Na Nový rok se musí jíst čočka, abychom nezůstali letos chudí Emotikona smile
Uvaříme 100 g zelené čočky a 100 g rýže basmati. Oboje propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat. Vmícháme na kostičky nakrájené oloupané jablko a červenou papriku. Do vysoké nádobky na mixování nalijeme 50 ml sojového mléka, přidáme půl lžičky soli, půl lžičky cukru, lžičku hořčice, čerstvě mletý pepř a dvě lžičky vinného octa. Ponoříme tyčový mixér až na dno nádobky a zapneme jej. Malým pramínkem lijeme během mixování 100 ml slunečnicového oleje (může být jakýkoliv jiný olej). Mixér pomaličku suneme vzhůru a přitom vzniká krásně hustá rostlinná majonéza. Tu vmícháme do salátu, osolíme, okyselíme šťávou z poloviny citrónu a nakonec přidáme nakrájenou polovinu hlávky ledového salátu a necháme odležet.
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
ČESNEKOVÉ VRTULE
Pečivo oblíbeného tvaru můžete péct nejen s ořechovou nebo skořicovou náplní, vrtule vulgo šneky můžete zkusit i ve slané, kořeněné podobě. Jsou výtečné jen tak nebo třeba k polévce nebo salátu. Jsou vítaným zpestřením slavnostního stolu, třeba i toho silvestrovského.
V míse promícháme 150 g celozrnné špaldové mouky, 150 g polohrubé bílé mouky, lžičku soli a lžičku sušeného česnekového prášku. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj 20 g čerstvých kvasnic, zasypeme je lžičkou cukru a s částí 150 ml teplé vody rozmícháme na kašičku. Mísu zakryjeme a necháme 15 minut v teple vzejít kvásek. Přidáme 60 ml olivového oleje a zbytek vody. Dobře zpracujeme pružné nelepivé těsto a necháme zakryté utěrkou v teple 40 minut kynout. Mezitím si připravíme náplň: Do vysoké nádobky na mixování nalijeme 50 ml sojového mléka, přidáme lžičku soli, půl lžičky cukru, lžičku ostré hořčice a dvě lžičky vinného octa. Ponoříme tyčový mixér až na dno nádobky a zapneme jej. Malým pramínkem lijeme během mixování 100 ml olivového oleje. Do vzniklého krému vmícháme pět utřených stroužků česneku, čerstvě mletý pepř, chilli a oregano. Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále a rozválíme na placku. Potřeme česnekovým krémem, smotáme, nakrájíme na 16 stejných dílků, ozdobíme je dýňovými semínky, naskládáme je do vymaštěné koláčové formy (průměr 20 cm) a necháme ještě 15 minut dokynout. Pečeme asi půl hodiny při 200 stupních.
V míse promícháme 150 g celozrnné špaldové mouky, 150 g polohrubé bílé mouky, lžičku soli a lžičku sušeného česnekového prášku. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj 20 g čerstvých kvasnic, zasypeme je lžičkou cukru a s částí 150 ml teplé vody rozmícháme na kašičku. Mísu zakryjeme a necháme 15 minut v teple vzejít kvásek. Přidáme 60 ml olivového oleje a zbytek vody. Dobře zpracujeme pružné nelepivé těsto a necháme zakryté utěrkou v teple 40 minut kynout. Mezitím si připravíme náplň: Do vysoké nádobky na mixování nalijeme 50 ml sojového mléka, přidáme lžičku soli, půl lžičky cukru, lžičku ostré hořčice a dvě lžičky vinného octa. Ponoříme tyčový mixér až na dno nádobky a zapneme jej. Malým pramínkem lijeme během mixování 100 ml olivového oleje. Do vzniklého krému vmícháme pět utřených stroužků česneku, čerstvě mletý pepř, chilli a oregano. Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále a rozválíme na placku. Potřeme česnekovým krémem, smotáme, nakrájíme na 16 stejných dílků, ozdobíme je dýňovými semínky, naskládáme je do vymaštěné koláčové formy (průměr 20 cm) a necháme ještě 15 minut dokynout. Pečeme asi půl hodiny při 200 stupních.
KOKOSOVÁ PANNA COTTA S EXOTICKÝM OVOCEM
Připravíme si 1 l kokosového mléka podle receptu z alba Ostatní pokusy. Můžeme použít i koupené kokosové mléko . Do kokosového mléka vmícháme dvě rovné lžíce agarových vloček, 80 g rýžového sirupu, mletou vanilku a svaříme, dokud se agar nerozpustí. Vlijeme do připravených misek a necháme ztuhnout v chladu. Zdobíme exotickým ovocem až před podáváním, můžeme pokapat datlovým nebo jiným sirupem.
