OMÁČKA ZA ČERVENÉ ŘEPY A VLOČKOVÉ KNEDLÍKY

Pokud máte rodinu přístupnou zdravějším alternativám klasického „knedlíku s omáčkou“, neváhejte vyzkoušet tuhle hezky barevnou variantu, vůbec totiž není špatná!
Omáčka:
Půl kila omyté červené řepy uvaříme doměkka, oloupeme a nastrouháme najemno. Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli se špetkou mletého fenyklu, vmícháme červenou řepua 400 ml sojového mléka, do kterého jsme rozkvedlali dvě lžíce hladké mouky. Osolíme a zvolna dusíme 5 – 10 minut. Odstavíme a dochutíme šťávou z půlky citrónu.
Knedlíky:
V míse promícháme 400 g celozrnné špaldové mouky, 100 g ovesných vloček (jemné jsou lepší), vrchovatou lžíci veganské náhrady vejce (nebo vejce), sůl a dvě lžíce sušeného libečku (v létě čerstvého). 20 g čerstvého droždí rozmícháme dohladka v 250 ml teplé vody (v případě, že dáváme vejce, dáme vody o něco méně) a vlijeme do mísy. Promícháme a na vále důkladně prohněteme. Vrátíme do mísy, potřeme vodou, zakryjeme ubrouskem a necháme hodinu kynout v teple. Po hodině znovu prohněteme a vytvarujeme dva stejně velké knedlíky, které necháme ještě 15 minut dokynout. Přivedeme k varu dostatečné množství slané vody, knedlíky do ní přesuneme a vaříme 15 minut po jedné a 10 minut po druhé straně. Po vytažení z hrnce propícháme špejlí, aby vyšla pára.



VÝTEČNÁ AVOKÁDOVÁ OMÁČKA

Avokádo je jedním z nejzdravějších ovocí na zemi. Je bohaté na zdravé mono nasycené tuky a bílkoviny, vitamíny K, C, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kys. panthotenová), B6 (pirydoxin), B9 (kyselina listová), E, A, a prvky jako draslík, hořčík, mangan, měď, železo, zinek a fosfor. Umí účinně bojovat se záněty, ulevuje při kloubních onemocněních, působí preventivně proti osteoporóze a rakovinnému bujení, především rakovině prsu, žaludku, tlustého střeva, prostaty a slinivky. Zmírňuje taktéž nežádoucí účinky chemoterapie, snižuje krevní cukr a hladinu cholesterolu, udržuje bakteriální rovnováhu v našich střevech a tím podporuje imunitní systém. Jako antioxidant chrání zrak před poškozením a dokonce nám pomáhá zhubnout, pokud to potřebujeme, protože má nízký glykemický index. Avokádo bychom si tedy měli dopřávat co nejčastěji.
Rozmixujeme dohladka dvě zralá avokáda, dva stroužky česneku, tmavou himálajskou sůl, čerstvě mletý bílý pepř, dvě lžíce citrónové šťávy a 200 ml mandlové smetany. Uvaříme balíček semolinových špaget a promícháme je s omáčkou. Je to božská mana.




JOGURTOVÝ KOKTEJL

Tenhle skvěle chutnající koktejl je velmi hustý, skoro se dá jíst lžičkou.
Dohladka rozmixujeme dvě mrkve, jeden pomeranč, půlku manga, 120 g sojového jogurtu a lžíci chia semínek.
Ňam ňam.
🍹


HOUBOVÁ OMÁČKA

Výtečná omáčka, můžeme ji jíst s bramborovým knedlíkem nebo širokými nudlemi. Nezapomínejme ale na pažitku!
Na hodinu namočíme 40 g sušených hub do vody. Na dvou lžících oleje necháme změknout najemno pokrájenou cibuli a pět stroužků česneku. Okořeníme šalvějí, majoránkou, estragonem a dobromyslí, osolíme, vmícháme scezené houby (vodu z namáčení uchováme a doplníme do 700 ml zeleninovým vývarem), zalijeme 150 ml bílého vína, vývarem a vaříme 20 minut. Vmícháme tři lžíce jablečného pyré a 200 ml rostlinné smetany, ve které jsme rozšlehali 4 lžíce hladké mouky. Vaříme ještě 10 minut. Odstavíme a vmícháme pažitku.


