SAMHAIN
















POLÉVKA Z TOPINAMBURŮ A DÝNĚ

Výtečná, jemná polévka.
Na dvou lžících oleje zlehka osmahneme pokrájenou cibuli, tři stroužky česneku a kousek strouhaného zázvorového kořene. Přidáme lžičku koření Ras el hanout (pokud nemáme, použijeme kari) a chvíli společně opékáme. Jakmile se začne koření přichytávat, do hrnce vložíme 600 g topinamburů a 600 g dýně, oboje nakrájené na kostky. Promícháme a zalijeme 1,2 l zeleninového vývaru nebo vody. Vaříme půl hodiny doměkka, osolíme, vmícháme 200 ml kokosového mléka z plechovky a prohřejeme. Odstavíme, ochutíme šťávou z jedné limetky a rozmixujeme dohladka. 
Na talíři zdobíme polníčkem a smaženou cizrnou (150 g cizrny namočíme den předem, v čisté vodě uvaříme doměkka a smažíme na oleji dokřupava, necháme okapat a osolíme).


ZELNÉ PLACKY

Nakrouháme půl kila bílého zelí a v míse jej promícháme s bylinkovou solí, sekanou petrželkou, 150 g hladké kukuřičné mouky, 4 lžícemi Hrašky, po půl lžičce tlučeného koriandru, římského kmínu, pepře a kurkumy (můžete použít jiné oblíbené koření, třeba kmín a majoránku), 3 lžícemi oleje, půl lžičkou jedlé sody a 250 ml rostlinného mléka. Umícháme těsto, rukama tvoříme placičky a ty pečeme bez obracení asi při 200 stupních dorůžova. Podáváme se sojovým jogurtem, čatní nebo dobrým domácím kečupem a kyselou okurkou.


LUNÁRNÍ KALENDÁŘ NA 44. TÝDEN ROKU 2016


TYČINKY Z QUINOY

Tenhle recept na křupavé zdravé tyčinky jsem si opsala z časopisu Albert a trochu upravila. Pro ostatní členy rodiny jsou „takový zdravý“, ale mně docela chutnají :)
140 g loupaných mandlí, 90 g quinoy (lhostejno jaké barvy), 60 g dýňového semínka a 70 g slunečnicového semínka nasucho opražíme na pánvi a nahrubo nadrtíme. Do mixéru vložíme 150 g hrozinek, 100 g brusinek (kupuji sušené brusinky slazené moštem, nikoliv cukrem), 100 ml vody a špetku soli. Rozmixujeme na kaši a promícháme se semínky. Vtlačíme do vymaštěné menší zapékací formy a pečeme při 120 stupních půl hodiny. Krájíme na tyčinky až po vychladnutí.


MASALA CHAI

Aromatická kořeněná přísada do horkého černého sladkého čaje. Do konvice dejte půl lžičky, do šálku špetku. 
Směs se hodí jako nevšední dárek a voňavý čaj si vychutnáte během tmavých zimních večerů :)
V hmoždíři roztlučeme semínka z 12 zelených tobolek kardamomu, 6 hřebíčků a lžíci bílého pepře. Nastrouháme dvě lžíce galgánového kořene a všechno promícháme. 
Všechno koření seženete ve specializovaných prodejnách.


MRKVOVÁ RÝŽE ZAPEČENÁ S DÝNÍ

Pro 6 osob.
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, vsypeme 400 g propláchnuté rýže basmati, osolíme a několik minut mícháme, dokud se rýže nezačne přichytávat. Zalijeme 400 ml mrkvové šťávy a 400 ml zeleninového vývaru. Zamícháme a přivedeme k varu. Ztlumíme plamen a zvolna dusíme asi 25 minut, dokud se všechna tekutina neodpaří a na povrchu rýže se neutvoří dírky.
Vymastíme zapékací misku. 600 g dýně nakrájíme na co nejtenčí plátky a do misky vrstvíme na střídačku hotovou rýži a dýni. První vrstva je rýže, poslední dýně. Každou vrstvu dýně pokapeme několika lžícemi mandlové smetany (celkem jí budeme potřebovat asi 200 ml) a ochutíme Bambovou solí (nebo bylinkovou solí). Pečeme zakryté 40 minut v dobře vyhřáté troubě, poté odkryjeme a posypeme posypkou a dopečeme dozlatova. Posypka: 100 g piniových oříšků opražíme na suché pánvi spolu se třemi lžícemi strouhanky. Promícháme se lžící mleté papriky a dvěma lžícemi oleje.
Podáváme s kvašenou zeleninou nebo zeleninovým salátem.



