Slavíka a kukačku je možno slyšet pouze do Petrova dne. (Petrův den znamenal den sv. Petra v okovech).
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
NA ZEBÍNĚ
Ráno jsem vyrazila na Zebín. Vzala jsem si košík a nůžky. Auto jsem nechala dole u hřbitova a vyrazila nahoru. Cestou jsem potkala nějakého mladého pána, prý, kudy se dostane "na kopec". Poslala jsem ho trochu zlomyslně tou nejpříkřejší cestou. Já jsem to vzala pěšinkou vlevo, ta vede podél jeskyně, kde bydlí Pán Hory. Stál tam stan. Ani jsem si ho nevšimla, teprve až když jsem mluvila na vratič, padl mi na stan zrak. Snad mě nocležníci neslyšeli, určitě by je napadlo, že jsem blázen. Cestička se od jeskyně začíná zvedat a chvílemi je dosti neschůdná, tenisky mi kloužou, rukama se přidržuju trávy a stromů. Podél cesty roste to, pro co jsem sem přijela - mateřídouška. Už je skoro všechna odkvetlá, jsem tu na poslední chvíli. Pečlivě odstřihávám rostlinky a vkládám je do košíku. Nasbírat jej plný mi trvá víc než hodinu. Shora slyším hlasy, někdo dorazil nahoru přede mnou. Fouká ledový vítr, v tričku je mi chladno. Zhluboka dýchám svěží vzduch, narovnám ohnutá záda a dívám se do kraje. Vidím koně pasoucí se v ohradě, dole pode mnou bečí ovce a o kus dál štěkají psi v útulku. Vzadu vyrůstá Jičín, ale sem na mě nemůže. Nejvíc mateřídoušky roste pod vzrostlou břízou, která ale chudák usychá, žádné zelené listy jí nezbyly, na větvích se třepotá zbytek žlutých. V její koruně slyším křik - přiletěly dvě straky a hned za nimi dva jestřábi, vypadá to na dva páry. Hlučně se dohadují, přelétají z větve na větev. Nakonec straky odlétají, dvakrát tak velký dravčí párek mi po celou dobu, kdy sbírám bylinky, poletuje nad hlavou a křičí. Kuí! kuí! kuí! Napadne mě, že mi ukazují "naleziště". Pěkně jim poděkuju, stejně jako děkuju všem zpola zaschlým trsům mateřídoušky, letošní sucho ani jim nijak neprospívá. Za rok musím vyrazit dřív. Košík je plný a já se drápu nahoru. Nikdo tu není, o kousek níž zaslechnu mužský a dětský hlas, snad už jdou dolu, nemám chuť nikoho vidět. Posadím se na triangulační bod, je to betonová kostka a dívám se na jih. Nejvíc mi přitahuje zrak milovaný Velíš. Ahoj Velíši, říkám tiše a zvednu ruku na pozdrav. Vidím stromy, tolik stromů, trávu, pole, něco málo domů, opět koně, jeden má na zádech jezdce. Najednou cítím zvláštní vlnu na hrudi, duše se pohnula. Náhle vidím, že vše je a bude dobré.
RIZOTO S CUKETOU A MRKVÍ
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a osmahneme na něm dvě pokrájené cibule. Přidáme tři stroužky česneku a po lžičce kurkumy, kari a garam masaly. Mícháme, dokud se koření nerozvoní a vsypeme 600 g mrkve nakrájené na špalíčky. Zalijeme 200 ml vody, osolíme, promícháme a zakryté dusíme 10 minut. Přidáme 1 kg cukety nakrájené na kostičky, zalijeme 200 ml ovesné smetany a dusíme ještě 10 minut.
V kastróle rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli, vsypeme 550 g propláchnuté jasmínové rýže, osolíme a chvíli opékáme. Zalijeme 800 ml horké vody, zamícháme a zakryjeme pokličkou. Zprudka přivedeme k varu, zmírníme teplotu na minimum a necháme zvolna dusit asi 20 minut, dokud se všechna voda neodpaří a na povrchu se neudělají dírky. Promícháme se zeleninou a podáváme posypané praženým sezamem.
více ZDE
V kastróle rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli, vsypeme 550 g propláchnuté jasmínové rýže, osolíme a chvíli opékáme. Zalijeme 800 ml horké vody, zamícháme a zakryjeme pokličkou. Zprudka přivedeme k varu, zmírníme teplotu na minimum a necháme zvolna dusit asi 20 minut, dokud se všechna voda neodpaří a na povrchu se neudělají dírky. Promícháme se zeleninou a podáváme posypané praženým sezamem.
více ZDE
ČOKOLÁDOVÉ ŘEZY S OVOCEM
V půl litru kokosového mléka (návod na výrobu najdete v albu Ostatní pokusy) svaříme dvě lžičky agarových vloček. Vidličkou rozmačkáme banán se třemi lžícemi medu a 100 g ztuhlé části kokosového mléka z plechovky. Vmícháme dvě nahrubo nastrouhané nektarinky. Agarové mléko promícháme s ovocem.
Ušleháme do pěny 5 žloutků s 50 g rapadury (sušené třtinové šťávy), vešleháme 50 g kvalitního kakaa a tuhý sníh z 5 bílků. Nakonec vmícháme 50 g nahrubo nasekané 100% čokolády (prodává třeba Opobchod.cz). Těsto rozetřeme na vymaštěný plech a pečeme při 200 stupních 10 minut. Upečený plát potřeme náplní, posypeme kakaem a necháme zcela ztuhnout v chladničce.
Ušleháme do pěny 5 žloutků s 50 g rapadury (sušené třtinové šťávy), vešleháme 50 g kvalitního kakaa a tuhý sníh z 5 bílků. Nakonec vmícháme 50 g nahrubo nasekané 100% čokolády (prodává třeba Opobchod.cz). Těsto rozetřeme na vymaštěný plech a pečeme při 200 stupních 10 minut. Upečený plát potřeme náplní, posypeme kakaem a necháme zcela ztuhnout v chladničce.
více ZDE
POHANKA S CIBULÍ
Přivedeme k varu 700 ml zeleninového vývaru, vsypeme 400 g propláchnuté světlé pohanky, krátce povaříme a necháme odstát v peřinách půl hodiny. Mezitím osmahneme na oleji 6 cibulí nakrájených na kostičky, přidáme 8 lžic lahůdkového droždí a chvíli společně mícháme na pánvi. Okořeníme majoránkou nebo oreganem a vmícháme do hotové pohanky, osolíme. Podáváme s kimči a další zeleninou.
více ZDE
více ZDE
MODŘÍN
Modřín je břízou mezi jehličnany. Je světlý, vzdušný, nenáročný a jemný. Přináší světlo do lesních stínů a jako jeden z mála jehličnanů má potenciál k individualitě. Má vyšší obsah pryskyřice než smrk, jedle a borovice, jeho dřevo je proto odolnější. Modřínová pryskyřice je léčivá, mast z ní vyrobená pomáhá při revmatismu, dně, kožních infekcích a především při zánětech dýchacích cest. Účinné jsou i koupele z jehličí nebo inhalace. Vnitřně modřín léčí ledviny, při vysokých dávkách ale působí dráždivě. Modřínovou léčbu aplikujeme jen krátkodobě. Můžeme ale bez obav žvýkat malou kuličku pryskyřice při nachlazení a kašli.
Modříny jsou podle legend domovem půvabných elfích dívek, stromových víl, jejichž zpěv se nese z vrcholků Alp až do údolí. Modřínové dřevo je silným amuletem a jehličí bylo používáno k vykuřování.
více TADY
Modříny jsou podle legend domovem půvabných elfích dívek, stromových víl, jejichž zpěv se nese z vrcholků Alp až do údolí. Modřínové dřevo je silným amuletem a jehličí bylo používáno k vykuřování.
více TADY
DUŠENÁ CUKETA
V létě jsou prostě cuketové hody, s tím se nedá nic dělat. A tohle jídlo je prosté a chutné, vážně.
Jednu velkou cuketu vydlabeme a oloupeme, pokud je to třeba. Nastrouháme ji na nudličky a v míse promícháme se lžičkou soli. Po chvíli pustí vodu, tak ji přecedíme a vymačkáme.
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a zlehka na něm osmahneme 5 lžic hladké celozrnné špaldové mouky. Jíšku zředíme 300 ml dobrého zeleninového vývaru a krátce povaříme. Přidáme cuketu a společně dusíme ještě deset minut. Vmícháme 200 ml ovesné smetany, prohřejeme, odstavíme a ochutíme šťávou z citrónu. Podáváme s vařenými bramborami a salátem.
více ZDE
Jednu velkou cuketu vydlabeme a oloupeme, pokud je to třeba. Nastrouháme ji na nudličky a v míse promícháme se lžičkou soli. Po chvíli pustí vodu, tak ji přecedíme a vymačkáme.
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a zlehka na něm osmahneme 5 lžic hladké celozrnné špaldové mouky. Jíšku zředíme 300 ml dobrého zeleninového vývaru a krátce povaříme. Přidáme cuketu a společně dusíme ještě deset minut. Vmícháme 200 ml ovesné smetany, prohřejeme, odstavíme a ochutíme šťávou z citrónu. Podáváme s vařenými bramborami a salátem.
více ZDE
ŠPENÁTOVÉ ROHLÍČKY
V míse promícháme 200 g pohankové mouky, 300 g hladké bílé mouky a lžičku soli. V jiné nádobě rozmícháme 200 g rozmraženého, nadrobno nasekaného špenátu, 4 lžíce panenského olivového oleje a 200 ml ohřátého rostlinného mléka (já použila konopné, které se při zahřátí sráží, ale to těstu nevadí). Do vzniklé kaše rozmícháme 30 g čerstvého droždí a vlijeme ji k mouce. Zpracujeme důkladně hladké, pružné a nelepivé těsto, které potřeme olejem a necháme 45 minut kynout v zakryté míse. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, dobře prohněteme a vyválíme z něho asi centimetrovou placku, kterou rozkrájíme asi na 20 – 25 trojúhelníků. Každý trojúhelník stočíme a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rostlinným mlékem se špetkou kurkumy, posypeme gomasiem a pečeme při 200 stupních asi 20 – 25 minut.
více ZDE
více ZDE
VRBA BÍLÁ
Vrba je rozšířený strom s tenkými větvemi rostoucí ve vlhkých oblastech a na březích řek a potoků. Léčebně se užívá především kůra, kterou sloupáváme z dvouletých a tříletých větví na jaře. Obsahuje salicin (od Salix – vrba), který je hlavní složkou acylpyrinu. Vrbová kůra zachycuje horkost a vypuzuje vodu. Je účinným analgetikem, snižuje horečku a působí protizánětlivě, potopudně a močopudně, uplatní se zejména při chorobách z nachlazení a chřipce. Také pomáhá při nespavosti, nervozitě, bolestech hlavy, průjmu, revmatických potížích, neuralgiích, ledvinových onemocněních a potížích močových cest. Zevně odvar používáme při kožních zánětech, vředech a hnisavých ekzémech, koupele jsou účinné při revmatismu. Vrbovou kůru vnitřně neužíváme při žaludečních vředech, krvácivosti, astmatu a v těhotenství. Mícháme ji nejlépe do směsí bylin s podobnými účinky.
Popel z kůry smíchaný s octem odstraňuje bradavice a kuří oka.
Můžeme sbírat i listy, odvar se užívá při dně.
Dříve se vrbová míza svařená ve vodě používala jako antikoncepční prostředek.
Odvar z vrbových kočiček pomáhá od lupů.
Vrba se magicky používá od starověku v přechodových rituálech, například v případě pálení staré zimy. Jakoby na počest znovuzrozeného jara vykvétají kočičky. Stejně jako černý bez je vrba stromem prahu, předělu. Stojí na rozhraní umírajícího a rodícího se, má silné spojení s Měsícem, se smrtí a zármutkem. Duté vrbové kmeny jsou vchodem do jiného světa sloužící k návštěvě bohů a démonů. Vrba byla využívána čarodějnicemi pro nejrůznější obřady, například pro zaklínání počasí, které patří k nejsložitějším čarodějským disciplínám. Notoricky známé jsou vrbové kouzelné píšťalky, kterými se přivolávaly bouře, a hrálo se na ně při pohřebních obřadech – vrbové flétny a píšťaly propůjčovaly hlas mrtvým. Vrba přitahuje lidi unavené životem, proutkaři vidí příčinu v tom, že vrby rostou v místech geomantických zlomů a silně dráždivých liniích.
Pokud trpíte strachem ze smrti, noste u sebe kousek vrbového dřeva. Abychom se po smrti bezpečně dostali na druhý břeh, musíme zasadit vrbu a pečlivě se o ni starat, aby do doby naší smrti neuschla, pomůže nám odejít.
více ZDE
Popel z kůry smíchaný s octem odstraňuje bradavice a kuří oka.
Můžeme sbírat i listy, odvar se užívá při dně.
Dříve se vrbová míza svařená ve vodě používala jako antikoncepční prostředek.
Odvar z vrbových kočiček pomáhá od lupů.
Vrba se magicky používá od starověku v přechodových rituálech, například v případě pálení staré zimy. Jakoby na počest znovuzrozeného jara vykvétají kočičky. Stejně jako černý bez je vrba stromem prahu, předělu. Stojí na rozhraní umírajícího a rodícího se, má silné spojení s Měsícem, se smrtí a zármutkem. Duté vrbové kmeny jsou vchodem do jiného světa sloužící k návštěvě bohů a démonů. Vrba byla využívána čarodějnicemi pro nejrůznější obřady, například pro zaklínání počasí, které patří k nejsložitějším čarodějským disciplínám. Notoricky známé jsou vrbové kouzelné píšťalky, kterými se přivolávaly bouře, a hrálo se na ně při pohřebních obřadech – vrbové flétny a píšťaly propůjčovaly hlas mrtvým. Vrba přitahuje lidi unavené životem, proutkaři vidí příčinu v tom, že vrby rostou v místech geomantických zlomů a silně dráždivých liniích.
Pokud trpíte strachem ze smrti, noste u sebe kousek vrbového dřeva. Abychom se po smrti bezpečně dostali na druhý břeh, musíme zasadit vrbu a pečlivě se o ni starat, aby do doby naší smrti neuschla, pomůže nám odejít.
více ZDE
CUKETA A KVĚTÁK PODLE DJ SMAŽÁKA
DJ SMAŽÁK Mám známosti mezi celebritami Emotikona smile
Je to takový vytuněný květákový mozeček.
Rozmixujeme 100 g sušených rajčat naložených v oleji, 100 g černých oliv, 6 stroužků česneku, dvě lžíce panenského olivového oleje, sůl, snítku libečku, čerstvě mletý pepř a 200 g marinovaného nebo uzeného tofu. Necháme v chladu odležet.
Květák rozebereme na růžičky a vaříme jej pět minut v osolené vodě spolu se snítkou libečku. Scedíme a necháme okapat. Jednu cuketu nastrouháme nahrubo, trochu osolíme a necháme vypotit v cedníku. Na dvou lžících olivového oleje osmahneme pokrájenou cibuli a lžíci koření na tajines (nebo jiného orientálního koření, jaké máme rádi). V míse promícháme uvařený květák, cuketu a cibulku a necháme asi půl hodiny odpočinout. Vmícháme 4 vejce rozšlehané v 250 ml mandlové smetany a směs navrstvíme do vymaštěného pekáčku. Pečeme při 200 stupních 30 – 45 minut, vyjmeme, povrch potřeme tapenádou z oliv a rajčat a posypeme 100 g předem namočených mletých vlašských ořechů. Dopečeme dokřupava ještě pár minut. Podáváme s chlebem, vařenými brambory nebo jen tak samotné se zeleninou.
více ZDE
Je to takový vytuněný květákový mozeček.