KAŠE S JÁHLAMI A TEMPEHEM

Kaše se dá nastavit všelijak. Krupkami, topinambury, dýní, ale i jáhlami, které jsou vlastně extrémně zdravé! Obsahují velké množství vitamínu B a lecitin, který snižuje množství cholesterolu, vysoký krevní tlak a zlepšuje paměť. V jáhlách najdeme rovněž hojně vápníku, železo, hořčík, zinek, fosfor, draslík a křemík, který zlepšuje pevnost našich kostí a udržuje zdravé zuby, nehty, vlasy a pokožku. Jáhly jsou ideální potravinou pro pacienty s onemocněním trávicího systému, žlučníku, jater nebo ledvin. V období, kdy nás ohrožují virózy, rýma a záněty dýchacích cest, můžeme se často vyléčit pouze úpravou stravy, do které zařadíme větší množství jahel, významně totiž zlepšují stav našich sliznic, kterým zabraňují ve vysoušení. Jáhly působí díky obsaženým antioxidantům jako prevence proti nádorovým onemocněním.

Kilo oloupaných brambor nakrájíme na malé kostky, vložíme je do hrnce, vsypeme 200 g propláchnutých jahel a zalijeme vodou stejně, jako když vaříme brambory. Osolíme, okmínujeme a vaříme doměkka. Jáhly všechnu vodu nasáknout. Zjemníme 100 ml mandlové smetany, omastíme a rozšťoucháme nebo rozšleháme na pyré. Vmícháme uzený tempeh nakrájený na malé kostičky a osmahnutý na oleji. Podáváme s kvašenou zeleninou, která je nezbytností 🍏


SAPIENS


Kniha Izraelce Yuvala Noaha Harariho má podtitul Od zvířete k božskému jedinci a provází nás vývojem lidského druhu od jeho téměř nelogického vzniku přibližně před sto tisíci lety až po současnost. Autor má dar hovořit stručně, jasně, jednoduše a jeho závěry jsou logické. Knížka rozhodně není nikterak složitá a klidně by jí porozumělo i dítě. Nakonec by se mohla stát školní povinnou četbou, proč ne. Mě zaujalo to, že jsme kdysi dávno obětovali pohodlí a celkem nerušenou existenci vývoji našeho mozku, ačkoliv to tenkrát rozhodně nebylo výhodné. Zaplatili jsme za to nutností více a vydatněji jíst a bolestí páteře. Mohli jsme si spokojeně žít jako většina ostatních zvířat a mohlo to tady vypadat zcela jinak. Prozřetelnost s námi má ale jistě velkolepé plány, když našemu vývoji obětovala doslova celý svět. Tak snad tyto naděje v nás vložené nezklameme.

