SVĚŽÍ CRUMBLE S JAHODOVÝM KRÉMEM

Rozpustíme 60 g kokosového oleje a promícháme jej s 25 g (3 lžícemi) rýžového sirupu. Přidáme 100 g ovesných vloček a 100 g nahrubo nasekaných mandlí. Vložíme do pekáčku a pečeme deset minut při 180 stupních. Dvě třetiny křupavé směsi nasypeme do vymaštěné koláčové formy, uhladíme a potřeme krémem: Rozmixujeme dohladka 120 g kešu oříšků, 160 g jahod, 2 banány, 5 lžic rýžového sirupu a dva sáčky škrobového ztužovače šlehačky (vyrábí třeba Vitana). Povrch posypeme zbytkem směsi a necháme přes noc odležet v chladu. Sice nevypadá jako designový šampión, ale chuť to bohatě vyvažuje.


více ZDE

MODŘÍN

Nejúčinnější je balzám z pryskyřice, ale používá se i kůra a vrcholky mladých větviček. Jako u většiny jehličnanů, užívají se léčivé silice modřínu k léčbě zánětů dýchacích cest. Inhaluje se balzám nakapaný do horké vody nebo se mladé výhonky prosypávají cukrem a vyrábí se z nich sirup, podobně jako u smrku. Kašel a nachlazení dokáže zmírnit kulička pryskyřice, kterou žvýkáme.
Odvar z větviček a jehličí je účinný při revmatismu a dně jako koupel.
Vnitřně modřín posiluje ledviny, ale pouze v malých dávkách, ve velkých je naopak dráždí.
V době morových a jiných epidemií se modřínem vykuřovalo, v jeho blízkosti se nikdy nemá klít, ctí se tak bytostná čistota tohoto krásného stromu. Dokonce se modříny vysazovaly jako ochranný pás proti požáru, modřínový les podle magických praktik oheň nepustí dál.
Modřín se téměř blíží listnatým stromům svou individualizací, bývá sídlem dobrých, jemných bytostí a můžeme pod ním cítit jejich mír.




více ZDE

1. červen

Pohoda na Nikodéma - čtyři týdny dešťů za nima.


KOLÁČ S ŘASOU

Umeleme 100 g sezamu a v míse jej promícháme se lžičkou soli, 300 g celozrnné špaldové mouky, 4 lžícemi oleje a 150 ml studené vody. Vzniklé těsto mokrýma rukama roztlačíme na vymaštěný plech.
10 g řasy wakame namočíme na 10 minut do vody, potom vyjmeme a pokrájíme na proužky. V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm velkou pokrájenou cibuli, přidáme řasu, 250 gnahrubo nastrouhaného přírodního tofu, 100 g rajského protlaku a 400 g krájených rajčat. Okořeníme lžící sypkého zeleninového bujónu (třeba značky Wurzl), 1 lžící shoyu, lžičkou tymiánu a po půl lžičce mletého hřebíčku, skořice, badyánu, pepře a fenyklu. Dusíme za občasného promíchání 15 minut a nakonec vmícháme 300 g kukuřice z plechovky. Bonduelle dokonce vyrábí bio kukuřici, věděli jste to? Směs navrstvíme na korpus, posypeme dýňovými semínky a pečeme při 200 stupních 40 minut.


více ZDE

31. květen

V máji nemá pastuchovi oschnout plášť.



MORUŠOVNÍK

Morušovníků je více, ale nejčastěji můžeme vidět morušovník bílý, morušovník černý a morušovník červený. U nás divoce neroste.
Plody obsahují velké množství minerálních látek, pomáhají při kašli, chudokrevnosti, závratích, pískání v uších, nespavosti a zlepšují látkovou výměnu. Působí jako mírné laxativum pro děti nebo staré lidi.
Listy léčí a stahují rány a vředy na kůži a působí desinfekčně v infikovaných ranách. Čaj z listů se přidává do antidiabetických směsí a do směsí při nachlazení, horečkách a chřipce
Z kůry mladých větví se vaří odvar při revmatismu a vysokém tlaku. Kůra z kořenů léčí astma.
Větévky z moruše se zavěšují nad dětskou kolébku pro ochranu. Podle pověsti byly všechny morušovníky původně bílé. V Babylonu žili dva krásní mladí milenci, Pýramos a Thisbé. Pýramos nešťastnou náhodou během tajné noční schůzky pokládá Thisbé za mrtvou a vezme si zbrkle život, ta poté, jakmile jej objeví, samozřejmě učiní totéž, jak to bývá. Oba dva vykrvácí pod morušovníkem, jenž na jejich památku své plody obarvil dočerna a naplnil je krvavě rudou šťávou. Dobré poučení, pro nás, zbrklé lidi :)



