BRAMBOROVÝ DORT

Zdravá a výborná forma slavnostního pohoštění. 
V míse utřeme 80 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru) a tři žloutky. Přidáme 300 g uvařených a prolisovaných brambor, kůru a šťávu z jednoho citrónu, pět roztlučených hřebíčků, 40 g kakaa a umícháme tužší těsto. Ušleháme tři bílky do pevného sněhu a postupně je vmícháváme do těsta na střídačku se 100 g hrubé mouky a třemi lžičkami kypřicího prášku. Těsto rozetřeme do vymaštěné rozevírací dortové formy a pečeme při 180 stupních 30 – 40 minut. Vychladlé rozkrojíme a plníme krémem: rozmixujeme 2 avokáda, 3 lžíce kakaa a 3 lžíce datlového sirupu. (Pokud nechceme použít avokádový krém, rozkrojený dort potřeme prostě dobrou zavařeninou. Mějme na paměti, že díky bramborám se těsto neupeče nikdy zcela „dosucha“, ale bude vždy trochu mazlavé, neznamená to ale, že je syrové. Povrch zdobíme čokoládovou (k avokádu) nebo citrónovou (k zavařenině) polevou a oříšky. Necháme vychladit a nakrájíme.


2 komentáře: