Vynikající pochoutka!
V míse smícháme 70 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, půl lžičky kypřicího prášku, 30 g tmavého třtinového cukru, 1 velkou lžíci kakaa, 50 g hrozinek, 4 lžíce vlažné vody a 4 lžíce oleje. Vymastíme menší dortovou formu (20 cm) a těsto do ní pečlivě prsty vtlačíme, těsta se zdá málo, ale vystačí to akorát, bude v tenké vrstvě. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme asi 20 minut.
400 g plechovku kokosového mléka vložíme do chladničky, aby se oddělila tuhá a tekutá část. Já používám značku Franz Josef a ten tekutou část téměř neobsahuje.
Jednu tyčinku agaru (nebo přiměřené množství agaru sypkého) namočíme na půl hodiny do půl litru ovesného mléka, přidáme dřeň z jednoho vanilkového lusku a zvolna vaříme, dokud se agar zcela nerozpustí. Ztuhlé kokosové mléko dáme do nádoby a ručním šlehačem chvíli šleháme. Přidáme dvě lžíce datlového sirupu a 150 g rozehřáté bezmléčné čokolády. Společně ušleháme a nakonec vlijeme uvařený agar. Promícháme a nalijeme na korpus. Dáme vychladit a po chvíli posypeme sekanými oříšky.
více ZDE
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
INDICKÝ HRÁŠEK S PLACKAMI
Uhněteme pružné a pevné těsto na placky - dělávám ho odhadem z půl až třičtvrtě kila mouky, namíchané ze špaldové a hladké, soli, dvou lžic olivového oleje a přiměřeného množství studené vody, kterou přidávám postupně. Těsto zabalíme do fólie a vložíme alespoň na dvě hodiny do chladničky odležet, ale klidně přes noc. Těsto znovu prohněteme, odkrajujeme kousky a rozvalujeme je na placičky, které pečeme nasucho přímo na kamnech nebo na suché pánvi.
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce sezamového oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, tři stroužky česneku, dvě naťové cibulky a kousek čerstvého zázvoru. Po chvíli přidáme na kostičky nakrájené oloupané jablko a zasypeme kořením, kterým nešetříme: drceným římským kmínem a koriandrem, garam masalou, chilli a kari. Jakmile se koření rozvoní, vsypeme tři vrchovaté lžíce celozrnné špaldové mouky, osmahneme a zalijeme půl litrem zeleninového vývaru. Rozmícháme, vložíme 700 g hrášku a deset minut dusíme. Nakonec vmícháme 250 g přírodního tofu nakrájeného na kostičky a 100 ml rostlinné smetany, já jsem měla kokosovou, ale můžete použít i mandlovou, ovesnou nebo sojovou. Prohřejeme, osolíme a dochutíme sušeným mangem nebo citrónovou šťávou. Podáváme s plackami.
více ZDE
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce sezamového oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, tři stroužky česneku, dvě naťové cibulky a kousek čerstvého zázvoru. Po chvíli přidáme na kostičky nakrájené oloupané jablko a zasypeme kořením, kterým nešetříme: drceným římským kmínem a koriandrem, garam masalou, chilli a kari. Jakmile se koření rozvoní, vsypeme tři vrchovaté lžíce celozrnné špaldové mouky, osmahneme a zalijeme půl litrem zeleninového vývaru. Rozmícháme, vložíme 700 g hrášku a deset minut dusíme. Nakonec vmícháme 250 g přírodního tofu nakrájeného na kostičky a 100 ml rostlinné smetany, já jsem měla kokosovou, ale můžete použít i mandlovou, ovesnou nebo sojovou. Prohřejeme, osolíme a dochutíme sušeným mangem nebo citrónovou šťávou. Podáváme s plackami.
více ZDE
31. březen
Než den je tichý: mrtvá leží pole,
nesměle stín se plouží přes lada,
nesměle slunce hřeje stráně holé
a nesměle pak večer zapadá.
(Viktor Dyk)
nesměle stín se plouží přes lada,
nesměle slunce hřeje stráně holé
a nesměle pak večer zapadá.
(Viktor Dyk)
NEPEČENÝ MANDARINKOVÝ DORTÍK S BROSKVEMI
Večer předem namočíme 200 g datlí bez pecek a druhý den je slijeme a rozmixujeme spolu s 50 g ovesných vloček, 30 g slunečnicových semínek a 100 g mandlí. Vzniklé těsto upěchujeme do menší (20 cm) dortové formy, poklademe na plátky nakrájenými konzervovanými broskvemi a vložíme do chladničky, zatímco budeme chystat želé.