více ZDE

ZELENÝ ŽIVOTABUDIČ

Rozmixujeme jeden banán, jedno avokádo, kousek čerstvého zázvoru, šťávu z velkého pomeranče, velký svazek řeřichy a několik lístků máty. Nakonec přilijeme 300 ml studené pramenité vody a krátce promixujeme společně.


Více ZDE

CIZRNA PODLE VÍTI

Víťa je můj kamarád a není to tak dlouho, co se stal vegetariánem. Moc mu fandím taky proto, že si vaří sám a má skvělé nápady.
300 g cizrny večer namočíme do studené vody, ráno ji propláchneme, zalijeme čistou vodou a vaříme doměkka, trvá to asi 45 minut, solíme až těsně před ukončením varu. Scedíme a necháme okapat. Jeden větší lilek nakrájíme na plátky, osolíme po obou stranách a necháme na mřížce důkladně vypotit. Sůl opláchneme a plátky lilku osušíme.
Rozmixujeme 80 ml olivového oleje, 4 lžíce balzamikového octa, lžičku tmavého třtinového cukru, 3 stroužky utřeného česneku, jednu červenou cibuli, asi 6 sušených rajčat naložených v oleji, lžíci kořenicí směsi na špagety a dvě lžíce tamari.
Plátky lilku opečeme na sucho na rozpálené pánvi.
Do zapékací misky nasypeme uvařenou cizrnu, poklademe ji plátky lilku, potřeme marinádou a posypeme slunečnicovými semínky. Pečeme při 200 stupních asi půl hodiny. Jíme se syrovou zeleninou, můžeme přikusovat chleba.




více ZDE

HERBÁŘ HERMETIKŮV

Udělala jsem si radost a koupila si další bylinářskou literaturu. Jde o knihu Františka Kabeláka Herbář hermetikův z poloviny minulého století. Unikátní sbírka léčivých bylin doplněná o Tibetsko-Mongolsko-Čínskoufarmakopéu a fragmenty z Dvaceti dvou nejdůležitějších magických rostlin světa bohužel nebyla autorem dokončena. K prvnímu vydání připravil v roce 2011 tuto vzácnou knihu pan Lukáš Loužecký. Původní text herbáře musel být z důvodu požadavku srozumitelnosti výrazně redigován, protože autor už se bohužel nemohl na dokončení díla podílet, zemřel v roce 1969. Přesto je tato sbírka ojedinělá a obdivuhodná.Toto například píše o jasmínovci vždyzeleném: Otrávení strnou při plném vědomí s otevřenýma očima, nemohou se hýbat a s příšernou jasností vnímají vše, co se okolo děje. Proto je nazýván "skleněná rakev".
Dozvěděla jsem se zde spoustu nových skutečností, o kterých jsem neměla dosud ani tušení, například, že černý bez léčí zánět trojklanného nervu.




více ZDE

29. květen

Studený máj zakládá na chléb.


Pranostiky čerpám ZDE

REBARBOROVÝ KOLÁČ S OŘECHY

300 g rebarborových stonků oloupeme, nakrájíme na špalíčky a vložíme do rendlíku, přidáme 50 g rýžového sirupu a 30 ml vody. Povaříme 5 minut a necháme vychladnout
V míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 200 g polohrubé bílé mouky, špetku soli, 20 g bramborového škrobu, 100 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů, půl lžičky jedlé sody a dvě lžičky kypřicího prášku. Do rendlíku k vychladlé rebarboře vmícháme 80 g rýžového sirupu (můžeme použít i cukr nebo jiný sirup), 180 g jablečného protlaku (dětské přesnídávky) a 50 g slunečnicového oleje. Vlijeme do mouky a promícháme. Rozetřeme na menší vymaštěný plech a pečeme při 200 stupních 30 – 40 minut. Povrch potřeme čokoládovou polevou (2 lžíce rozehřátého kokosového oleje, 2 lžíce datlového sirupu, 2 lžíce kakaa) a necháme ztuhnout.


více ZDE

28. květen

Kvetou-li v máji hodně sedmikrásky, bude málo chleba.


PŘÍRODNÍ PROSTŘEDEK PROTI SVĚDIVÉMU EKZÉMU

Je to asi tři týdny, kdy se mi po sběru bylin udělaly mezi prsty levé ruky malé, červené a velice svědivé puchýřky, který se během pár dnů slily v jeden velký svědivý bolák. Zpočátku jsem to jen promašťovala, ale protože se vyrážka začala rozšiřovat i do dlaně a na pravou ruku, řekla jsem si, že zkusím něco, co doporučuji maminkám malých dětí, které trpí atopickým ekzémem a co vždycky zabere. Začala jsem pít třikrát denně nálev z kopřiv a po dvou týdnech je vyrážka sotva znatelná a téměř nesvědí. Teď si dám týden pauzu a nechám odpočinout ledviny i játra a po týdnu kúru zopakuji.
Vím, že tento typ ekzému je poměrně častý a lidé s ním velmi bojují - a často marně - za pomoci kortikoidů a podobných drastických řešení, které ale zabírá pouze krátkodobě.
Bylinky léčí pozvolna, musíte mít trpělivost, vydržte dva týdny a uvidíte sami, zda se něco změnilo. Kortikoidy přinesou úlevu okamžitě, ale potíže neléčí, pouze zmírňují příznaky za velkou cenu.

Asi dvě lžíce sušených kopřiv zalijeme čtvrt litrem vroucí vody, zakryjeme a necháme deset minut vyluhovat. Nepřislazujeme ani jinak neochucujeme. Pijeme třikrát denně po dobu dvou týdnů, potom týden vynecháme a pijeme znovu dva týdny.



více ZDE


POMAZÁNKA Z FAZOLÍ MUNGO

120 g mungo fazolí namočíme přes noc a druhý den je v čisté vodě uvaříme doměkka s kouskem řasy wakame. Scedíme, necháme okapat a rozmixujeme spolu s 200 g uzeného tempehu, asi pěti sušenými rajčaty naloženými v oleji, menší červenou cibulí, jarní cibulkou, svazkem řeřichy, lžící lahůdkového droždí, stroužkem česneku, lžící tamari a lžící umeocta. Pokud je třeba, přidáme trošku čisté vody. Nejlepší je na kváskovém chlebu.


více ZDE

27. květen

Studený máj zaplňuje humno.


Pranostiky jsou ODTUD

NÁPOJ PROTI MIGRÉNĚ

Čas od času mě přepadne bolest hlavy a protože růžový zázrak polykat nechci, hledala jsem jiné metody, jak se bolesti hlavy rychle zbavit. Narazila jsem na doporučení připravit si při migréně tento nápoj. Vyzkoušela jsem ho a opravdu zabral. Ve 300 ml studené, nejlépe pramenité vody, rozmícháme lžičku himálajské soli a šťávu z jednoho citrónu. Vypijeme naráz. Do půl hodiny by měla bolest hlavy ustoupit.


více ZDE

SYTÁ MISO POLÉVKA

Do hrnce vložíme 200 g propláchnuté zelené čočky, 3 pokrájené brambory, 2 mrkve, 1 pastinák, 20 cm řasy wakame, půlku nakrájeného pórku, snítku pokrájeného libečku a zalijeme 2 l zeleninového vývaru nebo vody. Ochutíme dobrým polévkovým kořením, nejlépe domácím, a vaříme asi půl hodiny do změknutí. Odstavíme, vyjmeme řasu a nakrájíme ji na nudličky, část vody odebereme a rozmícháme v ní dvě polévkové lžíce shiro misa a lžíci tamari omáčky. Vrátíme do polévky.


více ZDE

26. květen

Filip a Beda (27.5.), může být běda.


OMÁČKA S INSTANTNÍMI NUDLEMI

V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a osmahneme na něm cibuli nakrájenou na půlkolečka a polovinu nakrájeného pórku. Přidáme dvě červené papriky nakrájené na proužky a jedno jablko na kostičky. Okořeníme čerstvě mletým pepřem, chilli papričkou, podlijeme 100 - 150 ml zeleninového vývaru a dusíme asi 10 minut. Zahustíme třemi lžícemi rýžových vloček nebo rýžové mouky a ještě deset minut povaříme. Odstavíme, ochutíme sekanou petrželovou natí, umeoctem a tamari a podáváme s instantními bezvaječnými nudlemi.


více ZDE

KRÁTKÉ ZAMYŠLENÍ NA TÉMA BĚSI

Přemýšlela jsem, co mi pomáhá, když je mi nejhůř, když mám pocit, že nejlepší by bylo se v noci sebrat, odejít do lesa, vyhrabat si pohodlnou jámu a tam se zakopat, usnout a probudit se v novém životě jako nemluvně… Pomáhá mi především sebereflexe, vždyť jak nicotné jsou moje problémy a starosti ve srovnání s těmi skutečnými, vážnými a fatálními, při kterých jde o život, o život blízkých lidí nebo dokonce o vlastní duši. Ale říká se, že pocit neštěstí a zoufalství je přísně individuální, a že každé osobní trápení je opravdové, byť se třeba okolí jeví jakkoliv nicotné a triviální.
Dalším lékem a hojivou esencí je moje zahrada, stačí se projít mezi stromy, nechat si prohrábnout vlasy větvemi ořešáku, pohladit jasanovou kůru nebo zašeptat do větví černého bezu své trápení. Často se mi v takové chvíli stane, že se rozpláču, ne sebelítostí, ale vděkem a štěstím a takovým zvláštním smutkem, melancholickým vědomím toho, že naše těla, ať už lidská, zvířecí nebo rostlinná, jsou utkaná ze stejného božského přediva. Rozpláče mě poznání, že najednou chápu, co mi stromy sdělují, že jsou mnohem moudřejší než já se svou roztěkanou lidskou myslí, se svým očekáváním, strachem a výčitkami. Od stromů se musíme mnoho učit, mají přímé spojení se Zemí, Sluncem, Vodou i Větrem, nespěchají, přijímají v klidu vše, co přijde, neptají se „proč“.
Mou největší a nejdůležitější oporou je ale můj muž, jenž stojí po mém boku už více než dvacet pět let. Stoupáme společně po vratkém žebříku poznání výš a výš: když jeden z nás zemdlí nebo plný pochybností balancuje a hrozí, že se zřítí, druhý ho podpoří, zachytí nebo ho dokonce chvíli vleče za sebou. To je skutečné partnerství, vědomí toho, že se potřebujeme navzájem, že jeden bez druhého jsme sotva poloviční. Nejde o hádky, nedorozumění, rozmrzelost, nereálná očekávání a občasná zklamání, protože to jsou nepodstatné a nedůležité věci, kterým se neubráníte v žádném vztahu. Podstatná je láska, nic jiného, bez ní se nedostanete nikam a bez ní je všechno, co děláte, jalové. Je to jediná věc, na které záleží. Takže mým štítem proti běsům je rytíř Jiří v pancíři a s mečem v pravici, vím, že on mě nikdy nenechá padnout do dračí tlamy.


(St. John Symposion 13.12.2014)
více ZDE

25. květen

Jaký je den svatého Urbana, takový bude podzimec.


Kalina

BARBORKA OBECNÁ

Barborka se dříve pěstovala jako salát, je z rodiny brukvovitých a její lístky jsou zelené i v zimě. Později na jaře, když rozkvete, její chuť zhořkne. Obsahuje velké množství vitamínu C a betakarotenu. Chutné jsou dokonce i květy.
Kromě kurdějí léčí i žaludeční potíže, čistí ledviny i játra. Zevně účinkuje podobně jako jitrocel, zatahuje, čistí a hojí čerstvá poranění.


více o bylinkách najdete TADY

KAŠE ZE SYROVÉHO OBILÍ

Pokud máte robot, který dokáže pomlít obilí, mlýnek na obilí nebo alespoň pořádný těžký hmoždíř, abyste nedrtili nahrubo obilná zrna, vyzkoušejte ranní kaši ze syrového obilí. Můžete použít pšenici, špaldu, ječmen nebo žito. Já mám krásnou červenou pšenici.
Večer pomeleme nahrubo hrst obilí a zalijeme jej studenou vodou. Ráno přebytečnou vodu slijeme a do kaše vmícháme sušené ovoce, výtečný je ananas, ořechy a med (nebo sirup).


více ZDE

24. duben

Když kvete bez, má kvést i víno.


CIZRNOVÉ KULIČKY V RAJČATOVÉ OMÁČCE

Včera jsme si dopřáli smažené jídlo, dělávám ho tak málo, že to ani nestojí za řeč. Smažila jsem na kokosovém oleji.
Nejdříve si připravíme badi, což jsou takové smažené kousky, kuličky, zhotovené z cizrnové mouky. V míse rozmícháme 300 g cizrnové mouky, lžičku soli, lžíci kypřicího prášku, lžíci mleté papriky a 300 ml studené vody. Ze vzniklého těsta vykrajujeme lžičkou kousky a smažíme je v pánvi na tuku. Necháme okapat na ubrousku, který vsákne něco tuku.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a vsypeme koření: po lžičce drceného fenyklu, římského kmínu, kari lístků, černuchy a hořčičného semínka (černé bude lepší) a po lžičce kurkumy a mangového prášku (lze vynechat a nahradit dvěma lžícemi citrónové šťávy na závěr). Jakmile začne koření intenzivně vonět, přidáme do pánve lžíci tmavého třtinového cukru a 800 g oloupaných a pokrájených rajčat. Osolíme a vmícháme 250 g přírodního tofu nakrájeného na kostičky a 400 g pokrájené ačokči (lze nahradit fazolovými lusky). Zakryjeme poklicí a dusíme doměkka. Promícháme s badi a nechám asi 20 minut odležet. Posypeme sekanou petrželkou (nebo ještě lépe koriandrovou natí).




více ZDE

23. květen

Koná-li někdo z rodiny něco nebezpečného, má se mu předtím udělat medem křížek na čelo.


OVOCNÝ KRÉM

Recept jsem našla v knize Zdravě a syrově od paní Radmily Zrůstkové.
Rozmixujeme dohladka 2 banány, 1 avokádo, 1 lžíci kakaa a 1 lžíci kokosového cukru (nebo třeba datlového sirupu). V misce krém zdobíme ovocem, třeba jahodami a kustovnicí a drcenými kakaovými boby.


více ZDE

22. květen

Suchý marec, mokrý máj, bude humno jako háj.


Zahrada v dešti. Pranostiky čerpám ODSUD

ŠPAGETY S OŘECHY, ŠALVĚJÍ A SUŠENÝMI RAJČATY

Výtečná dobrota, určitě budu vařit častěji. Navíc je to rychlé a jednoduché, prostě ideální.
V pánvičce rozehřejeme čtyři lžíce panenského olivového oleje, vložíme asi 10 – 12 čerstvých šalvějových lístků nakrájených na proužky a chvíli opékáme. Vsypeme 150 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů a na mírném ohni asi deset minut restujeme, nesmíme to spálit! Mezitím nakrájíme přibližně 10 sušených a v oleji naložených rajčat a přidáme je do ořechového základu, odstavíme a vmícháme dvě lžíce balsamikového octa.
Uvaříme 500 g celozrnných semolinových špaget (nebo obyčejných semolinových) podle návodu na obalu a na talíři je poklademe hotovou směsí. Povrch posypeme rostlinným „parmazánem“ – umeleme nebo v hmoždíři utlučeme sezamová semínka a kešu oříšky a promícháme je s lahůdkovým droždím a solí. Přikusujeme čerstvá rajčata nebo zeleninový salát.



více ZDE

21. květen

Je-li máj chladný, rok nebude hladný.


POLÉVKA MISO

Vyzkoušejte tuhle výtečnou tradiční japonskou polévku. Chutná i jako první denní jídlo, tedy snídaně 
Asi 20 cm dlouhý kousek řasy wakame vložíme do hrnce spolu s jednou velkou cibulí nakrájenou na kolečka. Zalijeme asi litrem vody a vaříme na mírném ohni dvě hodiny. Řasu i cibuli vyjmeme, řasu nakrájíme na tenké proužky a vrátíme ji do vývaru, cibuli vyhodíme. Vývar doplníme do 1,5 l čistou vodou, přidáme 3 mrkve nakrájené na kolečka a vaříme 30 minut. Odstavíme z plotny, trochu vývaru odebereme do mističky a dobře v něm rozmícháme 2 vrchovaté lžíce misa (je to ochucená pasta z fermentované rýže, ječmene nebo sójových bobů, plná vitamínů a minerálů, některá misa jsou i živočišná, sledujte složení. Já použila Shiro Miso) a vrátíme do polévky. Ochutíme dvěma lžícemi umeocta a lžící tamari a sypeme syrovým pórkem nebo jarní cibulkou nakrájenou na tenké proužky nebo kolečka.
Řasy wakame, miso, umeocet i tamari koupíte v obchodě se zdravou výživou.




více polévek ZDE

20. květen

Dívky, které jsou poprvé na trávu, mají být od mládenců polity vodou, aby po celý rok nebyly lenivé.



POHANKOVÉ PALAČINKY S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM

Ponorným mixérem umixujeme 80 g pohankové mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, 120 g hladké bílé mouky, špetku soli, 100 g arašídového másla a 750 ml ovesného mléka. Necháme půl hodiny odstát a smažíme malé palačinky nebo lívanečky. Podáváme polité datlovým sirupem a zdobené čerstvými jahodami. Z tohoto množství uděláte asi 30 malých lívanečků.


více sladkých jídel najdete ZDE

19. květen

Pýr, chrpa a svlačec - chlebu je konec.


Kokořík

ORIENTÁLNÍ OMÁČKA S ANANASEM

Výborné jídlo, já takové opravdu můžu :)
Rozpálíme pánev wok, vlijeme tři lžíce arašídového oleje a vsypeme jedno čínské zelí pokrájené na nudličky, 200 g mrkve nakrájené na tenké špalíčky, 100 g vyloupaného hrášku a 200 g cukety nakrájené na kostičky. Pět minut zprudka opékáme, stále mícháme. Na drobno pokrájíme kousek čerstvého zázvoru velký asi jako malá brambora a dva stroužky česneku a přidáme je do pánve. Zasypeme půl lžičkou drcené chilli papričky, promícháme a nakonec přidáme jeden menší ananas nakrájený na malé kostičky. Za stálého míchání opékáme ještě osm minut. V misce rozšleháme metličkou 4 lžíce shoyu, 1 lžíci rýžového octa, 1 vrchovatou lžíci dobré meruňkové zavařeniny, 2 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu a 200 ml silného zeleninového vývaru. Vlijeme do směsi k pánvi a krátce povaříme do zhoustnutí. Podáváme s jasmínovou rýží.


více ZDE

18. květen

Padá-li sníh v máji, bude hodně trávy.


BANÁNOVÉ ŘEZY

Dezert je inspirován receptem z knihy Zdravě a syrově od paní Zrůstkové, jen jsem ho mírně obměnila.
Večer namočíme každé zvlášť 250 g neloupaných mandlí a 130 g kešu oříšků. Druhý den je scedíme a necháme okapat. Do mixéru vložíme mandle, 130 g hrozinek, 100 g sušených fíků, 70 g strouhaného kokosu a rozmixujeme nahrubo. Směs vtlačíme do menšího pekáčku (cca 38/24 cm). Kešu rozmixujeme dohladka se třemi banány a navrstvíme je na první vrstvu. Posypeme sekanými kakaovými boby a dáme vychladit.


více ZDE

17. květen

Hloh pučí - vítr fučí, hloh kvete - sníh se mete.


Pranostiky čerpám ODSUD

ČOČKA DUŠENÁ SE ZELENINOU

Přes noc namočíme půl kila čočky, druhý den scedíme a necháme okapat. V hrnci rozehřejeme tři lžíce oleje a osmahneme na něm čtyři nakrájené stroužky česneku a polévkovou lžíci koření na tajine (paprika, římský kmín, koriandr, zázvor, pepř, skořice, kurkuma…). Necháme rozvonět, vsypeme čočku a deset minut za občasného míchání opékáme. Nastrouháme nahrubo jednu cuketu a nakrájíme jednu červenou papriku na kostky, spaříme a oloupeme čtyři rajčata (nebo použijeme zavařená) a vše vmícháme k čočce. Zalijeme 400 ml horké vody, zamícháme, a přiklopené dusíme doměkka, trvá to asi 20 minut. Na závěr pokličku sejmeme a necháme odpařit zbylou tekutinu.
Ochutíme tamari a umeoctem, pokud nemáme, postačí sůl a ocet nebo citrónová šťáva. Podáváme se salátem a ozdobené řeřichou, petrželkou nebo pažitkou.



více ZDE

16. květen

Svatý Jan z Nepomuku, natahuje k létu ruku.