„Vzhledem k tomu, že se lidská dovednost stále rozvíjí, likviduje bídu i nemoci a naplňuje osobní ambice, převládá představa, že musíme být šťastnější než naši předkové ve středověku, nemluvě o tom, že ti zase museli být mnohem spokojenější než lovci doby kamenné.
Takové vysvětlení se zakládá na víře v pokrok a není přesvědčivé. Nové technické možnosti ani lidská přizpůsobivost nemusí ještě vést k šťastnějšímu životu. Když se lidé během zemědělské revoluce naučili obdělávat půdu, jejich kolektivní síla vzrostla, ale úděl jednotlivců se zhoršil. Zemědělci museli na získání obživy vynaložit větší úsilí než jejich předchůdci a odměnou jim byla méně výživná, jednotvárná strava, více nemocí a vykořisťování.
Kritici pokroku věří, že mezi lidskými možnostmi a štěstím existuje nepřímá úměrnost. Moc korumpuje. Čím více moci lidstvo má, tím usilovněji buduje chladný, mechanický svět, který našim skutečným potřebám nevyhovuje. Evoluce zformovala naši mysl i tělo pro život lovce a sběrače. Přechod k zemědělství a k průmyslu nás odsoudil k nepřirozenému životu, v němž nemůžeme plně projevit své vrozené sklony a instinkty, a proto ani uspokojit své niterné touhy. V pohodlném životě městské středostavovské třídy není nic, co by se alespoň trochu blížilo vzrušení a radosti lovců mamutů po úspěšném lovu. Každý nový vynález nás vzdaluje od ráje.
Nemůžeme ale za každým vynálezem vidět temný stín, jak je to typické pro romantiky. Bylo by to stejně dogmatické jako víra v nevyhnutelný pokrok. Pravda je někde uprostřed.
Na současné úspěchy moderních Sapiens můžeme být hrdí jen v případě, když zcela odhlédneme od osudu ostatních živočichů. Mnoho z onoho opěvovaného materiálního bohatství, které nás chrání před nemocemi a hladem, jsme nahromadili na úkor laboratorních zvířat, dobytka a drůbeže. Miliardy zvířat prošly továrnami na maso, jejichž krutost nemá v dějinách obdoby. Uznáme-li jen zlomek z protestů obhájců práv zvířat, dojdeme k závěru, že průmyslové zemědělství je největší zločin v dějinách. Máme-li hodnotit globální míru štěstí, nemůžeme se zabývat jen spokojeností vyšší vrstvy Evropanů nebo jen mužů. A možná ani ne štěstím samotného Homo sapiens.“

Kniha Sapiens má pokračování s názvem Homo deus, které jsem hned začala číst.


BULGUROVÝ SALÁT

Večer namočíme do studené vody 150 g bulguru, druhý den propláchneme v cedníku a necháme okapat. 
250 g malých žapionů rozčtvrtíme a dozlatova osmahneme na pánvi s olejem. Odstavíme a vmícháme lžíci Tamari. 
4 lžíce slunečnicových semínek nasucho opražíme v pánvi.
Do mísy nastrouháme najemno jednu větší mrkev a promícháme ji se dvěma lžícemi citrónové šťávy. Přidáme dvě nakrájemné naťové cibulky, 250 g malých přepůlených rajčátek, žampiony a bulgur. Osolíme, opepříme a zjemníme dvěma lžícemi pistáciového oleje. Na talíři ozdobíme slunečnicovými semínky.


ZELNÁ POLÉVKA S KROUPAMI

Obyčejná zimní polévka, ale zahřeje a dodá potřebné živiny. Navíc výborně chutná.
Na třech lžících oleje osmahneme pokrájenou cibuli, vmícháme 30 g celozrnné špaldové mouky a umícháme cibulovou jíšku. Vsypeme 700 g na nudličky nakrájeného zelí, 100 g předem na hodinu namočených a propláchnutých ječných krup, osolíme bylinkovou solí, okořeníme mletým zázvorem, zalijeme 2 litry horké vody, promícháme a vaříme 35 - 45 minut doměkka.


PÓRKOVÝ SALÁT

Výborný salát, moc jsem si pochutnala.
V dostatečném množství uvaříme 80 g neloupané červené čočky doměkka, scedíme a necháme okapat.
Na dvou lžících oleje zlehka osmahneme najemno nakrájený pórek a 100 g vlašských ořechů. V salátové míse promícháme čočku, pórek s ořechy a 100 g polníčku. Spojíme zálivkou: sůl, utřený stroužek česneku, dvě lžíce balzamikového octa, 2 lžíce salátových mořských řas, dvě lžíce ořechového oleje.


BEZLEPKOVÝ DORTÍK S RYBÍZEM

Druhým pokusem s bezlepkovou směsí je výborný ovocný dortík. Nenajdete v něm ani cukr a přesto je lahodný a sladký. Myslím, že pokus dopadl skvěle. Bezlepková mouka je trochu zvláštní, ale myslím, že se na ni dá zvyknout.
V míse prsty promícháme 120 g rostlinného másla (např. Alsan), 240 g bezlepkové mouky, lžičku kypřicího prášku a špetku soli, Vznikne drobenka, do které přidáme jeden rozmačkaný banán a 40 g hrozinek. Rukama důkladně prohněteme dohladka a vtlačíme do vymaštěné větší dortové forrmy (25 cm). Necháme zvýšené okraje.
V dobrém mixéru rozmixujeme 300 g černého rybízu (čerstvého či mraženého), 300 g vypeckovaných čerstvých datlí (sušené předem namočíme, aby změkly), 200 ml mandlové smetany a 40 g tapiokového škrobu (můžeme použít i kukuřičný nebo bramborový škrob). Vzniklý krém rozetřeme na korpus a pečeme při 180 stupních 45 minut.



KMÍNOVÁ POLÉVKA S HLÍVOU

Lahodná polévka s jemnou houbovou chutí.
Na dvou lžících rozehřátého oleje osmahneme dvě lžíce pokrájené petrželky, půl lžičky tlučeného kmínu (kmín nikdy nekupujeme drcený nebo mletý, brzy totiž ztratí vůni, tlučeme si ho vždy čerstvě doma), špetku muškátového květu a 200 g pokrájené hlívy. Osolíme a za občasného promíchání opékáme dozlatova. Trvá to asi 15 minut.
Do hrnce nalijeme 1,5 l horké vody, vmícháme do ní lžíci tlučeného kmínu, půl lžičky soli a tři brambory a jednu mrkev, vše nastrouhané najemno. Přivedeme k varu a vaříme půl hodiny. Vmícháme hotové houby.


BEZLEPKOVÁ FOCACCIA

Chtěla jsem konečně vyzkoušet bezlepkovou směs na pečení. Mám kilo a půl a postupně ji použiju na různé věci, abych byla trochu v obraze. První na řadě je oblíbená focaccia, která je naprosto skvělá z klasické bílé mouky.
Při pokusu s bezlepkovou směsí jsem nejprve zjistila, že těsto velmi špatně kyne, tedy lépe řečeno téměř nekyne. Musela jsem prodloužit dobu kynutí na dvojnásobek a ani poté nebyl výsledek nijak uspokojivý. Těstu chybí nadýchannost, měkkost, je stále takové tuhé. Výsledek byl ale slušný, mně osobně víc chutná klasika, ale můj muž řekl, že jemu přijde chutnější tato verze. Jak vidíte, chuťové buňky máme každý jiné, takže směle do toho 
V míse promícháme 300 g bezlepkové mouky (směsi), 1/2 sáčku instantního droždí a 1/2 lžičky soli. V jiné nádobě rozmícháme 70 g rajského protlaku, 30 ml panenského olivového oleje a 150 ml teplé vody. Vlijeme do mísy k mouce a dobře prohněteme. Necháme v teple hodinu kynout, znovu prohněteme a vtlačíme do vymaštěného menšího pekáčku (25/35 cm). Klouby prstů uděláme důlky, pokapeme olejem, zakryjeme ubrouskem a necháme ještě další hodinu kynout. Posypeme bylinkami (bazalka, tymián, oregano, chilli), hrubou solí, pokrájenými sušenými rajčaty v oleji a kapary. Znovu pomačkáme klouby a pečeme při 220 stupních hodinu. Pekla jsem v troubě na dřevo, a trvalo to opravdu tak dlouho, vy ale třeba budete péct kratší dobu, doporučuji po půl hodině kontrolovat.