Odšťavníme mrkev a mandarinky tak, abychom získali 1 l šťávy. Pokud se nám zdá kyselá, můžeme přisladit, ale já jsem to nedělala. Do poloviny šťávy namočíme na půl hodiny 2 tyčinky po 4 g agaru (nebo 10 g sypkého agaru) a do druhé poloviny vmícháme 4 lžíce chia semínek. Šťávu s agarem přivedeme k varu a vaříme, dokud se zcela nerozpustí, odstavíme, vmícháme šťávu s chia semínky a nalijeme na korpus s ovocem. Necháme ztuhnout v chladničce.
více ZDE
Odšťavníme mrkev a mandarinky tak, abychom získali 1 l šťávy. Pokud se nám zdá kyselá, můžeme přisladit, ale já jsem to nedělala. Do poloviny šťávy namočíme na půl hodiny 2 tyčinky po 4 g agaru (nebo 10 g sypkého agaru) a do druhé poloviny vmícháme 4 lžíce chia semínek. Šťávu s agarem přivedeme k varu a vaříme, dokud se zcela nerozpustí, odstavíme, vmícháme šťávu s chia semínky a nalijeme na korpus s ovocem. Necháme ztuhnout v chladničce.
více ZDE
30. březen
Kdo si při první jarní bouřce klekne a políbí trávník, toho nebudou bolet zuby.
Bělohradský zámek, je opuštěný a straší ve něm.
Bělohradský zámek, je opuštěný a straší ve něm.
RÝŽE SE ZELENINOU A BYLINKOVOU OMÁČKOU
Uvaříme nebo udusíme 400 g rýže basmati tak, jak jsme zvyklí. V pánvi WOK rozehřejeme tři lžíce sezamového oleje a osmahneme na něm 3 utřené stroužky česneku, kousek nastrouhaného zázvoru, lžičku kurkumy a lžičku kari koření. Mícháme, a když začne koření intenzivně vonět, přidáme jeden menší květák rozebraný na malé růžičky a patnáct minut mícháme. Přidáme půlku čínského zelí a 400 g hrášku a za občasného mícháme a společně opékáme, zelenina ale nesmí příliš změknout. Odstavíme, vmícháme šťávu z půlky citrónu a tamari (nebo sůl), rýži a prohřejeme.
100 g kešu, namočených přes noc, rozmixujeme s miskou bylinek (medvědí česnek, divoká pažitka, pampeliškové a fialkové lístky, popenec, bršlice…), solí a 150 ml vody.
více zeleninových jídel ZDE
100 g kešu, namočených přes noc, rozmixujeme s miskou bylinek (medvědí česnek, divoká pažitka, pampeliškové a fialkové lístky, popenec, bršlice…), solí a 150 ml vody.
více zeleninových jídel ZDE
TĚSTOVINY S HOUBAMI
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a osmahneme na něm čtyři pokrájené cibule, přidáme půl kila rozmražených hub (před zamražením je osmažím, takže pokud máte čerstvé, musíte to nějak odhadnout), ochutíme kmínem a opražíme. Ochutíme houbovou solí a vmícháme 400 g pokrájených rajčat, čerstvých nebo sterilovaných a krátce společně podusíme. Nakonec vmícháme 80 g Hrašky rozmíchané ve 400 ml ovesného mléka ochuceného bylinkovou solí, odstavíme a promícháme s balíčkem uvařených semolinových těstovin. Zapečeme dozlatova.
více těstovinových jídel najdete ZDE
více těstovinových jídel najdete ZDE
MALÝ, VELKÝ
Ačkoliv nejsem žádným velkým příznivcem a čtenářem fantasy žánru, koupila jsem si tuhle knížku od Johna Crowleyho ze zvědavosti a protože mi v anotaci něco brnklo na správnou strunu. A udělala jsem dobře. Těžko vyprávět, o čem ta kniha je, protože je zvláštní. Je o fantazii, o mizející Férii a jejích obyvatelích, o síle Příběhu, o relativitě času i prostoru, o lásce i obyčejném životě. Ale pro mě je hlavně o tomhle: neztrácet čas zbytečnostmi, život je kouzlo a každý člověk a každá situace může být zázrakem. Zkusme trochu posunout naše vnímání a tím i činy. Zítra může být na všechno pozdě, udělejte to teď hned.
více ZDE
o knize ZDE
více ZDE
o knize ZDE
28. březen
Hříbě, štěně a dítě březnové dobré jsou.
Ještě jednou Svatogothardská Lhota, mám to tam moc ráda.
Pranostiky jsou ODSUD
Ještě jednou Svatogothardská Lhota, mám to tam moc ráda.
Pranostiky jsou ODSUD
MAKOVÝ DORTÍK S OSTRUŽINAMI
V míse promícháme 200 g namletých ovesných vloček, 60 g mletého máku, 50 g tmavého třtinového cukru a 70 ml slunečnicového oleje. Vzniklou drobenku vtlačíme do vymaštěné rozevírací dortové formy o průměru 20 cm. Necháme trochu zvýšené okraje, pokud to jde. Pečeme při 180 stupních asi 20 minut.
Jednu tyčinku agaru (cca 4 g) namočíme na půl hodiny do 250 ml horké vody. Mezitím rozmixujeme 400 g ostružin (pár si jich necháme na ozdobu), 200 ml kokosové smetany a 100 g datlového sirupu – toho dáme více či méně, podle kyselosti ovoce. Můžeme samozřejmě použít i jiné ovoce, třeba jahody nebo maliny. Vodu s agarem přivedeme k varu a za stálého míchání zvolna vaříme, dokud se agar úplně nerozpustí. Vlijeme jej do mixéru k ostružinám a společně pomixujeme. Ovocnou náplň rozetřeme na makový korpus, ozdobíme ostružinami a dáme vychladit.
více ovocných dezertů najdete ZDE
Jednu tyčinku agaru (cca 4 g) namočíme na půl hodiny do 250 ml horké vody. Mezitím rozmixujeme 400 g ostružin (pár si jich necháme na ozdobu), 200 ml kokosové smetany a 100 g datlového sirupu – toho dáme více či méně, podle kyselosti ovoce. Můžeme samozřejmě použít i jiné ovoce, třeba jahody nebo maliny. Vodu s agarem přivedeme k varu a za stálého míchání zvolna vaříme, dokud se agar úplně nerozpustí. Vlijeme jej do mixéru k ostružinám a společně pomixujeme. Ovocnou náplň rozetřeme na makový korpus, ozdobíme ostružinami a dáme vychladit.
více ovocných dezertů najdete ZDE
ŠPAGETY S PISTÁCIEMI A ŠPENÁTEM
Vyloupeme 150 g pražených a solených pistáciových oříšků, získáme jich cca 70 g. V pánvi rozehřejeme 50 ml panenského olivového oleje a osmahneme na něm pět pokrájených česnekových stroužků a nahrubo nasekané pistácie. Přidáme 10 sušených rajčat naložených v oleji (bez oleje) a pokrájených na nudličky. Nakonec přidáme 150 g baby špenátu, osolíme a krátce podusíme. Podáváme s celozrnnými semolinovými špagetami.
více těstovinových jídel najdete ZDE
více těstovinových jídel najdete ZDE
JARNÍ DOBROTY
Časopis Dobroty jistě mnozí z vás znají. V letošním jarním čísle mám i já několik receptů a najdete v něm spoustu jarních nápadů, tipů a rad. Rozdávají ho k nákupu v obchodech se zdravou výživou.
více TADY
více TADY
KOKOSOVÉ ŘEZY S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY A ČOKOLÁDOU
Pomeleme 100 g ovesných vloček a v míse je promícháme se 100 g strouhaného kokosu a 100 g pomletých lískových oříšků. Přidáme 25 g kakaa, 70 g tmavého třtinového cukru a vše spojíme 80 g rozehřátého kokosového oleje. Vznikne sypká drobenka, kterou vtlačíme do pekáčku nebo formy. Dáme do chladu a připravíme si krém. V půl litru ovesného mléka dobře rozmícháme 70 g kukuřičného nebo bramborového škrobu, lžičku mleté vanilky a dvě lžíce cukru. Za stálého míchání přivedeme k varu, krém je velmi hustý, musíme usilovně míchat. Do hotového krému vmícháme dvě lžíce rozpuštěného kokosového oleje a ihned rozetřeme na korpus. Posypeme nastrouhanou hořkou, bezmléčnou čokoládou (obyčejnou, 50% čokoládu bez mléka vyrábí třeba Orion a lze ji koupit všude).
více ZDE
více ZDE
25. březen
Na Zvěstování Panny Marie, každá bylina ožije.
Na břehu Dvoreckého rybníka.
Pranostiky čerpám z TÉTO KNIHY
Na břehu Dvoreckého rybníka.
Pranostiky čerpám z TÉTO KNIHY
ZELENÁ ČOČKA S KAŠÍ Z TOPINAMBURŮ
250 g zelené čočky večer namočíme, druhý den vodu vyměníme a s bobkovým listem uvaříme doměkka. Slijeme, ale trochu vody uchováme. V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, přidáme lžičku kurkumy, lžíci celozrnné špaldové mouky a uvařenou čočku. Podlijeme trochou vývaru z čočky a pět minut povaříme. Ochutíme umeoctem (nebo solí a octem).
500 g topinamburů očistíme a uvaříme. Rozmačkáme je nebo rozmixujeme a promícháme s bramborovou kaší, kterou jsme připravili z půl kila brambor běžným způsobem, jak jsme zvyklí, já použila ovesné mléko. Do kaše vmícháme také tři velké cibule předem osmahnuté na oleji, sůl a pepř.
Podáváme s kvašenou zeleninou.
více ZDE
500 g topinamburů očistíme a uvaříme. Rozmačkáme je nebo rozmixujeme a promícháme s bramborovou kaší, kterou jsme připravili z půl kila brambor běžným způsobem, jak jsme zvyklí, já použila ovesné mléko. Do kaše vmícháme také tři velké cibule předem osmahnuté na oleji, sůl a pepř.