Rozmixujeme 100 g sušených rajčat naložených v oleji, 100 g černých oliv, 6 stroužků česneku, dvě lžíce panenského olivového oleje, sůl, snítku libečku, čerstvě mletý pepř a 200 g marinovaného nebo uzeného tofu. Necháme v chladu odležet.
Květák rozebereme na růžičky a vaříme jej pět minut v osolené vodě spolu se snítkou libečku. Scedíme a necháme okapat. Jednu cuketu nastrouháme nahrubo, trochu osolíme a necháme vypotit v cedníku. Na dvou lžících olivového oleje osmahneme pokrájenou cibuli a lžíci koření na tajines (nebo jiného orientálního koření, jaké máme rádi). V míse promícháme uvařený květák, cuketu a cibulku a necháme asi půl hodiny odpočinout. Vmícháme 4 vejce rozšlehané v 250 ml mandlové smetany a směs navrstvíme do vymaštěného pekáčku. Pečeme při 200 stupních 30 – 45 minut, vyjmeme, povrch potřeme tapenádou z oliv a rajčat a posypeme 100 g předem namočených mletých vlašských ořechů. Dopečeme dokřupava ještě pár minut. Podáváme s chlebem, vařenými brambory nebo jen tak samotné se zeleninou.
více ZDE
BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK S MERUŇKAMI
Výtečný šťavnatý chlebíček, doporučuji.
Promícháme čtyři vidličkou rozmačkané banány, 250 g celozrnné špaldové mouky, 1 lžičku kypřicího prášku, 1 lžičku jedlé sody, špetku soli, lžičku skořice, 50 ml konopného (nebo jiného rostlinného) mléka, 80 ml slunečnicového oleje, 50 g sušené cukrové třtiny (nebo cukru), 30 g nahrubo nalámaných kešu ořechů (nebo jiných ořechů) a 100 g pokrájených meruněk. Těsto navrstvíme do vymaštěné formy na chlebíček, posypeme mletým kokosem a chia semínky a pečeme při 180 stupních asi 45 minut.
více ZDE
Promícháme čtyři vidličkou rozmačkané banány, 250 g celozrnné špaldové mouky, 1 lžičku kypřicího prášku, 1 lžičku jedlé sody, špetku soli, lžičku skořice, 50 ml konopného (nebo jiného rostlinného) mléka, 80 ml slunečnicového oleje, 50 g sušené cukrové třtiny (nebo cukru), 30 g nahrubo nalámaných kešu ořechů (nebo jiných ořechů) a 100 g pokrájených meruněk. Těsto navrstvíme do vymaštěné formy na chlebíček, posypeme mletým kokosem a chia semínky a pečeme při 180 stupních asi 45 minut.
více ZDE
TORTILLY S FAZOLEMI
Večer namočíme 150 g bílých a 150 g červených fazolí, druhý den vodu vyměníme a uvaříme je doměkka. Vodu slijeme a necháme okapat. Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli, zasypeme ji lžičkou chilli a lžičkou drceného římského kmínu, přidáme uvařené fazole a 300 g rajčatové passaty. Osolíme a dusíme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme 200 g sterilované kukuřice a dvě lžíce citrónové šťávy. Plníme do tortilly a můžeme zdobit sojovým jogurtem.
více ZDE
více ZDE
NEPEČENÝ MALINOVÝ DORTÍK
170 g ovocného müsli rozmixujeme s 50 g mandlí, 2 lžícemi kokosového oleje, 1 lžící rumu a 3 lžícemi vody. Vzniklé těsto prsty vtlačíme do rozevírací dortové formy (prům. 20 cm). ½ tyčinky agaru namočíme na půl hodiny do 300 ml ovesného mléka a poté vaříme tak dlouho, dokud se agar zcela nerozpustí. Do mixéru vložíme 350 g malin, 80 g datlového sirupu, 250 g vymačkaného bílého tofu, šťávu z 1 citrónu, mléko s agarem a dohladka rozmixujeme. Vmícháme 50 g nalámané hořké bezmléčné čokolády a nalijeme na korpus. Necháme v chladu zcela ztuhnout.
více ZDE
více ZDE
PEČENÁ OMÁČKA K TĚSTOVINÁM
Tuhle omáčku dělávám v létě často v různých variacích, tohle je jedna z nich.
Kilo rajčat a jednu menší cuketu nakrájíme na kostičky a vložíme je do pekáčku. Asi deset sušených rajčat naložených v oleji a pět stroužků česneku pokrájíme a přidáme do hrnce spolu s několika lístky bazalky. Pokapeme třemi lžícemi panenského olivového oleje, osolíme a pečeme odkryté při 180 stupních hodinu až hodinu a půl. Omáčku můžeme (ale nemusíme) rozmixovat. Vmícháme uvařené těstoviny a na talíři sypeme směsí ořechů: 50 g kešu oříšků, 50 g mandlí a 20 g špaldových ovesných vloček nasucho upražíme a umeleme. Promícháme se solí a dvěma lžícemi lahůdkového droždí.
více ZDE
Kilo rajčat a jednu menší cuketu nakrájíme na kostičky a vložíme je do pekáčku. Asi deset sušených rajčat naložených v oleji a pět stroužků česneku pokrájíme a přidáme do hrnce spolu s několika lístky bazalky. Pokapeme třemi lžícemi panenského olivového oleje, osolíme a pečeme odkryté při 180 stupních hodinu až hodinu a půl. Omáčku můžeme (ale nemusíme) rozmixovat. Vmícháme uvařené těstoviny a na talíři sypeme směsí ořechů: 50 g kešu oříšků, 50 g mandlí a 20 g špaldových ovesných vloček nasucho upražíme a umeleme. Promícháme se solí a dvěma lžícemi lahůdkového droždí.
více ZDE
KOLÁČ S LETNÍMI JABLÍČKY
Jedno kilo oloupaných a na kostičky nakrájených letních jablíček podlijeme v hrnci 50 ml bílého vína, vmícháme dvě lžíce sušené třtinové šťávy (nebo cukru) a lžíci mleté skořice. Dusíme deset minut a odstavíme.
