OSTRUŽINOVÝ DORT S TOFU

100 g nastrouhaných nebo pomletých kešu oříšků smícháme se 150 g pomletých špaldových vloček, 50 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru), lžičkou kypřicího prášku a 80 g oleje. Vznikne drobenka, jejíž dvě třetiny vtlačíme do vymaštěné rozevírací dortové formy o průměru 20 cm. Potřeme tofu krémem, který připravíme tak, že rozmixujeme dohladka 500 g přírodního tofu, balíček (200 g) kokosového krému v bločku, jenž necháme předem změknout ve vodní lázni, 200 ml kokosové smetany, 100 g rýžového sirupu, šťávu z jednoho citrónu a 3 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu. Poklademe 400 g ostružin, které mírně rukou zatlačíme do krému a posypeme zbytkem drobenky, kterou také mírně přitlačíme. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut. Krájíme až zcela vychladlé.



31. srpen

Horký červenec - parný srpen.


Tímto příspěvkem ukončuji sérii pranostik.

ZELENÁ ČOČKA S HOUBAMI, MRKVÍ A RAJČATY

V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce olivového oleje a osmahneme na něm dvě cibule a čtyři stroužky česneku, vše pokrájené na kostičky. 100 g pevných hub, třeba klouzků, očistíme, nakrájíme a přidáme do pánve. Deset minut opékáme, občas zamícháme. Přidáme 100 g sušených rajčat naložených v oleji nakrájených na drobno a 250 g nahrubo nastrouhané mrkve. 250 g zelené čočky propláchneme v cedníku, 500 g rajčat spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a oboje přidáme do pánve. Zalijeme 250 ml zeleninového vývaru, osolíme a v odkryté pánvi zvolna dusíme asi hodinu, dokud není čočka měkká, občas promícháme. Nakonec vmícháme 100 ml ovesné smetany. Podáváme s těstovinami, s chlebem nebo jen tak samotné.



SALÁT Z PEKINGSKÉHO ZELÍ S FAZOLEMI

Polovinu hlávky pekingského zelí nakrájíme na nudličky, jednu větší červenou papriku nakrájíme na kostičky stejně jako cibuli. Asi deset rajčat nakrájíme na půlměsíčky. Vše vložíme do mísy, přidáme jednu plechovku červených fazolí, které scedíme a v cedníku propláchneme, 200 g černých oliv s peckami a promícháme. Utřeme tři stroužky česneku, v misce jej smícháme se lžičkou soli, čtyřmi lžícemi panenského olivového oleje, lžičkou rýžového sirupu (nebo cukru) a třemi lžícemi balzamikového octa. Zálivku dobře rozmícháme a nalijeme na dno mísy se salátem. Promícháme a necháme odležet. Zdobíme čerstvou bazalkou.


30. srpen

Jaký srpen letos bude, takovou nám pak i únor hude.


SLANÝ CUKETOVÝ NÁKYP SE SEMÍNKY

Středně velkou cuketu oloupeme, zbavíme vnitřku se semeny a nastrouháme na nudličky. 250 g přírodního tofu a 200 g tempehu také nastrouháme, utřeme tři stroužky česneku a dvě cibule nadrobno nakrájíme. Vše vložíme do mísy, okořeníme bazalkou, pepřem a oreganem. V jiné misce rozšleháme metličkou 250 ml ovesné smetany, dvě lžíce Hrašky, lžičku kurkumy, sůl, tři lžíce panenského olivového oleje, a pokud máme, můžeme přidat i 100 g veganského rajčatového pesta. Tekutou složku dobře promícháme s cuketou v míse, přidáme po hrsti semínek – slunečnice, konopí a tykve a navrstvíme do vymaštěného pekáčku nebo zapékací misky. Povrch uhladíme, pokapeme olejem, posypeme semínky a pečeme při 200 stupních asi hodinu. Jíme se salátem.


29. srpen

Stětí svatého Jana - přestávají parna.