BROKOLICOVÉ SMAŽENKY

Velkou hlávku brokolice omyjeme a včetně košťálu najemno nastrouháme nebo nadrtíme v robotu. Přidáme 3 žloutky, bylinkovou sůl, 50 ml rostlinného mléka, 60 g hladké kukuřičné mouky a promícháme. Ušleháme tuhý sníh ze 3 bílků a zapravíme jej opatrně do brokolicového těsta. Lžící nabíráme velké noky a smažíme je na oleji po obou stranách dozlatova. Podáváme s brambory a kečupem (nejlépe domácím).


SLAVNOST JOHNA SATURNALLA

Romantická a nostalgická kniha Lawrence Norfolka, která popisuje život trochu tajemného kuchaře během Cromwellovy revoluce v Anglii. Děj je vcelku předvídatelný, nic překvapivého vás na stránkách téhle tlusté knížky nečeká, ale příjemně se čte, autor má pohodový, klidný styl vyprávění. Z přemíry popisů přeplácaného, opulentního jídla se mi občas zvedal žaludek, ale knížku hodnotím pozitivně, už jen pro krásné zpracování. Trochu mě mrzelo, že autor víc nezpracoval nepochybně zajímavé téma Saturnovy slavnosti, na to jsem se vlastně těšila nejvíc, ale člověk by neměl nic očekávat, aspoň nebude zklamán.


NOVÝ STROMEK

Přinést domů malý stromek je jako přinést domů štěně nebo dokonce děťátko zabalené v zavinovačce, růžové a tak nové, že je zatím pro nás úplně neznámé. Stromeček vnímá atmosféru v zahradě, vzdušné proudy, teplotu, vibrující zvuky i dotyky člověka. Jaké místo mu vybereme? Náš nový stromek vyroste jako děťátko, ale nikdy neopustí svůj domov, aby si vybudoval nový. Zůstane tady, dokud nezemře. Kde bude malé višničce nejlépe? Pod dozorem a ochranou starých jabloní, ve skupince muchovníků a jedlých jeřábů nebo dostane malý stromek samostatné místo uprostřed trávníku? Bude se mu u nás líbit? Tahle hlína bude teď jeho peřinkou, jeho výživou a domovem, přijme ho? Drobné kořínky se začnou prodírat půdou, v temnotě hledat obživu, komunikovat skrze tajemné sítě s ostatními rostlinami a živočichy, čerpat sílu z Matky Země. Větve porostou vzhůru, za Sluncem a budou zachytávat záhadné signály z vesmíru a vracet do nebe něco ze sebe, něco odtud, z naší zahrady. Bude to šťastné poselství nebo volání o pomoc? Buď tady šťastný, stromečku.


ARAŠÍDOVO-BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

Jemný a výborný bezlepkový moučník, který nedrží přílíš tvar (je na lžičku), ale po prvním ochutnání mu to odpustíte. Doporučuji nevynechávat jogurt na ozdobu (v mém případě rostlinný).
Do mixéru vložíme 150 g kvalitního arašídového másla (nekupujte to s palmovým tukem a prapodivnými přísadami, v arašídovém másle nemá být nic jiného než arašídy a možná trošku mořské soli), 50 g datlového sirupu, 3 banány, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce hladké kukuřičné mouky, půl lžičky jedlé sody a lžičku a půl kypřicího prášku. Rozmixujeme dohladka a nalijeme do menší vymaštěné formy na biskupský chlebíček. Pečeme při 160 stupních hodinu. Zapíchnutá špejle musí zůstat suchá. Podáváme horké se sojovým jogurtem.