V míse promícháme 100 g pohankové mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 80 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru), 100 g hrozinek a 2 lžičky kypřicího prášku. Vlijeme 60 ml rostlinného mléka (nebo vody), 60 ml slunečnicového oleje a šťávu z poloviny citrónu. Promícháme a těsto vtlačíme do vymaštěné dortové formy (prům. 24 cm). Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a deset minut předpečeme.
Vyjmeme z trouby, na povrch korpusu rozprostřeme dušená jablíčka, posypeme 200 g nakrájených meruněk (nebo rybízu, josty, malin, borůvek a pod.) a 150 g namletých makadamových oříšků (můžeme použít jakékoliv ořechy). Dlaní mírně stlačíme, aby oříšky držely a nesypaly se. Vrátíme do trouby a ještě 15 minut dopečeme.
více ZDE
V míse promícháme 100 g pohankové mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 80 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru), 100 g hrozinek a 2 lžičky kypřicího prášku. Vlijeme 60 ml rostlinného mléka (nebo vody), 60 ml slunečnicového oleje a šťávu z poloviny citrónu. Promícháme a těsto vtlačíme do vymaštěné dortové formy (prům. 24 cm). Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a deset minut předpečeme.
Vyjmeme z trouby, na povrch korpusu rozprostřeme dušená jablíčka, posypeme 200 g nakrájených meruněk (nebo rybízu, josty, malin, borůvek a pod.) a 150 g namletých makadamových oříšků (můžeme použít jakékoliv ořechy). Dlaní mírně stlačíme, aby oříšky držely a nesypaly se. Vrátíme do trouby a ještě 15 minut dopečeme.
více ZDE
BRAMBORY PEČENÉ S MRKVÍ, ZELÍM A TEMPEHEM
Dvě kila nových brambor, 3 cibule a 400 g mrkve očistíme a nakrájíme - brambory na osminky a mrkev a cibuli na kolečka. Všechno vložíme do většího pekáčku, pokapeme třemi lžícemi panenského olivového oleje, osolíme a dobře promícháme. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme půl hodiny. Půlku hlávky letního zelí nakrájíme na nudličky 400 g uzeného tempehu na kostičky. Vmícháme k bramborám, vrátíme do trouby a ještě půl hodiny (nebo do změknutí brambor) pečeme. Podáváme se zeleninovým salátem.
více ZDE
více ZDE
DORT Z ČERNÝCH TŘEŠNÍ
V mixéru rozmixujeme 200 g müsli spolu s 50 g kokosového oleje, 100 ml ovesného mléka a 70 g celozrnné špaldové mouky. Vzniklé těsto vtlačíme prsty do vymaštěné rozevírací dortové formy (prům. asi 24 cm) a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 25 minut. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň.
Do mixéru vložíme 1 kg vypeckovaných černých třešní, 6 lžic rozehřátého kokosového oleje a rozmixujeme dohladka. Do 500 ml ovesného mléka namočíme na půl hodiny dvě tyčinky agaru (koupíte jej v obchodě se zdravou výživou) a poté dáme vařit – za stálého míchání se musí agar rozpustit. Odstavíme a vmícháme 100 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru) a přidáme do mixéru k třešním. Společně rozmixujeme a 2/3 nalijeme na upečený dortový korpus. Do zbylé třetiny náplně v mixéru přidáme dvě lžíce kakaa a ještě dobře pomixujeme. Spirálovitě nalijeme na dort a dáme do chladu na 15 minut. Mezitím rozpustíme lžíci kokosového oleje a 20 g hořké bezmléčné čokolády. Namáčíme třešně se stopkou a zdobíme jimi dort. Necháme v chladu do druhého dne ztuhnout.
více ZDE
Do mixéru vložíme 1 kg vypeckovaných černých třešní, 6 lžic rozehřátého kokosového oleje a rozmixujeme dohladka. Do 500 ml ovesného mléka namočíme na půl hodiny dvě tyčinky agaru (koupíte jej v obchodě se zdravou výživou) a poté dáme vařit – za stálého míchání se musí agar rozpustit. Odstavíme a vmícháme 100 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru) a přidáme do mixéru k třešním. Společně rozmixujeme a 2/3 nalijeme na upečený dortový korpus. Do zbylé třetiny náplně v mixéru přidáme dvě lžíce kakaa a ještě dobře pomixujeme. Spirálovitě nalijeme na dort a dáme do chladu na 15 minut. Mezitím rozpustíme lžíci kokosového oleje a 20 g hořké bezmléčné čokolády. Namáčíme třešně se stopkou a zdobíme jimi dort. Necháme v chladu do druhého dne ztuhnout.
více ZDE
BORŮVKA
Borůvky rostou ve světlých jehličnatých lesích ve vyšších polohách. Souvislý porost borůvky ukazuje na kyselou půdu. Byly sbírány lidmi odpradávna, což dokazuje i jejich staré jméno druidské bobule. Borůvky jsou považovány za nejzdravější potravinu vůbec, obsahují množství vitamínů a minerálů a kromě toho řadu kyselin a dalších látek, mimo jiné barvivo myrtillin. Záznamy o léčivých účincích borůvek můžeme nalézt už ve středověkých herbářích. Dnes pěstované kanadské borůvky zdaleka nedosahují účinnosti lesních borůvek.