KVĚTÁKOVÝ KOLÁČ
Den předem namočíme 100 g kešu oříšků, druhý den je slijeme a rozmixujeme s trochou čisté vody, šťávou z půlky citrónu, dvěma lžícemi olivového oleje, dvěma lžícemi lahůdkového droždí, dvěma lžícemi Hrašky, solí a čerstvě mletým pepřem na hladký krém.
V míse promícháme 50 g pomletého sezamu, 150 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, 4 lžíce olivového oleje a 80 ml studené vody. Vzniklé těsto vtlačíme do menší dortové formy (prům. 20 cm), necháme zvýšené okraje a předpečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
Hlávku květáku rozčtvrtíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka, stačí 5 – 7 minut. Po uvaření slijeme, necháme okapat a rozmačkáme vidličkou, vmícháme kešu krém, petrželku a asi 8 sušených rajčat naložených v oleji, nakrájených na nudličky; případně dosolíme.
Náplň navrstvíme do předpečeného korpusu, poklademe drobnými rajčaty (já použila vlastní zamražená divoká rajčátka, ale můžete použít i cherry rajčata a přepůlit je) a pečeme ještě půl hodiny při 200 stupních.
Podáváme se salátem.
V míse promícháme 50 g pomletého sezamu, 150 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, 4 lžíce olivového oleje a 80 ml studené vody. Vzniklé těsto vtlačíme do menší dortové formy (prům. 20 cm), necháme zvýšené okraje a předpečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
Hlávku květáku rozčtvrtíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka, stačí 5 – 7 minut. Po uvaření slijeme, necháme okapat a rozmačkáme vidličkou, vmícháme kešu krém, petrželku a asi 8 sušených rajčat naložených v oleji, nakrájených na nudličky; případně dosolíme.
Náplň navrstvíme do předpečeného korpusu, poklademe drobnými rajčaty (já použila vlastní zamražená divoká rajčátka, ale můžete použít i cherry rajčata a přepůlit je) a pečeme ještě půl hodiny při 200 stupních.
Podáváme se salátem.
KAPUSTA S RÝŽÍ
600 g kapusty uvaříme do poloměkka ve slané vodě a nakrájíme ji na nudličky. 250 g rýže basmati uvaříme, jak jsme zvyklí. Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a 200 g nahrubo nastrouhaného tempehu. Do vymaštěného pekáčku vrstvíme kapustu, rýži, tempeh, kapustu, rýži, tempeh a nakonec zase kapustu. Vše zalijeme 250 ml rostlinné smetany (použila jsem sojovou) a pečeme při 200 stupních půl hodiny. Podáváme se salátem.
ROSTLINNÁ MAJONÉZA
Do vysoké nádobky na mixování nalijeme 50 ml sojového mléka, přidáme půl lžičky soli, půl lžičky cukru, lžičku hořčice, čerstvě mletý pepř a dvě lžičky vinného octa. Ponoříme tyčový mixér až na dno nádobky a zapneme jej. Malým pramínkem lijeme během mixování 100 ml slunečnicového oleje (může být jakýkoliv jiný olej). Pokud chceme majonézy více, zvýšíme množství surovin, sojové mléko a olej musí být ale vždy v poměru 1 : 2. Mixér pomaličku suneme vzhůru a přitom vzniká krásně hustá rostlinná majonéza. Používáme ji všude tam, kde vaječnou majonézu.
KVĚTÁKOVÝ SALÁT S OŘECHY
Hlávku květáku rozčtvrtíme a vaříme pět minut v osolené vodě. Scedíme, propláchneme studenou vodou a nakrájíme nadrobno. Uvaříme natvrdo čtyři vejce a nakrájíme je na kostičky. 100 g vlašských ořechů nahrubo nasekáme. V míse smícháme květák, vejce, ořechy a sekanou petrželku, osolíme a vmícháme 200 ml domácí majonézy. Dochutíme vinným octem, pepřem, případně dosolíme. Podáváme s rajčaty, hlávkovým salátem a chlebem jako hlavní jídlo.
SALÁT S BULGUREM A POLNÍČKEM
Co takhle něco lehčího? Z letní zeleniny je samozřejmě lepší!
Uvaříme 200 g propláchnutého bulguru v trojnásobném množství osolené vody doměkka. Vaříme ho na mírném ohni, a jakmile se voda odpaří, bulgur je měkký. Po uvaření jej propláchneme v cedníku studenou vodou, aby se nelepil. 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku vsypeme do vroucí slané vody, přivedeme k varu avaříme tři minuty. Scedíme, propláchneme a po okapání smícháme s bulgurem. Tři rajčata, jednu červenou papriku a tři naťové cibulky nakrájíme a přidáme je do mísy. Nakonec vmícháme čerstvou bazalku a 100 g opraného a okapaného polníčku. Salát promícháme se zálivkou: lžíci špaldového sirupu utřeme se lžičkou soli, čerstvě mletým pepřem, tymiánem, lžící balzamikového octa a šťávou z půlky citrónu.
ŠTĚDRÁK A SLUNEČNÍ KOLÁČKY
Tentokrát v čistě rostlinné verzi. Na chuti mu to skutečně nic neubralo Emotikona smile Krásný Štědrý den vám všem!
V míse promícháme 400 g polohrubé bílé mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 50 g cukru a 5 g instantního droždí. 2 - 3 banány (podle velikosti) rozmixujeme se 40 ml oleje a 150 ml teplé vody a vmícháme je do těsta. Dobře zpracujeme hladké, nelepivé těsto, poprášíme je moukou a necháme pod ubrouskem v teple vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, z nichž jednu znovu rozdělíme, tentokrát na 4 stejné díly. Z každého dílu vyválíme kulatou placku o rozměru dortové formy. První dáme do vymaštěné formy a potřeme ji makovou náplní: umeleme 200 g máku, smícháme s citrónovou kůrou, 50 g sušených brusinek a 60 g rapadury (nebo cukru) a zalijeme 70 ml vroucího rostlinného mléka. Necháme půl hodiny odstát. Druhou placku potřeme ořechovou náplní: umeleme 200 g vlašských ořechů, promícháme s mletou vanilkou a 60 g rapadury a zalijeme 50 ml vroucího rostlinného mléka, opět necháme odstát. Třetí placku potřeme povidly a čtvrtou 200 g silken tofu, dohladka rozmixovaného se 60 g rýžového sirupu a šťávou z půlky citrónu a smíchaného se 30 g hrozinek.
Z druhé poloviny těsta odkrojíme potřebný kousek a vyválíme z něho tenkého hada na vytvoření mřížky. Mřížku potřeme rostlinným mlékem a koláč pečeme při 180 stupních asi 45 – 60 minut.
Ze zbytku těsta uděláme drobné koláčky, které potřeme rostlinným mlékem a plníme zbylými náplněmi. Mělo by jich být tolik, kolik je stolovníků u štědrovečerního stolu plus jeden navíc pro duše předků.
V míse promícháme 400 g polohrubé bílé mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 50 g cukru a 5 g instantního droždí. 2 - 3 banány (podle velikosti) rozmixujeme se 40 ml oleje a 150 ml teplé vody a vmícháme je do těsta. Dobře zpracujeme hladké, nelepivé těsto, poprášíme je moukou a necháme pod ubrouskem v teple vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, z nichž jednu znovu rozdělíme, tentokrát na 4 stejné díly. Z každého dílu vyválíme kulatou placku o rozměru dortové formy. První dáme do vymaštěné formy a potřeme ji makovou náplní: umeleme 200 g máku, smícháme s citrónovou kůrou, 50 g sušených brusinek a 60 g rapadury (nebo cukru) a zalijeme 70 ml vroucího rostlinného mléka. Necháme půl hodiny odstát. Druhou placku potřeme ořechovou náplní: umeleme 200 g vlašských ořechů, promícháme s mletou vanilkou a 60 g rapadury a zalijeme 50 ml vroucího rostlinného mléka, opět necháme odstát. Třetí placku potřeme povidly a čtvrtou 200 g silken tofu, dohladka rozmixovaného se 60 g rýžového sirupu a šťávou z půlky citrónu a smíchaného se 30 g hrozinek.
Z druhé poloviny těsta odkrojíme potřebný kousek a vyválíme z něho tenkého hada na vytvoření mřížky. Mřížku potřeme rostlinným mlékem a koláč pečeme při 180 stupních asi 45 – 60 minut.
Ze zbytku těsta uděláme drobné koláčky, které potřeme rostlinným mlékem a plníme zbylými náplněmi. Mělo by jich být tolik, kolik je stolovníků u štědrovečerního stolu plus jeden navíc pro duše předků.
ZELENÁ POLÉVKA
Opravdu skvělá, jemná polévka!
V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a zlehka na něm osmahneme 300 g pokrájeného pórku. Přidáme 200 g hlávkového nebo ledového salátu a 500 g čerstvého nebo mraženého hrášku a 10 minut dusíme ve vlastní šťávě. Občas promícháme. Zalijeme 1,2 l zeleninového vývaru nebo vody a vaříme doměkka. Osolíme, část hrášku vybereme a polévku rozmixujeme. Zjemníme 100 ml mandlové smetany a vložíme celý hrášek, který jsme odebrali před mixováním.