ČOČKOVÝ SALÁT SE ŽAMPIONY

Je skvělý!
Uvaříme 100 g čočky beluga nebo zelené čočky doměkka. Můžeme použít obyčejnou hnědou čočku, tu ale musíme předem namočit. 300 g malých žampionů nakrájíme na plátky a dozlatova je osmahneme na oleji. Do pánve přidáme stroužek česneku najemno nakrájený a drcenou chilli papričku. Necháme rozvonět, ale dáme pozor, aby česnek nezhnědl. Promícháme s uvařenou, scezenou čočkou a jednou nakrájenou naťovou cibulkou, osolíme, přidáme tolik pepře, kolik by žena při modlitbě mezi dlaněmi udržela a ochutíme lžící citrónové šťávy. Nakonec vmícháme misku rukoly a kadeřavého salátu nakrájeného na nudličky.


LUNÁRNÍ KALENDÁŘ NA 43. TÝDEN ROKU 2016


SLEPICE Z VELKOCHOVU

Dvě fotky stejných slepic, dělí je tři měsíce. Díky iniciativě Slepice v nouzi našly u nás domov slepice vykoupené z velkochovu a určené na jatka. U nás je nečeká smrt, ale láska a péče.


KVAŠENÁ ZELENINA

zase trochu jinak, ale vlastně pořád stejně :)
Červené zelí, červená řepa, pálivá paprika, cibule, mrkev a utřený česnek. Osolit, pomačkat, napěchovat do kvašáčku, zatížit a nechat 4 – 7 dní při pokojové teplotě kvasit. Poté přendat do zavařovaček a uchovávat v chladu.


PIROH SE ZELÍM A HOUBAMI

V míse promícháme 150 g hladké bílé mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, 5 g - půl sáčku -instantního droždí (lze použít i čerstvé droždí nebo experimentovat s kváskem), 30 ml olivového oleje a 150 ml vlažné vody. Vyklopíme na vál, dobře rukama zpracujeme, vrátíme do mísy, potřeme olejem a necháme v teple 45 minut kynout. 
Mezitím připravíme náplň. Půl kila bílého zelí nakrájíme na nudličky a vložíme do hrnce se dvěma rozehřátými lžícemi oleje. Deset minut opékáme za častého míchání. Osolíme, okořeníme kmínem a dvěma stroužky utřeného česneku a přidáme 400 g čerstvých nebo rozmražených nakrájených hub. Za občasného promíchání dusíme ve vlastní šťávě bez podlévání, dokud není zelí poloměkké. Odstavíme, vmícháme svazek pokrájené petrželky, lžíci jablečného octa a dvě lžíce Hrašky rozmíchané v troše vody (nebo vejce).
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme na rozměry zapékací misky nebo koláčové formy (cca 23 cm). Formu vymastíme a vyložíme prvním dílem těsta, necháme zvýšené okraje. Navrstvíme zelnou náplň a zakryjeme druhou polovinou těsta. Okraje k sobě přimáčkneme, piroh propícháme vidličkou, potřeme olejem a pečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Podáváme se salátem.



HRUŠKOVÝ KOLÁČ S MANDLEMI

Je už skoro po hruškách, ale v tuto dobu jsou nejlahodnější!
Nápad na tento koláč mi vnukl Petr Klíma. Jeho recept jsem si trochu poupravila k obrazu svému. Významně jsem přidala mandlí i hrušek, ubrala mouku a tuk, místo vody použila maličko rumu pro vůni a místo cukru pšeničný sirup (i med bude fajn). Můžete zkusit obě verze a rozhodnout se, která vám vyhovuje lépe.
V míse rukama promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 100 g mletých mandlí, špetku soli, 50 g změklého kokosového tuku a dvě lžíce rumu. Těsto vtlačíme prsty do vymaštěné rozevírací dortové formy o průměru 26 cm a dáme odpočinout do chladničky.
Kilo hrušek oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Do hladka rozkvedláme 400 ml mandlové smetany, sáček vanilkového pudingového prášku a 3 lžíce pšeničného sirupu. Těsto ve formě vyjmeme z chladničky, posypeme hruškami a zalijeme smetanovou směsí. Pečeme 15 minut při 180 stupních, vyjmeme, posypeme 60 g oloupaných a namletých mandlí a vrátíme na 10 minut do trouby. Čas i teploty jsou pouze orientační, vždy postupujte podle zkušeností s vlastní troubou!



VÝBORNÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA

Je opravdu moc dobrá a zahřeje!
Jednu střední červenou řepu nakrájíme na kostičky a podusíme na dvou lžících oleje asi deset minut. Prozatím dáme stranou. V jiném hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli a pórek. Zasypeme lžičkou mleté papriky a po chvíli přidáme větší mrkev nakrájenou na kolečka a 2 petržele nakrájené na kostičky. Okořeníme sušenou (nebo čerstvou) libečkovou natí, dvěma bobkovými listy, osolíme a chvíli společně opékáme. Přilijeme 1 l zeleninového vývaru a přivedeme k varu. Postupně, asi v odstupu dvou minut, vkládáme do polévky 100 g na nudličky nakrájeného červeného zelí, podušenou řepu a nakonec dvě na kostičky nakrájené brambory. Vaříme, dokud není zelenina měkká. Odstavíme a vmícháme 200 ml mandlové smetany. Okyselíme 2 – 3 lžícemi jablečného octa. Na talíři zdobíme petrželkou a jíme s kváskovým chlebíčkem.


BRATŘI SESTEROVÉ

Netradiční kovbojka Patricka deWitta je syrová, úderná, velmi vtipná, místy melancholická a rozhodně je to nádherné počtení. Autor má dar slovy vytvářet ve vaší mysli dokonalé scény, charaktery, pohnutky, strachy, chvástání i upřímnost hlavních postav. Prostředí divokého západu v časech zlaté horečky na stránkách knihy ožívá a vy se ocitáte přímo v té špíně, krutosti, trapnosti, penězích a humoru. Knížka, kterou jsem si po dlouhé době doopravdy vychutnala. Velmi doporučuji.


ZELENINA S DIPEM ZE SUŠENÝCH RAJČAT

Jednoduché, zdravé a výborné jídlo. 
Brambory a libovolnou zeleninu uvaříme v páře (koupila jsem si totiž zbrusu nový napařovací hrnec, hurá!). Na talíři servírujeme se syrovou zeleninou nebo salátem a dipem, který jednoduše připravíme následovně: Do hladka rozmixujeme bílé tofu (nejlépe silken tofu) a sušená rajčata naložená v oleji (bez oleje), osolíme, opepříme a okyselíme citrónovou šťávou, pokud to máte rádi, můžete do mixéru přihodit i stroužek česneku. Ňam!


RAKYTNÍK

Rakytník řešetlákový pochází původně z jihu Evropy, ale rozšířil se až do Skandinávie a Číny.
Oranžové plody mají prý 10 x více vitamínu C než pomeranč a kromě toho ještě vitamín A, D, K, F, rutin a další biologicky aktivní látky jako karotenoidy, flavonoidy, ovocné kyseliny, cukerné alkoholy a hodnotný olej v semenech i plodech. Rakytník podporuje imunitu, léčí zažívací potíže, nemoci plic a kloubů, rozpouští hleny, snižuje horečku, hojí zanícené a podrážděné sliznice a oči a ulevuje bolavým kloubům, protože detoxikuje játra. Dlouhodobě podávané plody pomáhají odolávat stresu. Plody můžeme bez obav konzumovat syrové, ale pozor, jsou velmi kyselé, komu to vadí, může si je třeba přidat do sladkého koktejlu. Plody se používají na sirupy a zavařeniny, dají se i sušit na čaj nebo zamrazit. Olej lisovaný z plodů léčí kůži poškozenou ozařováním, popáleniny, omrzliny a další kožní defekty. Olej má významné protinádorové účinky, léčí deprese, tlumí bolesti, hojí žaludeční vředy a záněty střev. Nejvíce účinných látek má rakytník na začátku podzimu, chutnější je ale až po přemrznutí, úplně stejně jako šípek. Větve neřežeme, jak to někdo doporučuje, keře tím trpí. Léčivé látky obsahují i listy, semena a kůra, ale v menší míře než plody, sušené listy a kůra se přimíchávají do směsí.