"SÝROVÁ" VEGANSKÁ OMÁČKA K TĚSTOVINÁM

Recept je z knihy Jíme zdravě a ačkoliv jsem byla nedůvěřivá, chutnalo nám.
Promícháme 70 g lahůdkového droždí, 40 g hladké mouky, dvě lžíce sypkého zeleninového bujónu (používám Wurzl), půl lžičky kurkumy, dvě lžičky sušeného česneku a na jemno nakrájenou cibuli. Postupně přidáváme 500 ml vody a rozmícháme do hladka. Vaříme za stálého míchání pět minut do zhoustnutí. Odstavíme a vmícháme lžičku dijonské hořčice, případně podle chuti dosolíme. Podáváme k těstovinám, sypeme upraženými piniovými semínky a zdobíme bazalkou.


BRAMBOROVÁ KAŠE PO PROVENSÁLSKU

Uvaříme 1,5 kg brambor a rozmačkáme je šťouchákem na brambory. Můžeme je také uvařit ve slupce, oloupat a propasírovat. V nepřilnavé pánvi WOK rozehřejeme asi 5 lžic panenského olivového oleje a osmahneme na něm zlehka šest utřených stroužků česneku. Přidáme brambory a vmícháme dvě lžičky dijonské hořčice. Opékáme, dokud se nezačne přichytávat ke dnu. Podáváme horké s omáčkou: Rozehřejeme dvě až tři lžíce oleje a osmahneme na něm tři lžíce hladké mouky, tmavší jíšku zalijeme 500 ml ovesného mléka, osolíme, okořeníme muškátovým květem a vmícháme 4 lžíce kaparů. Podáváme s rajčaty a hříbky v octě.


27. srpen

Na svatého Rufa se nemá provádět žádná důležitá práce, nemají se podnikat cesty ani jiné činnosti, při nichž lze snadno dojít k úrazu či škodě.


RYCHLÝ KOLÁČ S OSTRUŽINAMI

Hotový je za chviličku a chutná výtečně!
Čtyři celá vejce a 100 g cukru ušleháme do husté pěny a postupně zašleháváme 100 ml ovesné smetany, 300 g hrubé mouky a dvě lžičky kypřicího prášku. Nakonec vmícháme ostružiny předem obalené v hrubé mouce. Pečeme ve vymaštěné koláčové formě při teplotě 170 stupňů asi půl hodiny. Hotové a vychladlé cukrujeme.


VÝPEČKY S ČERVENÝM ZELÍM A BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM

Půl kila marinovaného tofu pokrájíme na drobné kostičky, dvě velké cibule také nakrájíme. Do pekáčku dáme tři lžíce oleje, tofu a cibuli. Posypeme půl lžičkou soli a lžící kmínu a promícháme. Pečeme v troubě vyhřáté na 230 stupňů asi hodinu. Občas promícháme.
Menší hlávku červeného zelí pokrájíme na nudličky, v hrnci jej zalijeme trochou vody, osolíme, okmínujeme, přidáme 50 g hrozinek a za občasného míchání uvaříme doměkka. V rendlíku rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli. Zasypeme lžící hladké mouky (můžeme použít celozrnnou) a zlehka osmahneme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme 150 ml červeného vína, vmícháme uvařené zelí s hrozinkami a pět minut povaříme. Podle chuti dosolíme, okyselíme a osladíme.
Uvaříme kilo brambor ve slupce, oloupeme je a propasírujeme. Na vále promícháme se lžičkou soli a asi 300 g hladké mouky. Vytvarujeme šišky, které vaříme ve slané vodě asi 10 minut od vyplavání na hladinu. Knedlíky jsou trochu mazlavější a měkčí než ty, do kterých přidáváme vejce. Chuťově jsou ale úžasně jemné a výtečné.



25. srpen

Od Ludvíka krále, bouřek se pomalu již nenaděješ.


ZELENÁ ČOČKA S MRKVOVOU OMÁČKOU

Asi pro 6 strávníků.
Půl kila mrkve očistíme, uvaříme doměkka a rozmixujeme spolu s pokrájenou cibulí, třemi stroužky česneku, kouskem strouhaného zázvoru, solí, šťávou z jednoho citrónu, lžící rýžového sirupu, dvěma lžícemi sezamového oleje. Podle potřeby zředíme vodou, ve které se vařila mrkev (cca 150 ml). Do hotové omáčky vmícháme sekaný kopr. Uvaříme zelenou čočku, osolíme ji a na talíři poléváme mrkvovou omáčkou.