V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a zlehka na něm osmahneme 300 g pokrájeného pórku. Přidáme 200 g hlávkového nebo ledového salátu a 500 g čerstvého nebo mraženého hrášku a 10 minut dusíme ve vlastní šťávě. Občas promícháme. Zalijeme 1,2 l zeleninového vývaru nebo vody a vaříme doměkka. Osolíme, část hrášku vybereme a polévku rozmixujeme. Zjemníme 100 ml mandlové smetany a vložíme celý hrášek, který jsme odebrali před mixováním.
HUNC
V pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout jednu velkou pokrájenou cibuli a lžíci kmínu, přidáme 200 g na kostičky nakrájeného rostlinného salámu (když použijete uzený tempeh, bude jídlo ještě zdravější) a deset minut opékáme. Přidáme 250 g kysaného zelí a 70 g rajčatového protlaku a za občasného promíchání 15 minut dusíme. Oloupeme a na tenké plátky nakrájíme kilo brambor. 150 g ječných krup propláchneme v cedníku vodou a vaříme půl hodiny ve vodě ochucené sypkým zeleninovým bujónem (používám Wurzl). Propláchneme studenou vodou, aby se nelepily, a promícháme s dušeným zelím a brambory. Osolíme a navrstvíme do vymaštěného pekáčku. Zalijeme 200 ml rýžové (nebo jiné rostlinné) smetany a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů nejprve půl hodiny s pokličkou a pak ještě půl hodiny bez ní. Podáváme se salátem.
ČOKOLÁDOVÉ HRUDKY
Ušleháme 80 ml slunečnicového oleje, 80 ml javorového sirupu, 80 ml mandlové smetany a 100 g rozpuštěné bezmléčné hořké čokolády. Do hmoty vmícháme postupně 100 g celozrnné špaldové mouky, 100 g celozrnné pohankové mouky, špetku soli, dvě lžičky kypřicího prášku, 20 g kvalitního kakaa, 30 g hrubě nadrcených kakaových bobů a 40 g hrubě nalámaných vlašských ořechů. Z hmoty tvoříme kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 15 minut a necháme vychladnout na plechu.
PIVNÍ KARBOŠE
Rozmixujeme 200 g uvařené cizrny a 200 g různé kořenové zeleniny, já jsem použila mrkev, celer a červenou řepu. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a čtyři utřené stroužky česneku. Osolíme, opepříme a okořeníme sušenou petrželkou a kurkumou. Umícháme kašičku z 50 g bramborového škrobu, 100 g celozrnné špaldové mouky a 80 – 100 ml piva. Kašičku vmícháme do směsi, tvarujeme karbanátky a smažíme je na oleji nebo pečeme v troubě.
ZAHRADA PŘED ZIMNÍM SLUNOVRATEM
Břečťan je v naší zahradě rozšířený a vítaný přítel, dokáže nevídané věci a funguje jako čistička vzduchu.
Kostel Svatého Jana Křtitele, máme ho hned za plotem i s malým hřbitůvkem kolem něho.
Břečťanová ruka oplétající jeden z ořešáků slouží za činžák početné kolonii hrdliček
Kukuřice pro slepičky
Ptačí napajedlo a koupelna je v permanenci i v zimě
Stará ořešáková paní, je už z toho života celá unavená a trochu mrzutá.
KUSKUS S PÓRKEM A CIZRNOU
Na dvou lžících oleje zlehka osmahneme jeden velký pokrájený pórek (cca 400 g), přidáme 80 g rajského protlaku, dvě lžíce lahůdkového droždí, petrželku, sůl a 250 g předem uvařené cizrny (nebo slitý a propláchnutý obsah jedné plechovky), můžeme trochu podlít vodou. 200 g kuskusu ochutíme půl lžičkou soli a lžící olivového oleje, zalijeme 300 ml vroucí vody, přiklopíme a po deseti minutách načechráme vidličkou. Směs pórku a cizrny dusíme 10 minut a vmícháme kuskus. Prohřejeme.
CHLEBOVÁ POLÉVKA
250 g staršího chleba nakrájíme na nudličky a spolu s jednou cibulí jej na dvou lžících oleje osmažíme dozlatova. Přendáme do misky, v pánvi rozehřejeme ještě lžíci oleje a dokřupava na něm osmahneme 200 g na nudličky nakrájeného marinovaného tofu. Dáme prozatím stranou a nakrájíme 250 g kapusty a nahrubo nastrouháme 150 g celeru, 150 g mrkve a 150 g kořenové petržele. Zeleninu vložíme do hrnce, přidáme libeček čerstvý nebo sušený, zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody a vaříme doměkka. Osolíme, odstavíme a v části vody z polévky rozmícháme dohladka 3 lžíce shiro misa. Vrátíme do polévky a zamícháme. Na talíři polévku posypeme chlebem a tofu.