LUNÁRNÍ KALENDÁŘ NA 42. TÝDEN ROKU 2016

S Martinou Lukáškovou, skvělou astroložkou, laskavou a moudrou ženou, kterou možná znáte i z rozhovoru, který jsem s ní před časem vedla, jsme se rozhodly obohatit vás o poznatky, které střádaly generace bystrých sedláků, hospodyněk, zahrádkářů a které Martina shromáždila a sepsala. Není třeba vše přesně dodržovat, ale určitá pravidla a řád lze z přírody odpozorovat a podpořit, říká Martina.
Lunární kalendář na příští týden tady najdete každou neděli. Užijte si to! 






INDICKÉ FAZOLKY

Na dvou lžících oleje osmahneme půl lžičky kurkumy, čerstvě mletý pepř, lžičku mleté papriky, jednu drcenou chilli papričku a špetku asafoetidy. Přidáme 400 g zelených fazolek, osolíme, osladíme lžičkou sušené třtinové šťávy (nebo cukru), podlijeme 150 ml horké vody a dusíme 10 minut do poloměkka. V 500 ml rostlinného mléka (použila jsem mandlové) rozmočíme lžičku až dvě kuzu škrobu (nebo kukuřičného škrobu), vlijeme k fazolkám a vaříme 3 minuty do zhoustnutí. Vypneme plotýnku, vmícháme 200 g uzeného tofu, 200 g veganského sýra, oboje pokrájené na kostičky, svazek posekaného kopru a ochutíme citrónovou šťávou. Podáváme s rýží basmati.


HLÍVOVÝ GULÁŠ

Hlívu jsem koupila a trochu žampionů nám raší v trávníku :)
Dvě cibule nakrájené na kostičky necháme zesklovatět na oleji, přidáme kmín, mletou papriku, sušený rozmarýn a pepř a necháme rozvonět. Vložíme 400 g nakrájené hlívy a dusíme za občasného promíchání bez podlévání asi 25 minut. 70 g rajského protlaku rozmícháme v misce se dvěma vrchovatými lžícemi hladké kukuřičné mouky, solí, lžičkou sypkého zeleninového bujónu bez glutamátu, třemi utřenými stroužky česneku a 350 ml vody. Vlijeme k houbám a vaříme pět minut, mícháme. Podáváme s bramborovými špalíčky.


ZAPEČENÝ BULGUR S TYKVÍ

200 g pšeničného bulguru ochutíme solí a lžící olivového oleje, zalijeme 400 ml vroucí vody, promícháme, zakryjeme a necháme v teple nabobtnat.
Jednu dýni a jednu cuketu (nebo dvě dýně a dvě cukety, všechno to jsou tykvovité) nakrájíme na co nejtenčí plátky a vložíme je do mísy. Dvě lžíce ostré hořčice promícháme se čtyřmi lžícemi olivového oleje, lžičkou provensálského koření a pepřem a solí a marinádu vmícháme k nakrájené tykvi. Čtyři naťové cibulky nakrájíme na kolečka, půl kila rajčat na kostičky (já měla rajčátka divoká, takže jsem je nemusela krájet). Do vymaštěné zapékací misky střídavě vrstvíme bulgur, pokrájenou cibulku, tykev a rajčata, dokud všechno nevypotřebujeme. Poslední vrstvu posypeme nakrájeným nebo nastrouhaným veganským sýrem. Pečeme při 200 stupních 40 minut.