Podáváme s kvašenou zeleninou.
více ZDE
PEČENÁ ZELENINA S RÝŽÍ A TAJINE OMÁČKOU
Výtečná chuťová harmonie!
Dvě červené řepy, tři mrkve, větší cibuli a tři stroužky česneku nakrájíme, vložíme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem, osolíme bylinkovou solí a pečeme v troubě při 200 stupních do měkka.
V rendlíku rozehřejeme tři lžíce oleje a necháme na něm změknout dvě velké pokrájené cibule. Zasypeme vrchovatou polévkovou lžící koření tajine (můžeme nahradit třeba kvalitním kari kořením) a lžičkou drcených lístků kari. Přidáme dvě lžíce celozrnné špaldové mouky a společně chvíli mícháme. Jakmile se začne připalovat, zalijeme 500 ml horké vody, osolíme a vaříme do zhoustnutí. Podáváme s dušenou rýží.
více ZDE
Dvě červené řepy, tři mrkve, větší cibuli a tři stroužky česneku nakrájíme, vložíme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem, osolíme bylinkovou solí a pečeme v troubě při 200 stupních do měkka.
V rendlíku rozehřejeme tři lžíce oleje a necháme na něm změknout dvě velké pokrájené cibule. Zasypeme vrchovatou polévkovou lžící koření tajine (můžeme nahradit třeba kvalitním kari kořením) a lžičkou drcených lístků kari. Přidáme dvě lžíce celozrnné špaldové mouky a společně chvíli mícháme. Jakmile se začne připalovat, zalijeme 500 ml horké vody, osolíme a vaříme do zhoustnutí. Podáváme s dušenou rýží.
více ZDE
JAHELNÉ ŘEZY
Na motivy receptu od Paní Dýně, ale já moučník osladila, což v původním receptu nebylo ( i tak je méně sladký) a provedla pár nepodstatných úprav.
V 1 litru ovesného mléka povaříme 340 g jahel propláchnutých několikrát horkou vodou, špetku soli, 3 lžíce kakaa předem rozmíchaného v troše mléka, 80 g řepného sirobu (nebo jiného dobrého sladidla), lžičku skořice, 2 lžíce oleje (použila jsem sezamový), špetku sušeného nezralého manga (nebo dvě lžíce citrónové šťávy) a 100 g nahrubo podrcených lískových oříšků na hustou kaši, trvá to asi půl hodiny, musíte často míchat a vařit na mírném ohni. Kaši rozetřeme do vymaštěného menšího pekáčku (cca 25/40 cm) a necháme v chladu ztuhnout.
Ve 120 ml teplé vody rozpustíme 2 lžíce sušeného rostlinného nápoje (já měla nápoj z jedlých kaštanů). Ve 100 ml studené vody rozmícháme lžičku agaru a lžíci škrobu. V rendlíčku rozehřejeme dvě lžíce kokosového oleje, přidáme 3 lžíce světlého sirupu (rýžového, agávového, pšeničného nebo kukuřičného), necháme zpěnit, vlijeme připravený nápoj a škrob s agarem. Povaříme do zhoustnutí a rozetřeme na moučník.
Ve vodní lázni rozpustíme 100 g kvalitní bezmléčné hořké čokolády a ozdobíme jí moučník. Necháme ztuhnout.
více ZDE
V 1 litru ovesného mléka povaříme 340 g jahel propláchnutých několikrát horkou vodou, špetku soli, 3 lžíce kakaa předem rozmíchaného v troše mléka, 80 g řepného sirobu (nebo jiného dobrého sladidla), lžičku skořice, 2 lžíce oleje (použila jsem sezamový), špetku sušeného nezralého manga (nebo dvě lžíce citrónové šťávy) a 100 g nahrubo podrcených lískových oříšků na hustou kaši, trvá to asi půl hodiny, musíte často míchat a vařit na mírném ohni. Kaši rozetřeme do vymaštěného menšího pekáčku (cca 25/40 cm) a necháme v chladu ztuhnout.
Ve 120 ml teplé vody rozpustíme 2 lžíce sušeného rostlinného nápoje (já měla nápoj z jedlých kaštanů). Ve 100 ml studené vody rozmícháme lžičku agaru a lžíci škrobu. V rendlíčku rozehřejeme dvě lžíce kokosového oleje, přidáme 3 lžíce světlého sirupu (rýžového, agávového, pšeničného nebo kukuřičného), necháme zpěnit, vlijeme připravený nápoj a škrob s agarem. Povaříme do zhoustnutí a rozetřeme na moučník.
Ve vodní lázni rozpustíme 100 g kvalitní bezmléčné hořké čokolády a ozdobíme jí moučník. Necháme ztuhnout.
více ZDE
23. březen
Březen suchý, duben mokrý, máj prochlazený, roček bude vydařený.
Hořický lom u svatého Josefa.