PAŘÍŽSKÉ TYČKY
Tyhle tyčinky jsou dílem naší dcery Báry, já už dělám jen to nechutně zdravé cukroví, ale vám možná přijde recept vhod Emotikona smile
Ušleháme do pěny 300 g moučkového cukru a 2 celá vejce, postupně vmícháme 300 g mletých vlašských ořechů a 5-10 lžic hladké bílé pšeničné mouky. Zpracujeme měkké těsto, ze kterého lze vyválet váleček. Ten krájíme na menší kousky, vyvalujeme tyčky tenké asi jako malíček, dlouhé cca 5 cm. Klademe na plech s pečicím papírem, kousek dál od sebe. Pečeme při 160 stupních cca 10-15 minut. Opatrně sundáváme a necháme chladnout na tácu opět vyloženém pečicím papírem. Vychladlé potíráme krémem: 1 žloutek, 250 ml mléka, 30 g cukru a 30 g hrubé mouky rozkvedláme a uvaříme na hustou kaši. Po úplném vychladnutí vmícháme 70 g másla utřeného s 20 g cukru a 2 lžíce kakaa. Na tyčky natíráme nožem nebo stříkáme z cukrářského sáčku. Necháme dobře vychladit. Nakonec máčíme v rozpuštěné hořké čokoládě a necháme ztuhnout v ledničce.
Ušleháme do pěny 300 g moučkového cukru a 2 celá vejce, postupně vmícháme 300 g mletých vlašských ořechů a 5-10 lžic hladké bílé pšeničné mouky. Zpracujeme měkké těsto, ze kterého lze vyválet váleček. Ten krájíme na menší kousky, vyvalujeme tyčky tenké asi jako malíček, dlouhé cca 5 cm. Klademe na plech s pečicím papírem, kousek dál od sebe. Pečeme při 160 stupních cca 10-15 minut. Opatrně sundáváme a necháme chladnout na tácu opět vyloženém pečicím papírem. Vychladlé potíráme krémem: 1 žloutek, 250 ml mléka, 30 g cukru a 30 g hrubé mouky rozkvedláme a uvaříme na hustou kaši. Po úplném vychladnutí vmícháme 70 g másla utřeného s 20 g cukru a 2 lžíce kakaa. Na tyčky natíráme nožem nebo stříkáme z cukrářského sáčku. Necháme dobře vychladit. Nakonec máčíme v rozpuštěné hořké čokoládě a necháme ztuhnout v ledničce.
BRAMBORY SE ŠPENÁTEM
Obyčejné a rychlé jídlo, které je navíc moc dobré.
Uvaříme asi kilo brambor ve slupce, oloupeme je a nakrájíme. Půl kila špenátu podusíme se lžící oleje, solí a sušeným česnekem. Do hotového špenátu vmícháme lžíci hořčice, nejlépe domácí, pepř, lžíci ořechového oleje (nebo jiného dobrého oleje) a 100 ml sojového jogurtu. Brambory dáme do mísy, promícháme se špenátem a osolíme.
Uvaříme asi kilo brambor ve slupce, oloupeme je a nakrájíme. Půl kila špenátu podusíme se lžící oleje, solí a sušeným česnekem. Do hotového špenátu vmícháme lžíci hořčice, nejlépe domácí, pepř, lžíci ořechového oleje (nebo jiného dobrého oleje) a 100 ml sojového jogurtu. Brambory dáme do mísy, promícháme se špenátem a osolíme.
BÁBOVKA S MÁKEM A MORUŠEMI
V míse promícháme 300 g polohrubé bílé mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, špetku soli, 120 g rapadury (nebo cukru), strouhanou citrónovou kůru z poloviny citrónu, 70 g nemletého máku a 50 g sušené černé moruše (nebo jiného sušeného ovoce). V jiné nádobě rozšleháme 250 g sojového jogurtu, 120 ml sojového mléka a 100 ml slunečnicového oleje. Tekutou složku promícháme se sypkou, těsto vložíme do vymazané a vysypané bábovkové formy a v troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi 40 – 45 minut, stav kontrolujeme špejlí.
ŽLUTÁ POLÉVKA
Tahle polévka je variací na stejnojmennou polévku pana Romana Uhrina.
