Oběd nazeleno
200 g čočky předem namočíme, vodu vyměníme a uvaříme doměkka, scedíme, promícháme se dvěma lžícemi lahůdkového droždí a ochutíme Bambovou solí (či jinou ochucenou solí).
Hlávku brokolice rozebereme na růžičky, osolíme a uvaříme v páře.
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, okořeníme dvěma chilli papričkami, dobromyslí a vmícháme 300 g spařeného pokrájeného čerstvého špenátu. Vmícháme dvě lžíce sezamové pasty Tahini, osolíme a dusíme deset minut ve vlastní šťávě. Odstavíme, ochutíme šťávou z půlky citrónu a rozmixujeme dohladka.
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
TYMIÁN
Tymián, lidově zvaný demuť, dymiánek, římská nebo vlašská mateřídouška je voňavá bylinka z čeledi hluchavkovitých. Tymián je jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, a je úspěšný i v boji proti plísním. Je nejsilnějším bylinným prostředkem proti černému kašli, který můžeme v našich podmínkách získat. Roste v jižní Evropě volně, u nás je pěstovaná, do západní Evropy přinesli v 11. století tymián benediktýni jako jednu z bylin klášterních zahrad. Je to nóbl příbuzný naší milé mateřídoušky, která má podobné, i když poněkud slabší účinky. Obsahuje éterický olej tymol. Sbírá se celá rostlina bez kořene, těsně před rozkvětem, to je začátkem léta. Usušená bylina by si měla podržet vždy většinu své přirozené barvy a vůně.
Tymián má výjimečné antiseptické a konzervační vlastnosti. Podle řeckých bájí vyrostl poprvé na místě, kde skanuly slzy krásné Heleny, která utekla svému muži Meneláovi s Paridem, čehož později samozřejmě litovala.
Tymián je velmi dobře známý jako kuchyňská bylinka a dá se běžně koupit v samoobsluze, přidává se především do těžce stravitelných pokrmů. Pro léčebné využití je potravinářský tymián ale nevhodný, protože není zaručen šetrný způsob sušení, skladování ani doba expirace.
Vhodné vnitřní použití tymiánu:
- záněty dýchacích cest
- podpora vykašlávání
- střevní chřipka
- průjem a nadýmání
- křeče žaludku a střev
- křečovité bolesti hlavy
- bolestivá nebo nepravidelná menstruace
- černý kašel (jedna z nejúčinnějších bylin)
- astma
- angína
- deprese a úzkost
- návaly v přechodu
Vhodné vnější použití tymiánu:
- jako kloktadlo při zánětu sliznice úst a hltanu
- zhnisané rány
- jako inhalace při nachlazení
- akné (naložený v octě)
- hemoroidy
- bradavice ve formě silice
Tymián rozhodně neužíváme dlouhodobě (a to ani zevně) a nikdy nepřekračujeme doporučené dávkování, zvláště u dětí a těhotných žen. Dříve se tymiánu používalo pro vyvolání potratu a pro urychlení porodu. Tymián má při dlouhodobém podávání nepříznivý vliv na činnost štítné žlázy, na červené krvinky a ledvinová klubíčka. Pro děti je vhodnější jemněji působící mateřídouška.
Tymián je výborným kořením a můžeme jej přidávat do bylinných octů a olejů.
Tymián má výjimečné antiseptické a konzervační vlastnosti. Podle řeckých bájí vyrostl poprvé na místě, kde skanuly slzy krásné Heleny, která utekla svému muži Meneláovi s Paridem, čehož později samozřejmě litovala.
Tymián je velmi dobře známý jako kuchyňská bylinka a dá se běžně koupit v samoobsluze, přidává se především do těžce stravitelných pokrmů. Pro léčebné využití je potravinářský tymián ale nevhodný, protože není zaručen šetrný způsob sušení, skladování ani doba expirace.
Vhodné vnitřní použití tymiánu:
- záněty dýchacích cest
- podpora vykašlávání
- střevní chřipka
- průjem a nadýmání
- křeče žaludku a střev
- křečovité bolesti hlavy
- bolestivá nebo nepravidelná menstruace
- černý kašel (jedna z nejúčinnějších bylin)
- astma
- angína
- deprese a úzkost
- návaly v přechodu
Vhodné vnější použití tymiánu:
- jako kloktadlo při zánětu sliznice úst a hltanu
- zhnisané rány
- jako inhalace při nachlazení
- akné (naložený v octě)
- hemoroidy
- bradavice ve formě silice
Tymián rozhodně neužíváme dlouhodobě (a to ani zevně) a nikdy nepřekračujeme doporučené dávkování, zvláště u dětí a těhotných žen. Dříve se tymiánu používalo pro vyvolání potratu a pro urychlení porodu. Tymián má při dlouhodobém podávání nepříznivý vliv na činnost štítné žlázy, na červené krvinky a ledvinová klubíčka. Pro děti je vhodnější jemněji působící mateřídouška.
Tymián je výborným kořením a můžeme jej přidávat do bylinných octů a olejů.
SPECIÁLNÍ BYLINKÁŘSKÁ REGENERACE
Zrovna vyšel Speciál časopisu Regenerace s rozhovory s různými bylináři. Je v něm i rozhovor se mnou 😏
BÍLÁ POLÉVKA S KOPROVÝM PESTEM
Vynikající polévka na způsob kulajdy, pesto je ale dokonalým vylepšením!
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, vmícháme dvě lžíce hladké mouky a umícháme světlou jíšku, kterou zalijeme 1,5 l studené vody. Rozšleháme metličkou, přidáme hrst sušených hub a pět minut vaříme. Osolíme, okmínujeme, přidáme 600 g na malé kostky nakrájených brambor a 400 g cukety, a vaříme doměkka. Zjemníme 250 ml ovesné smetany, prohřejeme a odstavíme. Dochutíme rýžovým nebo jablečným octem. Na talíři ozdobíme dvěma lžícemi koprového pesta: Rozmixujeme 100 g nasucho praženého slunečnicového semínka, 60 g čerstvého kopru, 60 ml panenského olivového oleje, 1 stroužek česneku a sůl. Výborná je s domácím chlebem!
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, vmícháme dvě lžíce hladké mouky a umícháme světlou jíšku, kterou zalijeme 1,5 l studené vody. Rozšleháme metličkou, přidáme hrst sušených hub a pět minut vaříme. Osolíme, okmínujeme, přidáme 600 g na malé kostky nakrájených brambor a 400 g cukety, a vaříme doměkka. Zjemníme 250 ml ovesné smetany, prohřejeme a odstavíme. Dochutíme rýžovým nebo jablečným octem. Na talíři ozdobíme dvěma lžícemi koprového pesta: Rozmixujeme 100 g nasucho praženého slunečnicového semínka, 60 g čerstvého kopru, 60 ml panenského olivového oleje, 1 stroužek česneku a sůl. Výborná je s domácím chlebem!
BEZOVÝ KRÉM PROTI AKNÉ
Květy černého bezu působí výtečně proti akné a máta zase léčí vyrážky. Kombinací těchto dvou bylin dostaneme zajímavě vonící a léčivý krém pro všechny, které trápí pupínky. Před lety jsem dostala trochu medových víček (víčka medových buněk z medových pláství sebraná při medobraní, tvoří je hlavně vosk, zbytky medu a propolisu), tak jsem je tam přidala kvůli jejich protizánětlivému působení.