Sbírají se mladé listy v červnu, před rozkvětem, později sbírané jsou bez účinku. Postupujeme šetrně, z každého keříčku jen trošku a to tak, že opatrně stáhneme lístky z větviček, abychom je nepolámali. Plody sbíráme pouze dokonale zralé během léta. Borůvky nemají žádné nežádoucí účinky a mohou je užívat děti i dospělí bez omezení.
Listy snižují obsah cukru v krvi, borůvka je považována za rostlinný inzulin, při cukrovce můžeme čaj z borůvkových listů pít dlouhodobě. Nálev z borůvkových listů se doporučuje při slabosti močového měchýře a zánětech močových cest a při střevních a žaludečních katarech, kde antibiotické složky potlačují choroboplodné zárodky. Odvary z listů pomáhají při vyrážkách jako obklady a koupele.
Sušené plody působí antibakteriálně a protizánětlivě. Zastavují účinně průjem, na který zvláště u dětí neexistuje lepší lék. Pro dospělé ještě lépe působí čerstvé borůvky naložené do 85% alkoholu podávané jako tinktura. Borůvka působí ve střevech antibioticky a zároveň léčí a zklidňuje sliznici střev. Borůvková povidla nebo kompoty zlepšují zrak, barvivo obsažené v borůvkách urychluje regeneraci očního purpuru a je účinné jako prevence šerosleposti. Šťáva z čerstvých borůvek vetřená do kůže pomáhá při lupénce, zároveň léčí rýmu a žaludeční obtíže a po naředění vodou působí jako účinné kloktadlo při zánětech v krku a v ústech. Díky obsahu rutinu a eskulinu jsou borůvky vhodnou potravinou při cévních potížích, zpevňují cévní stěny a tím také pomáhají při hemoroidech. Dříve se borůvkami léčily i ledvinové kameny, revmatismus a chudokrevnost. Čaj z listů i plodů snižuje účinky radioaktivního záření a pomáhá při odvykání kouření, protože podporuje tvorbu dopaminu.
Borůvka je výtečná medonosná rostlina a borůvkový med je velice chutný a voňavý.
více ZDE
Sbírají se mladé listy v červnu, před rozkvětem, později sbírané jsou bez účinku. Postupujeme šetrně, z každého keříčku jen trošku a to tak, že opatrně stáhneme lístky z větviček, abychom je nepolámali. Plody sbíráme pouze dokonale zralé během léta. Borůvky nemají žádné nežádoucí účinky a mohou je užívat děti i dospělí bez omezení.
Listy snižují obsah cukru v krvi, borůvka je považována za rostlinný inzulin, při cukrovce můžeme čaj z borůvkových listů pít dlouhodobě. Nálev z borůvkových listů se doporučuje při slabosti močového měchýře a zánětech močových cest a při střevních a žaludečních katarech, kde antibiotické složky potlačují choroboplodné zárodky. Odvary z listů pomáhají při vyrážkách jako obklady a koupele.
Sušené plody působí antibakteriálně a protizánětlivě. Zastavují účinně průjem, na který zvláště u dětí neexistuje lepší lék. Pro dospělé ještě lépe působí čerstvé borůvky naložené do 85% alkoholu podávané jako tinktura. Borůvka působí ve střevech antibioticky a zároveň léčí a zklidňuje sliznici střev. Borůvková povidla nebo kompoty zlepšují zrak, barvivo obsažené v borůvkách urychluje regeneraci očního purpuru a je účinné jako prevence šerosleposti. Šťáva z čerstvých borůvek vetřená do kůže pomáhá při lupénce, zároveň léčí rýmu a žaludeční obtíže a po naředění vodou působí jako účinné kloktadlo při zánětech v krku a v ústech. Díky obsahu rutinu a eskulinu jsou borůvky vhodnou potravinou při cévních potížích, zpevňují cévní stěny a tím také pomáhají při hemoroidech. Dříve se borůvkami léčily i ledvinové kameny, revmatismus a chudokrevnost. Čaj z listů i plodů snižuje účinky radioaktivního záření a pomáhá při odvykání kouření, protože podporuje tvorbu dopaminu.
Borůvka je výtečná medonosná rostlina a borůvkový med je velice chutný a voňavý.
více ZDE
CIZRNA S CUKETOU
300 g cizrny namočíme přes noc do vody a druhý den ji uvaříme v čisté vodě s kouskem řasy wakame doměkka. Scedíme a necháme okapat, řasu nadrobno nakrájíme.