Na dvou lžících rozehřátého oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, tři stroužky česneku a kousek zázvoru nastrouhaného najemno. Přidáme lžičku kurkumy a chvíli společně opékáme. Oloupeme a nakrájíme 600 g brambor a 200 g mrkve a vsypeme je do polévky spolu s pokrájenou žlutou paprikou. Zamícháme a zalijeme 1 l zeleninového vývaru. Vaříme asi 20 – 25 minut doměkka. Osolíme a vmícháme sekanou petrželku.
Na dvou lžících rozehřátého oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, tři stroužky česneku a kousek zázvoru nastrouhaného najemno. Přidáme lžičku kurkumy a chvíli společně opékáme. Oloupeme a nakrájíme 600 g brambor a 200 g mrkve a vsypeme je do polévky spolu s pokrájenou žlutou paprikou. Zamícháme a zalijeme 1 l zeleninového vývaru. Vaříme asi 20 – 25 minut doměkka. Osolíme a vmícháme sekanou petrželku.
VOSÍ HNÍZDA
Taky jste se už jako děti divili, proč se tradiční vánoční cukroví jmenuje vosí hnízda když vypadá jako včelí úly? V Krkonošské kuchařce pana Marholda jsem našla recept na skutečná vosí hnízda a upravila je pro vegany. Není to ovšem vánoční cukroví, ale spíš něco podobného skořicovým šnekům.
Půl kila polohrubé mouky smícháme v míse s 50 g cukru, špetkou soli, citrónovou kůrou a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 30 g čerstvého droždí. Zahřejeme 200 ml rýžového (nebo jiného rostlinného) mléka a jeho částí rozmícháme droždí na kašičku. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Do zbylého mléka zašleháme metličkou 40 g Hrašky rozmíchané na kašičku s trochou vody a 50 ml slunečnicového oleje. Vlijeme do mísy a dobře zpracujeme pružné a nelepivé těsto, které necháme pod utěrkou v teple vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na placku do čtverce a rozřízneme napůl. Každou polovinu potřeme olejem a hustě posypeme směsí: nameleme ořechy a sušené ovoce podle chuti, například vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky, sušené meruňky, hrozinky, brusinky atd., všeho dohromady by mělo být asi 250 – 300 g, smícháme se skořicí a 100 g sušené třtinové šťávy nebo cukru. Pláty těsta svineme pevně do rolády a každou nakrájíme na dvanáct dílů, dostaneme tedy 24 kousků. Každý z nich na jedné straně smáčkneme k sobě, aby náplň nevypadla, a touto uzavřenou stranou dospodu narovnáme na plech, kde necháme hnízda ještě 15 minut vykynout. Pečeme při 200 stupních asi dvacet minut.
Půl kila polohrubé mouky smícháme v míse s 50 g cukru, špetkou soli, citrónovou kůrou a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 30 g čerstvého droždí. Zahřejeme 200 ml rýžového (nebo jiného rostlinného) mléka a jeho částí rozmícháme droždí na kašičku. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Do zbylého mléka zašleháme metličkou 40 g Hrašky rozmíchané na kašičku s trochou vody a 50 ml slunečnicového oleje. Vlijeme do mísy a dobře zpracujeme pružné a nelepivé těsto, které necháme pod utěrkou v teple vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na placku do čtverce a rozřízneme napůl. Každou polovinu potřeme olejem a hustě posypeme směsí: nameleme ořechy a sušené ovoce podle chuti, například vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky, sušené meruňky, hrozinky, brusinky atd., všeho dohromady by mělo být asi 250 – 300 g, smícháme se skořicí a 100 g sušené třtinové šťávy nebo cukru. Pláty těsta svineme pevně do rolády a každou nakrájíme na dvanáct dílů, dostaneme tedy 24 kousků. Každý z nich na jedné straně smáčkneme k sobě, aby náplň nevypadla, a touto uzavřenou stranou dospodu narovnáme na plech, kde necháme hnízda ještě 15 minut vykynout. Pečeme při 200 stupních asi dvacet minut.
BRAMBORY S RŮŽIČKOVOU KAPUSTOU
Prosté jídlo pro skromné strávníky, ale komu k nasycení nestačí, může tyhle chutné dušené brambory podávat jako přílohu a polévat je třeba omáčkou. Nám úplně stačily, jak jsou.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a vložíme do ní kilo oloupaných a na centimetrové kostičky nakrájených lojovatých brambor, půl kila kapustiček překrojených na čtvrtinky, pokrájenou cibuli, tři utřené stroužky česneku, tymián a čerstvě mletý pepř. Opékáme, dokud se připalování nestane neúnosné, poté podlijeme trochou vody. Za občasného promíchání dusíme půl hodiny. Solíme až nakonec.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a vložíme do ní kilo oloupaných a na centimetrové kostičky nakrájených lojovatých brambor, půl kila kapustiček překrojených na čtvrtinky, pokrájenou cibuli, tři utřené stroužky česneku, tymián a čerstvě mletý pepř. Opékáme, dokud se připalování nestane neúnosné, poté podlijeme trochou vody. Za občasného promíchání dusíme půl hodiny. Solíme až nakonec.
