Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
ZAPEČENÁ JABLKA
600 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek nakrájíme na kostičky a nasypeme je do kokosovým tukem vymaštěné zapékací misky. Vmícháme dvě lžíce rumu, dvě lžíce rýžového sirupu a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů půl hodiny.
Mezitím v misce promícháme 60 g celozrnné špaldové mouky, 40 g ovesných vloček, 50 g rapadury (nebo cukru), špetku soli, ½ lžičky mleté vanilky, ½ lžičky skořice a ½ lžičky jedlé sody. Postupně prsty zapracujeme 3 vrchovaté lžíce arašídového másla, 30 ml arašídového oleje, 30 ml rostlinného mléka nebo vody a 50 g hrozinek. Směs rozdrobíme na předpečená jablka, vrátíme je do trouby a ještě 15 minut dopečeme.
Mezitím v misce promícháme 60 g celozrnné špaldové mouky, 40 g ovesných vloček, 50 g rapadury (nebo cukru), špetku soli, ½ lžičky mleté vanilky, ½ lžičky skořice a ½ lžičky jedlé sody. Postupně prsty zapracujeme 3 vrchovaté lžíce arašídového másla, 30 ml arašídového oleje, 30 ml rostlinného mléka nebo vody a 50 g hrozinek. Směs rozdrobíme na předpečená jablka, vrátíme je do trouby a ještě 15 minut dopečeme.
KROUPY S TEMPEHEM A JABLKY
Ráno jsem zjistila, že se mi myši vloupaly do krup, tak jsem jim je vzala dřív, než bude pozdě a uvařila z nich oběd :)
200 g ječných krup namočíme na hodinu do vody a pak v čisté osolené vodě uvaříme doměkka. Scedíme a necháme okapat. 5 brambor oloupeme, nakrájíme na kostičky a se solí a kmínem také uvaříme doměkka. Slijeme a promícháme s kroupami. 200 g uzeného tempehu, 5 g sušených, předem namočených hub a dvě oloupaná a na kostky nakrájená jablka vložíme do pekáčku na olej nebo rostlinné máslo a pokrájenou cibuli. Mírně osolíme a upečeme v troubě dozlatova. Promícháme s kroupami a bramborami, můžeme dochutit Shoyu a Umeoctem. Podáváme se salátem.
200 g ječných krup namočíme na hodinu do vody a pak v čisté osolené vodě uvaříme doměkka. Scedíme a necháme okapat. 5 brambor oloupeme, nakrájíme na kostičky a se solí a kmínem také uvaříme doměkka. Slijeme a promícháme s kroupami. 200 g uzeného tempehu, 5 g sušených, předem namočených hub a dvě oloupaná a na kostky nakrájená jablka vložíme do pekáčku na olej nebo rostlinné máslo a pokrájenou cibuli. Mírně osolíme a upečeme v troubě dozlatova. Promícháme s kroupami a bramborami, můžeme dochutit Shoyu a Umeoctem. Podáváme se salátem.
MAKARÓNY S OŘECHOVOU OMÁČKOU
Vlašské ořechy jako základ spolu s cibulí dodají nevídanou chuť omáčkám, ale i polévkám.
Deset až dvanáct sušených rajčat na hodinu namočíme do teplé vody, vymačkáme a nakrájíme na proužky. V v hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli. Přidáme 100 g umletých vlašských ořechů a chvíli společně opékáme. Vmícháme jednu najemno nastrouhanou mrkev, sušená rajčata a 200 g na kostičky nakrájeného mandlového tofu (je koupené v DM drogerii, ale lze použít i jiné, například uzené tofu). Mícháme, dokud se směs nezačne přichytávat ke dnu a přidáme 400 g oloupaných a nakrájených rajčat (můžeme použít rajčata z plechovky). Osolíme, podlijeme sběračkou vody a dusíme 5 – 10 minut. Podáváme se semolinovými makarony.
Deset až dvanáct sušených rajčat na hodinu namočíme do teplé vody, vymačkáme a nakrájíme na proužky. V v hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli. Přidáme 100 g umletých vlašských ořechů a chvíli společně opékáme. Vmícháme jednu najemno nastrouhanou mrkev, sušená rajčata a 200 g na kostičky nakrájeného mandlového tofu (je koupené v DM drogerii, ale lze použít i jiné, například uzené tofu). Mícháme, dokud se směs nezačne přichytávat ke dnu a přidáme 400 g oloupaných a nakrájených rajčat (můžeme použít rajčata z plechovky). Osolíme, podlijeme sběračkou vody a dusíme 5 – 10 minut. Podáváme se semolinovými makarony.
OVESNÉ PLACIČKY
Oves je velmi zdravý a takové ovesné placičky jsou skvělá věc pro malé i velké mlsouny :)
Dnes jedu instalovat výstavu do Dobrušky (kdo jste odtud, nebo se chystáte na místní Svatováclavské slavnosti, zastavte se v knihovně, budou tam viset moje grafiky) :) a na cestu jsem upekla právě tohle ovesné potěšení. Placičky dodají spoustu energie minimálně na půl dne. K tomu jablíčko a máte vystaráno!
300 g ovesných vloček s 50 g kokosového oleje opražíme v troubě nebo na pánvi a necháme vychladnout. Vmícháme 50 g rapadury (nebo cukru), 50 g konopného semínka, 50 g hrozinek, 30 g karobu, 50 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, dvě lžičky kypřicího prášku, nakonec 4 celá vejce.
Lžičkou klademe hromádky na vymaštěný plech a pečeme asi 15 minut při 180 stupních, ještě teplé sundáme z plechu a necháme zchladnout na mřížce.
Dnes jedu instalovat výstavu do Dobrušky (kdo jste odtud, nebo se chystáte na místní Svatováclavské slavnosti, zastavte se v knihovně, budou tam viset moje grafiky) :) a na cestu jsem upekla právě tohle ovesné potěšení. Placičky dodají spoustu energie minimálně na půl dne. K tomu jablíčko a máte vystaráno!
300 g ovesných vloček s 50 g kokosového oleje opražíme v troubě nebo na pánvi a necháme vychladnout. Vmícháme 50 g rapadury (nebo cukru), 50 g konopného semínka, 50 g hrozinek, 30 g karobu, 50 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, dvě lžičky kypřicího prášku, nakonec 4 celá vejce.
Lžičkou klademe hromádky na vymaštěný plech a pečeme asi 15 minut při 180 stupních, ještě teplé sundáme z plechu a necháme zchladnout na mřížce.
ZELENINOVÁ KUCHAŘKA
Výborná jídla Petra Klímy jsem měla možnost ochutnat několikrát, připravoval totiž pohoštění na křty mých prvních kuchařek v jídelně Country Life v Dejvicích a moc jsme si tenkrát všichni pochutnali. Proto jsem netrpělivě očekávala, až světlo světa spatří jeho knižní dítě, krásná Zeleninová kuchařka. Pokud chcete mít jistotu, že se jídlo povede a zároveň bude chutné a krásné na pohled, jděte do ní!
PLACKY
S podzimem nastanou nejrůznější radovánky a jednou z nich jsou placky pečené přímo na kamnech. V tomto směru studené počasí vítám a těším se na plackobraní :)
Tohle není recept, takže vám nepovím, kolik čeho, protože jsem to neodměřovala a vy určitě přijdete ještě na lepší pochoutku. Placky jsou z vařených brambor, polohrubé mouky a trochy olivového oleje, po upečení je prima olejem placky ještě potřít. Pomazánka je z lahůdkového tofu, sušených rajčat, syrové strouhané mrkve, česneku, soli, chilli a olivového oleje. Všechno dohromady rozmixované v robotu. Byla to dobrota!
Tohle není recept, takže vám nepovím, kolik čeho, protože jsem to neodměřovala a vy určitě přijdete ještě na lepší pochoutku. Placky jsou z vařených brambor, polohrubé mouky a trochy olivového oleje, po upečení je prima olejem placky ještě potřít. Pomazánka je z lahůdkového tofu, sušených rajčat, syrové strouhané mrkve, česneku, soli, chilli a olivového oleje. Všechno dohromady rozmixované v robotu. Byla to dobrota!
ŘEPÁNKY
No prosím! Tohle je řepa, která už téměř z našich polí vymizela, a jaká se z ní dá udělat dobrota :)
Řepánky se dělají běžně s mákem, ale já jsem to chtěla zkusit ještě jinak.
600 g očištěné cukrové řepy a 300 g oloupaných a jádřince zbavených jablek nastrouháme na nudličky, vložíme do rendlíku, přidáme 60 g rapadury (nebo cukru), šťávu z půlky citrónu, mletou vanilku a skořici a 2 lžíce rumu. Dusíme půl hodiny ve vlastní šťávě na mírném ohni, občas promícháme. Necháme vychladnout.
Z 250 g polohrubé bílé mouky, 250 g celozrnné špaldové mouky, špetky soli, sáčku instantního droždí (nebo kostky čerstvého), dvou lžic rapadury, jednoho najemno strouhaného jablka, 50 g rozehřátého rostlinného másla (např. Cocovit) a přibližně 150 ml vlažné vody (záleží na velikosti a šťavnatosti přidaného jablka) zpracujeme pružné těsto, které necháme v míse zakryté ubrouskem hodinu kynout.
Vykynuté těsto znovu prohněteme na válu a rozdělíme na 18 stejných dílů, které vytvarujeme do kuličky, rozválíme a plníme řepnou náplní. Dobře uzavřeme, přimáčkneme a rovnáme do pekáčku (cca 25/40 cm), ve kterém jsme rozpustili 50 g rostlinného másla. Jak tam ty buchtičky skládáme, pěkně je metličkou promazáváme, aby se nám po upečení neslepily k sobě :)
Necháme v pekáčku ještě 15 minut kynout a pak pečeme při 180 stupních asi půl hodiny v troubě dozlatova. Vyklopíme a necháme vychladnout. Místo cukru na závěrečné ozdobení můžeme použít sušené mandlové mléko.