24. srpen

Na svatého Bartoloměje se mají domy a chalupy ozdobit jeřabinami, neboť jeřabiny chrání před ohněm a nemocemi.


CIZRNOVÁ POMAZÁNKA S ČERVENOU ŘEPOU

Večer namočíme 100 g cizrny a druhý den ji v čisté vodě uvaříme doměkka. Uvaříme doměkka také jednu menší červenou řepu, necháme ji vychladnout a vložíme ji do mixéru spolu cizrnou, solí, třemi stroužky česneku, pokrájenou cibulí, dvěma lžícemi jablečného octa, třemi lžícemi lahůdkového droždí, čerstvě tlučeným římským kmínem, pepřem a koriandrem. Podle potřeby můžeme naředit vodou. Mixujeme dohladka.


23. srpen

Jsou-li v srpnu hory kalný, budou v zimě mrazy valný.


KOKOSOVÝ DORTÍK SE ŽLUTÝMI BLUMAMI

Tyhle žluté sladké blumy jsou moje oblíbené ovoce, když se do nich pustím, tak nevím, kdy přestat. Starý strom v naší zahradě zestárnul a přišel o většinu větví, tak jsme ho vyměnili za nový stromek a ten se nám už druhý rok odměnil bohatou úrodou. Jemná chuť blum se krásně hodí k voňavému kokosu.
V míse promícháme 80 g strouhaného kokosu, 80 g jemných ovesných vloček, špetku soli, 30 g kokosového oleje, 60 g rýžového sirupu a 50 ml kokosového mléka. Suroviny dobře prohněteme rukou a těsto vtlačíme do vymaštěné koláčové formy s vyšším okrajem. Poklademe rozpůlenými blumami a pečeme v troubě rozehřáté na 170 stupňů půl hodiny.
V rendlíku promícháme 500 ml kokosového mléka, 2 lžíce agarových vloček, 70 g rýžového sirupu a přivedeme k varu, stále mícháme. Vaříme minutu až dvě, dokud se agar zcela nerozpustí, odstavíme a vmícháme dvě lžíce kokosového oleje a necháme jej rozpustit v tekutině. Nakonec vmícháme šťávu z poloviny citrónu a nalijeme směs na upečený dortík. Necháme vychladnout a ztuhnout v ledničce.



výroba kokosového mléka

22. srpen

Na svatého Timotěje, měj obilí ve stodole.


PILAF Z POHANKOVÉHO BULGURU

Mám v oblibě různé „eintopfy“ - zužitkujete zásoby nebo úrodu podle sezóny, můžete dobře experimentovat, většinou na tom nemůžete nic pokazit, je toho dost a neumažete tolik nádobí Emotikona smile
Tři pórky očistíme, rozkrojíme podélně na poloviny a ty nakrájíme na centimetrové špalíčky. V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce olivového oleje a pórek na něm deset minut dusíme za občasného promíchání. Dvě červené kapie nakrájíme na proužky a přidáme je do pánve k pórku. Dusíme dalších deset minut a přidáme jednu středně velkou cuketu nakrájenou na kostičky, okořeníme oblíbeným kořením (já použila lžíci kari), osolíme a promícháme. Nakonec přidáme 250 g pohankového bulguru a vše zalijeme 600 ml zeleninového vývaru. Přivedeme k varu, ztlumíme teplotu a zvolna dusíme pod pokličkou asi 7 – 8 minut. Plotýnku vypneme a necháme ještě 10 minut dojít.



21. srpen

Jsou-li v srpnu často mraky bílé, dostaví se sníh o veliké síle.


Neratov

POLENTA S BROKOLICÍ A SUŠENÝMI RAJČATY

Velkou hlávku brokolice rozebereme na růžičky a ty pokrájíme nadrobno. 100 g sušených rajčat naložených v oleji také pokrájíme. V hluboké pánvi přivedeme k varu litr slaného zeleninového vývaru, pomalu vsypáváme 180 g kukuřičné krupice a šleháme metličkou, aby se neutvořily žmolky. Vymícháme dohladka a přidáme brokolici s rajčaty. Za častého míchání vaříme na mírném ohni čtvrt hodiny. Zjemníme 100 ml ovesné smetany, necháme projít varem a plotýnku vypneme. Ochutíme citrónovou šťávou a čerstvě mletým pepřem, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut odpočívat. Podáváme s rajčatovým salátem.