Ze tří květů černého bezu ostříháme do zavařovací sklenice pouze kvítka, stopky zahodíme. Tři vrcholky máty peprné natrháme či nastříháme a přidáme je k bezu. Můžeme, ale nemusíme, přidat ještě tři lžíce medových víček a zalijeme panenským slunečnicovým olejem tak, aby byl obsah zcela ponořený a nic nevyčuhovalo nad hladinu. Vložíme do vodní lázně a zvolna zahříváme půl hodiny, voda nesmí vřít! Odstavíme, necháme vychladnout a zašroubujeme víčko. Postavíme na osluněné okno na 5 dní, denně protřepáváme. Poté přefiltrujeme, přidáme 100 g bambuckého másla a 10 kapek esenciálního grapefruitového oleje. Zahřejeme ve vodní lázni do rozpuštění, promícháme a plníme do kelímků.
Ze tří květů černého bezu ostříháme do zavařovací sklenice pouze kvítka, stopky zahodíme. Tři vrcholky máty peprné natrháme či nastříháme a přidáme je k bezu. Můžeme, ale nemusíme, přidat ještě tři lžíce medových víček a zalijeme panenským slunečnicovým olejem tak, aby byl obsah zcela ponořený a nic nevyčuhovalo nad hladinu. Vložíme do vodní lázně a zvolna zahříváme půl hodiny, voda nesmí vřít! Odstavíme, necháme vychladnout a zašroubujeme víčko. Postavíme na osluněné okno na 5 dní, denně protřepáváme. Poté přefiltrujeme, přidáme 100 g bambuckého másla a 10 kapek esenciálního grapefruitového oleje. Zahřejeme ve vodní lázni do rozpuštění, promícháme a plníme do kelímků.
RAJČATA PLNĚNÁ VEJCI
Rychlé a moc dobré jídlo. Kdo nejí vejce, může použít třeba rozdrobené tofu promíchané s rostlinnou smetanou a bylinkami.
Na osobu počítáme vždy dvě rajčata a dvě vejce. Opravdu velká rajčata omyjeme, seřízneme jim vršek a vydlabeme je. „Odpad“ použijeme do salátu nebo do zeleninových směsí či omáček. Vnitřky rajčat osolíme, opepříme, vložíme špetku posekaných bylinek (řeřicha, petrželka, pažitka...) a lžičku strouhaného veganského sýru. Do každého rajčete rozklepneme jedno vajíčko. Pokud máme rajčata menší, použijeme jen žloutky a z bílků uděláme třeba sněhový moučník. Osolíme, posypeme strouhaným veganským sýrem a bylinkami, pokapeme olejem a vložíme do vymaštěné zapékací misky. Pečeme při 200 stupních 15 minut s pokličkou a 15 minut bez ní. Podáváme s brambory nebo kaší a salátem.
Na osobu počítáme vždy dvě rajčata a dvě vejce. Opravdu velká rajčata omyjeme, seřízneme jim vršek a vydlabeme je. „Odpad“ použijeme do salátu nebo do zeleninových směsí či omáček. Vnitřky rajčat osolíme, opepříme, vložíme špetku posekaných bylinek (řeřicha, petrželka, pažitka...) a lžičku strouhaného veganského sýru. Do každého rajčete rozklepneme jedno vajíčko. Pokud máme rajčata menší, použijeme jen žloutky a z bílků uděláme třeba sněhový moučník. Osolíme, posypeme strouhaným veganským sýrem a bylinkami, pokapeme olejem a vložíme do vymaštěné zapékací misky. Pečeme při 200 stupních 15 minut s pokličkou a 15 minut bez ní. Podáváme s brambory nebo kaší a salátem.
NOHY V TRÁVĚ
Když využijete každou vhodnou příležitost projít se bosi v trávě nebo po jiném přírodním povrchu, stanou se zázračné věci.
Máte najednou pocit, že jste se zemí více propojeni, že vaše kroky nevedou po ní, ale s ní, že vaše nohy už tolik neubližují, nemačkají, nedusají, neničí. Narovnáte záda, bolesti hlavy se postupně zmírní, až zmizí docela. Země vás nabíjí nějakou pradávnou silou, která může volně stoupat skrze vaše chodidla a zahání bolest, smutek, únavu i stres. Každým krokem ohmatáváte zem, cítíte všechna stébla, větévky, kamínky, jehličí...
Jsme přece pořád jenom zvířata, která se naučila dělat věci, jež nás od matičky země nakonec odvedly.
Máte najednou pocit, že jste se zemí více propojeni, že vaše kroky nevedou po ní, ale s ní, že vaše nohy už tolik neubližují, nemačkají, nedusají, neničí. Narovnáte záda, bolesti hlavy se postupně zmírní, až zmizí docela. Země vás nabíjí nějakou pradávnou silou, která může volně stoupat skrze vaše chodidla a zahání bolest, smutek, únavu i stres. Každým krokem ohmatáváte zem, cítíte všechna stébla, větévky, kamínky, jehličí...
Jsme přece pořád jenom zvířata, která se naučila dělat věci, jež nás od matičky země nakonec odvedly.
ŠTÍTKY
Nalepovací cedulky na zavařeniny, sirupy, nakládané okurky a další domácí dobroty si můžete udělat i doma. pak už jen doplníte letopočet, název produktu a zakroužkujete měsíc a den.
ČOKOLÁDOVÝ DORT S ČERNÝM RYBÍZEM
Výborný dort, ve kterém se harmonicky doplňuje sladká čokoláda s kyselým rybízem.
V míse promícháme 200 g celozrnné špaldové mouky, 180 g bramborového škrobu, špetku soli, půl lžičky jedlé sody a 2 lžičky kypřicího prášku. V jiné nádobě rozšleháme 200 ml rostlinného mléka (například ovesného nebo sojového). 100 ml slunečnicového oleje a 100 ml špaldového sirupu. Vlijeme do mísy k mouce, promícháme a rozetřeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy (25 cm). Posypeme 100 g černého rybízu a pečeme při 180 stupních 20 – 25 minut. Necháme vychladnout a potřeme třemi lžícemi oblíbené zavařeniny.
V půl litru rostlinného mléka vaříme do rozpuštění jednu tyčinku agaru (4 g) a rozmixujeme dohladka s tuhou částí plechovky kokosového mléka, 200 g rozehřáté bezmléčné hořké čokolády, lžičkou mleté vanilky a třemi lžícemi datlového sirupu. Nakonec vsypeme 150 g černého rybízu a pulzně dvakrát promixujeme, aby v krému zůstaly kousky rybízu. Krém vylijeme na předpečený korpus, uhladíme a dáme ztuhnout do chladu.
V míse promícháme 200 g celozrnné špaldové mouky, 180 g bramborového škrobu, špetku soli, půl lžičky jedlé sody a 2 lžičky kypřicího prášku. V jiné nádobě rozšleháme 200 ml rostlinného mléka (například ovesného nebo sojového). 100 ml slunečnicového oleje a 100 ml špaldového sirupu. Vlijeme do mísy k mouce, promícháme a rozetřeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy (25 cm). Posypeme 100 g černého rybízu a pečeme při 180 stupních 20 – 25 minut. Necháme vychladnout a potřeme třemi lžícemi oblíbené zavařeniny.
V půl litru rostlinného mléka vaříme do rozpuštění jednu tyčinku agaru (4 g) a rozmixujeme dohladka s tuhou částí plechovky kokosového mléka, 200 g rozehřáté bezmléčné hořké čokolády, lžičkou mleté vanilky a třemi lžícemi datlového sirupu. Nakonec vsypeme 150 g černého rybízu a pulzně dvakrát promixujeme, aby v krému zůstaly kousky rybízu. Krém vylijeme na předpečený korpus, uhladíme a dáme ztuhnout do chladu.
SKŘÍNĚ KVĚTY
Nejsem příliš velký milovník poezie, k plnému pochopení a vychutnání mi zpravidla chybí trpělivost a soustředěnost. U poezie Honzy Sklenáře však ráda dělám zřídkavou výjimku, protože jeho poezie je vtipná, zábavná, mírně melancholická, místy překvapivá, objevná a mně velmi dobře srozumitelná. Máme to štěstí a tu čest, že Honza je naším přítelem, a to jedním z těch nejbližších. Tuhle krásnou sbírku poezie vydal v malém nákladu, každý výtisk je očíslovaným originálem. Kromě skvělého obsahu má sbírka i nápaditou formu, která je dílem grafičky Veroniky Mourkové. Jednou si za tuhle sbírku koupí naši vnuci v Praze dům!
JAMBALAYA PO SVATOJÁNSKU
Odpusťe název, je trochu dětinský, já vím :)
Jambalaya je kreolský pokrm Louisianské kuchyně, tradičně obsahující klobásu, zeleninu a rýži v různých variantách. Zkrátka je to něco na způsob rizota. Pravou jambalayu jsem nikdy neochutnala, ale tohle je skvělá lahůdka!
Udusíme 300 g rýže obvyklým způsobem. V hluboké pánvi osmahneme pokrájenou cibuli a 6 stroužků česneku, přidáme nakrájenou zeleninu: půl kila paprik, půl kila rajčat a dvě brambory. Vmícháme podrcenou chilli papričku (nebo dvě) a dusíme doměkka.
Na pánvi s olejem osmahneme dozlatova 200 g na kostky nakrájeného uzeného tempehu spolu s pepřem, mletou paprikou a dobromyslí.
Promícháme tempeh, zeleninu a rýži, přiklopíme a necháme 10 minut odpočinout. Na talíři sypeme strouhaným rostlinným sýrem a hojně sekanými bylinkami podle chuti. Já jsem použila kromě dobromysli i pažitku, libeček, petrželku, saturejku, kopr, estragon, řeřichu a rukolu.
Jambalaya je kreolský pokrm Louisianské kuchyně, tradičně obsahující klobásu, zeleninu a rýži v různých variantách. Zkrátka je to něco na způsob rizota. Pravou jambalayu jsem nikdy neochutnala, ale tohle je skvělá lahůdka!
Udusíme 300 g rýže obvyklým způsobem. V hluboké pánvi osmahneme pokrájenou cibuli a 6 stroužků česneku, přidáme nakrájenou zeleninu: půl kila paprik, půl kila rajčat a dvě brambory. Vmícháme podrcenou chilli papričku (nebo dvě) a dusíme doměkka.
Na pánvi s olejem osmahneme dozlatova 200 g na kostky nakrájeného uzeného tempehu spolu s pepřem, mletou paprikou a dobromyslí.
Promícháme tempeh, zeleninu a rýži, přiklopíme a necháme 10 minut odpočinout. Na talíři sypeme strouhaným rostlinným sýrem a hojně sekanými bylinkami podle chuti. Já jsem použila kromě dobromysli i pažitku, libeček, petrželku, saturejku, kopr, estragon, řeřichu a rukolu.
PROPOLISOVÁ MAST
Propolisová mast je velmi účinným pomocníkem proti bakteriím, virům, plísním i kvasinkám. Významně podporuje hojení. Používáme ji na špatně se hojící rány, na popraskané koutky, na kožní plísně, vředy, ekzémy, akné, popáleniny a omrzliny, opary, nehojící se záděry a další neduhy.
50 g propolisu vložíme na několik hodin do mrazáku, poté v tříštivém mlýnku (na kávu nebo mák) rozemeleme na prášek a vložíme do zavařovací sklenice spolu se 100 g bambuckého másla. Sklenici ponoříme do vodní lázně a zahříváme, dokud se máslo nerozehřeje a dobře nepromíchá s propolisem. Ihned přecedíme přes řídkou gázu do připraveného kelímku. Zbytek propolisu po přecezení nevyhazujeme, ale použijeme znovu, můžeme jej přidávat po troškách třeba do pleťových olejů nebo používat přímo, například na bradavice.
50 g propolisu vložíme na několik hodin do mrazáku, poté v tříštivém mlýnku (na kávu nebo mák) rozemeleme na prášek a vložíme do zavařovací sklenice spolu se 100 g bambuckého másla. Sklenici ponoříme do vodní lázně a zahříváme, dokud se máslo nerozehřeje a dobře nepromíchá s propolisem. Ihned přecedíme přes řídkou gázu do připraveného kelímku. Zbytek propolisu po přecezení nevyhazujeme, ale použijeme znovu, můžeme jej přidávat po troškách třeba do pleťových olejů nebo používat přímo, například na bradavice.
FALEŠNÁ PAŘÍŽANKA
Malá knížečka, kterou jsem od Kamily Boudové dostala jako dárek při příležitosti našeho rozhovoru, je stejná jako její autorka. Upřímná, opravdová, upovídaná, trochu praštěná, veselá a nesmírně energická. Je to vyprávění jedné neohrožené dívky, která se rozhodla změnit svět a myšlení milionů lidí tím, že jim ukáže, co je udržitelná móda a přesvědčit je o tom, že je to správná cesta ke zdraví vlastnímu i planetárnímu, ohleduplnosti a šťastnému životu. Za celou dobu čtení téhle roztomilé knížky se nepřestanete usmívat.
PEČENÉ BRAMBŮRKY S ŘÍZNÝM DIPEM
Nové brambory už jsou v obchodech, na zahrádkách zatím ne, ale to přijde!
Neznám snad nikoho, kdo by nemiloval pečené brambory. S touhle hustou omáčkou, tedy dipem, jsou ještě o chlup lepší a zdravější.
Umeleme 150 g oloupaných mandlí a v mixéru je dohladka rozmixujeme s jednou cibulí a třemi stroužky česneku opečenými na oleji, 100 ml panenského olivového oleje, 6 lžícemi strouhaného křenu, miskou řeřichy, 1 lžící francouzské hrubozrnné hořčice, 1 lžící balzamikového octa, solí, pepřem a přiměřeným množstvím vody (cca 100 - 150 ml).
Neznám snad nikoho, kdo by nemiloval pečené brambory. S touhle hustou omáčkou, tedy dipem, jsou ještě o chlup lepší a zdravější.
Umeleme 150 g oloupaných mandlí a v mixéru je dohladka rozmixujeme s jednou cibulí a třemi stroužky česneku opečenými na oleji, 100 ml panenského olivového oleje, 6 lžícemi strouhaného křenu, miskou řeřichy, 1 lžící francouzské hrubozrnné hořčice, 1 lžící balzamikového octa, solí, pepřem a přiměřeným množstvím vody (cca 100 - 150 ml).
RAJSKÁ POLÉVKA S PAPRIKOU A ŠPENÁTEM
Výtečná polévka, určitě vyzkoušejte!
Kilo rajčat nařízneme, spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme. Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, zasypeme 3 lžícemi hladké kukuřičné mouky (lze použít i obyčejnou hladkou pšeničnou) a zlehka osmahNeme světlou jíšku. Zalijeme 1,3 l vody, dobře rozšleháme metličkou, osolíme a přivedeme k varu. Přidáme na kostičky nakrájenou žlutou papriku, 100 g propláchnuté kulaté rýže a rajčata. Vaříme půl hodiny doměkka a vmícháme misku nakrájeného čerstvého špenátu. Necháme zavadnout, zjemníme 100 ml rostlinné smetany a prohřejeme.
Kilo rajčat nařízneme, spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme. Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, zasypeme 3 lžícemi hladké kukuřičné mouky (lze použít i obyčejnou hladkou pšeničnou) a zlehka osmahNeme světlou jíšku. Zalijeme 1,3 l vody, dobře rozšleháme metličkou, osolíme a přivedeme k varu. Přidáme na kostičky nakrájenou žlutou papriku, 100 g propláchnuté kulaté rýže a rajčata. Vaříme půl hodiny doměkka a vmícháme misku nakrájeného čerstvého špenátu. Necháme zavadnout, zjemníme 100 ml rostlinné smetany a prohřejeme.