Pranostiky čerpám ODSUD
Hořický lom u svatého Josefa.
Pranostiky čerpám ODSUD
ŠNECI S PÁLIVOU NÁPLNÍ
V míse promícháme 250 g celozrnné špaldové mouky, 100 g žitné mouky a 150 g hladké bílé mouky, lžičku soli, 2/3 sáčku instantního droždí, lžíci sušené dobromysli, 50 ml olivového oleje a 200 ml teplé vody. Zaděláme hladké, pružné těsto a zakryté necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, podsypeme moukou a řádně prohněteme. Zakryjeme obrácenou mísou a necháme 15 minut odpočinout. Rozválíme na plát, pokapeme olejem a potřeme ostrou grilovací omáčkou (nejlépe domácí výroby) a posypeme strouhaným bílým tofu. Zavineme, nařežeme na 5 cm špalíky a narovnáme do vymaštěného pekáčku. Peroutkou prostor mezi nimi pomastíme, aby se neslepily k sobě. Zakryjeme a necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme při 180 stupních 40 minut.
více ZDE
více ZDE
JARNÍ ROVNODENNOST
Soukromá oslava jarní rovnodennosti. V ohni spolu se zimou hořely různé bytosti, všimněte si lebky, draka a mnicha. Zkrátka to nebylo snadný, zimě se nechtělo pryč. Skočili jsme si přes oheň a spálili panenku Zimu. Tak.
více ZDE
více ZDE
POLÉVKA Z JARNÍCH BYLIN
Na jaře je takřka naší povinností uvařit polévku z prvních bylinek, bez toho se zkrátka jarní menu neobejde a naše tělo zaplesá.
Při sbírání bylin strčte některé rovnou do pusy, syrové jsou přece jen nejprospěšnější.
V hrnci rozehřejeme tři lžíce oleje a zlehka na něm osmahneme stroužek utřeného česneku. Vsypeme 130 g nahrubo pomleté nebo podrcené červené pšenice (můžete použít i špaldu nebo kamut) a chvíli společně mícháme. 100 g bylinek (bršlice, mladé lístky pampelišky a kopřivy, květy a lístky sedmikrásky, mladé lístky kostivalu, česnek medvědí, řeřišnice luční, divoká pažitka, popenec břečťanolistý, mladé jitrocelové a řebříčkové lístky atd…) spaříme horkou vodu, nasekáme a přidáme do hrnce. Okořeníme lžičkou čerstvě drcené černuchy a zalijeme 2 l vody. Osolíme a vaříme za častého míchání asi 15 minut. Na talíři „chladíme chlebem“, jak bylo zvykem v chalupách.
více ZDE
Při sbírání bylin strčte některé rovnou do pusy, syrové jsou přece jen nejprospěšnější.
V hrnci rozehřejeme tři lžíce oleje a zlehka na něm osmahneme stroužek utřeného česneku. Vsypeme 130 g nahrubo pomleté nebo podrcené červené pšenice (můžete použít i špaldu nebo kamut) a chvíli společně mícháme. 100 g bylinek (bršlice, mladé lístky pampelišky a kopřivy, květy a lístky sedmikrásky, mladé lístky kostivalu, česnek medvědí, řeřišnice luční, divoká pažitka, popenec břečťanolistý, mladé jitrocelové a řebříčkové lístky atd…) spaříme horkou vodu, nasekáme a přidáme do hrnce. Okořeníme lžičkou čerstvě drcené černuchy a zalijeme 2 l vody. Osolíme a vaříme za častého míchání asi 15 minut. Na talíři „chladíme chlebem“, jak bylo zvykem v chalupách.
více ZDE
KVAŠENÁ ZELENINA
Nakrájíme půlku hlávky bílého zelí, jedno čínské zelí, svazek jarní cibulky, oranžovou papriku, dvě červené řepy, tři velké mrkve, jeden řapíkatý celer a jednu cuketu. V míse promícháme s kouskem strouhaného zázvoru, pěti utřenými stroužky česneku, lžičkou drcených chilli papriček a solí. Můžeme přidat i další oblíbenou zeleninu, výborná je třeba ředkev. Důkladně rukama promačkáme, až zelenina pustí šťávu a promícháme a natlačíme do čisté velké zavařovačky. Dobře upěchujeme, zatížíme talířkem a sklenicí s vodou, volně zakryjeme a necháme asi 4 – 5 dní v teple kuchyně, poté přemístíme do chladného sklepa nebo chladničky (v menších skleničkách). Kvašená zelenina je zdravá až hanba :)
více ZDE
více ZDE
21. březen
Když před Benediktem jest pěkně a o jarní rovnodennosti dva nebo tři dny prší a potom je zase pěkně, bude panovat stálé letní počasí a budou pohodlné žně.
Prvorepublikové koupaliště Dachova u Hořic.
Pranostiky čerpám ODSUD
Prvorepublikové koupaliště Dachova u Hořic.
