200 g ječných krup propláchneme v cedníku, namočíme na hodinu do studené vody a uvaříme s trochou soli doměkka. Scedíme, propláchneme, necháme vychladnout a vsypeme do velké mísy. Pokrájíme salátovou okurku, dvě maďarské bílé papriky, 4 rajčata, hlávku kadeřavého salátu, velký svazek řeřichy a vmícháme do mísy ke kroupám. Připravíme zálivku ze 3 lžic panenského olivového oleje, 3 lžic bílého vinného octa, lžičky bylinkové soli, lžíce medu, čerstvě mletého pepře, 3 lžic zakysané smetany a dvou utřených stroužků česneku. Zálivku promícháme se salátem a nakonec vmícháme čtyři pokrájená, natvrdo uvařená vajíčka. Na talíři posypeme dýňovými semínky.
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
KROUPOVÝ SALÁT
Výborný sytý obědový salát. Málokdo z nás si uvědomuje, jak jsou ječné kroupy zdravá a dokonce léčivá potravina. Blahodárně působí mimo jiné na harmonizaci jaterní činnosti a tím pozitivně ovlivňují správnou funkci organismu jako celku. Ječmen patří mezi nejstarší používané obiloviny a byl hlavní složkou jídelníčku římských gladiátorů
200 g ječných krup propláchneme v cedníku, namočíme na hodinu do studené vody a uvaříme s trochou soli doměkka. Scedíme, propláchneme, necháme vychladnout a vsypeme do velké mísy. Pokrájíme salátovou okurku, dvě maďarské bílé papriky, 4 rajčata, hlávku kadeřavého salátu, velký svazek řeřichy a vmícháme do mísy ke kroupám. Připravíme zálivku ze 3 lžic panenského olivového oleje, 3 lžic bílého vinného octa, lžičky bylinkové soli, lžíce medu, čerstvě mletého pepře, 3 lžic zakysané smetany a dvou utřených stroužků česneku. Zálivku promícháme se salátem a nakonec vmícháme čtyři pokrájená, natvrdo uvařená vajíčka. Na talíři posypeme dýňovými semínky.
200 g ječných krup propláchneme v cedníku, namočíme na hodinu do studené vody a uvaříme s trochou soli doměkka. Scedíme, propláchneme, necháme vychladnout a vsypeme do velké mísy. Pokrájíme salátovou okurku, dvě maďarské bílé papriky, 4 rajčata, hlávku kadeřavého salátu, velký svazek řeřichy a vmícháme do mísy ke kroupám. Připravíme zálivku ze 3 lžic panenského olivového oleje, 3 lžic bílého vinného octa, lžičky bylinkové soli, lžíce medu, čerstvě mletého pepře, 3 lžic zakysané smetany a dvou utřených stroužků česneku. Zálivku promícháme se salátem a nakonec vmícháme čtyři pokrájená, natvrdo uvařená vajíčka. Na talíři posypeme dýňovými semínky.
Výborné :-) Určitě i jako zdravá příloha k čemukoliv ........Moc jsem si pochutnala
OdpovědětVymazatOchutnala jsem u kamarádky a dneska jdeme na to. Výborná je v salátu rukola. Děkuji za vaše inspirace. Už podle vás vaříme téměř pravidelně :)
OdpovědětVymazatDěkuju, děvčata, to je milý .)
OdpovědětVymazat