DOMÁCÍ PEKAŘ
Nová knížka Kláry Hadašové, která vznikla opět „Na kopci“, skvěle doplňuje její první trhák – Domácího mlékaře. Ten pro mě bohužel přišel pět minut po dvanácté, protože tahle výborná knížka vyšla v době, kdy jsem už sama s mlékem skončila.
Domácí pekař je neuvěřitelně obsáhlý a vyčerpávající soubor informací, pravidel i receptů, prostě všeho, co souvisí s domácím pečením. Najdete v ní i zajímavosti z historie, technologie, návody a tipy na pořízení pomůcek a podobně. Dozvíte se všechno o obilí, moukách, o kvasu, droždí, kypřidlech, tucích a všech ostatních surovinách, které se při pečení chleba, bílého pečiva i nejrůznějších moučníků používají. Podrobné návody a recepty jsou srozumitelné a polopatické, takže je pochopím i já. Klára dala do knížky velký kus sama sebe a zúročila roky práce a zkušeností, je to hotový poklad a tahle kniha bude rodinným stříbrem předávaným z generace na generaci, to vám garantuju.
Všechny recepty jsou poctivé, chleba jenom zvoní, moučníky jsou řádně mastné a řádně sladké, toustové chleby jsou lahodné. Nenajdete tady žádné náhražky ani šizení a můžete se spolehnout, že oblizovat se bude i konzervativní část rodiny. Tahle knížka není moderní, tedy nenajdete v ní 30 receptů a stejný počet celostránkových vystajlovaných fotek drahého nádobí a rozsypaných semínek, je ale nadupaná informacemi, a toho si alespoň já cením mnohem víc.
Kláru ze srdce obdivuju, protože kde je ona pracovitá, jsem já líná, kde je pečlivá, jsem já netrpělivá, kde je systematická, jsem já chaotik. Je mým nedostižným vzorem :)
Pokud máte chuť konečně se pustit do pečení vlastního chleba, nenajdete lepší publikaci. A i zkušeným pekařům rozšíří obzory a přinese spoustu nových a zajímavých informací.
Klára si vydává knížky sama, takže pokud máte o knížku zájem, musíte napsat přímo jí, rozesílá ji poštou.
https:// conovehonakopci.cz/
Domácí pekař je neuvěřitelně obsáhlý a vyčerpávající soubor informací, pravidel i receptů, prostě všeho, co souvisí s domácím pečením. Najdete v ní i zajímavosti z historie, technologie, návody a tipy na pořízení pomůcek a podobně. Dozvíte se všechno o obilí, moukách, o kvasu, droždí, kypřidlech, tucích a všech ostatních surovinách, které se při pečení chleba, bílého pečiva i nejrůznějších moučníků používají. Podrobné návody a recepty jsou srozumitelné a polopatické, takže je pochopím i já. Klára dala do knížky velký kus sama sebe a zúročila roky práce a zkušeností, je to hotový poklad a tahle kniha bude rodinným stříbrem předávaným z generace na generaci, to vám garantuju.
Všechny recepty jsou poctivé, chleba jenom zvoní, moučníky jsou řádně mastné a řádně sladké, toustové chleby jsou lahodné. Nenajdete tady žádné náhražky ani šizení a můžete se spolehnout, že oblizovat se bude i konzervativní část rodiny. Tahle knížka není moderní, tedy nenajdete v ní 30 receptů a stejný počet celostránkových vystajlovaných fotek drahého nádobí a rozsypaných semínek, je ale nadupaná informacemi, a toho si alespoň já cením mnohem víc.
Kláru ze srdce obdivuju, protože kde je ona pracovitá, jsem já líná, kde je pečlivá, jsem já netrpělivá, kde je systematická, jsem já chaotik. Je mým nedostižným vzorem :)
Pokud máte chuť konečně se pustit do pečení vlastního chleba, nenajdete lepší publikaci. A i zkušeným pekařům rozšíří obzory a přinese spoustu nových a zajímavých informací.
Klára si vydává knížky sama, takže pokud máte o knížku zájem, musíte napsat přímo jí, rozesílá ji poštou.
https://
SALÁT S QUINOOU
Dobrý obědový salát, můžete přikusovat pečivo nebo jíst jen tak, sytý je dost :)
130 g červené nebo černé quinoy (nerozpadá se tak jako bílá) uvaříme podle návodu na obalu a v míse promícháme s velkou, nahrubo nastrouhanou mrkví, na oleji opečenými dvěma stroužky česneku, 4 lžícemi citrónové šťávy, solí, lžičkou strouhaného zázvoru, lžící rýžového sirupu, 3 lžícemi panenského olivového oleje, dvěma naťovými cibulkami, rozdrobeným bylinkovým tofu a velkou miskou pokrájeného hlávkového salátu, rukoly a špenátu.
130 g červené nebo černé quinoy (nerozpadá se tak jako bílá) uvaříme podle návodu na obalu a v míse promícháme s velkou, nahrubo nastrouhanou mrkví, na oleji opečenými dvěma stroužky česneku, 4 lžícemi citrónové šťávy, solí, lžičkou strouhaného zázvoru, lžící rýžového sirupu, 3 lžícemi panenského olivového oleje, dvěma naťovými cibulkami, rozdrobeným bylinkovým tofu a velkou miskou pokrájeného hlávkového salátu, rukoly a špenátu.
RADĚJI ZEŠÍLET V DIVOČINĚ
Velmi zajímavý a čtivý počin Aleše Palána s fotkami Jana Šibíka. Oba se vypravili za lidmi, kteří žijí osamoceně v šumavských kopcích a lesích, s některými se (je to v rozhovorech hodně znát) sblížili víc a s některými méně.
Kniha rozhovorů zavádí čtenáře do zvláštního světa šumavských samotářů, větších či menších podivínů, lidí spíš málomluvných nebo žvanilů, lidí posmutnělých nebo energických. Co vede tyhle lidi k tomu žít v ústraní a nebýt součástí systému? I když je každý z nich jiný, jedno mají společné, chápou své místo uvnitř přírody, vnímají sami sebe jako její součást. Nejracionálnější a nejblíž normě, jak ji chápeme, jsou dvě ženy, které jsou v knize zpovídané. Mně v knížce nejvíc sedli dvojčata Klišíkové, jejich povídání se mnou opravdu rezonovalo, především pro jejich smysl pro humor a energii, která je patrná ze slov i fotek (jeden z bratrů je na obálce). František Klišík třeba říká: Jsem mistr mezi tím a oním. Chci černou a bílou, prostor mezi pravdou a lží. Protože už vím, že nikdy nemám pravdu. Vždycky, když přijdeš na to, že máš pravdu, seš v prdeli.
Moc pěkná, povedená knížka, doporučuju k ní ale přistupovat bez předsudků, bez hodnocení těch lidí, bez použití našich vlastních soudů a normování, které nám neustále šeptají, co je správné a co je špatné, bez snahy schválit nebo zavrhnout život těch lidí.
Kniha rozhovorů zavádí čtenáře do zvláštního světa šumavských samotářů, větších či menších podivínů, lidí spíš málomluvných nebo žvanilů, lidí posmutnělých nebo energických. Co vede tyhle lidi k tomu žít v ústraní a nebýt součástí systému? I když je každý z nich jiný, jedno mají společné, chápou své místo uvnitř přírody, vnímají sami sebe jako její součást. Nejracionálnější a nejblíž normě, jak ji chápeme, jsou dvě ženy, které jsou v knize zpovídané. Mně v knížce nejvíc sedli dvojčata Klišíkové, jejich povídání se mnou opravdu rezonovalo, především pro jejich smysl pro humor a energii, která je patrná ze slov i fotek (jeden z bratrů je na obálce). František Klišík třeba říká: Jsem mistr mezi tím a oním. Chci černou a bílou, prostor mezi pravdou a lží. Protože už vím, že nikdy nemám pravdu. Vždycky, když přijdeš na to, že máš pravdu, seš v prdeli.