MEDOVEC
Tentokrát něco hodně nedietního, hodně rozmařilého a hodně sladkého Emotikona smile
Ušleháme 250 g tekutého medu, 4 žloutky a mletou vanilku do pěny a postupně vmícháme 120 g polohrubé mouky, lžičku kypřicího prášku a tuhý sníh ze 4 bílků. Rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů dozlatova, vyklopíme na vál posypaný moučkovým cukrem, sloupneme papír, potřeme nádivkou, ještě teplé stočíme a dáme vychladit. Nádivka: ve vodní lázni rozpustíme 120 g kvalitní hořké čokolády a 100 ml mandlové smetany, vmícháme 100 g mletých vlašských ořechů.
Ušleháme 250 g tekutého medu, 4 žloutky a mletou vanilku do pěny a postupně vmícháme 120 g polohrubé mouky, lžičku kypřicího prášku a tuhý sníh ze 4 bílků. Rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů dozlatova, vyklopíme na vál posypaný moučkovým cukrem, sloupneme papír, potřeme nádivkou, ještě teplé stočíme a dáme vychladit. Nádivka: ve vodní lázni rozpustíme 120 g kvalitní hořké čokolády a 100 ml mandlové smetany, vmícháme 100 g mletých vlašských ořechů.
ZELNÁ POLÉVKA S ČOČKOU
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme nakrájenou zeleninu - 300 g bílého zelí, 200 g mrkve a 4 řapíky celeru. Vypereme 100 g zelené čočky a přidáme ji do hrnce spolu se 100 g rajčatové passaty. Zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody a vaříme asi půl hodiny doměkka. Zjemníme 100 ml rostlinné smetany (já použila sojovou), osolíme a ochutíme koprem.
TAJNÝ ŽIVOT ROSTLIN
Peter Tompkins a Christopher Bird napsali knížku, ve které shrnuli podivuhodné a pro mnohé lidi šokující výzkumy a zjištění z oblasti botaniky. Téměř všichni už někdy slyšeli o Backsterově efektu, o jeho pokusech s dracénou nebo o pokusech a práci manželů Kirlianových. V knize se ale dozvíte mnohem, mnohem více; je určena pro všechny, kteří nepovažují rostliny za pouhý materiál k jídlu, výrobě nábytku nebo ozdobu záhonů. Rostliny jsou našimi rovnocennými (v mnoha ohledech nás dokonce předčí) partnery s vlastní vůlí a obdivuhodnými schopnostmi.
ŘEZY S CIZRNOU
Plechovku cizrny slijeme a propláchneme, necháme okapat. V mixéru postupně mixujeme cizrnu, 200 g jahodové zavařeniny, 60 g arašídového másla, 40 g umletého lněného semínka, mletou vanilku, dvě lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu, půl lžičky kypřicího prášku a půl lžičky jedlé sody. Do malého vymaštěného pekáčku nebo zapékací misky rozetřeme těsto, posypeme sezamem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 – 25 minut. Vychladlé krájíme na malé dílky.
ŽAMPIONOVÁ OMÁČKA
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme 750 g žampionů nakrájených na tenké plátky a opékáme do té doby, než žampiony pustí vodu a ta se opět odpaří. Jakmile začnou žampiony zlátnout a přichytávat se k pánvi, osolíme je, opepříme a okořeníme petrželkou. Zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky, zalijeme 400 ml rýžové smetany a zvolna vaříme 15 minut. Odstavíme, vmícháme lžíci až dvě citrónové šťávy a další čerstvou petrželku. Podáváme s bramborovými špalíky, rýží nebo se širokými nudlemi.
NEFUNKČNÍ PROHLEDÁVÁNÍ STRÁNKY
Zdravím všechny odběratele, funkce "prohledat tento web" nepracuje, nevíte někdo, čím to je a co s tím mohu udělat, aby to opět fungovalo? Díky moc za nápady. Eva
RÝŽE S PÓRKEM A OŘECHY
Na lžíci rozehřátého oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, vsypeme 300 g proprané a okapané rýže basmati, osolíme a chvíli společně mícháme. Jakmile se začne rýže přichytávat ke dnu, zalijeme ji 600 ml horké vody. Zprudka přivedeme k varu, teplotu snížíme na minimum a zakryté dusíme asi 15 – 20 minut.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje, přidáme 500 g pokrájeného pórku, 100 g vlašských ořechů a pět minut opékáme. Spaříme, oloupeme a pokrájíme nadrobno dvě rajčata a přidáme je do pánve. Okořeníme bazalkou, zamícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme 15 minut. Odstavíme, ochutíme třemi lžícemi shoyu a šťávou z půlky citrónu a dobře promícháme s dušenou rýží.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje, přidáme 500 g pokrájeného pórku, 100 g vlašských ořechů a pět minut opékáme. Spaříme, oloupeme a pokrájíme nadrobno dvě rajčata a přidáme je do pánve. Okořeníme bazalkou, zamícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme 15 minut. Odstavíme, ochutíme třemi lžícemi shoyu a šťávou z půlky citrónu a dobře promícháme s dušenou rýží.