ČOČKOVÁ OMÁČKA S PÓRKEM

Namočíme do vody 50 g sušených rajčat, nejlépe přes noc. Propláchneme je v cedníku a pokrájíme na nudličky.
V cedníku propláchneme 150 g loupané červené čočky, vložíme do hrnku, zalijeme půl litrem vody ochucené bylinkovou solí a vařím půl hodiny až 40 minut, dokud se čočka nerozvaří. Můžeme si pomoci ponorným mixérem, omáčka je pak hladší.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a pět minut na něm opékáme najemno nakrájený pórek, okořeníme dobromyslí a pepřem, přidáme rajčata a ještě pět minut společně dusíme. Zalijeme hladkou čočkovou omáčkou, prohřejeme, ochutíme lžící citrónové šťávy, případně dosolíme. Podáváme se špagetami nebo pečenými bramborami a salátem.


SYMBOLISMUS LIDSKÉHO TĚLA

Kniha Annick de Souzenelle mě nalákala anotací a doufala jsem, že budu zase o něco chytřejší.
Někdy je třeba si přiznat, že na knihu nestačíte. 
Skutečně jsem se snažila, ale velmi mi překážela moje neznalost Kabaly, Tóry a hebrejštiny. Pasáže, kterým jsem rozuměla, byly pro mě ale velmi zajímavé a kdybych měla chuť vzdělávat se v tomto směru, určitě bych se ke knize vrátila.


ZELENINOVÉ NUDLIČKY VE WOKU

Skvělé sladkokyselé jídlo pro milovníky orientálních chutí.
V pánvi wok rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm lžíci kari koření a lžičku kurkumy. Dáme pozor, ať koření nespálíme. Promícháme se zeleninou nakrájenou na nudličky: 100 g bílé ředkve, 1 paprikou, 100 g mrkve, 1 pórek a 200 g pekingského zelí. Po několika minutách opékání přidáme dva stroužky česneku nakrájené nadrobno, 50 g hrozinek, lžičku třtinového cukru, osolíme, a zalijeme 100 ml bílého vína. Dusíme pod pokličkou deset minut, zelenina musí zůstat křupavá! Zjemníme 100 g tuhé části z plechovky kokosového mléka (plechovku dáme předtím na několik hodin do chladničky, aby se tuhá a tekutá část oddělily). Prohřejeme, ale už nevaříme. Podáváme s jasmínovou rýží a salátem.


UNIVERZÁLNÍ PROTIZÁNĚTLIVÝ ČAJ

Tento čaj podle Janči a Zentricha mně osobně velmi pomohl.
Smícháme meduňku, třezalku a šalvěj po 30 g a heřmánek, mátu a list podbělu po 20 g. Lžíci směsi zalijeme šálkem vroucí vody, zakryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme 3 x denně před jídlem. Tento čaj má mimořádné protizánětlivé účinky.


ZIMNÍ SALÁT

Tenhle salát je plný vitamínů, enzymů a kvalitních rostlinných bílkovin, necháte se inspirovat?
Uvaříme dvě středně velké červené řepy, necháme je vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na špalíčky. Uvaříme 200 g černé čočky beluga doměkka, scedíme a necháme okapat. V míse promícháme čočku, řepu a 200 g kysaného zelí. Osolíme, ochutíme jablečným octem a podáváme na listech hlávkového salátu.


BANÁNOVÁ GRANOLA

Recept se mi objevil na zdi a je od Zuzany z Love of Raw. Moc se mi líbil, tak jsem si řekla, že ho musím zkusit.
V receptu je použita pohanka lámanka, která se máčí přes noc a pak přecedí. Já kupuji pohanku pouze vcelku jako kroupy, tak jsem si z nich ve vločkovači udělala vločky a ty smíchala s vodou. Můžete to udělat tak i tak, oboje funguje.
Takže zde je moje verze:
Půl kila pohankových vloček promícháme se 700 ml vody, 4 lžícemi rozehřátého kokosového oleje, 5 lžícemi medu a necháme hodinu nasáknout. Poté přimícháme, nejlépe rukama, 3 lžíce mleté skořice, 8 banánů nakrájených na kolečka, 400 g strouhaného kokosu a tři jablíčka nakrájená na malé kostičky. Důkladně promícháme a rozprostřeme, tedy lépe nadrobíme na sušicí síta (použila jsem 4) a sušíme při nízké teplotě 10 – 14 hodin. Sušila jsem přes noc a hned ráno jsem si dala skvělou snídani – banánovou granolu se sojovým jogurtem a ovocem kaki. Vesmírně jsem si pochutnala!