Moc pěkná, povedená knížka, doporučuju k ní ale přistupovat bez předsudků, bez hodnocení těch lidí, bez použití našich vlastních soudů a normování, které nám neustále šeptají, co je správné a co je špatné, bez snahy schválit nebo zavrhnout život těch lidí.
BATÁTY DUŠENÉ S JABLKY
Recept z knihy Jíme zdravě, jídlo má pro nás neobvyklou výrazně sladkokyselou chuť, která nemusí každému vyhovovat, my jsme si ale pochutnali.
Oloupeme a nakrájíme na malé kostky dva větší batáty a dvě až tři jablka. Vložíme je do hluboké pánve, podlijeme malým množstvím vody a na mírném ohni dusíme asi 45 minut až hodinu zcela doměkka, občas promícháme. Pokud je třeba, podlijeme, aby se nepřipalovaly. Osolíme, opepříme, vmícháme lžíci čerstvého strouhaného zázvoru, půl lžičky skořice, lžíci oblíbeného panenského oleje a dvě lžíce citrónové šťávy. Podáváme horké s opečeným tofu a listovým salátem.
Oloupeme a nakrájíme na malé kostky dva větší batáty a dvě až tři jablka. Vložíme je do hluboké pánve, podlijeme malým množstvím vody a na mírném ohni dusíme asi 45 minut až hodinu zcela doměkka, občas promícháme. Pokud je třeba, podlijeme, aby se nepřipalovaly. Osolíme, opepříme, vmícháme lžíci čerstvého strouhaného zázvoru, půl lžičky skořice, lžíci oblíbeného panenského oleje a dvě lžíce citrónové šťávy. Podáváme horké s opečeným tofu a listovým salátem.
ŽAMPIONOVÝ GULÁŠ
Můžete k němu přikusovat chleba, uvařit brambory nebo kroupy, my máme rádi ke guláši těstoviny :)
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět na půlkolečka nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme dva stroužky česneku (používám mladé česneky s natí) a půl kila na plátky nakrájených žampionů. Opepříme, osolíme, okořeníme několika odrhnutými snítkami čerstvého tymiánu a lžící mleté papriky. Za občasného promíchání dusíme asi 10 minut, dokud žampiony nepustí šťávu a ta se zase z velké části neodpaří. Zalijeme 150 ml bílého vína, vmícháme 2 lžíce rajčatového protlaku, 300 g předem uvařených bílých fazolí (nebo fazolí z plechovky) a dusíme ještě 10 minut.
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět na půlkolečka nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme dva stroužky česneku (používám mladé česneky s natí) a půl kila na plátky nakrájených žampionů. Opepříme, osolíme, okořeníme několika odrhnutými snítkami čerstvého tymiánu a lžící mleté papriky. Za občasného promíchání dusíme asi 10 minut, dokud žampiony nepustí šťávu a ta se zase z velké části neodpaří. Zalijeme 150 ml bílého vína, vmícháme 2 lžíce rajčatového protlaku, 300 g předem uvařených bílých fazolí (nebo fazolí z plechovky) a dusíme ještě 10 minut.
VELMI OSOBNÍ KNIHA O ZDRAVÍ
Včera se mi dostala do ruky kniha Margit Slimákové a tak jsem ji zatím stihla jen zběžně prolistovat a přečíst pár odstavců. Kniha je krásně designově zpracovaná, velmi moderní a trendy a na své si v tomhle ohledu přijdou především mladí lidé, kterým tento vizuál bude velmi konvenovat. Knížka je koncipovaná jako přehledná příručka o zdravém životním stylu, kde kromě otázek výživy a potravin najdete i kapitoly týkající se například homeopatie, těhotenství a porodu, očkování, rozvržení pracovního dne, vzdělávání, sportu a pohybu obecně, poruch chování u dětí, kouření, alkoholu, genetických manipulací, menstruace a dalších témat.
Myslím si, že je dobrým a rozumným rádcem především všem zmateným a nejistým lidem, kteří tápou v množství doporučení, často různorodých, valících se na nás z televize, časopisu i internetu. Na knize je na první pohled znát obrovské množství práce, kterou autorku stála, klobou dolů :)
Myslím si, že je dobrým a rozumným rádcem především všem zmateným a nejistým lidem, kteří tápou v množství doporučení, často různorodých, valících se na nás z televize, časopisu i internetu. Na knize je na první pohled znát obrovské množství práce, kterou autorku stála, klobou dolů :)
PEČENÝ KVĚTÁK S BULGUREM
Hlávku květáku rozebereme na růžičky a pět minut povaříme v páře. Vložíme do zapékací misky, pokapeme olejem, okořeníme uzenou paprikou a pepřem, osolíme a pečeme při 200 stupních 20 minut.
150 g bulguru uvaříme v osolené podle návodu na obalu. Já bulgur vařím v dvojnásobném množství vody asi 20 minut. Můžeme jej ale namočit den předem do vody, do rána změkne a vařit se nemusí.
Do mixéru vložíme 50 g pomletých kešu, jednu nakrájenou cibuli, 1 lžíci tahini, 1 lžíci misa, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžičku ostré hořčice, 1 lžíci kaparů, 1 lžíci panenského oleje (použila jsem lněný), mletý pepř, sůl a 50 ml vody. Rozmixujeme dohladka.
Talíř obložíme syrovou zeleninou, která by měla být součástí každého jídla.
150 g bulguru uvaříme v osolené podle návodu na obalu. Já bulgur vařím v dvojnásobném množství vody asi 20 minut. Můžeme jej ale namočit den předem do vody, do rána změkne a vařit se nemusí.
Do mixéru vložíme 50 g pomletých kešu, jednu nakrájenou cibuli, 1 lžíci tahini, 1 lžíci misa, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžičku ostré hořčice, 1 lžíci kaparů, 1 lžíci panenského oleje (použila jsem lněný), mletý pepř, sůl a 50 ml vody. Rozmixujeme dohladka.
Talíř obložíme syrovou zeleninou, která by měla být součástí každého jídla.
CUKETOVÁ MISKA
Výtečné propojení chutí, doporučuji!
Nejprve uvaříme 300 g mrkve doměkka a rozmixujeme ji spolu s pokrájenou cibulí, kouskem zázvoru, 2 stroužky česneku, 2 lžícemi citrónové šťávy, lžící rýžového octa, solí, lžičkou rýžového sirupu, 3 lžícemi olivového oleje a trochou vody na hladkou hustou omáčku.
Jednu středně velkou cuketu nakrájíme na tenká kolečka, narovnáme do pekáčku, okořeníme oblíbeným kořením, například sušeným česnekem, pepřem, tymiánem, kari, paprikou atd., osolíme a pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů a pečeme asi 15 minut, nesmí příliš změknout.
100 g černé čočky beluga vložíme do většího množství osolené vody a vaříme doměkka, ke konci varu vhodíme do hrnce misku nakrájeného špenátu a ihned společně scedíme a necháme okapat.
100 g kuskusu vsypeme do misky, přidáme tři lžíce hrozinek, osolíme a zalijeme vroucí vodou tak, aby sahala asi 1 – 1,5 cm nad kuskus. Přiklopíme a necháme 15 minut nasáknout, pak promícháme vidličkou.
Na talíř narovnáme kuskus, čočku se špenátem a cuketu a polijeme mrkvovou omáčkou. Mňam!