Řepánky se dělají běžně s mákem, ale já jsem to chtěla zkusit ještě jinak.
600 g očištěné cukrové řepy a 300 g oloupaných a jádřince zbavených jablek nastrouháme na nudličky, vložíme do rendlíku, přidáme 60 g rapadury (nebo cukru), šťávu z půlky citrónu, mletou vanilku a skořici a 2 lžíce rumu. Dusíme půl hodiny ve vlastní šťávě na mírném ohni, občas promícháme. Necháme vychladnout.
Z 250 g polohrubé bílé mouky, 250 g celozrnné špaldové mouky, špetky soli, sáčku instantního droždí (nebo kostky čerstvého), dvou lžic rapadury, jednoho najemno strouhaného jablka, 50 g rozehřátého rostlinného másla (např. Cocovit) a přibližně 150 ml vlažné vody (záleží na velikosti a šťavnatosti přidaného jablka) zpracujeme pružné těsto, které necháme v míse zakryté ubrouskem hodinu kynout.
Vykynuté těsto znovu prohněteme na válu a rozdělíme na 18 stejných dílů, které vytvarujeme do kuličky, rozválíme a plníme řepnou náplní. Dobře uzavřeme, přimáčkneme a rovnáme do pekáčku (cca 25/40 cm), ve kterém jsme rozpustili 50 g rostlinného másla. Jak tam ty buchtičky skládáme, pěkně je metličkou promazáváme, aby se nám po upečení neslepily k sobě :)
Necháme v pekáčku ještě 15 minut kynout a pak pečeme při 180 stupních asi půl hodiny v troubě dozlatova. Vyklopíme a necháme vychladnout. Místo cukru na závěrečné ozdobení můžeme použít sušené mandlové mléko.
SALÁT Z ČOČKY A KVĚTÁKU
Výtečný salát, který si stoprocentně zamilujete!
Večer namočíme 200 g neloupané červené čočky (můžeme použít i hnědou, zelenou nebo černou čočku, nikoliv ale čočku červenou loupanou!) a druhý den ji v čisté vodě s kouskem řasy kombu uvaříme doměkka. Řasu přidávám k luštěninám kvůli obsahu jódu, po uvaření ji nakrájím a přidám do salátu. Uvařenou čočku slijeme přes cedník a necháme vychladnout. Hlávku květáku rozebereme na růžičky a uvaříme v páře doměkka, ne do rozbřednutí. Čočku promícháme s květákem, přidáme 3 pokrájené naťové cibulky, 10 sušených, předem namočených a nakrájených rajčat a svazek rukoly. Spojíme zálivkou: 1 lžíce rýžového sirupu, himálajská sůl, čerstvě mletý pepř, utřený stroužek česneku, 3 lžíce vinného octa a 3 lžíce olivového oleje. Podáváme na listech ledového nebo hlávkového salátu jako plnohodnotné hlavní jídlo.
Večer namočíme 200 g neloupané červené čočky (můžeme použít i hnědou, zelenou nebo černou čočku, nikoliv ale čočku červenou loupanou!) a druhý den ji v čisté vodě s kouskem řasy kombu uvaříme doměkka. Řasu přidávám k luštěninám kvůli obsahu jódu, po uvaření ji nakrájím a přidám do salátu. Uvařenou čočku slijeme přes cedník a necháme vychladnout. Hlávku květáku rozebereme na růžičky a uvaříme v páře doměkka, ne do rozbřednutí. Čočku promícháme s květákem, přidáme 3 pokrájené naťové cibulky, 10 sušených, předem namočených a nakrájených rajčat a svazek rukoly. Spojíme zálivkou: 1 lžíce rýžového sirupu, himálajská sůl, čerstvě mletý pepř, utřený stroužek česneku, 3 lžíce vinného octa a 3 lžíce olivového oleje. Podáváme na listech ledového nebo hlávkového salátu jako plnohodnotné hlavní jídlo.
CHALVA
Rozehřejeme ve vodní lázni 50 g kakaového másla a vmícháme do něj 200 g předem nasucho opraženého a namletého sezamového semínka, 100 g nasekaných hrozinek (můžeme je namlít spolu se sezamem), špetku soli a 50 g hustého akátového sirupu (nebo jiného oblíbeného hustého sladidla). Dobře prohněteme, na fólii vytvarujeme do válečku, zabalíme a necháme ztuhnout v chladu.
DÝŇOVÁ KAŠE S HOUBAMI
Asi všichni známe dýňovou kaši, uděláme ji úplně snadno tak, že neoloupanou dýni hokaido zbavenou semen nakrájíme na kostky a se stejným množstvím brambor vložíme do hrnce, osolíme, okmínujeme a vaříme ve vodě stejně, jako vaříme brambory. Slijeme, ale ne zcela, trochu vody necháme, přidáme lžíci dobrého oleje a trochu rostlinné smetany a rozmačkáme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
Poprvé v životě jsem ochutnala veganský výrobek Goody Foody, je to něco jako seitan, takže klidně místo něj použijte ten.
Takže: 150 g Goody Foody (nebo seitanu) nakrájíme na kostičky a vložíme do pekáčku spolu s půl kilem nakrájených hub, cibulí, solí, kmínem a 2 lžícemi rostlinného másla nebo oleje. Pečeme při 200 stupních bez pokličky asi půl hodiny, dokud nejsou houby dobře upečené, občas promícháme. Houbovou směs vrstvíme na dýňovou kaši. Výtečné je k tomu něco kyselého.
Poprvé v životě jsem ochutnala veganský výrobek Goody Foody, je to něco jako seitan, takže klidně místo něj použijte ten.
Takže: 150 g Goody Foody (nebo seitanu) nakrájíme na kostičky a vložíme do pekáčku spolu s půl kilem nakrájených hub, cibulí, solí, kmínem a 2 lžícemi rostlinného másla nebo oleje. Pečeme při 200 stupních bez pokličky asi půl hodiny, dokud nejsou houby dobře upečené, občas promícháme. Houbovou směs vrstvíme na dýňovou kaši. Výtečné je k tomu něco kyselého.
JABLKOVÉ DORTÍKY S ČOKOLÁDOU
A už je tady období jablečných moučníků – jedna z věcí, které jsou na podzimu krásné, viďte? A tyhle dortíky (klidně je upečte jako muffiny) jsou opravdu skvěle vláčné a vůbec lahodné, ňam!
200 g oloupaných jablek nakrájíme na malé kostičky, jsou to asi 2 – 3 jablka). Vložíme je do kastrůlku, vmícháme vrchovatou lžíci kokosového tuku, 70 g rapadury (nebo cukru), skořici, vanilku, tlučený hřebíček a muškátový květ, špetku soli a lžíci citrónové šťávy. Deset minut povaříme, necháme vychladnout a vmícháme 250 ml rostlinného mléka, 50 g vlašských ořechů, lžičku kypřicího prášku, lžičku jedlé sody, 100 g hladké mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky a 100 g hladké kukuřičné mouky. Těsto rozdělíme do vymaštěných formiček a pečeme při 180 stupních půl hodiny. Můžeme vyklopit a teprve poté ozdobit polevou nebo nechat ve formičkách, dortíky alespoň neokorají. Dobře se jedí i lžičkou přímo z formiček.
Čokoládová poleva: dvě lžíce kokosového oleje a dvě lžíce nalámané hořké čokolády rozehřejeme ve vodní lázni, odstavíme a vešleháme dvě lžíce kakaa a dvě lžíce datlového sirupu.
Necháme vychladnout.
200 g oloupaných jablek nakrájíme na malé kostičky, jsou to asi 2 – 3 jablka). Vložíme je do kastrůlku, vmícháme vrchovatou lžíci kokosového tuku, 70 g rapadury (nebo cukru), skořici, vanilku, tlučený hřebíček a muškátový květ, špetku soli a lžíci citrónové šťávy. Deset minut povaříme, necháme vychladnout a vmícháme 250 ml rostlinného mléka, 50 g vlašských ořechů, lžičku kypřicího prášku, lžičku jedlé sody, 100 g hladké mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky a 100 g hladké kukuřičné mouky. Těsto rozdělíme do vymaštěných formiček a pečeme při 180 stupních půl hodiny. Můžeme vyklopit a teprve poté ozdobit polevou nebo nechat ve formičkách, dortíky alespoň neokorají. Dobře se jedí i lžičkou přímo z formiček.
Čokoládová poleva: dvě lžíce kokosového oleje a dvě lžíce nalámané hořké čokolády rozehřejeme ve vodní lázni, odstavíme a vešleháme dvě lžíce kakaa a dvě lžíce datlového sirupu.
Necháme vychladnout.
ROK VE SVATOJÁNU
Čím dále se vzdalujeme od země, půdy, přírody a jejích cyklů, od stromů, květin a našich bratrů zvířat, tím jako bychom ztráceli víc a víc ze svého lidství.
Tato knížka má za cíl alespoň o kousek vrátit čtenáře blíž ke své podstatě, bytostné podstatě tvora, jenž žije díky zemi, po které chodí, a kterou pohříchu tak často trápí. Staré rituály a zvyky vázající se k jednotlivým předělům přírodních a astronomických cyklů, jako jsou slunovraty, rovnodennosti, svátky jara a slavnosti mrtvých, už málokdo z nás zná, natož aby je skutečně a upřímně ctil. Ale přece lze něco udělat. Jde o drobnosti, které může v těchto dnech vykonat každý, kdo si přeje intenzivně prožít plynutí času, pocítit nekonečně se otáčející kruh života, a především sílu přírody, jež vždy překoná pomíjivost jediného lidského života. K silnému uvědomění si úzké provázanosti člověka a okolního přírodního prostředí, které tvoří rámec jeho existence, velmi dobře poslouží i znalost léčivých bylin a přímá zkušenost s jejich sběrem, zpracováním a konečně i používáním.