ZAPÉKANEC
Oloupané brambory a oloupanou dýni hokaido v poměru 2:1 nakrájíme na kostičky a společně uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. Slijeme, přidáme dvě lžíce oleje, rozmačkáme šťouchadlem na brambory, můžeme naředit trochou rostlinného mléka (já použila sojové) a narovnáme do vymaštěných zapékacích misek. Uprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vajíčko, osolíme je a pečeme v trouby vyhřáté na 200 stupňů, dokud vajíčko neztuhne, trvá to asi 20 – 25 minut. Podáváme s bohatou zeleninovou oblohou.
DÝŇOVÁ POLÉVKA S JABLKY
Výtečná zimní záhřevná polévka. Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme tři utřené stroužky česneku, kousek nastrouhaného zázvorového kořene, jednu drcenou chilli papričku lžičku rozmarýnu čerstvého nebo sušeného a společně chvíli opékáme. Přidáme 1 kg dýně a čtyři oloupaná jablka, oboje nakrájené na malé kostky. Chvíli restujeme, zalijeme 1,3 l zeleninového vývaru, osolíme a vaříme asi 25 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem, ochutíme šťávou z jedné limetky a zjemníme 100 ml rostlinné smetany, například mandlové nebo sójové.
DATLOVÉ ŠPALÍČKY
250 g sušených datlí namočíme na deset minut do horké vody, slijeme a necháme dobře okapat. Pokud používáme čerstvé datle, tento krok vynecháme. Do mixéru vložíme datle a postupně přidáváme 100 g strouhaného kokosu a 30 g kvalitního kakaa nebo karobu. Rozmixujeme do hladka a upěchujeme do malé zapékací misky, kterou jsme vyložili potravinářskou fólií. Necháme v chladu ztuhnout a ostrým nožem nakrájíme na špalíčky.
VYSOCKÉ ZELÍ PO ITALSKU
Když jsem byla na besedě ve Vysokém nad Jizerou, dostala jsem jako dárek tradiční červené špičaté vysocké zelí, které je skutečnou raritou a v „kraji“ neroste. Je mnohem křehčí a jemnější než běžné zelí a nejlepší je kvašené nebo syrové. Já půlku hlávky připravila „po italsku“.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a zlehka na něm osmahneme pokrájenou cibuli. Přidáme půl kila na nudličky nakrájeného zelí, půl kila nakrájených rajčat (já jsem použila zmrazená divoká rajčátka), sůl a podlijeme 100 ml červeného vína. Dusíme doměkka asi 20 minut, pánev necháme odkrytou.
Uvaříme sáček semolinových těstovin (500 g), slijeme a promícháme se zelím. Na talíři posypeme česnekem s piniovými oříšky, osmahnutými na olivovém oleji.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a zlehka na něm osmahneme pokrájenou cibuli. Přidáme půl kila na nudličky nakrájeného zelí, půl kila nakrájených rajčat (já jsem použila zmrazená divoká rajčátka), sůl a podlijeme 100 ml červeného vína. Dusíme doměkka asi 20 minut, pánev necháme odkrytou.
Uvaříme sáček semolinových těstovin (500 g), slijeme a promícháme se zelím. Na talíři posypeme česnekem s piniovými oříšky, osmahnutými na olivovém oleji.
FORMANSKÉ BRAMBORY
Nejdříve nakrájíme 200 g uzeného tempehu na co nejdrobnější kostičky a na oleji je usmažíme dozlatova a dokřupava, měly by se podobat škvarkům. 800 g brambor oloupeme a nastrouháme na tenké nudličky. V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje, vložíme 200 g kysaného zelí, osolíme a osladíme lžící špaldového sirupu (nebo cukru). Asi deset minut dusíme ve vlastní šťávě a poté vmícháme strouhané brambory a tempeh. Podlijeme 200 ml vody, opepříme a dusíme doměkka. Brambory díky zelí zůstanou klihovaté a nerozvaří se. Je to opravdu moc dobré jídlo.