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli. Zasypeme lžící mleté papriky a chvilku společně mícháme. Přidáme 1 kg mladých cuket nakrájených na špalíčky, okořeníme lžící sypkého zeleninového bujónu a dusíme asi 15 minut do poloměkka, cukety nesmí být rozbředlé. Vsypeme cizrnu, přidáme řasu a dva stroužky utřeného česneku. Zalijeme 250 ml sojové nebo jiné rostlinné smetany, promícháme a prohřejeme. Osolíme a podáváme se syrovou zeleninou a chlebem.
více ZDE
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli. Zasypeme lžící mleté papriky a chvilku společně mícháme. Přidáme 1 kg mladých cuket nakrájených na špalíčky, okořeníme lžící sypkého zeleninového bujónu a dusíme asi 15 minut do poloměkka, cukety nesmí být rozbředlé. Vsypeme cizrnu, přidáme řasu a dva stroužky utřeného česneku. Zalijeme 250 ml sojové nebo jiné rostlinné smetany, promícháme a prohřejeme. Osolíme a podáváme se syrovou zeleninou a chlebem.
více ZDE
CUKETOVÝ KOLÁČ S RYBÍZEM
Půl kila mladé cukety nastrouháme nahrubo i se slupkou, necháme chvíli odstát a vymačkáme z ní vodu. Promícháme s 60 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru), 40 g datlového sirupu, 2 lžícemi sušeného mandlového mléka, 50 g slunečnicového oleje, 200 g polohrubé mouky, 2 lžícemi kakaa, 2 lžícemi slunečnicových semínek a lžící kypřicího prášku. Rozetřeme do menšího vymaštěného pekáčku a pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Vyjmeme a posypeme 300 g červeného rybízu. Vrátíme do trouby a ještě 20 minut dopečeme.
Ze 400 ml ovesného mléka, tří lžic cukru a sáčku vanilkového pudingu uvaříme hustý krém, který rozetřeme na upečený koláč. Necháme v chladničce do druhého dne ztuhnout.
více ZDE
Ze 400 ml ovesného mléka, tří lžic cukru a sáčku vanilkového pudingu uvaříme hustý krém, který rozetřeme na upečený koláč. Necháme v chladničce do druhého dne ztuhnout.
více ZDE
17. červenec
Blesky odpuzují věnečky jeřabin ve štítech chalup, svěcená divizna vetknutá do krovu, lípa, buk, černý bez a lísky vysazené u stavení.
KVĚTÁK S PAPRIKOVOU OMÁČKOU
Podle Romana Uhrina.
Vařila jsem pro 8 osob, tak si asi budete muset suroviny zredukovat Emotikona smile
V pánvi WOK rozehřejeme tři lžíce oleje a necháme na něm změknout čtyři cibule nakrájené na půlkolečka. Přidáme tři červené papriky nakrájené na kostičky, zasypeme lžící kari koření, lžící bazalky, dvěma lžícemi sypkého bujónu (např. Wurzl) a ještě několik minut společně mícháme. Přidáme tři malé nebo dva větší květáky rozebrané na malé růžičky a zalijeme 125 ml horké vody. Promícháme a necháme pod pokličkou 15 minut dusit. Mezitím připravíme omáčku: do mixéru vložíme 3 zelené papriky, 3 lžíce lahůdkového droždí, 4 lžíce slunečnicového semínka, lžíci bramborového škrobu a 150 ml vody. Rozmixujeme dohladka a nalijeme do pánve k zelenině. Vaříme společně 3 – 5 minut. Odstavíme a vmícháme cibulovou nať nebo pažitku, podle chuti osolíme. Podáváme s dušenou rýží, těstovinami nebo knedlíkem.
více ZDE
Vařila jsem pro 8 osob, tak si asi budete muset suroviny zredukovat Emotikona smile
V pánvi WOK rozehřejeme tři lžíce oleje a necháme na něm změknout čtyři cibule nakrájené na půlkolečka. Přidáme tři červené papriky nakrájené na kostičky, zasypeme lžící kari koření, lžící bazalky, dvěma lžícemi sypkého bujónu (např. Wurzl) a ještě několik minut společně mícháme. Přidáme tři malé nebo dva větší květáky rozebrané na malé růžičky a zalijeme 125 ml horké vody. Promícháme a necháme pod pokličkou 15 minut dusit. Mezitím připravíme omáčku: do mixéru vložíme 3 zelené papriky, 3 lžíce lahůdkového droždí, 4 lžíce slunečnicového semínka, lžíci bramborového škrobu a 150 ml vody. Rozmixujeme dohladka a nalijeme do pánve k zelenině. Vaříme společně 3 – 5 minut. Odstavíme a vmícháme cibulovou nať nebo pažitku, podle chuti osolíme. Podáváme s dušenou rýží, těstovinami nebo knedlíkem.
více ZDE
ČÍNSKÉ NUDLE S TOFU
Při nákupu čínských nudlí dbejte na složení, jako ostatně u nákupu čehokoliv dalšího. Pravé čínské nudle by neměly obsahovat nic jiného než mouku (pšeničnou nebo rýžovou), sůl a vodu.
Půl kila přírodního tofu vymačkáme, abychom jej zbavili vody, nakrájíme na špalíčky a promícháme s pěti lžícemi shoyu. Necháme alespoň půl hodiny odpočívat.
V pánvi WOK rozehřejeme tři lžíce sezamového oleje, přidáme 6 malých rozčtvrcených cibulek, zasypeme lžící třtinového cukru a pět minut opékáme, přidáme tři pokrájené kapie, okořeníme mletým zázvorem, chilli a půl lžičkou mangového prášku (místo něho můžeme použít na konci vaření citrónovou šťávu) a pět minut mícháme. Vložíme tofu a 100 g rajského protlaku a ještě dalších pět minut dusíme.