Recepty v knize jsou přizpůsobené jednotlivým ročním dobám a berou ohled i na lokálnost surovin.
Tato knížka má za cíl alespoň o kousek vrátit čtenáře blíž ke své podstatě, bytostné podstatě tvora, jenž žije díky zemi, po které chodí, a kterou pohříchu tak často trápí. Staré rituály a zvyky vázající se k jednotlivým předělům přírodních a astronomických cyklů, jako jsou slunovraty, rovnodennosti, svátky jara a slavnosti mrtvých, už málokdo z nás zná, natož aby je skutečně a upřímně ctil. Ale přece lze něco udělat. Jde o drobnosti, které může v těchto dnech vykonat každý, kdo si přeje intenzivně prožít plynutí času, pocítit nekonečně se otáčející kruh života, a především sílu přírody, jež vždy překoná pomíjivost jediného lidského života. K silnému uvědomění si úzké provázanosti člověka a okolního přírodního prostředí, které tvoří rámec jeho existence, velmi dobře poslouží i znalost léčivých bylin a přímá zkušenost s jejich sběrem, zpracováním a konečně i používáním.
Recepty v knize jsou přizpůsobené jednotlivým ročním dobám a berou ohled i na lokálnost surovin.
KARBANÁTKY Z POHANKY
Recept mi přišel e-mailem od kamaráda, tak jsem ho vyzkoušela. Karbanátky nemají nijak výraznou chuť, takže je mohou i děti, a je dobré k nim podávat něco ostřejšího nebo chuťově výrazného. Je jich poměrně dost, asi pro 6 lidí.
Přes noc namočíme každé zvlášť půl kila pohanky a 100 g slunečnicového semínka. Ráno v cedníku propláchneme a v robotu rozmixujeme na hrubou kaši. Vmícháme 100 ml Shoyu, 200 g celozrnné špaldové mouky, majoránku, bazalku a petrželku a necháme hodinu odpočívat. Mokrýma rukama tvarujeme asi 1 cm silné placičky a smažíme je na pánvi s olejem prudce dvě až tři minuty po každé straně. Jako příloha jsou skvělé brambory s koprem a salát.
Přes noc namočíme každé zvlášť půl kila pohanky a 100 g slunečnicového semínka. Ráno v cedníku propláchneme a v robotu rozmixujeme na hrubou kaši. Vmícháme 100 ml Shoyu, 200 g celozrnné špaldové mouky, majoránku, bazalku a petrželku a necháme hodinu odpočívat. Mokrýma rukama tvarujeme asi 1 cm silné placičky a smažíme je na pánvi s olejem prudce dvě až tři minuty po každé straně. Jako příloha jsou skvělé brambory s koprem a salát.
BRAMBORY S KOPREM
Skvělá příloha ke karbanátkům.
Kilo brambor očistíme a nakrájíme na menší kostky. V hluboké, větší pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm po lžičce tlučeného koriandru a kmínu. Vsypeme brambory a deset minut za občasného promíchání opékáme. Osolíme, okořeníme lžičkou kurkumy a trochu podlijeme, ne moc, jen aby se brambory nepřipalovaly. Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka, občas promícháme. Zjemníme 200 ml ovesné smetany (pěkně pokrm zahustí), vmícháme stroužek utřeného česneku a tři vrchovaté lžíce sekaného kopru. Okyselíme mangovým práškem (pokud jej nemáme, musíme vzít zavděk citrónem nebo jablečným octem). Prohřejeme a podáváme.
Kilo brambor očistíme a nakrájíme na menší kostky. V hluboké, větší pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm po lžičce tlučeného koriandru a kmínu. Vsypeme brambory a deset minut za občasného promíchání opékáme. Osolíme, okořeníme lžičkou kurkumy a trochu podlijeme, ne moc, jen aby se brambory nepřipalovaly. Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka, občas promícháme. Zjemníme 200 ml ovesné smetany (pěkně pokrm zahustí), vmícháme stroužek utřeného česneku a tři vrchovaté lžíce sekaného kopru. Okyselíme mangovým práškem (pokud jej nemáme, musíme vzít zavděk citrónem nebo jablečným octem). Prohřejeme a podáváme.
SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY S RUKOLOU
V naší rodině chutnal jen mně, ale já jsem nekritický milovník rukoly a červená řepa mi nevadí. Takže než ho zkusíte, ujistěte se, že ho nebudete jíst sami :)
Čtyři červené řepy očistíme, pokud je to nutné, tak i oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V misce rozšleháme metličkou nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho bio citrónu, 2 lžíce panenského olivového oleje, 1 - 2 lžíce rýžového sirupu, sůl a čerstvě mletý pepř. Promícháme s řepou a necháme přes noc v chladničce uležet. Druhý den před podáváním vmícháme svazek rukoly.
Čtyři červené řepy očistíme, pokud je to nutné, tak i oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V misce rozšleháme metličkou nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho bio citrónu, 2 lžíce panenského olivového oleje, 1 - 2 lžíce rýžového sirupu, sůl a čerstvě mletý pepř. Promícháme s řepou a necháme přes noc v chladničce uležet. Druhý den před podáváním vmícháme svazek rukoly.