Nejprve uvaříme 300 g mrkve doměkka a rozmixujeme ji spolu s pokrájenou cibulí, kouskem zázvoru, 2 stroužky česneku, 2 lžícemi citrónové šťávy, lžící rýžového octa, solí, lžičkou rýžového sirupu, 3 lžícemi olivového oleje a trochou vody na hladkou hustou omáčku.
Jednu středně velkou cuketu nakrájíme na tenká kolečka, narovnáme do pekáčku, okořeníme oblíbeným kořením, například sušeným česnekem, pepřem, tymiánem, kari, paprikou atd., osolíme a pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů a pečeme asi 15 minut, nesmí příliš změknout.
100 g černé čočky beluga vložíme do většího množství osolené vody a vaříme doměkka, ke konci varu vhodíme do hrnce misku nakrájeného špenátu a ihned společně scedíme a necháme okapat.
100 g kuskusu vsypeme do misky, přidáme tři lžíce hrozinek, osolíme a zalijeme vroucí vodou tak, aby sahala asi 1 – 1,5 cm nad kuskus. Přiklopíme a necháme 15 minut nasáknout, pak promícháme vidličkou.
Na talíř narovnáme kuskus, čočku se špenátem a cuketu a polijeme mrkvovou omáčkou. Mňam!
BROKOLICOVÁ MISKA
Skvělý lehký oběd, vyzkoušejte!
V páře uvaříme do poloměkka jednu hlávku brokolice rozebranou na růžičky a osolenou, těsně před koncem přihodíme do pařáku 100 g čerstvě vyloupaného hrášku (lze použít i mražený) a necháme v páře ještě 2 minuty.
150 g soba nudlí uvaříme podle návodu na obalu. Plechovku červených fazolí (400 g) dobže propláchneme.
Do mixéru vložíme tři nakrájené naťové cibulky, lžíci pokrájeného zázvoru, dva stroužky česneku, 2 lžíce mugi misa, 2 lžíce rýžového octa, 2 lžíce rýžového sirupu, 4 lžíce panenského olivového oleje a 50 ml vody. Rozmixujeme do hladka.
Do misky narovnáme zeleninu, nudle a fazole a přidáme 2 – 3 lžíce zálivky. Můžeme promíchat nebo jíst nastřídačku, záleží na tom, jak nám to lépe vyhovuje.
V páře uvaříme do poloměkka jednu hlávku brokolice rozebranou na růžičky a osolenou, těsně před koncem přihodíme do pařáku 100 g čerstvě vyloupaného hrášku (lze použít i mražený) a necháme v páře ještě 2 minuty.
150 g soba nudlí uvaříme podle návodu na obalu. Plechovku červených fazolí (400 g) dobže propláchneme.
Do mixéru vložíme tři nakrájené naťové cibulky, lžíci pokrájeného zázvoru, dva stroužky česneku, 2 lžíce mugi misa, 2 lžíce rýžového octa, 2 lžíce rýžového sirupu, 4 lžíce panenského olivového oleje a 50 ml vody. Rozmixujeme do hladka.
Do misky narovnáme zeleninu, nudle a fazole a přidáme 2 – 3 lžíce zálivky. Můžeme promíchat nebo jíst nastřídačku, záleží na tom, jak nám to lépe vyhovuje.
TEMPEH V MARINÁDĚ
Inspirace z knihy Jíme zdravě.
Delikátní pokrm, pro který můžete použít tempeh, ale i tofu, seitan, sojové maso nebo takzvabný „Kukuřízek“, což je rostlinná alternativa masa s kukuřičnou moukou. Já jsem použila právě ten a k tomu i tempeh.
350 g tempehu (či jiného rostlinného „masa“) nakrájíme na špalíky a vložíme do misky. Rozmixujeme 150 ml bílého vína, 50 ml olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa, 1 lžíci Tamari, tymián, rozmarýn, 4 stroužky česneku, a pepř a touto marinádou zalijeme tempeh v misce. Přiklopíme a necháme dvě hodiny v chladničce marinovat.
Poté po obou stranách osmahneme na pánvi s olejem dozlatova, zalijeme zbytkem marinády a krátce povaříme.
Podáváme s bramborami vařenými v páře spolu s květákem a rozšťouchanými s trochou rostlinné smetany, solí, pepřem a bylinkami (použila jsem naťovou cibulku, rukolu, řeřichu a mladý špenát).
Delikátní pokrm, pro který můžete použít tempeh, ale i tofu, seitan, sojové maso nebo takzvabný „Kukuřízek“, což je rostlinná alternativa masa s kukuřičnou moukou. Já jsem použila právě ten a k tomu i tempeh.
350 g tempehu (či jiného rostlinného „masa“) nakrájíme na špalíky a vložíme do misky. Rozmixujeme 150 ml bílého vína, 50 ml olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa, 1 lžíci Tamari, tymián, rozmarýn, 4 stroužky česneku, a pepř a touto marinádou zalijeme tempeh v misce. Přiklopíme a necháme dvě hodiny v chladničce marinovat.
Poté po obou stranách osmahneme na pánvi s olejem dozlatova, zalijeme zbytkem marinády a krátce povaříme.
Podáváme s bramborami vařenými v páře spolu s květákem a rozšťouchanými s trochou rostlinné smetany, solí, pepřem a bylinkami (použila jsem naťovou cibulku, rukolu, řeřichu a mladý špenát).
ČERVENÁ QUINOA S FAZOLKAMI
Výtečný salát, který poslouží i jako lehký oběd.
150 g červené quinoy proláchneme v cedníku vroucí vodou, zbavíme ji tak stop hořkosti. Vložíme ji do hrnce, zalijeme 300 ml vody, osolíme a zvolna vaříme asi 20 minut, dokud se všechna voda nevsákne.
300 g zelených osolených fazolek vaříme deset minut v páře a vmícháme ke quinoe. Do mixéru vložíme 1 – 2 stroužky česneku, svazek petrželky, svazek pažitky, 1 lžíci olivového oleje, 2 lžíce lahůdkového droždí, šťávu z poloviny citrónu, 1 lžíci jemnějšího misa, 2 lžíce tahini pasty a 50 ml vody. Rozmixujeme dohladka a pokud je třeba dosolíme. Krásně zelenou omáčku zamícháme k fazolkám s quinoou a nakonec přidáme na 200 g kostičky nakrájeného lahůdkového tofu. Jíme s chlebem.
Já jsem si k tomu ještě dala dřínky nakládané jako olivy, které jsem dělala loni a byla to delikatesa!
150 g červené quinoy proláchneme v cedníku vroucí vodou, zbavíme ji tak stop hořkosti. Vložíme ji do hrnce, zalijeme 300 ml vody, osolíme a zvolna vaříme asi 20 minut, dokud se všechna voda nevsákne.
300 g zelených osolených fazolek vaříme deset minut v páře a vmícháme ke quinoe. Do mixéru vložíme 1 – 2 stroužky česneku, svazek petrželky, svazek pažitky, 1 lžíci olivového oleje, 2 lžíce lahůdkového droždí, šťávu z poloviny citrónu, 1 lžíci jemnějšího misa, 2 lžíce tahini pasty a 50 ml vody. Rozmixujeme dohladka a pokud je třeba dosolíme. Krásně zelenou omáčku zamícháme k fazolkám s quinoou a nakonec přidáme na 200 g kostičky nakrájeného lahůdkového tofu. Jíme s chlebem.
Já jsem si k tomu ještě dala dřínky nakládané jako olivy, které jsem dělala loni a byla to delikatesa!
KDYŽ SE NEMOŽNÉ STANE
Kniha světově uznávaného psychiatra českého původu Stanislava Grofa, který od našich slavných Sysifovců obdržel bludný balvan, mapuje jeho více než padesátiletou praxi v oblasti výzkumu změněných stavů vědomí, a to pomocí příběhů.