Pranostiky čerpám ODSUD
KUKLÍK MĚSTSKÝ
Ve dnech okolo jarní rovnodennosti je nejvhodnější doba k dobývání kořenů kuklíku městského, má v sobě totiž nejvíc síly, kterou z něho můžeme čerpat. Tak směle do toho!
Každý jistě znáte tuhle rozšířenou bylinku, ale málokdo ví, že je to léčivka. U kuklíku se sbírá oddenek, nejlépe brzy na jaře nebo na podzim, kdy je obsah účinných látek v kořenech nejvyšší. Sbíráme zásadně za ubývajícího Měsíce, kdy se vše prospěšné stahuje dolů, do kořenů.
Kuklík potlačuje krvácení dásní, také působí desinfekčně a léčí záněty jícnu, žaludeční sliznice a žaludeční vředy. Účinně detoxikuje játra, což je důležité obzvláště pro nás, lidi, kteří žijí v doslova jedy zamořeném prostředí. Jedy jsou nejen v potravinách, ale i ve vzduchu a vodě. Příroda nám ale nabízí pomoc - třeba ve formě kuklíku.
Zevně lze kuklík použít k léčení nejrůznějších kožních zánětů. Léčí také lehčí formy deprese - práškovaný kořen dávkujeme 2 - 4 x denně na špičku nože a zapijeme nálevem z dobromysli.
Oddenek čistě opereme, dobře usušíme a jemně nameleme na prášek. Můžeme z kořenů vyrobit i účinnou tinkturu.
Kuklík se využívá i v potravinářství při výrobě likérů, pálenky, kuklíkového vína i piva. Bílému přírodnímu vínu dodává chuť vermutu.
Kuklíkový kořen voní podobně jako hřebíček a podobně jako hřebíček se používá i v kuchyni. Ruský lidový název pro kuklík je hřebíčkový kořen.
více ZDE
Každý jistě znáte tuhle rozšířenou bylinku, ale málokdo ví, že je to léčivka. U kuklíku se sbírá oddenek, nejlépe brzy na jaře nebo na podzim, kdy je obsah účinných látek v kořenech nejvyšší. Sbíráme zásadně za ubývajícího Měsíce, kdy se vše prospěšné stahuje dolů, do kořenů.
Kuklík potlačuje krvácení dásní, také působí desinfekčně a léčí záněty jícnu, žaludeční sliznice a žaludeční vředy. Účinně detoxikuje játra, což je důležité obzvláště pro nás, lidi, kteří žijí v doslova jedy zamořeném prostředí. Jedy jsou nejen v potravinách, ale i ve vzduchu a vodě. Příroda nám ale nabízí pomoc - třeba ve formě kuklíku.
Zevně lze kuklík použít k léčení nejrůznějších kožních zánětů. Léčí také lehčí formy deprese - práškovaný kořen dávkujeme 2 - 4 x denně na špičku nože a zapijeme nálevem z dobromysli.
Oddenek čistě opereme, dobře usušíme a jemně nameleme na prášek. Můžeme z kořenů vyrobit i účinnou tinkturu.
Kuklík se využívá i v potravinářství při výrobě likérů, pálenky, kuklíkového vína i piva. Bílému přírodnímu vínu dodává chuť vermutu.
Kuklíkový kořen voní podobně jako hřebíček a podobně jako hřebíček se používá i v kuchyni. Ruský lidový název pro kuklík je hřebíčkový kořen.
více ZDE
BRAMBOROVÁ POLÉVKA S OVESNÝMI VLOČKAMI
Na třech lžících oleje osmahneme velkou pokrájenou cibuli, přidáme lžičku kmínu, lžičku tlučeného nového koření a 50 g ovesných vloček. Chvíli společně mícháme a přidáme 800 g pokrájených brambor, 3 mrkve, kousek celeru a 1 pórek. Promícháme a zalijeme 1 l ovesného mléka (album ostatní pokusy) a 1 l zeleninového vývaru. Vaříme dvacet minut, můžeme částečně pomixovat. Dochutíme Tamari omáčkou.
více ZDE
více ZDE
ZIMA JE PRYČ!
Dneska jsem pozorně obešla všechny keře a stromy v zahradě, samozřejmě jsem se taky "napásla" na úplně čerstvě vyklubaném popenci a pampelišce (jsou to hořké bylinky a prospívají játrům, což po zimě uvítají). Stromům jsem řekla "ZIMA JE PRYČ!" - což samozřejmě dávno vědí i beze mě Emotikona smile Tolik štěstí se tam dá potkat, to byste nevěřili, nebo jo?
více ZDE
více ZDE
ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM
Z tohoto množství jsem upekla tyhle vynikající koláče koláče rovnou dva: na menší plech (25/40) a do kulaté formy (prům. 20 cm) a kdybych těsto vyválela tenčí, určitě by to ještě na dva kulaté dalo. Takže těsta je dost a můžete ho udělat polovic.