HORY A ŘEKY BEZ KONCE

(ve skvělém překladu Luboše Snížka)
Kdo se zajímá o hlubinnou ekologii nebo má rád Beatniky, není mu určitě jméno Gary Snyder neznámé.
Tento vpravdě polyhistor studoval kromě literatury, antropologie a antropologické lingvistiky i japonštinu, čínštinu a kaligrafii. Hluboce a se zaujetím se věnoval zen buddhismu, šamanismu, geologii, prehistorii, mytologii, surrealismu, asijskému umění a dramatu, vědomému cestování, ale hlavně ochraně životního prostředí. Nejvíc jej ale charakterizuje to, že byl básníkem, a to výtečným! V roce 1967 stál spolu s Timothy Learym, Ginsbergem, Allenem Cohenem a dalšími u zrodu hnutí Hippies v San Francisku.

Sbírka poezie Hory a řeky bez konce je jednou z mnoha, které vydal. Je autorem i dalších literárních děl - esejů, článků a prózy.
Přináším ukázku, abyste si udělali představu a případně se rozhodli, zda číst nebo nečíst :)

"...
Výstup po kluzké skále na Půlnoční horu
a hle, ovčí stezka vede vždycky správně:
sutí těsně u svahu,
dál po ní přes převisy, a tam jsou
jejich skrytá místa na spaní.
Nasládle čpící pach rozbuší srdce,
hroudy a kamínky vymetené,
měkké a příjemné
ovčí místo snění -

Ovčí čas.
Na celém světě.
Odpočinek v ovčím loži
na útesu života a smrti,
nad nekonečnými horami
a potoky, stužkami nebe.

Vzhůru na hřeben ostrý jako nůž,
kde stezka opět klesá a míří dolů k ledovci,
stezky blednou ve sněhu.
Ovce jsou pryč, jen soumračné hory bez konce.
Chvilka oddechu mezi skalami
povstat k sestupu      dolů s tím vším

a slyšet kojukonskou hádanku:

Mám hlavu
sněhem obsypanou do dvou stran

kdo jsem?

- dibée

sněžná ovce."


ŽAMPIONOVÝ SALÁT S BULGUREM

Uvaříme 100 g bulguru v 200 ml slané vody a necháme vychladnout. 15 středně velkých smetanových žampionů nakrájených na plátky opečeme na lžíci oleje se špetkou estragonu a solí dozlatova. V míse promícháme s bulgurem, dvěma pokrájenými naťovými cibulkami, šťávou z půlky citrónu, dvěma lžícemi bazalkového olivového oleje, miskou listového salátu a miskou drobných rajčat. Podle chuti přisolíme.


KOKTEJLY PRO ZDRAVÍ

Po celý rok je vhodná doba na nejrůznější koktejly. Přináším vám přehledný seznam dvanácti nápadů.🍹

HRACHOVÁ POLÉVKA S PÓRKEM

Možná tak nevypadá, ale jde o o jednu z nejlepších polévek vůbec! 
150 g zeleného hrachu namočíme přes noc do vody, ráno propláchneme a dáme vařit do 500 ml vody. Vaříme do změknutí a prolisujeme přes cedník. Doplníme do 1 l vodou nebo zeleninovým vývarem a prozatím dáme stranou.
Na dvou lžících oleje zvolna opečeme jeden pokrájený pórek a pět lžic ovesných vloček. Okořeníme pískavicí (lze vynechat) a zalijeme hrachovým vývarem. Osolíme a vaříme 20 minut. Zjemníme 50 ml rostlinné smetany.