SALÁT Z KADEŘÁVKU
Víte, že kadeřávek je jedna z nejzdravějších zelenin na světě? Je to tak i díky tomu, že je pořádně nadupaný vápníkem. Nejlepší je samozřejmě syrový, tak vám představuji výborný salát, který jsem si trochu poupravila podle receptu Elly Mills.
Jednu menší cuketku nakrájíme na kostičky, v pekáčku pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a pečeme půl hodiny při 220 stupních. Deset sušených rajčat necháme hodinu až dvě namočené a nakrájíme na nudličky. 200 g kadeřávku zbavíme tuhých řapíků, opereme a nasekáme nadrobno, třebas v robotu. Promícháme se třemi lžícemi panenského olivového oleje (použila jsem svůj bazalkový a je to opravdu báječná, voňavá věc!), lžící jablečného octa, šťávou z půlky citrónu, solí, pepřem, sušenými rajčaty, 100 g černých oliv, 100 g nasucho pražené slunečnice a pečenou cuketou. Podáváme se šťouchanými brambory promíchanými s olivovým olejem a oblíbeným kořením.
Jednu menší cuketku nakrájíme na kostičky, v pekáčku pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a pečeme půl hodiny při 220 stupních. Deset sušených rajčat necháme hodinu až dvě namočené a nakrájíme na nudličky. 200 g kadeřávku zbavíme tuhých řapíků, opereme a nasekáme nadrobno, třebas v robotu. Promícháme se třemi lžícemi panenského olivového oleje (použila jsem svůj bazalkový a je to opravdu báječná, voňavá věc!), lžící jablečného octa, šťávou z půlky citrónu, solí, pepřem, sušenými rajčaty, 100 g černých oliv, 100 g nasucho pražené slunečnice a pečenou cuketou. Podáváme se šťouchanými brambory promíchanými s olivovým olejem a oblíbeným kořením.
PIROHY SE ZELÍM A TEMPEHEM
Oblíbená dobrota, alespoň u nás :)
Nakrájíme na nudličky 300 g zelí, vložíme je do hrnce, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Hotové zelí osladíme a okyselíme jablečným octem a promícháme se 150 g uzeného tempehu, který jsme nakrájeli na malé kostičky a spolu s cibulí opekli na pánvi dozlatova. Náplň prozatím dáme stranou a připravíme těsto:
Z 200 g hladké bílé mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, lžičky bylinkové soli, 2 lžic Hrašky rozmíchané v troše vody dohladka, 2 lžic olivového oleje a 170 ml studené vody důkladně zpracujeme na vále pružné těsto, které necháme hodinu odpočívat pod mísou. Znovu prohněteme a rozválíme na tenký plát, který nakrájíme na 30 – 35 stejně velkých čtverců. Můžeme rozdělit těsto na dvě poloviny a vyválet je po částech, půjde to lépe. Na každý čtverec položíme lžíci zelné náplně, přeložíme do trojúhelníku, okraje pevně přimáčkneme a vaříme (nejlépe po zhruba 10 kusech, aby se v hrnci neslepily) v osolené vodě 7 – 8 minut. Na talíři omastíme olejem s osmahnutou cibulkou a podáváme se salátem.
Nakrájíme na nudličky 300 g zelí, vložíme je do hrnce, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Hotové zelí osladíme a okyselíme jablečným octem a promícháme se 150 g uzeného tempehu, který jsme nakrájeli na malé kostičky a spolu s cibulí opekli na pánvi dozlatova. Náplň prozatím dáme stranou a připravíme těsto:
Z 200 g hladké bílé mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, lžičky bylinkové soli, 2 lžic Hrašky rozmíchané v troše vody dohladka, 2 lžic olivového oleje a 170 ml studené vody důkladně zpracujeme na vále pružné těsto, které necháme hodinu odpočívat pod mísou. Znovu prohněteme a rozválíme na tenký plát, který nakrájíme na 30 – 35 stejně velkých čtverců. Můžeme rozdělit těsto na dvě poloviny a vyválet je po částech, půjde to lépe. Na každý čtverec položíme lžíci zelné náplně, přeložíme do trojúhelníku, okraje pevně přimáčkneme a vaříme (nejlépe po zhruba 10 kusech, aby se v hrnci neslepily) v osolené vodě 7 – 8 minut. Na talíři omastíme olejem s osmahnutou cibulkou a podáváme se salátem.
ČÍNA S BABKAMI
Tentokrát vařila moje milá kamarádka Janina, já jsem jenom přicmrdovala :)
Nakrájíme půl kila babek (lze použít i jiných hub) a na lžíci oleje je vypražíme dokřupava. Prozatím dáme stranou.