300 g celozrnné špaldové mouky smícháme se 300 g polohrubé bílé mouky, špetkou soli, 40 g tmavého třtinového cukru a sáčkem instantního droždí. Vmícháme 50 ml slunečnicového oleje a 300 ml ohřátého mandlového mléka. Promícháme v míse, vyklopíme na vál a rukama dobře zpracujeme pružné nelepivé těsto, které zformujeme do koule, vrátíme do mísy, potřeme olejem, zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Rozválíme do vymaštěné formy nebo pekáčku nebo na plech, propícháme vidličkou a necháme ještě 15 minut odpočívat. Potřeme dobrou domácí zavařeninou (já měla třešňovou) a hustě poklademe půlkami švestek, nejlépe čerstvých, ale můžeme použít i povolené zamražené. V misce promícháme 70 g mletých mandlí (nebo suchou, vymačkanou drť z výroby mandlového mléka), 100 g dobrého arašídového másla (bez palmového tuku a jiných přísad) a 40 g třtinového cukru. Drobenkou posypeme koláč a pečeme při 180 stupních dozlatova, trvá to asi 30 – 40 minut.
více ovocných moučníků najdete ZDE
300 g celozrnné špaldové mouky smícháme se 300 g polohrubé bílé mouky, špetkou soli, 40 g tmavého třtinového cukru a sáčkem instantního droždí. Vmícháme 50 ml slunečnicového oleje a 300 ml ohřátého mandlového mléka. Promícháme v míse, vyklopíme na vál a rukama dobře zpracujeme pružné nelepivé těsto, které zformujeme do koule, vrátíme do mísy, potřeme olejem, zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Rozválíme do vymaštěné formy nebo pekáčku nebo na plech, propícháme vidličkou a necháme ještě 15 minut odpočívat. Potřeme dobrou domácí zavařeninou (já měla třešňovou) a hustě poklademe půlkami švestek, nejlépe čerstvých, ale můžeme použít i povolené zamražené. V misce promícháme 70 g mletých mandlí (nebo suchou, vymačkanou drť z výroby mandlového mléka), 100 g dobrého arašídového másla (bez palmového tuku a jiných přísad) a 40 g třtinového cukru. Drobenkou posypeme koláč a pečeme při 180 stupních dozlatova, trvá to asi 30 – 40 minut.
více ovocných moučníků najdete ZDE
19. březen
Mráz po svatém Josefu může uškodit květu, ale ne již člověku.
Svatogothardská Lhota.
Pranostiky jsou ODTUD
Svatogothardská Lhota.
Pranostiky jsou ODTUD
TARHOŇA ZAPEČENÁ SE ZELENINOU
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce olivového oleje a necháme na něm změknout velkou nakrájenou cibuli. Přidáme jednu cuketu nakrájenou na kolečka, 4 nakrájené řapíky celeru a oranžovou papriku nakrájenou na nudličky. Hodinu předem namočíme šest sušených rajčat, opereme, pokrájíme a přidáme do pánve. Okořeníme dobromyslí, bazalkou, pepřem, mletou paprikou a tlučený koriandrem. Osolíme a zalijeme 150 ml domácí rajčatové omáčky (nebo oloupeme a nakrájíme dvě větší rajčata). Dusíme do poloměkka, zelenina musí zůstat křupavá.
Půl kila tarhoni uvaříme podle návodu na obalu a spolu se zeleninou a 200 g strouhaného veganského sýra (dala mi ho kamarádka, cena je nestydatá, těch 200 g stojí 60 korun, já to nekupuju) vrstvíme do vymaštěné zapékací misky. Vždy v tomto pořadí: těstoviny, zelenina, sýr. Zapékáme při 200 stupňů dozlatova.
více těstovinových jídel ZDE
Půl kila tarhoni uvaříme podle návodu na obalu a spolu se zeleninou a 200 g strouhaného veganského sýra (dala mi ho kamarádka, cena je nestydatá, těch 200 g stojí 60 korun, já to nekupuju) vrstvíme do vymaštěné zapékací misky. Vždy v tomto pořadí: těstoviny, zelenina, sýr. Zapékáme při 200 stupňů dozlatova.
více těstovinových jídel ZDE
18. březen
Přijde marec - zemře stařec.
Mlázovický hřbitůvek. Bohužel tyhle stromy už jsou taky mrtvé, ačkoliv zas tak staré nebyly, všechny je vykáceli.
Pranostiky jsou ODTUD
Mlázovický hřbitůvek. Bohužel tyhle stromy už jsou taky mrtvé, ačkoliv zas tak staré nebyly, všechny je vykáceli.
Pranostiky jsou ODTUD
BANÁNOVÁ ZMRZLINA
Skvěle chutná, je jemňoučká a hladká, opravdu doporučuji. Místo exotických banánů použijte v létě třeba meruňky.