DVĚ HLAVNÍ ZÁSADY PŘÍRODNÍ LÉČBY

Častým argumentem proti přírodní léčbě je její údajná neúčinnost. Musíme si ale uvědomit, že bylinné a ostatní přírodní způsoby léčby působí zvolna a postupně, pomáhají organismu v jeho samouzdravující práci, harmonizují pochody v těle a to nějakou dobu trvá. Nikoho ještě nevyléčil jeden hrnek čaje. Pokud se rozhodnete pro přírodní léčbu, je naprosto nezbytné, abyste byli trpěliví a disciplinovaní. U chronických onemocnění může trvat léčba několik měsíců, klidně i let. Říká se, že jak dlouho se nemoc rozvíjela, tak dlouho bude odcházet. Pokud je třeba užívat lék třikrát denně před jídlem, musíte to tak dělat, není možné vypít čaj jen když si náhodou vzpomenete.

Přírodní léčba od nás velmi často vyžaduje nějaká omezení, protože člověk zpravidla onemocní, protože je v jeho životě něco v nepořádku a je třeba to změnit. Bez osobní angažovanosti a vůle k uzdravení se vyléčit nemůžeme. K léčbě tudíž často patří vzdát se alkoholu, oblíbených jídel, kouření. Nebo naopak zařadit pohyb na čerstvém vzduchu, dostatek spánku, vodoléčbu, meditaci. Někdy dokonce k vyléčení stačí trvale změnit životní styl, aniž bychom museli cokoliv užívat.
S farmaceutickými výrobky je to zdánlivě snadné – lékař rozhodne za vás, jakým způsobem se budete léčit a vy pouze polykáte tabletky, nic vás to nestojí, sami nemusíte odvést žádnou práci. Takové vyléčení je ale mnohdy pouze zdánlivé a nemoc se po nějaké době vrací v ještě horší a úpornější podobě, nehledě na množství nežádoucích účinků a zátěž pro organismus.
Pokud nám tedy přírodní lék nezabere do týdne, skutečně to neznamená, že je neúčinný, to se jen projevila naše netrpělivost. Pokud pijeme jaterní čaj a přitom naše životospráva játra nadále příliš zatěžuje, výsledky se nedostaví. Musíme k přírodní léčbě přistupovat vědomě a svou vůlí se na uzdravení podílet.


DALAMÁNKY S TAHINI A SEMÍNKY

V míse promícháme 200 g hladké mouky, 80 g celozrnné žitné mouky, 170 celozrnné špaldové mouky, lžičku himálajské růžové soli, sáček (10 g) instantního droždí (lze nahradit čerstvým droždím nebo experimentovat s kváskem podle vlastního uvážení) a 50 g pasty tahini rozmíchané v 250 ml teplé vody se lžičkou špaldového sirupu. Vyklopíme na vál a rukama dobře zpracujeme hladké těsto, které necháme v teple v míse přikryté utěrkou 45 minut kynout. Těsto prohněteme, vyválíme váleček a rozdělíme ho na 12 stejných dílů. Každý uprostřed podélně zakrojíme nožem, svrchní stranu namočíme do vody a obalíme v sezamu, máku a slunečnici. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 25 minut, podle zkušeností s vlastní troubou (teploty a časy jsou vždy spíše orientační).


PIKANTNÍ PEČENÉ BRAMBORY

Kilo brambor očistíme a nakrájíme na čtvrtky. V míse je promícháme se třemi na kolečka nakrájenými červenými cibulemi, 300 g veganské klobásy nebo salámu nakrájeného na kostičky, 100 g zelených oliv, 5 lžícemi kaparů i s nálevem, lžičkou kurkumy, 50 g pokrájených sušených rajčat (předem je namočíme, aby změkla), třemi nakrájenými stroužky česneku, solí, čerstvě mletým pepřem, lžící sypkého bujónu bez glutamátu, 50 ml panenského olivového oleje a 200 ml horké vody. Přemístíme do zapékací misky a pečeme 45 – 60 minut, dokud nejsou brambory měkké.