20. srpen

K domům a statkům se počítají dědové, otcové, synové, zeťové a léta.


Hřbitov v Kbelu

ČÍNSKÉ ZELÍ S NUDLEMI

Moc dobré a jednoduché jídlo.
Jedno velké nebo dvě menší hlávky čínského zelí rozebereme na jednotlivé listy. Košťály vykrájíme a pokrájíme je zvlášť na nudličky, měkké lístky nakrájíme také a dáme je stranou. V pánvi WOK rozehřejeme dvě lžíce sezamového oleje a necháme na něm změknout cibuli nakrájenou na půlkolečka a pokrájené košťály. Přidáme čtyři stroužky česneku, nakrájeného nebo utřeného, lžičku sušeného zázvoru a půl lžičky drcené chilli papričky. Společně opékáme asi pět minut, občas promícháme. Přidáme listy ze zelí a na kostičky nakrájených 200 g smaženého tempehu. Ochutíme dvěma lžícemi shoyu a dusíme společně ještě pět minut, než zelí ztratí na objemu a zmenší se asi na polovinu.
Půl kila čínských bezvaječných nudlí (kvalitní čínské nudle obsahují pouze mouku a vodu) uvaříme podle návodu na obalu, scedíme je a vmícháme do pánve. Chvíli společně opékáme a ihned horké podáváme.




více ZDE

19. srpen

Na Sebalda - chytej raka.


POLÉVKA S RÝŽÍ A ČERVENOU ČOČKOU

Recept jsem našla v knize Jíme zdravě. Naše tříletá vnučka doslova prohlásila: babičko, ta polévka mi velice chutná!
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme 4 utřené stroužky česneku, po lžíci tlučeného koriandru a římského kmínu, dvě velké mrkve pokrájené na kostičky a společně opékáme několik minut. Vsypeme 230 g vyprané rýže, 230 g vyprané červené čočky, zalijeme 2,5 l zeleninového vývaru, osolíme a vaříme 40 minut. Polévku částečně rozmixujeme a ochutíme citronovou šťávou.


více ZDE

DÝŇOVÁ RÝŽE

Asi kilovou dýni hokaido rozkrájíme na osminky a vybereme semínka. Narovnáme ji na plech nebo do pekáčku a pečeme hodinu při 200 stupních. Necháme vychladnout a rozmixujeme společně s 200 ml zeleninového vývaru a 200 ml kokosové smetany.
Půl kila jasmínové rýže uvaříme obvyklým způsobem tak, jak jsme zvyklí.
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce sezamového oleje a deset minut na něm zvolna opékáme tři pokrájené cibule, přidáme čtyři stroužky utřeného česneku a polévkovou lžíci nastrouhaného zázvorového kořene. Okořeníme chilli papričkou a ještě pět minut společně dusíme. Přidáme dýňové pyré, osolíme, okyselíme šťávou z poloviny citrónu a promícháme s rýží.
Můžeme podávat jen tak nebo jako přílohu k pečenému tempehu a se zeleninovým salátem.



více ZDE

17. srpen

Proti slunci neotvírej huby a ve žni neobnažuj hrudi.


ŠPAGETY S CIBULOVOU OMÁČKOU

Výtečné a rychlé jídlo.
V hluboké pánvi rozehřejeme 4 lžíce panenského olivového oleje a zvolna na něm dusíme 4 cibule pokrájené na půlkolečka a 6 stroužků česneku nakrájených na plátky. Okořeníme směsí na špagety (já kupuju dobrou směs od Mia Trading). Po deseti minutách přidáme 160 g pokrájených sušených rajčat naložených v oleji a bazalku. Dusíme dalších deset minut a zalijeme 250 ml osoleného zeleninového vývaru a vsypeme tři lžíce lahůdkového droždí. Teď už stačí pouze pět minut, aby se vše spojilo. Promícháme s uvařenými semolinovými špagetami a na talíři sypeme nasucho praženými piniovými semínky a zdobíme bazalkou.


více ZDE

16. srpen

Je-li o svatém Rochu slunečno, bude i celé polétí příznivo.