V hluboké pánvi či v pánvi WOK rozehřejeme dvě lžíce sezamového oleje a 8 minut na něm za stálého míchání opékáme na nudličky nakrájenou zeleninu: 1 pórek, 2 mrkve, 1 větší kapii, kus zázvorovéhokořene velký jako palec a 1 malou cuketu. Přidáme vypražené babky a zalijeme zálivkou připravenou tak, že metličkou rozšleháme 4 lžíce rýžového sirupu, šťávu z půlky citrónu, 2 lžíce Shoyu, 1 lžíci umeocta, 1 lžíci sezamového oleje, 3 utřené stroužky česneku, chilli a sůl podle chuti, 1 lžíci Solamylu a 250 ml vody. Za stálého míchání provaříme pár minut do zhoustnutí.
250 g čínských bezvaječných nudlí připravíme podle návodu na obalu.
Je to ohromná bašta!
Nakrájíme půl kila babek (lze použít i jiných hub) a na lžíci oleje je vypražíme dokřupava. Prozatím dáme stranou.
V hluboké pánvi či v pánvi WOK rozehřejeme dvě lžíce sezamového oleje a 8 minut na něm za stálého míchání opékáme na nudličky nakrájenou zeleninu: 1 pórek, 2 mrkve, 1 větší kapii, kus zázvorovéhokořene velký jako palec a 1 malou cuketu. Přidáme vypražené babky a zalijeme zálivkou připravenou tak, že metličkou rozšleháme 4 lžíce rýžového sirupu, šťávu z půlky citrónu, 2 lžíce Shoyu, 1 lžíci umeocta, 1 lžíci sezamového oleje, 3 utřené stroužky česneku, chilli a sůl podle chuti, 1 lžíci Solamylu a 250 ml vody. Za stálého míchání provaříme pár minut do zhoustnutí.
250 g čínských bezvaječných nudlí připravíme podle návodu na obalu.
Je to ohromná bašta!
VÝBORNÝ SALÁT Z QUINOY A PESTA
Bazalka i rukola jsou u konce s dechem, honem rychle vyrobíme výtečné pesto!
250 g quinoy propláchneme v cedníku vroucí vodou, v hrnci zalijeme 600 ml osolené vody a vaříme na mírném ohni, dokud se všechna voda neodpaří a quinoa není měkká. Vsypeme do mísy a za občasného promíchání necháme vychladnout.
Rozmixujeme v robotu velký svazek bazalky a rukoly, 50 g vyloupaných pistácií (pokud jsou solené, solíme méně), 100 g nasucho opražených slunečnicových semen, sůl, 1 lžíci lahůdkového droždí, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 stroužky česneku a 200 ml panenského olivového oleje. Vzniklé pesto vmícháme ke quinoe (nemusíme všechno, část si můžeme uschovat třeba na těstoviny), přidáme 6 nakrájených rajčat a 1 cibuli. Je to vskutku skvělá lahůdka!
250 g quinoy propláchneme v cedníku vroucí vodou, v hrnci zalijeme 600 ml osolené vody a vaříme na mírném ohni, dokud se všechna voda neodpaří a quinoa není měkká. Vsypeme do mísy a za občasného promíchání necháme vychladnout.
Rozmixujeme v robotu velký svazek bazalky a rukoly, 50 g vyloupaných pistácií (pokud jsou solené, solíme méně), 100 g nasucho opražených slunečnicových semen, sůl, 1 lžíci lahůdkového droždí, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 stroužky česneku a 200 ml panenského olivového oleje. Vzniklé pesto vmícháme ke quinoe (nemusíme všechno, část si můžeme uschovat třeba na těstoviny), přidáme 6 nakrájených rajčat a 1 cibuli. Je to vskutku skvělá lahůdka!
HOUSKY SE SUŠENÝMI RAJČATY
Nejlepší jsou v den upečení, pokud si nejste jisti, že je sníte, udělejte je z poloviční dávky. Nebo je můžete druhý den rozpéct.
V míse promícháme půl kila polohrubé mouky, 300 g celozrnné špaldové mouky, sůl, 1 balení instantního droždí (10 g), sušenou bazalku a oregano, 50 g pokrájených sušených rajčat naložených v oleji a 4 – 5 lžic oleje z naložených rajčat. Nakonec vmícháme 400 ml vlažné vody a vyklopíme na vál, kde rukama důkladně zpracujeme pružné těsto. Vrátíme do mísy, zakryjeme ubrouskem a necháme v teple hodinu kynout. Vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na 16 stejných dílů a z každého upleteme housku. Na plechu vyloženém pečicím papírem necháme 15 minut dokynout, potřeme teplou vodou a posypeme bylinkovou solí. Pečeme při 200 stupních dorůžova, trvá to asi půl hodiny.
V míse promícháme půl kila polohrubé mouky, 300 g celozrnné špaldové mouky, sůl, 1 balení instantního droždí (10 g), sušenou bazalku a oregano, 50 g pokrájených sušených rajčat naložených v oleji a 4 – 5 lžic oleje z naložených rajčat. Nakonec vmícháme 400 ml vlažné vody a vyklopíme na vál, kde rukama důkladně zpracujeme pružné těsto. Vrátíme do mísy, zakryjeme ubrouskem a necháme v teple hodinu kynout. Vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na 16 stejných dílů a z každého upleteme housku. Na plechu vyloženém pečicím papírem necháme 15 minut dokynout, potřeme teplou vodou a posypeme bylinkovou solí. Pečeme při 200 stupních dorůžova, trvá to asi půl hodiny.