Doktor Stanislav Grof je zakladatelem a teoretikem transpersonální psychologie, která rozšiřuje a významně doplňuje klasickou jungovskou psychoterapii archetypů. Také celý život zkoumal a terapeuticky experimentoval s psychoaktivními látkami, především s LSD.
Grof na úvod knihy píše:
„Tato kniha je souborem povídek popisujících různé události mého profesionálního i osobního života, které mě přiměly zavrhnout skeptický a materialistický vědecký pohled na život a přijmout duchovní filozofie Dálného východu a mystické pojetí světa. Vyvolaly ve mně i hluboký respekt vůči rituálnímu a duchovnímu životu a léčebným tradicím domorodých kultur, které západní věda přehlíží jako výplody primitivní pověrčivosti.“
Pro mě představuje kniha zajímavý soubor zkušeností a nových informací, ale trochu mě rušil způsob vyprávění a styl, je z něj příliš patrný vliv americké vlny New Age se vším, co k němu patří. Každopádně ale knihu doporučuji k přečtení.
Doktor Stanislav Grof je zakladatelem a teoretikem transpersonální psychologie, která rozšiřuje a významně doplňuje klasickou jungovskou psychoterapii archetypů. Také celý život zkoumal a terapeuticky experimentoval s psychoaktivními látkami, především s LSD.
Grof na úvod knihy píše:
„Tato kniha je souborem povídek popisujících různé události mého profesionálního i osobního života, které mě přiměly zavrhnout skeptický a materialistický vědecký pohled na život a přijmout duchovní filozofie Dálného východu a mystické pojetí světa. Vyvolaly ve mně i hluboký respekt vůči rituálnímu a duchovnímu životu a léčebným tradicím domorodých kultur, které západní věda přehlíží jako výplody primitivní pověrčivosti.“
Pro mě představuje kniha zajímavý soubor zkušeností a nových informací, ale trochu mě rušil způsob vyprávění a styl, je z něj příliš patrný vliv americké vlny New Age se vším, co k němu patří. Každopádně ale knihu doporučuji k přečtení.
CIZRNOVÝ KOLÁČ S CUKETOU
Recept je od pana Ruedigera Dahlkeho a je skvělý.
Večer předem si nameleme 160 g cizrny na mouku, pokud nemáme mlýnek, použijeme koupenou cizrnovou mouku. Promícháme s půl lžičkou kurkumy a 320 ml vody, v míse zakryjeme a necháme v chladničce do druhého dne odležet.
V pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a podusíme na něm 5 – 8 minut spolu se dvěma lžícemi vody 5 pokrájených mladých česneků a 3 mladé cibule, všechny i s natí. Přidáme jednu menší cuketu nakrájenou na velmi tenké plátky, osolíme a za stálého míchání necháme vydusit vodu.
Promícháme s cizrnovým těstem, solí a pepřem a v tenké vrstvě rozetřeme do vymaštěného pekáčku (cca 25/40 cm). Pečeme při 200 stupních 30 – 40 minut dozlatova. Podáváme se salátem.
Večer předem si nameleme 160 g cizrny na mouku, pokud nemáme mlýnek, použijeme koupenou cizrnovou mouku. Promícháme s půl lžičkou kurkumy a 320 ml vody, v míse zakryjeme a necháme v chladničce do druhého dne odležet.
V pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a podusíme na něm 5 – 8 minut spolu se dvěma lžícemi vody 5 pokrájených mladých česneků a 3 mladé cibule, všechny i s natí. Přidáme jednu menší cuketu nakrájenou na velmi tenké plátky, osolíme a za stálého míchání necháme vydusit vodu.
Promícháme s cizrnovým těstem, solí a pepřem a v tenké vrstvě rozetřeme do vymaštěného pekáčku (cca 25/40 cm). Pečeme při 200 stupních 30 – 40 minut dozlatova. Podáváme se salátem.
LANÝŽOVÉ TĚSTOVINY
Asi se vám to bude zdát divné, ale lanýže jsem ochutnala poprvé v životě :)
V pánvi rozehřejeme 50 ml panenského olivového oleje a zlehka na něm osmahneme 6 pokrájených stroužků česneku. Já mám mladý česnek ze zahrady, tak používám ten. Přidáme půl lžičky mletého zázvoru a lžíci lanýžové pasty. Vmícháme do horkých semolinových těstovin (půl kila v suchém stavu) spolu se solí. Je to skvělé jídlo, ve kterém je jen pár chutí a tak to má být!
V pánvi rozehřejeme 50 ml panenského olivového oleje a zlehka na něm osmahneme 6 pokrájených stroužků česneku. Já mám mladý česnek ze zahrady, tak používám ten. Přidáme půl lžičky mletého zázvoru a lžíci lanýžové pasty. Vmícháme do horkých semolinových těstovin (půl kila v suchém stavu) spolu se solí. Je to skvělé jídlo, ve kterém je jen pár chutí a tak to má být!
BYLINKOVÉ RIZOTO S OŘECHY
Bylinky jsou pořád v kurzu, po zimě jsme po nich vyhladovělí. Vyzkoušejte tohle lahodné bylinkové rizoto, vlašské ořechy v něm jsou obzvláště delikatesní!:)
V hrnci se silným dnem rozehřejeme dvě lžíce oleje a 10 minut na něm za častého míchání opékáme 400 g proprané rýže. Použijeme rýži vhodnou na tento typ rizota, například arborio, kulatozrnnou nebo jasmínovou. Jakmile zrnka začnou zlátnout, vlijeme 250 ml bílého vína, osolíme a víno necháme vyvařit. Postupně po částech přiléváme horký zeleninový vývar, celkem ho budeme potřebovat asi 1 – 1,5 l, záleží na tom, jak máme rádi rýži uvařenou, jestli spíš na skus nebo doměkka. Rizoto často promícháváme, nikam neodcházejte! :)
V pánvi mezitím rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout šalotku nakrájenou na kolečka, přidáme 100 g vlašských ořechů a 100 g nasekaných bylinek podle vlastních možností a preferencí. Já jsem použila mladý česnek i s listy, bazalku, dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj, mátu, estragon, libeček a saturejku. Osolíme a opékáme asi 5 – 7 minut. Jakmile je rýže už téměř měkká, vmícháme do ní bylinky s ořechy a ještě chvíli společně podusíme. Podáváme se salátem.
V hrnci se silným dnem rozehřejeme dvě lžíce oleje a 10 minut na něm za častého míchání opékáme 400 g proprané rýže. Použijeme rýži vhodnou na tento typ rizota, například arborio, kulatozrnnou nebo jasmínovou. Jakmile zrnka začnou zlátnout, vlijeme 250 ml bílého vína, osolíme a víno necháme vyvařit. Postupně po částech přiléváme horký zeleninový vývar, celkem ho budeme potřebovat asi 1 – 1,5 l, záleží na tom, jak máme rádi rýži uvařenou, jestli spíš na skus nebo doměkka. Rizoto často promícháváme, nikam neodcházejte! :)
V pánvi mezitím rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout šalotku nakrájenou na kolečka, přidáme 100 g vlašských ořechů a 100 g nasekaných bylinek podle vlastních možností a preferencí. Já jsem použila mladý česnek i s listy, bazalku, dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj, mátu, estragon, libeček a saturejku. Osolíme a opékáme asi 5 – 7 minut. Jakmile je rýže už téměř měkká, vmícháme do ní bylinky s ořechy a ještě chvíli společně podusíme. Podáváme se salátem.
JAHODOVO-REBARBOROVÝ KOLÁČ
Co by to bylo za květen bez rebarborového koláče? :)
Na mírně teplé plotýnce nebo na sluníčku necháme změknout 100 g kakaového másla (můžete použít i dobrý margarín na pečení či máslo, pokud je jíte) a promícháme se 150 g prosáté celozrnné špaldové mouky. Vzniklou drobenku vtlačíme do vymaštěné koláčové formy (20 cm) a necháme dvě hodiny odpočinout v chladničce. Poté předpečeme při 180 stupních 10 minut.