Svatý Roch žil na přelomu 13. a 14. století. Pocházel z Montpellier ve Francii. Po smrti rodičů rozdal všechen majetek a vypravil se do Říma. Cestou se obětavě staral o lidi nakažené morem a ve špitálech pomáhal několik let. Když se nakonec sám morem nakazil, odešel do samoty k řece Pád, aby tam zemřel. Uzdravil se však a od smrti hladem mu pomohl pes, který mu nosil chléb. Po návratu domů zemřel ve vězení jako údajný špeh.

SLANÝ KOLÁČ Z CHLEBOVÉHO TĚSTA

Stále zužitkovávám cukety ze zahrady, dnešní recept je trochu zjednodušený, slouží spíš jako inspirace. 
Večer předem zaděláme těsto z půl kila mouky stejně jako na kváskový chléb bez hnětení, zaděláme jej ale s menším množstvím vody, aby bylo tužší.
Vykynuté těsto ráno několikrát přeložíme v míse a necháme patnáct minut odpočinout, poté je rozprostřeme na jeden nebo dva plechy nebo do forem, podle toho, jak velké je máme. Potřeme olivovým olejem, omáčkou z rajčat, cibule, česneku a cukety, které společně podusíme. Osolíme, okořeníme chilli, oreganem a bazalkou, posypeme strouhaným tofu a upečeme.


více ZDE

15. srpen

Panna Maria, vlaštovky svolává.


KAKAOVÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S POLEVOU

V míse promícháme 100 g pohankové mouky, 100 g hladké bílé pšeničné mouky, špetku soli, 50 g kakaa, 80 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru), 2 lžičky kypřicího prášku a půl lžičky jedlé sody. Zvlášť rozmícháme 200 ml ovesného mléka s polévkovou lžící Hrašky a 100 ml slunečnicového oleje a směs vlijeme do mísy k mouce. Dobře promícháme a těsto rozetřeme do vymaštěné koláčové formy s vyšším okrajem (nebo dortové formy) a poklademe rozpůlenými švestkami. Pečeme při 170 stupních 40 minut. V rendlíku přivedeme za stálého míchání k varu 30 g kokosového oleje a 50 g datlového sirupu. Vlijeme 3 lžíce kakaa a 30 g bramborového nebo kukuřičného škrobu dobře rozmíchaného v 200 ml vody. Vaříme několik minut do zhoustnutí, stále intenzivně mícháme! Rozetřeme na upečený koláč, posypeme drcenými kakaovými boby a kokosovými lupínky a ozdobíme datlovým sirupem. Necháme vychladit.


více ZDE

14. srpen

Srpen-li hřeje, zima pak dlouho sněhem se skvěje.


NÁDIVKA S HOUBAMI SHIITAKE A DÝNÍ

Asi 10 – 15 sušených hub shiitake namočíme na dvě hodiny do teplé vody, vyždímáme je a pokrájíme.
Kilo dýně nastrouháme na nudličky a osmahneme na cibuli a oleji. Osolíme a dáme prozatím stranou. 750 g proschlého světlého pečiva (já použila svůj světlý kváskový chleba, ale můžete použít i kupované pečivo, pokud vám nevadí) nakrájíme na kostičky a namočíme jej do 500 ml osoleného ovesného mléka, do kterého jsme rozkvedlali 5 vajec. Necháme nabobtnat alespoň půl hodiny.
V pánvi po dýni rozehřejeme olej a přidáme na kostičky nakrájených 200 g marinovaného tofu a pokrájené shiiaake. Okořeníme kmínem a deset minut opékáme. Promícháme s pečivem a dýní a navrstvíme do vymaštěného pekáčku. Pečeme při 200 stupních dozlatova a si 45 minut.




více ZDE

13. srpen

Je-li v srpnu horko, bude v zimě hodně sněhu.




BRAMBOROVÝ SALÁT S ČERVENOU ŘEPOU

Uvaříme kilo brambor ve slupce, necháme je vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Do silného alobalu zabalíme dvě menší nebo jednu velkou přepůlenou červenou řepu a dvě očištěné mrkve, které osolíme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme je v troubě vyhřáté na 200 stupňů hodinu. Necháme vychladnout, řepu oloupeme a oboje nakrájíme. V míse promícháme nakrájené brambory, řepu, mrkev, 4 naťové cibulky, salátovou okurku a 6 rajčat. V malé misce promícháme 4 lžíce panenského olivového oleje, 4 lžíce balzamikového octa, 1 lžíci kukuřičného nebo rýžového sirupu, lžíci Tamari, lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Vmícháme do salátu a necháme 15 minut odležet.


více salátů najdete ZDE

12. srpen

Nejsou-li v srpnu hřiby, nebudou v zimě ledy.