NOVÉ KNÍŽKY
Dnes mi přišel balík za hříšné peníze, ale s knížkami je to u mě potíž, skoro se neovládám :D
Všechny nejsou pro mě nové, Okamžik medvěda od Olgy Tokarczuk jsem měla vypůjčenou v knihovně a protože je nádherná, musela jsem ji mít.
Běguny od téže autorky jsem ještě nečetla, i když je to její nejznámější kniha a velmi mě od ní zaujaly též Knihy Jakubovy, je to pěkný tlouštík, to mám ráda.
Stopařova průvodce galaxií vám nemusím představovat, tu knihu četli všichni kromě mě :) Ale víte jak to je, když vám někdo pořád nějakou knihu cpe, nakonec ztratíte chuť ji číst. Tak uvidíme, snad mě nezklame.
Grofova Když se nemožné stane asi také nebude novinka pro většinu lidí.
Kniha Symbolismus lidského těla mě zaujala pouze na základě anotace, po nahlédnutí to vypadá na něco hodně úzce odborného, tak doufám, že neskončí nečtená v polici, jako už několik podobných.
Italské boty - to vypadá na pěknou detektivku, uvidíme.
Iluze paměti od Julie Shaw doporučoval profesor Honzák v jednom rozhovoru, tak to musí být dobrý!
Lewisovy Rady zkušeného ďábla si užiju, jeho knížky mám moc ráda.
A co zrovna čtete vy? A nakupujete knihy taky tak rádi jako já?
Snad vám knižní příspěvky nevadí, ostatně, nastává období dešťů a časných večerů a navíc nemám žádný nový recept. K obědu je pórkové rizoto :)
Všechny nejsou pro mě nové, Okamžik medvěda od Olgy Tokarczuk jsem měla vypůjčenou v knihovně a protože je nádherná, musela jsem ji mít.
Běguny od téže autorky jsem ještě nečetla, i když je to její nejznámější kniha a velmi mě od ní zaujaly též Knihy Jakubovy, je to pěkný tlouštík, to mám ráda.
Stopařova průvodce galaxií vám nemusím představovat, tu knihu četli všichni kromě mě :) Ale víte jak to je, když vám někdo pořád nějakou knihu cpe, nakonec ztratíte chuť ji číst. Tak uvidíme, snad mě nezklame.
Grofova Když se nemožné stane asi také nebude novinka pro většinu lidí.
Kniha Symbolismus lidského těla mě zaujala pouze na základě anotace, po nahlédnutí to vypadá na něco hodně úzce odborného, tak doufám, že neskončí nečtená v polici, jako už několik podobných.
Italské boty - to vypadá na pěknou detektivku, uvidíme.
Iluze paměti od Julie Shaw doporučoval profesor Honzák v jednom rozhovoru, tak to musí být dobrý!
Lewisovy Rady zkušeného ďábla si užiju, jeho knížky mám moc ráda.
A co zrovna čtete vy? A nakupujete knihy taky tak rádi jako já?
Snad vám knižní příspěvky nevadí, ostatně, nastává období dešťů a časných večerů a navíc nemám žádný nový recept. K obědu je pórkové rizoto :)
DO VODY
Od autorky Pauly Hawkins jsem už četla detektivku Dívka ve vlaku a ta mě nijak nenadchla. Po přečtení recenzí na Do vody jsem čekala naprostý propadák, ale přemohla jsem se, protože jsem měla chuť na detektivku a tahle byla po ruce. Přečetla jsem knížku za dva dny a musím nakonec říct, že se mi líbila. Je to napínavá detektivka, která se dobře čte. Nechápu, že podle recenzí mají někteří čtenáři potíže se zapamatováním si postav a jmen, v knize jich vystupuje jen pár. Macondo na ně :)
Uvědomila jsem si ale, že paní Hawkins opravdu ale opravdu nemá ráda muže. V jejích knihách vystupují pouze tyrani, násilníci, tupci, zabedněnci, úchyláci, slaboši nebo vyšinutci. Normální muže tam nenajdete. Zato mnoho zneužitých, týraných, zajímavých, krásných, tajuplných a silných žen. Tady něco nehraje, žejo? Je stejně zvláštní, jak na sebe člověk prozradí věci, aniž by chtěl.
Uvědomila jsem si ale, že paní Hawkins opravdu ale opravdu nemá ráda muže. V jejích knihách vystupují pouze tyrani, násilníci, tupci, zabedněnci, úchyláci, slaboši nebo vyšinutci. Normální muže tam nenajdete. Zato mnoho zneužitých, týraných, zajímavých, krásných, tajuplných a silných žen. Tady něco nehraje, žejo? Je stejně zvláštní, jak na sebe člověk prozradí věci, aniž by chtěl.