OKYSELUJÍCÍ ŠŤÁVA Z KDOULÍ

Pokud chcete nechat dojít lokálnost do extrému, zkuste místo citrónu šťávu z kdoulí! :):)
Z keře kdoulovce, nikoliv kdouloně. Zralé plody omyjeme, odšťavníme a šťávu necháme zmrznout ve formičkách na led. Sesypeme do krabiček a používáme podle potřeby místo citrónu.


BYLINNÉ LÉKY

"Spolupracující centrum pro mezinárodní monitoring léků Světové zdravotnické organizace v Uppsale ve Švédsku, které celosvětově sleduje nežádoucí reakce na léky, obdrželo v roce 2006 celkem 3 600 000 hlášení nežádoucích reakcí. Z tohoto počtu se pouze 0,5 % týkalo bylinných léků. Je třeba mít na paměti, že 80 % léků používaných na celém světě je rostlinného původu a pouze 20 % pochází z farmaceutických laboratoří. Jinak řečeno - těchto 20 % způsobilo 99,5 % reakcí od debility po smrt. (Raymond Obomsawin, The Efficacy and Safety of Traditional Plant Medicines, Ottawa, Ontario: National Aboriginal Health Association, 2008, str. 14)"
- z knihy Bylinářské tradice od W.D.Storla -




DÝŇOVÉ NOČKY S CIBULÍ A PISTÁCIEMI

A zase ta dýně! :):)
Dvě menší dýně nakrájíme na kostky a uvaříme do měkka v páře a rozmixujeme, potřebujeme dostat 800 g dýňového pyré. Necháme ho vychladnout a na vále do něj zapracujeme 350 g hladké kukuřičné mouky, lžičku soli a 100 g Hrašky. Z těsta vyválíme hada, nakrájíme na dílky, ozdobíme vidličkou a zavařujeme do vroucí slané vody. Občas promícháme a vaříme pět minut od doby, kdy vyplavou na hladinu.
100 g pistácií vyloupeme a nahrubo nasekáme. Dvě červené cibule nakrájíme na půlkolečka a obojí osmažíme v dostatečném množství oleje, intenzita křupavosti je na vás. Nočky na talíři zdobíme kopečkem cibulové směsi a jíme se syrovou zeleninou.


ČERVENÁ ČOČKA S LILKEM A SEMÍNKY

Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přidáme 300 g propláchnuté červené čočky, půl lžičky kurkumy a jeden bobkový list a chvíli společně mícháme. Zalijeme 450 ml horké vody, osolíme, zamícháme, přivedeme k varu, ztlumíme teplotu a na mírném ohni dusíme 10 minut. Vyjmeme bobkový list.
Do pánve nalijeme asi 40 ml oleje, necháme ho zahřát a vložíme jeden lilek nakrájený na malé kostičky a 50 g dýňového semínka. Smažíme dozlatova. Odstavíme, vmícháme 1 lžíci Tamari a necháme přebytečný omastek vsáknout do ubrousku. Podáváme s čočkou a salátem.


JABLEČNÝ KOLÁČ SLAZENÝ HROZINKAMI

Zkuste tento výtečný a zdravý podzimní moučník. Mandle můžete nahradit vlašskými ořechy a hrozinky brusinkami.
Do mixéru vložíme 100 g ovesných vloček, 100 g mandlí, 100 g celozrnné špaldové mouky, 200 g předem namočených a okapaných hrozinek, špetku soli a 100 ml slunečnicového oleje. Rozmixujeme na drobenkové hrubozrnné těsto, jehož polovinu vtlačíme do vymaštěné dortové formy (20 cm). Ve 400 ml sojového (nebo jiného rostlinného) mléka svaříme tři lžíce javorového sirupu a jeden sáček vanilkového pudingového prášku. Puding rozetřeme na korpus, a poklademe 500 g nahrubo nastrouhaných jablek. Posypeme rovnoměrně druhou polovinou těsta, rukou přimáčkneme a pečeme při 180 stupních asi 30 minut, podle zkušeností s vlastní troubou. Dáme vychladit, aby náplň ztuhla.