DOMA

Naše zahrada je oáza, ráj. I po těch letech si to zas a znova uvědomuju, když odněkud přijedu. Vejdu za vrata a jsem v jiným světě. V prostoru, který mě ochraňuje a kde jsem v bezpečí. Někdy zůstanu stát v úžasu a se silným pocitem štěstí. Slyším ptáky, zahrada je jich plná, slunce probleskuje mezi listím, voní kvetoucí keře, vzduch je čerstvý a lahodný. Zahrada je plná života a já jsem tady doma. Všem bych vám přála, abyste mohli zažívat něco podobnýho.


více ZDE

ZAPEČENÝ ŘAPÍKATÝ CELER

Jeden velký řapíkatý celer omyjeme a vložíme do osolené vroucí vody. Vaříme pět minut, scedíme a necháme okapat.
V rendlíku rozehřejeme 30 ml oleje a osmahneme na něm 40 g hladké mouky a 20 g Hrašky, vlijeme 400 ml ovesného mléka a 250 ml ovesné smetany, osolíme a krátce povaříme. Do hotové omáčky vmícháme na špalíky pokrájený řapíkatý celer, nakrájené uzené tofu a tempeh a navrstvíme do vymaštěné zapékací misky. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů půl hodiny. Podáváme s kuskusem a salátem.


více ZDE

15. květen

Před Bonifácem žádné léto, po Žofii žádný mráz.


SALÁT Z BÍLÉ ŘEDKVE

Asi půlkilovou bílou ředkev nastrouháme na nudličky, vmícháme větší kyselou okurku nakrájenou na malé kostičky, jednu nakrájenou cibuli a zalijeme zálivkou připravenou ze šťávy z půlky citrónu (nebo z celého menšího), dvou lžic rýžového sirupu (nebo lžíce medu), půl lžičky čerstvě tlučeného pepře a půl lžičky soli. Nakonec vmícháme svazek posekané pažitky a řeřichy. Necháme odležet.


více ZDE

14. květen

Prší-li na Železné muže (Pankráce, Serváce a Bonifáce), bude pršet po mnoho dnů.


Akébie.
Pranostiky čerpám z TÉTO KNIHY

CIBULOVÁ OMÁČKA

Půl kila cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce panenského olivového oleje, přidáme cibuli, zasypeme lžící mleté papriky a půl lžičkou chilli a necháme zesklovatět, ne zhnědnout. Nadrobno nakrájíme snítku libečku a vmícháme ji k cibuli spolu s 50 g celozrnné špaldové mouky, osolíme a zalijeme 800 ml ovesného nebo jiného rostlinného mléka a vaříme deset minut. Hotovou omáčku okyselíme jablečným octem a vmícháme sekanou pažitku. Podáváme s pečenými brambory a italským zelným salátem z mladého zelí.


více ZDE

13. květen

Pan Serboni pálí stromy (PANkrác, SERvác, BONIfác).


MAKOVÉ ROLKY S POVIDLY

V míse smícháme 200 g polohrubé mouky, 80 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli a 1 lžičku instantního droždí. V jiné nádobě rozmícháme 20 g Hrašky s trochou vody na hustou kašičku, přidáme 3 lžíce rýžového sirupu, 40 ml slunečnicového oleje a 100 ml ohřátého rostlinného mléka. Rozšleháme, nalijeme do mouky a promícháme. Vyklopíme na vál a rukama dobře vypracujeme hladké nelepivé těsto, které vrátíme do mísy, zakryjeme a dáme na hodinu do tepla vykynout.
Umeleme 200 g máku a zalijeme jej 200 vroucího mléka, přidáme dvě lžíce datlového sirupu, krátce povaříme a necháme vychladnout. Do makové kaše vmícháme 200 g povidel. Dvě hrsti strouhanky opražíme nasucho.
Vykynuté těsto rozválíme na tenkou placku, potřeme ji makovo-povidlovou náplní a posypeme strouhankou a 50 g sušených brusinek. Stočíme jako roládu a nakrájíme na 12 stejných špalíků, které narovnáme do vymaštěné dortové formy (prům. 20 cm). Necháme ještě 15 minut kynout ve formě a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 30 – 40 minut.


více ZDE

12. květen

Studena svatého Jiří (24.4.) se přenesou přes kopí Železných mužů a pominou až od Urbana (25.5.)


Zvonička na Bezníku.
Pranostiky čerpámODSUD