MERUŇKOVÝ CRUMBLE S KOKOSEM

Kilo meruněk vypeckujeme a pokrájíme na kostky. Vložíme je do zapékací misky, podlijeme trochou vody, promícháme se dvěma lžícemi sušené třtinové šťávy (nebo cukru), třemi lžícemi sušených brusinek a podusíme deset minut na mírném ohni.
V mixéru společně podrtíme 160 g pohankových vloček, 100 g para ořechů (nebo jiných ořechů), 50 g kokosového oleje a 5 lžic kukuřičného sirupu (nebo jiného sirupu nebo cukru). Směr rozložíme na podušené meruňky a posypeme 70 g kokosových chipsů. Mírně rukou přitlačíme a pečeme při 180 stupních asi 25 minut.


více ZDE

11. srpen

Jestli v srpnu dubové kuličky čerstvé se nacházejí, budoucí úrodu přinášejí.


PŠENICE S MÁKEM

Tohle je prý tradiční ruský pokrm. Chutná překvapivě dobře. 
Půl kila pšenice (já měla červenou, je chuťově lepší) vypereme a namočíme přes noc do studené vody. Druhý den ji opět propláchneme a vaříme v mírně slané vodě doměkka, trvá to asi hodinu a půl. 
Nasucho opražíme 100 g máku a umeleme jej. Hotovou pšenici sladíme medem, mastíme (tradičně přepuštěným máslem, ale já použila makový olej) a sypeme mákem.


více ZDE

10. srpen

Svatý Vavřinec - nebeský ohnivec.




LILKOVÁ OMÁČKA

1 kg lilku pečeme v troubě při 200 stupních asi hodinu, oloupeme, zbavíme semínek a rozmačkáme vidličkou. Na dvou lžících oleje necháme změknout dvě pokrájené cibule, tři stroužky česneku nakrájené na plátky, přidáme půl kila červené papriky nakrájené na malé kostičky, osolíme, okořeníme bazalkou, tymiánem, oreganem a dusíme za občasného promíchání asi deset minut. Přidáme pyré z lilku a ještě asi pět minut mícháme. Zasypeme 3 lžícemi hladké mouky, osmahneme, zalijeme 500 ml ovesného mléka a pět minut povaříme. Zjemníme 200 ml ovesné smetany a prohřejeme. Odstavíme a ochutíme lžící umeocta. Podáváme s dušenou rýží, zdobíme čerstvou bazalkou.


více ZDE

9. srpen

Co je vysazeno na Lva znamení, všecko se urodí.


DUCH MÍSTA

Samuel Shem patří k mým oblíbeným spisovatelům. Zamilovala jsem si jeho dvě knihy Dům Páně a Hora hoře, tak jsem se dychtivě pustila do Ducha místa. Bohužel v polovině jsem knihu odložila. Co se stalo? Styl je tentýž, téma velmi podobné, hrdina téměř totožný. Najednou se mi tohle všechno zdá zoufale plytké. Nabubřelé americké klišé vršené jedno na druhé. Vyčpělost a prázdnota nalíčená na hloubku. Je chyba ve mně? Škoda, nejsem schopná to číst.



více ZDE

PILAF Z BULGURU

400 g pšeničného bulguru uvaříme v litru zeleninového vývaru doměkka, trvá to asi 20 minut. V hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli. Přidáme 3 velké, najemno nastrouhané mrkve, osolíme a společně opékáme 15 minut, občas promícháme. V míse promícháme s uvařeným bulgurem, jednou syrovou pokrájenou cibulí, 4 na kostičky nakrájenými rajčaty, svazkem sekané petrželky, několika pokrájenými lístky máty, 3 lžícemi rostlinné smetany, šťávou z jednoho citrónu a 3 lžícemi panenského olivového oleje. Podáváme teplé nebo vychlazené jako salát.


více ZDE

8. srpen

Jaký byl únor, takový bude i srpen.