V rendlíku povaříme 200 g oloupané a nakrájené rebarbory, 200 g jahod (můžete použít i mražené), 100 g špaldového sirupu nebo jiného oblíbeného sladidla, 3 lžíce tapiokového škrobu (klidně použijte kukuřičný či bramborový škrob) a 50 ml vody. Do husté hmoty vmícháme ještě dalších 200 g celých jahod a navrstvíme na předpečený korpus. Posypeme drobenkou připravenou ze 40 g rozehřátého kakaového másla, 50 g rapadury (nebo cukru), 75 g pomletých ovesných vloček a 50 g celozrnné špaldové mouky. Pečeme při 200 stupních 25 - 30 minut. Necháme dobře vychladit, lepší je trochu odleželý.
Na mírně teplé plotýnce nebo na sluníčku necháme změknout 100 g kakaového másla (můžete použít i dobrý margarín na pečení či máslo, pokud je jíte) a promícháme se 150 g prosáté celozrnné špaldové mouky. Vzniklou drobenku vtlačíme do vymaštěné koláčové formy (20 cm) a necháme dvě hodiny odpočinout v chladničce. Poté předpečeme při 180 stupních 10 minut.
V rendlíku povaříme 200 g oloupané a nakrájené rebarbory, 200 g jahod (můžete použít i mražené), 100 g špaldového sirupu nebo jiného oblíbeného sladidla, 3 lžíce tapiokového škrobu (klidně použijte kukuřičný či bramborový škrob) a 50 ml vody. Do husté hmoty vmícháme ještě dalších 200 g celých jahod a navrstvíme na předpečený korpus. Posypeme drobenkou připravenou ze 40 g rozehřátého kakaového másla, 50 g rapadury (nebo cukru), 75 g pomletých ovesných vloček a 50 g celozrnné špaldové mouky. Pečeme při 200 stupních 25 - 30 minut. Necháme dobře vychladit, lepší je trochu odleželý.
SALÁT S BROKOLICÍ
Tenhle skvělý recept jsem našla v Zeleninové kuchařce od Petra Klímy.
V páře uvaříme hlávku brokolice, osolenou a rozebranou na růžičky. Vaříme pouze do poloměkka, brokolice nesmí být rozbředlá a nesmí ztratit barvu. V cedníku ji propláchneme studenou vodou a vložíme do mísy. Na dvou lžících oleje orestujeme na kostičky nakrájenou červenou papriku a 100 g kešu oříšků. Přidáme tři nasekané stroužky česneku, pepř, 2 lžičky rýžového sirupu a 5 lžic Shoyu. Krátce povaříme, odstavíme a vychladlé vmícháme k brokolici spolu se dvěma naťovými cibulkami a lžící sezamu.
V páře uvaříme hlávku brokolice, osolenou a rozebranou na růžičky. Vaříme pouze do poloměkka, brokolice nesmí být rozbředlá a nesmí ztratit barvu. V cedníku ji propláchneme studenou vodou a vložíme do mísy. Na dvou lžících oleje orestujeme na kostičky nakrájenou červenou papriku a 100 g kešu oříšků. Přidáme tři nasekané stroužky česneku, pepř, 2 lžičky rýžového sirupu a 5 lžic Shoyu. Krátce povaříme, odstavíme a vychladlé vmícháme k brokolici spolu se dvěma naťovými cibulkami a lžící sezamu.
HMYZÍ HOTEL
Protože ubývá včel, rozhodli jsme se, jako tolik lidí před námi, vyrobit opylovačům a dalšímu člověku užitečnému hmyzu příbytek a útočiště. Doufáme, že se do luxusního interhotelu nastěhují včelky samotářky, pestřenky, čmeláci, berušky, škvoři a další hmyz.
BRAMBOROVÝ PREJT
Skvělá alternativa tučným a těžkým bramborákům, navíc bez lepku!
Do mísy nastrouháme na hrubší nudličky 200 g tempehu, 300 g oloupaných brambor a 300 g oloupaných batátů, jednu cibuli na jemno nakrájenou, půl lžičky kurkumy, sůl a pepř. Spojíme 50 g Hrašky rozmíchané v troše vody podle návodu (nahrazuje 3 vejce), a nakonec vmícháme větší množství pokrájených čerstvých bylinek. Je skvělé zvyknout si od jara do podzimu přidat divoké i pěstované bylinky do každého jídla, kde se to hodí. Mnoho z nás pěstuje bylinky na záhonech nebo v truhlíkách, ale když se vaří, velmi často se na ně zapomíná nebo se pro ně na zahrádku nebo na louku nechce, a to je velká škoda! V tomto receptu je česnáček, medvědí česnek, šťovík, řebříček, mladé špenátové lístky, řeřicha, rukola, dobromysl, majoránka, estragon, bazalka, saturejka a rozmarýn. Zkrátka pěkná hromádka vůně a zdraví!
Všechno pěkně promícháme a volně navrstvíme do pekáčku na tři lžíce oleje, který jsme dali do trouby předem rozehřát. Povrch pokapeme olivovým olejem a pečeme při 200 stupních asi půl hodiny. Podáváme se salátem.
Do mísy nastrouháme na hrubší nudličky 200 g tempehu, 300 g oloupaných brambor a 300 g oloupaných batátů, jednu cibuli na jemno nakrájenou, půl lžičky kurkumy, sůl a pepř. Spojíme 50 g Hrašky rozmíchané v troše vody podle návodu (nahrazuje 3 vejce), a nakonec vmícháme větší množství pokrájených čerstvých bylinek. Je skvělé zvyknout si od jara do podzimu přidat divoké i pěstované bylinky do každého jídla, kde se to hodí. Mnoho z nás pěstuje bylinky na záhonech nebo v truhlíkách, ale když se vaří, velmi často se na ně zapomíná nebo se pro ně na zahrádku nebo na louku nechce, a to je velká škoda! V tomto receptu je česnáček, medvědí česnek, šťovík, řebříček, mladé špenátové lístky, řeřicha, rukola, dobromysl, majoránka, estragon, bazalka, saturejka a rozmarýn. Zkrátka pěkná hromádka vůně a zdraví!
Všechno pěkně promícháme a volně navrstvíme do pekáčku na tři lžíce oleje, který jsme dali do trouby předem rozehřát. Povrch pokapeme olivovým olejem a pečeme při 200 stupních asi půl hodiny. Podáváme se salátem.
SALÁT S CHŘESTEM
Chřestová sezóna je v plném proudu :)
Uvaříme doměkka 200 g černé čočky beluga, scedíme a propláchneme studenou vodou. 250 g zeleného chřestu vhodíme do slané vroucí vody, vaříme 3 minuty, zchladíme studenou vodou, pokrájíme a přidáme k čočce. Vmícháme čerstvé bylinky: květy řeřišnice luční, estragon, tymián a dobromysl, dvě lžíce kaparů a spojíme zálivkou připravenou ze lžičky francouzské hořčice, dvou lžic citrónové šťávy, soli, pepře a lžičky rýžového sirupu.
Uvaříme doměkka 200 g černé čočky beluga, scedíme a propláchneme studenou vodou. 250 g zeleného chřestu vhodíme do slané vroucí vody, vaříme 3 minuty, zchladíme studenou vodou, pokrájíme a přidáme k čočce. Vmícháme čerstvé bylinky: květy řeřišnice luční, estragon, tymián a dobromysl, dvě lžíce kaparů a spojíme zálivkou připravenou ze lžičky francouzské hořčice, dvou lžic citrónové šťávy, soli, pepře a lžičky rýžového sirupu.