Rozmixujeme dohladka 4 banány, tuhou část ze 400 ml plechovky kokosového mléka, šťávu z půlky citrónu a 60 g tmavého třtinového cukru Muscovado. Vložíme do nádobky a dáme do mrazáku. Po dvou hodinách promícháme a poté už necháme zmrznout. Zdobíme čím je libo, třeba strouhanou čokoládou nebo ovocem.
více ZDE
Rozmixujeme dohladka 4 banány, tuhou část ze 400 ml plechovky kokosového mléka, šťávu z půlky citrónu a 60 g tmavého třtinového cukru Muscovado. Vložíme do nádobky a dáme do mrazáku. Po dvou hodinách promícháme a poté už necháme zmrznout. Zdobíme čím je libo, třeba strouhanou čokoládou nebo ovocem.
více ZDE
17. březen
Napije-li se na Kedrutu z louže slepička, naškube si na Jiřího (24.4.) i kravička.
Klikatice.
Pranostiky jsou ODSUD
Klikatice.
Pranostiky jsou ODSUD
CO BYLO VE SCHRÁNCE NA DOPISY
Vařila jsem oběd, když vtom se psi hrozně rozštěkali. Myslela jsem, že přijela pošta, ale za bránou nikdo nebyl. Ve schránce jsem ale měla milé překvapení. Starou knížku o úloze ženy. Děkuji!
více ZDE
více ZDE
KROUPOVÉ KNEDLÍKY S JEMNOU OMÁČKOU Z DÝNĚ
Večer předem propláchneme a namočíme 250 g ječných krup do 750 ml vody, druhý den vodu osolíme, přidáme lžičku kurkumy a uvaříme doměkka, dokud se všechna voda nevstřebá. Vychladlé kroupy rozmixujeme nebo umeleme, tvoříme z nich malé koule a vaříme je v osolené vodě do vyplavání. Nápad na kroupové knedlíky pochází z knihy paní Zemanové.
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, tři nasekané stroužky česneku a nastrouhaný kousek zázvoru. Přidáme lžičku kurkumy a osmahneme. Vložíme 200 g nahrubo nastrouhané dýně (hokkaidó nebo máslové), 50 g propláchnuté červené čočky, zalijeme 350 ml ovesného mléka a uvaříme doměkka. Rozmixujeme spolu se 100 ml mandlové smetany, prohřejeme, ochutíme pepřem a osolíme.
Červenou řepu omyjeme a zabalenou do alobalu pečeme hodinu při 200 stupních. Oloupeme, nakrájíme na hranolky a promícháme s utřeným česnekem, olivovým olejem a solí.
Knedlíky podáváme s řepou a omáčkou, kterou ozdobíme nasucho praženými dýňovými semínky.
více ZDE
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, tři nasekané stroužky česneku a nastrouhaný kousek zázvoru. Přidáme lžičku kurkumy a osmahneme. Vložíme 200 g nahrubo nastrouhané dýně (hokkaidó nebo máslové), 50 g propláchnuté červené čočky, zalijeme 350 ml ovesného mléka a uvaříme doměkka. Rozmixujeme spolu se 100 ml mandlové smetany, prohřejeme, ochutíme pepřem a osolíme.
Červenou řepu omyjeme a zabalenou do alobalu pečeme hodinu při 200 stupních. Oloupeme, nakrájíme na hranolky a promícháme s utřeným česnekem, olivovým olejem a solí.
Knedlíky podáváme s řepou a omáčkou, kterou ozdobíme nasucho praženými dýňovými semínky.
více ZDE
JIŽNÍ ČECHY
Pozdrav z víkendového výletu do Svatého Kamene a na Římov s jeho křížovou cestou, potěšil mě ten jiný svět.
Svatý Kámen
Svatý Kámen
Svatý Kámen - syntéza pohanské a křesťanské víry
Svatý Kámen, kaple je plná obrázků, fotek, přání, kondolencí, svíček, růženců, květin a dalších předmětu, působí to opravdu bizarně
Svatý Kámen - připomínalo mi to fotku nebo popisy někde z Haiti.
Svatý Kámen - kostelní loď
Tvrz Tichá, ponuré a bezútěšné místo, ale třeba to bylo počasím
Tvrz Tichá, zátiší s kočkou
Římov - lípa, do které se nacpalo 51 sportovců, je totiž dutá. Myslím, že měla určitě radost.
Římov - ambit poutního areálu
Římov
Římov
Římov
Římov
Římov
Římov - druhé zastavení křížové cesty, prošly jsme s Janinou jen malou část a v létě se vrátíme, celkem má křížová cesta přes 40 zastavení a trasa má přes 6 kilometrů, nebyl čas.
Římov - třetí zastavení, každé zastavení je samostatnou stavbou a každá je v rozdílném stylu, působí to krásně rozmanitě a dobrodružně. Mystický zážitek jsme neměly, ale moc se nám tam líbilo.
více najdete ZDE