DEODORANT

Už pátý rok si vyrábím vlastní deodoranty a jiné nepoužívám, Do dnešního dne měly vždy základ v kokosovém oleji, ale dnes jsem zkusila použít místo něj bambucké máslo. Je mnohem tužší, v teple se neroztéká jako kokosový olej a také tak nemastí. Rozhodně doporučuji k vyzkoušení. Je to jednoduché, kokosový olej v původním receptu nahradíme stejným množstvím bambuckého másla.
Mně toto množství vydrží skoro rok.


INDICKÁ CIZRNA

Jsem si téměř jistá, že podobný recept tu jistě mám, ale proč si dobré věci nezopakovat? 
Večer namočíme 200 g cizrny, druhý den ji v čisté vodě uvaříme doměkka a scedíme.
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku, okořeníme lžičkou garam masaly a lžičkou kari, vmícháme jednu nahrubo nastrouhanou mrkev a po chvíli i 150 g spařeného a nakrájeného špenátu, 400 g spařených, oloupaných a nakrájených rajčat (nebo jednu konzervu) a cizrnu. Osolíme a dusíme 15 minut. Pokud je třeba, můžeme trochu podlít. Podáváme s dušenou rýží basmati.


ŠPENÁTOVÝ NÁKYP

Triviálně jednoduchý a skvělý. Používejte prosím jen vajíčka od slepic, o které je dobře postaráno.
V Lidlu mají často velké půlkilové balení čerstvého špenátu a když ho tam vidím, málokdy odolám. Domácí ze zahrádky je samozřejmě lepší, ale loni se nám špenát vůbc neurodil.
Půl kila čerstvých špenátových listů spaříme v cedníku vroucí vodou, aby ztratil na objemu, pokrájíme ho a pět minut podusíme na dvou lžících oleje a cibulce. Osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a pepřem, vmícháme tři lžíce strouhanky, 6 žloutků a tuhý sníh ze 6 bílků. Navrstvíme do vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací misky a pečeme při 170 stupních asi půl hodiny, dokud se nevytvoří zlatá kůrka. Podáváme s vařenými bramborami a salátem.


ZAPEČENÁ LAHŮDKOVÁ KAŠE

Máte v zahradě topinambury? Samotné chutí nikterak nevynikají, ale když je přimícháte k bramborám, dají pokrmu zajímavý šmrnc. Tuhle dobrotu určitě vyzkoušejte, třebas i bez těch topinamburů.
Půl kila topinamburů očistíme a vaříme spolu se 750 g oloupaných a nakrájených brambor ve slané vodě s kmínem doměkka. Slijeme, rozšťoucháme na kaši společně s 200 ml mandlové smetany, vmícháme 250 g syrového nebo mraženého hrášku a narovnáme do vymaštěné zapékací misky. Na pánvi se lžící oleje dozlatova osmahneme 200 g na kostičky nakrájeného tempehu (nebo uzeného tofu) a 60 g vlašských ořechů. Směsí ozdobíme kaši a zapečeme při 200 stupních 15 -20 minut. Podáváme se salátem.


PROTIZÁNĚTLIVÝ OBKLAD

Na zevně přístupné záněty, které jsou těsně pod kůží, skvěle účinkuje hořčičný obklad. Prohřeje tkáně, rozproudí krevní oběh v místě zánětu a tím podpoří hojení.
Odvážíme stejné množství hořčičného semínka (černého či bílého) a žita. Obojí umeleme nebo podrtíme v mlýnku na kávu nebo robotu. Pokud nemáme možnost koupit žito, použijeme žitnou celozrnnou mouku. Směs uchováváme v uzavřené sklenici a podle potřeby odebíráme malé množství (2 – 5 lžic podle velikosti zasaženého místa na těle) a rozmícháme s trochou vody na těstíčko, které naneseme na postižené místo, zakryjeme plátnem a necháme působit 15 – 20 minut. Opakujeme 2 x denně do uzdravení. Kůže po styku s hořčicí pálí a zčervená, ale zčervenání po pár hodinách zmizí.