Půl kila čínských nudlí připravíme podle návodu na obalu, scedíme, vmícháme k tofu a prohřejeme.
více ZDE
Půl kila přírodního tofu vymačkáme, abychom jej zbavili vody, nakrájíme na špalíčky a promícháme s pěti lžícemi shoyu. Necháme alespoň půl hodiny odpočívat.
V pánvi WOK rozehřejeme tři lžíce sezamového oleje, přidáme 6 malých rozčtvrcených cibulek, zasypeme lžící třtinového cukru a pět minut opékáme, přidáme tři pokrájené kapie, okořeníme mletým zázvorem, chilli a půl lžičkou mangového prášku (místo něho můžeme použít na konci vaření citrónovou šťávu) a pět minut mícháme. Vložíme tofu a 100 g rajského protlaku a ještě dalších pět minut dusíme.
Půl kila čínských nudlí připravíme podle návodu na obalu, scedíme, vmícháme k tofu a prohřejeme.
více ZDE
ZELENINA V KRÉMOVÉ OMÁČCE
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout dvě pokrájené cibule. Přidáme 400 g na kolečka nakrájené karotky, podlijeme 100 ml zeleninového vývaru, okořeníme bazalkou a oreganem a dusíme za občasného promíchání asi deset minut. Přidáme 400 g mladých cuket nakrájených na kolečka a 400 g čerstvého hrášku, ideálně směsi cukrového a dřeňového. Dusíme ještě 5 – 10 minut a zalijeme 500 ml sojového mléka, do kterého jsme rozmíchali 4 lžíce instantní rýžové kaše (vyrábí např. Country Life). Prohřejeme, ale už nevaříme. Osolíme, vmícháme několik lžic nasekaného kopru a půl lžičky mangového prášku (nebo lžíci citrónové šťávy). Podáváme s těstovinami nebo brambory.
víceZDE
víceZDE
KYNUTÝ RYBÍZOVÝ KOLÁČ
V míse promícháme 180 g celozrnné špaldové mouky, 320 g polohrubé mouky, špetku soli, 100 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru) a jeden sáček instantního droždí. Přidáme jeden rozmačkaný banán smíchaný se 100 ml slunečnicového oleje a 300 ml vlažného ovesného mléka. Dobře vařečkou zpracujeme těsto a rozetřeme jej na vymaštěný plech. Posypeme 600 g rybízu a necháme zakryté v teple hodinu kynout. Připravíme posypku z ovesných vloček, rýžového sirupu a slunečnicového oleje a ozdobíme vykynutý koláč. Pečeme při 180 stupních asi 30 - 45 minut. Koláč je méně sladký, můžete ho na talíři ocukrovat nebo pokapat sirupem. Nebo ho upéci se sladším ovocem :)
více ZDE
více ZDE
MEXICKÉ FAZOLE S PATIZONEM
Večer předem namočíme 250 g strakatých fazolí a druhý den je uvaříme v čisté vodě s bobkovým listem doměkka. Na třech lžících olivového oleje osmahneme dohněda 4 pokrájené cibule, přidáme půl paličky nadrobno nasekaného česneku, na kostičky nakrájený patizon a malou cuketu, dvě chilli papričky a lžičku podrceného římského kmínu. Chvíli společně opékáme a vložíme uvařené fazole i s částí vody, ve které se vařily. Prohřejeme a ochutíme tamari a umeoctem. Podáváme se salátem a s chlebem.
více ZDE
více ZDE
BORŮVKOVÁ METYNKA
V míse promícháme 450 g polohrubé mouky, 100 g bramborového škrobu, špetku soli, 50 g cukru, půl sáčku instantního droždí, 100 ml slunečnicového oleje, 100 ml vlažného kokosového mléka a 1 vajíčko. Zpracujeme vláčné těsto a necháme pod utěrkou v míse vykynout. Rozválíme na dva velké vymaštěné plechy, posypeme borůvkami a navrch dáme drobenku připravenou ze dvou lžic kokosového oleje, 50 g cukru a přiměřeně polohrubé mouky, aby byla konzistence drobivá. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 30 minut.
více ZDE
více ZDE
POLÉVKA Z PATIZONU
Na třech lžících oleje osmahneme dvě pokrájené cibule, přidáme 1 kg na kostky nakrájené cukety, 500 g patizonu, okořeníme oreganem a 10 – 15 minut restujeme. Vsypeme velkou hrst červené čočky (asi 100 g), zalijeme 1 l zeleninového vývaru a vaříme doměkka. Ochutíme lžící lahůdkového droždí, čerstvě mletým pepřem, osolíme. Rozmixujeme dohladka, zalijeme 200 ml ovesné smetany a prohřejeme.
více ZDE
více ZDE
MUFFINY S TŘEŠNĚMI
V míse promícháme 170 g polohrubé mouky, 140 g celozrnné špaldové mouky, 80 g cukru, špetku soli, dvě lžičky kypřicího prášku, 250 ml rostlinného mléka (já použila domácí kokosové) a 100 ml slunečnicového oleje. Nakonec vmícháme 250 g vypeckovaných třešní a naplníme do 12 muffinových formiček. Pečeme při 200 stupních asi 20 – 25 minut.
více ZDE
více ZDE