetariánských polévek najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

DNEŠNÍ SÝR Z MLÉKA

Tentokrát se štiplavou řeřichou



RAGÚ ZE SOJOVÉHO MASA

Na třech lžících oleje necháme změknout 4 jarní cibulky, zasypeme kořením (půl lžičky ostrého karí, půl lžičky kurkumy, špetku drceného hřebíčku, špetku drceného badyánu, špetku mletého fenyklu a špetku skořice) a ještě chvíli opékáme, aby se koření rozvonělo. Přidáme jedno balení sojových nudliček předem vařených půl hodiny ve vývaru a scezených, jednu pokrájenou oranžovou papriku a misku vyloupaných arašídů. Mícháme a opékáme 10 minut, potom zalijeme malou plechovkou kokosového mléka (asi 120 ml), přidáme dvě lžíce dobré sojové omáčky, osolíme a dusíme zakryté 20 minut. Podáváme s dušenou jasmínovou rýží posypané natrhanými lístky čerstvé bazalky.


více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

KOLÁČ S RICOTTOU A JABLKY

Ze 300 g polohrubé mouky, 150 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 sáčku vanilkového cukru, 1 žloutku, 1 lžíce studené vody a špetky soli zpracujeme těsto. Dvě třetiny vtlačíme do větší (26 cm) dortové formy, ze třetiny uválíme váleček, obtočíme jej po obvodu těsta a vidličkou rozmáčkneme. Formu z těstem dáme na půl hodiny chladit a připravíme si náplň:
500 g jablek (asi 3 – 4 jablka) nakrájíme na osminky i se slupkou a podusíme je tři minuty v 200 ml jablečného moštu se dvěma lžícemi rumu. Jablka slijeme a necháme okapat, šťávu ale nevyléváme. Rozšleháme 4 žloutky se 100 g moučkového cukru, šťávou a kůrou z jednoho pomeranče, 1 sáčkem vanilkového pudingového prášku, 500 g ricotty a 100 ml šťávy z dušených jablek. Nakonec vmícháme sníh z 5 bílků. Polovinu ricottové směsi rozprostřeme na těsto, poklademe jablky a zakryjeme druhou polovinou. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 40 minut. Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme lístky meduňky.


více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

ČOČKA S KOŘENOVOU ZELENINOU

Chudé, jednoduché, ale dobré a zdravé jídlo.
400 g čočky namočíme přes noc, druhý den propláchneme, zalijeme vodou a vaříme 15 minut s bobkovým listem a novým kořením. Přidáme 400 g nahrubo nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) a vaříme dalších 15 minut. Přebytečnou vodu slijeme a použijeme třeba do polévky, vyjmeme koření, vmícháme sůl, tři utřené stroužky česneku, lžíci vinného octa a dvě lžíce másla a sypeme pažitkou. Podáváme s čerstvou zeleninou – rajčaty, salátem…



více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu