BATÁTOVÁ OMÁČKA KE ŠPAGETÁM

Vynikající zdravá omáčka, pokud použijete bezlepkové těstoviny, bude celé jídlo bezlepkové 
Ale pozor, je toho hodně!
V mixéru rozmixujeme dohladka 750 g vařených batátů bez slupky, 100 g předem (nejlépe přes noc) namočených kešu ořechů, 3 lžíce panenského olivového oleje, 3 lžíce lahůdkového droždí, 3 lžíce Tamari, šťávu z 1 menšího citrónu a sůl a pepř podle chuti. Promícháme s uvařenými těstovinami.



OPŠLSTISOVA NADACE

Mám velmi v oblibě humor Stanislava Komárka - ač se člověk za břicho nepopadá, jeho ironie (a sebeironie!) je velmi osvěžující. Z jeho prózy, nejen z ní, cítím přátelskou blahosklonnost vůči lidskému rodu, touhu a schopnost radovat se z malých věcí i tváří v tvář všemu tomu zmaru, jehož původcem je člověk. Navíc musím samozřejmě vyzdvihnout jeho skvělou práci s jazykem, autorovy novotvary jsou zábavné samy o sobě. Jo, a v něčem, možná ve způsobu vyprávění a ironickém nazírání světa, mi připomíná mého oblíbeného Křesadla. Za mě paráda.



LETNÍ KUKUŘIČNÝ KOLÁČ S BAZALKOU

Výborný bezlepkový letní oběd, ve kterém zužitkujete rajčata a bazalku ze záhonů.
300 g hrubé kukuřičné krupice (polenty) svaříme na hustou kaši v 500 ml sojového mléka, 500 ml vody, kořením na pizzu a solí. Často mícháme. Ke konci vaření přidáme lžíci olivového oleje a polentu rozetřeme na velký plech vymaštěný olejem.
Necháme půl hodiny, aby polenta ztuhla, a mezitím si připravíme bazalkovou omáčku: v mixéru dohladka rozmixujeme 160 g bazalky, 160 g slunečnicových semínek, lžičku soli, 100 ml panenského olivového oleje, půl paličky česneku a 200 ml kešu smetany (či jiné rostlinné smetany). Bazalkový krém rozetřeme na polentový korpus, poklademe 4 – 5 na plátky nakrájenými žampiony, 250 g rajčat a posypeme dvěma lžícemi posypky: stejný díl slunečnice a kešu nasucho opražíme na pánvi a umeleme v robotu, promícháme s lahůdkovým droždím a solí (já si téhle posypky připravuji víc najednou a skladuji ji v krabičce v chladničce, vydrží měsíc i déle). Pečeme při 200 stupních půl hodiny.


BROKOLICOVÝ SALÁT PODLE PETRA KLÍMY

Tenhle jednoduchý a výborný salát vaří Petr Klíma v dejvické jídelně Country Life. Udělejte si ho taky! 
Hlávku brokolice rozebereme na drobné růžičky a pět minut vaříme v páře. Propláchneme studenou vodou a dáme do mísy. Promícháme se zálivkou připravenou z mletého pepře, lžíce Tamari, prolisovaného stroužku česneku, lžíce panenského olivového oleje, dvou lžic jablečného octa a lžíce rýžového sirupu. 
Na lžíci rýžového (nebo jiného) oleje opečeme 100 g kešu a jednu červenou papriku nakrájenou na kostičky. Přidáme k brokolici a nakonec vmícháme tři pokrájené naťové cibulky.


CIZRNA PEČENÁ S HLÍVOU

Skvělé, jednoduché jídlo, nejlepší je s domácím pečivem a salátem.
300 g cizrny přes noc namočíme do teplé vody se lžící jablečného octa, je to kvůli aktivaci fytázy, mnohem lépe pak využijeme prospěšné látky v cizrně obsažené. Druhý den propláchneme a v čisté vodě uvaříme doměkka. Scedíme a necháme okapat. Na tři hodiny namočíme též 100 g sušených rajčat a poté je rozmixujeme spolu s jednou cibulí, solí, pepřem, 4 lžícemi olivového oleje a lžící vinného nebo jablečného octa na pastu, kterou promícháme s uvařenou cizrnou a 300 g na nudličky nakrájené hlívy. Já jsem vmíchala ještě 150 g pokrájeného rostlinného „masa“ Goody Foody, ale lze použít klidně i seitan, tofu nebo tempeh. Pečeme při 180 stupních hodinu, během pečení několikrát promícháme.


ROZMARÝNOVÁ MAST

Rozmarýn prokrvuje a zahřívá, hodí se tedy pro použití při bolestech zad, revmatických bolestech, podvrtnutí, namožení nebo natažení svalů a na různé zhmožděniny. Masáž rozmarýnovou mastí provádíme při zatuhnutí svalů, například trapézů nebo krční páteře při ofouknutí. Nanášíme na spánky při migréně a bolesti hlavy. Při nízkém tlaku masírujeme zlehka srdeční krajinu a levou paži. 
Jakmile se krev rozprodudí a začne rychleji cirkulovat, postižené svaly a klouby díky lepšímu okysličení odvádějí z nemocné tkáně zplodiny produkované zánětem a přivádí obranné buňky a živiny. Tak se naše bolístky lépe hojí.
Šanta má uklidňující účinky, pomáhá proti migréně a zevně dokáže zastoupit kostival.
Mast obsahuje nať rozmarýnu a šanty macerované týden ve slunečnicovém oleji. Přefiltrovaný olej je zahuštěn včelím voskem a bambuckým máslem.



ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY TROCHU JINAK

Obyčejné švestkové knedlíky, kdo by je nemiloval! Zkuste je někdy vylepšit tak, že do bramborového těsta přidáte k bramborám i vařené batáty v poměru 1 : 1. Do těsta přijde ještě hrubá mouka, špetka soli a vejce či Hraška rozmíchaná v troše vody.
Místo moučkového cukru v mlýnku na kávu najemno umelte kokosový cukr a promíchejte ho s mákem. A místo rozpuštěného másla celou dobrotu můžete polít dvěma lžícemi rozehřátého kakaového másla. Celé tradiční jídlo dostane nové grády.




DLOUHÁ CESTA NA MALOU, ROZZLOBENOU PLANETU

Tuhle knížku od Becky Chambers jsem si koupila na základě reklamy, aha, takže se taky chytám! Naštěstí převážně jen na knížky. 
Je to průměrné sci-fi, odlehčené, hravé, žádná depka. Je znát, že je psala dívka, vlastně nebýt vesmírných kulis, šlo by zkrátka o dívčí čtení. Je pěkné, s jakou dojemnou a naivní důvěrou a optimismem píše autorka o přátelství mezi nejrůznějšími vesmírnými živými bytostmi. Ale proč ne, pohádek s dobrým koncem není nikdy dost.



SUŠENÉ MIRABELKY

Letos je skutečně nadprůměrná úroda ovoce. Příroda je velmi štědrá navzdory extrémnímu suchu, které panuje na většině území republiky. Pro mě představuje nejlepší způsob konzervace sušení a mražení. Sušit můžete téměř jakékoliv ovoce a to peckovité především. Mirabelky v sobě mají stejně prospěšné látky jako švestky a blumy a nasušené jsou výborné do ranních kaší, musli, moučníků místo hrozinek nebo jen tak místo bonbónů pro děti.
Už pár let používáme sušičku Ezidri s 15 sušicími platy. V sezóně "jede" opravdu každý den, nemám k ní žádné výhrady. Mirabelky suším nejprve 24 hodin na plný výkon (60 stupňů) a pak ještě 12 hodin na poloviční výkon. Sušené ovoce skladuji v dobře uzavíratelných nádobách nebo je sušené zamrazím.



SLADKOSTI ZE SVATOJÁNU

Moji milí virtuální přátelé a příznivci. Letos jsem byla moc moc pilná, takže kromě Svatojanského lunárního kalendáře vyjde letos v listopadu jako předvánoční dárek i knížka receptů, tentokrát úzce specializovaná: Sladkosti ze Svatojánu. V knížce najdete recepty na zdravé dobroty, které dosud tiskem nevyšly. Nepoužívám v nich žádný bílý rafinovaný cukr a bílé mouky velmi, velmi málo. Pokusím se vás přesvědčit, že mlsat se dá bez výčitek a zdravě a nemusíte mít přitom strach, že by vám nechutnalo 
Knížka Sladkosti ze Svatojánu je první v řadě specializovaných kuchařek, které vyjdou vzápětí. Další na řadě (na jaře) budou Polévky ze Svatojánu a následovat budou Luštěniny, Zeleninová jídla a Saláty. Ráda bych napsala i knížku receptů ze surovin ze zahrádky a louky. Ale to bude záležet na vás, na čtenářích, zda si novou řadu oblíbíte.






👨‍🍳✌️

PRAŠINA

Chvályhodný pokus Vojtěcha Matochy vytáhnout děti od tabletů k dobrodružné knížce. Nejsem už dítě, takže nedokážu plně posoudit, jak se mu to povedlo, ale podle mého názoru se dobrá dětská knížka musí líbit a bavit i dospělé. Jde o napínavé vyprávění ve stylu Rychlých Šípů s moderními proprietami. Knížku skvěle dokreslují povedené ilustrace Karla Osohy. Nemohu ohledně příběhu, ani stylu vyprávění, ani jazyku, přijít na nic, co by se mi nelíbilo; no ale ani vyloženě líbilo. Mám pocit, že za měsíc si nevzpomenu, o čem knížka byla. Každopádně je to svižná, napínavá dětská knížka a pro děti okolo 10 - 13 let je parádní. A pro děti ji také upřímně doporučuji.



JABLEČNÉ BROWNIES S MIRABELKAMI

Jak zpracovat ovoce, ktré najdete na zemi v zahradě? Třeba do tohohle rychlého moučníku s čokoládou 
V míse promícháme 300 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžíce sójové mouky (nahrazuje vajíčko), lžičku mleté vanilky, 3 lžičky kypřicího prášku a 30 g kakaa. V jiné nádobě dobře rozmícháme 100 ml datlového sirupu (můžeme použít i cukr, v tom případě přidáme trochu tekutiny, například rostlinného mléka nebo vody), 80 ml slunečnicového (nebo jiného) oleje, 125 ml sojového jogurtu a 200 g najemno nastrouhaných jablek. Jablečnou směs přidáme k mouce a nakonec vmícháme 100 g nasekané bezmléčné čokolády. Já jsem přidala ještě vypeckované mirabelky, aby byl koláč šťavnatější.
Rozetřeme do menšího (23/35) vymaštěného pekáčku a pečeme při 180 stupních půl hodiny. Můžeme ozdobit čokoládovou polevou.



SKVĚLÝ KOLÁČ S ROSTLINNOU UZENINOU

Opravdu výjimečně koupím něco nezdravého, jako je třeba rostlinný salám. Když jídlo doplníte syrovou a kvašenou zeleninou, vaše tělo vám občasný prohřešek odpustí  
Spaříme, oloupeme a nadrobno nakrájíme 300 g rajčat. Promícháme je s pokrájenou cibulí, solí, pepřem, chilli, třemi prolisovanými stroužky česneku, 120 g vakuované kukuřice a šťávou z půlky citrónu.Prozatím dáme stranou.
V míse promícháme 200 g hladké mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, sůl, 1 a půl lžičky instantního droždí, špetku rapadury (nebo cukru), 2 lžíce olivového oleje, 120 g z připravené rajčatové směsi a 60 – 80 ml teplé vody. Vyklopíme na vál a důkladně rukama zpracujeme těsto, které vrátíme do mísy a necháme hodinu kynout v teple.
Mezitím v pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku. Vmícháme 400 g na nudličky nastrouhané rostlinné uzeniny, 200 g vakuované kukuřice a 150 g sterilovaného (nebo čerstvého) hrášku. Přidáme zbytek rajčatové směsi, okořeníme lžičkou římského kmínu a lžičkou uzené papriky, případně dosolíme. Dusíme 15 minut. Vykynuté těsto rozválíme nebo prsty roztlačíme na velký vymaštěný plech a rovnoměrně je poklademe dušenou směsí. Necháme 20 minut odpočívat a pak pečeme při 200 stupních 25 - 30 minut.



RAJSKÁ POLÉVKA S TOFU KNEDLÍČKY

Inspirací mi byl recept v Apetitu, toto je úprava pro rostlinnou verzi. Rajčata, mrkev, cibuli, česnek a petrželku máme vlastní, to se hnedle jinak vaří!
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku. Vmícháme 2 mrkve a 3 řapíky celeru, oboje nakrájené na kousky. Přidáme dvě lžíce jablečného octa, lžíci rapadury (či cukru), osolíme a deset minut dusíme ve vlastní šťávě. Nakrájíme kilo rajčat i se slupkou a vsypeme je do hrnce. Zalijeme 1 l vody a vaříme 15 minut. Rozmixujeme tyčovým mixérem, případně dosolíme.
350 g silken tofu rozdrobíme do misky, přidáme 100 g najemno strouhaného rostlinného sýru, sůl, pepř, 150 g kukuřičné krupice (polenty), 3 lžíce sojové mouky (nahrazuje vajíčko) a hrst sekané petrželky. Rukama důkladně prohněteme a tvoříme kuličky, které vaříme v osolené vroucí vodě 10 minut.
Polévka je výtečná s čerstvým domácím pečivem.



KVAŠENÁ AČOKČA

Pokud se vám stane, že vám ačokča příliš přeroste a nehodí se k jídlu zasyrova nebo nakládání (jako okurky), musíte ji buďto zpracovat do vařených jídel podobně jako bílou maďaskou papriku nebo ji zkusit zkvasit. Tak získáte kromě zdravých plodů ještě blahodárné enzymy mléčného kvašení.
Ačokču rozpůlíme a zbavíme semínek, která usušíme a uchováme na příští rok. Svaříme vodu se solí (na 1 l 30 g soli) a necháme trochu zchladnout. Ačokču promícháme s prolisovaným česnekem, estragonem, pepřem a chilli papričkami. Já jsem ještě přidala sušená nadrcená rajčata. Natlačíme do sklenice nebo kvašáku a zalijeme teplým nálevem tak, aby nic nevyčnívalo nad hladinu. Uzavřeme, ale ne pevně a necháme v teple týden kvasit. Pak přendáme do sklenic a uchováme v chladničce nebo studeném sklepě.


ODPOSLECHNUTO V PRAZE

Malá knížečka s krátkými příběhy nemá autora, autory jsou obyvatelé a návštěvníci Prahy, kteří své odposlechnuté legrační a neobvyklé minipříběhy posílali na facebookovou stránku.
Příspěvky s nejvyšším počtem „lajků“ byly vybrány do knihy, která vyšla díky podpoře veřejnosi na HitHitu, aby se mohli pobavit i další lidé. Výtěžek z prodeje je věnován na podporu handicapovaných.
Jde o pěkný nápad jak propojit skutečný a virtuální svět. Knížku jsem měla přečtenou za pár hodin, hodí se na čtení do autobusu nebo čekárny u doktora, každý příběh zaujímá jedinou stránku. Ačkoliv preferuji jiný druh humoru, přišlo mi fajn si za pomoci těch minipříběhů uvědomit, že postavy okolo nás nejsou anonymní bezduchá masa, ale lidé se vším, co k tomu patří. Ostře mi to dochází během mých zřídkavých návštěv Prahy, kdy se jako pravý buran dívám lidem do tváří, sleduju, co dělají, co mají na sobě, co čtou, jak se usmívají a gestikulují. Většina z lidí ve velkoměstech se totiž dívá skrze sebe navzájem nebo koukají do knížky nebo mobilu. Lidé ve městech, co jsem si tak všimla, se zdráhají navázat oční kontakt.
Knížečkou uděláte radost nejen přátelům a známým, kteří mají rádi nekomplikovaný situační humor, ale i potřebným lidem, kterým pomáhají neziskové projekty.



BULGUROVÝ SALÁT S KVĚTÁKEM ROMANESCO

Zelený květák romanesco je hotové umělecké dílo, nemůžu se na něj vynadívat. Chutná o něco jemněji než bílá klasika, možná jako něco mezi květákem a brokolicí. 
150 g bulguru namočíme přes noc vody, druhý den přecedíme a propláchneme. Květák romanesco rozdělíme na růžičky a uvaříme v páře do poloměkka. V míse promícháme květák, bulgur, pokrájenou červenou papriku a 200 g drobných rajčat. Osolíme a opepříme. Do vysoké nádoby dáme 50 ml sojového mléka, půl lžičky soli, půl lžičky cukru, půl lžičky ostré hořčice a lžičku vinného octa a tenkým pramínkem přiléváme 100 ml panenského slunečnicového oleje a zároveň mixujeme ponorným mixérem pomaličku ode dna. Vzniklou rostlinnou majonézou spojíme suroviny v míse. Podle chuti dosolíme a okyselíme citrónem.


VAJEČNÉ SKOŘÁPKY

Naše slepičky si užívají šťastný a relativně svobodný život na hektarové zahradě, v trávě, pod keři a stromy a jako bezpečné útočiště jim slouží luxusní čisťounký zateplený kurník s čerstvým senem každou neděli. Denně dostávají kromě zrní, tvrdého chleba a šrotu i čerstvou zeleninu. V zimě jim přilepšujeme vařenou kukuřicí a přes léto v zahradě mají hojnost ovoce a hmyzu, které si samy najdou. Nikdo jim neskřiví ani pírko a v klidu u nás dožijí obklopeny láskou a péčí. O jejich vajíčka včetně skořápek se s nimi dělíme a tak si myslím, že to máme zařízené k všeobecné spokojenosti. Vajíčka našich slepiček jsou zdravá, bez nežádoucích chemikálií, jedů a farmak.

A k čemu potřebujeme ty skořápky? Kvůli vápníku, jenž je nezbytný pro zdravé kosti, zuby i klouby, nároky na něj se zvyšují hlavně v období růstů a u žen po přechodu. Proč kupovat drahé preparáty s nejistým účinkem a nízkou vstřebatelností, když máme k dispozici vaječné skořápky? Kromě vápníku obsahují i jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor, je to hotová zásobárna prospěšných minerálů.
Jak na to? Vejce před rozbitím pečlivě umyjeme zvnějšku a po rozbití i uvnitř. Musíme je ještě zbavit choroboplodných zárodků, takže je buďto delší dobu vaříme nebo je upečeme. Já to dělám tak, že je umyté usuším a skládám do zapékací misky. Když peču chleba nebo cokoliv jiného, misku se skořápkami vložím na 15 minut do trouby. Když mám takových pečených skořápek dost, nadrtím je na jemný prášek v mixéru. Každý den přidávám půl lžičky do své ranní ovesné kaše. Skořápky nemají žádnou chuť a mezi zuby skřípou úplně minimálně :)




BYLINKOVÝ REPELENTNÍ OLEJ

Protože teď v horkém létě spím stále venku v zahradě, občas mi okolo ucha zabzučí komár a ráno jsem měla na tváři štípanec, rozhodla jsem se naložit si bylinky s repelentním účinkem do oleje. Jak na to?
Do sklenice natrháme nebo nastříháme na kousky rozmarýn, levanduli, mátu, meduňku, list ořešáku, bazalku, brotan a šalvěj (nebo alespoň některé z nich). Přidáme i několik hřebíčků a zalijeme olejem (slunečnicovým, olivovým, mandlovým...) tak, aby byly bylinky potopené. Zahříváme půl hodiny ve vodní lázni, ale jen mírně, voda nesmí vřít. Zavřeme víčkem a necháme na osluněném parapetu pět dní macerovat. Denně protřepeme. Přefiltrujeme a přelijeme do tmavých lahviček. Tímto voňavým olejem si natíráme ruce, nohy, krk i tvář a komáři si na nás nepřijdou


HRÁŠKOVÉ PYRÉ S RESTOVANÝMI FAZOLEMI

Výtečné jídlo, doporučuji!
700 g čerstvého vyloupaného hrášku (lze použít i mražený) vaříme 5 minut v páře a rozmixujeme spolu s deseti mátovými lístky, šťávou z 1 citrónu, 50 ml panenského olivového oleje, pepřem a solí. 
400 g sterilovaných fazolí černé oko (můžeme je i předem sami uvařit, ale takhle je to rychlejší) propláchneme a orestujeme na dvou lžících oleje. Odstavíme a vmícháme dvě lžíce Tamari. To je vše :)


RDESNO PTAČÍ - TRUSKAVEC



Tuhle velmi nenápadnou, skromnou a houževnatou jednoletou (vzácně dvouletou) bylinku určitě všichni znáte. Lidé se jí nekompromisně zbavují jakmile vyraší ze spár dlažby v chodníku nebo si dokonce troufne vysemenit se v trávníku. Letošní léto máme trávník na dvoře spálený sluncem a několikaměsíčním suchem, ale rdesno je stále svěží a sytě zelené. Až mě napadlo, že do budoucna by mohlo trávník nahradit, alespoň někde, nedá se sešlapat, dokáže přežít v extrémně nehostinných podmínkách, nepotřebuje zalévat a vytváří měkoučké a krásné zelené koberce.
Rdesno ptačí je zároveň obdivuhodnou léčivkou, a to významnou a univerzální. Byl dobře známý už našim předkům, o čemž svědčí množství zvukomalebných lidových názvů: horohaše, chrustavec, krevnice, křupavka, oupor, praščák, prskavec, štukavec, štikavec, šťukavka, úpor, vlčoun, vrabčí jazyk. Můj muž říká: rdesno ptačí, na všechno stačí.
Výrazně detoxikuje játra a krev, podporuje látkovou výměnu, je močopudné, léčí záněty močových cest a ledvin i močové kaménky. Působí proti dně, revmatismu a dalším kloubním a vazivovým degenerativním onemocněním. Má regenerační vliv na žaludeční, střevní, plicní a průduškovou tkáň při katarech těchto orgánů, podporuje hojení a tlumí vnitřní i vnější krvácení včetně silného menstruačního či pooperačního krvácení. Tlumí také dráždivý kašel a podporuje vykašlávání hlenů. S úspěchem se jím léčí bércové vředy, nehojící se zahnisané rány a také krvácivost při zánětlivém onemocnění střev; rovněž staví průjem. Pomáhá též s léčbou diabetu.
Podle starých herbářů v truskavci panuje vodnatost, je moci studené a vlhké. Jan Černý o truskavci píše: „Skutek má skrčovati, svraskovati, rány a vředy svaluje, hnis v uších čistie, toky krvavé zavierá, ženské i střevnie, měkkosti krvavé, plvánie krve hojí, pekelní ohen hasí.“
Užíváme krátce vařený odvar ze sušené kvetoucí nati sbírané v červenci 2 - 4 x denně, při urologických zánětech až 6 x denně.
Rdesno je častou bylinou ve směsích pro léčbu ledvinových onemocnění, ale lze je užívat i samostatně.





THAJSKÁ BAZALKA

Tato letnička v sobě snoubí vůni bazalky pravé, máty, anýzu a lékořice, působí pro nás proto poněkud exoticky. V asijských restauracích se s ní potkáte často, především v závitcích, v rýži a také ochucuje zeleninová jídla. Do českých kuchyní zatím příliš nepronikla. 
Thajská bazalka je ale i léčivka. Působí protizánětlivě a pomáhá úspěšně při zánětlivém onemocnění jater, ledvin, močových cest a měchýře, ale i při dalších infekcích, například při nachlazení, angíně a kašli. Podporuje zažívání, látkovou výměnu a činnost srdce, snižuje cholesterol. Působí preventivně proti nádorovým onemocněním, jako antioxidant a podporuje imunitu. Čaj z thajské bazalky můžeme pít i při stresu a napětí.


SVATOJANSKÝ LUNÁRNÍ KALENDÁŘ


Právě jde do tisku naše společné dítě – Svatojanský lunární kalendář, na kterém jsme s Martinou Lukáškovou pracovaly celý rok. Snažily jsme se najít takový způsob zpracování, aby vám byl kalendář k užitku každý rok. Kalendář jsme rozdělily do osmi ročních období tak, jak byla ještě do 19. století běžně používána. Martina ke každému období sepsala soustu rad a doporučení, jak máme zahradničit, starat se o své zdraví, krásu, ale i o duši. Vše tak, aby to odpovídalo lunačnímu cyklu. Najdete v něm i astrologický pohled na jednotlivá sluneční znamení pro muže, ženu i dítě, praktickou ukázku práce s Lunou ve znamení a s lunačním cyklem. V souladu s astrologií jsou v kalendáři sezónní recepty příslušné všem ročním dobám včetně přínosu jednotlivých potravin pro naše zdraví, a samozřejmě bylinkové rady. A jako překvapení pro vás budou překrásné ilustrace Karla Jerie.
Kalendář vyjde 6. září 2018 a předobjednat si jej můžete zde
Prvních 50 předobjednatelů dostane jako dárek balíček Svatojanského tarotu a slevu k tomu.



BLUMOVÝ KOLÁČ

Žluté, masité, slaďoučké blumy patří mezi mé oblíbené ovoce. A letos se jich urodilo požehnaně! Tenhle lahodný, lehoučký, nepečený, bezlepkový dortík je jedním z příkladů jejich využití v kuchyni.
Ze 150 g datlové pasty, 100 g mletých lískových oříšků a 3 lžic kokosového oleje prsty zpracujeme drobenku, kterou vtlačíme do vymaštěné a kokosem vysypané dortové formy (23 cm). Povaříme 400 ml kokosového mléka z plechovky se 600 ml libovolného rostlinného mléka, 4 lžičkami agarových vloček, lžičkou mleté vanilky a 5 lžícemi rýžového sirupu (či jiného oblíbeného sladidla), agar se musí zcela rozpustit. Korpus poklademe rozpůlenými blumami a zalijeme agarovým mlékem. Dobře vychladíme.


ANARCHOKAPITALISMUS

Jednoduše a srozumitelně Urzou přednesená teze anarchokapitalismu se dobře čte a pochopí ji i ten nejhloupější čtenář (replika z Mumínků) 
V knize jsou docela podrobně rozebrány jednotlivé aspekty společnosti za „vlády“ anarchokapitalismu, založeném na neagresi a soukromém vlastnictví všeho, a to od školství a vzdělávání přes zdravotnictví, veřejné prostory včetně silnic až po bezpečnost a obranu před vnějším nepřítelem. Všechno by fungovalo mnohem lépe bez zásahů a péče státu, který vše jen komplikuje, případně pokazí. Jo, já souhlasím. Zklamalo mě jen autorovo přesvědčení, že globální oteplování je vymyšlený blud. Bohužel není. Jinak doporučuji k přečtení, na mnoho věcí získáte jiný pohled, který by vás, i když jste třeba otevření a nelpíte na roli státu, předtím ani nenapadl.



PAPRIKOVÁ POLÉVKA


Výborná polévka podle Petra Klímy, kterou můžete jíst i vychlazenou, ve vedrech přijde vhod.
Čtyři papriky nakrájíme na proužky, tři rajčata na čtvrtiny. Zeleninu vložíme do pekáčku, pokapeme dvěma lžícemi olivového oleje, osolíme okořeníme dobromyslí a tymiánem a pečeme půl hodiny při 200 stupních.
V hrnci rozehřejeme lžíci oleje a deset minut na něm opékáme pokrájenou cibuli se lžičkou tmavého cukru. Zalijeme 1 l vody, vložíme dvě až tři na kostky nakrájené brambory, osolíme a vaříme doměkka. Vsypeme pečenou zeleninu (asi 5 proužků papriky nakrájíme na kostičky a dáme stranou, ozdobíme jimi polévku na talíři) a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Prohřejeme a podáváme posypané paprikou a bazalkou.



AVOKÁDOVÁ OMÁČKA

Lehká, rychlá omáčka k těstovinám, my si ji dali k makarónům.
Dvě dobře zralá avokáda rozmixujeme dohladka se svazkem bazalky, šťávou z jedné limetky, 6 lžícemi lahůdkového droždí, půl lžičkou soli, pepřem podle chuti a 100 ml panenského olivového oleje. Promícháme s uvařenými těstovinami (500 g v suchém stavu, tj. 5 porcí). Po hrsti slunečnice, sezamu, lnu a kešu ořechů opražíme nasucho a rozmixujeme se stejným dílem lahůdkového droždí a trochou soli. Touto posypkou ozdobíme jídlo na talíři a přidáme pěknou porci na kostičky nakrájených rajčat.


SALÁT Z ČERVENÉ QUINOY A LÍSKOVÝCH OŘÍŠKŮ

Velmi zvláštní kombinace, byla jsem hodně napnutá, ale dopadlo to skvěle, salát je opravdu výborný. Recept je z kuchařky Lahodně s Ellou každý den. 
O prospěšnosti zázračné quinoy jste již určitě slyšeli, je přirozeně bezlepkovým, na vlákninu bohatým zdrojem základních, esenciálních aminokyselin, obsahuje velké množství vápníku, železa, zinku, hořčíku a draslíku a také vitamínů skupiny B (včetně kyseliny listové) vitamínů C, E a betakarotenu.
Lískové oříšky jsou přírodní zásobárnou hořčíku, bez kterého nepracuje správně ani naše srdce, ani mozek, ani ledviny. Většina lidí trpí akutním nedostatkem tohoto prvku a zbytečně užívá léky na potíže, které jsou ve skutečnosti způsobené nedostatkem hořčíku.

Horkou vodou dobře propláchneme 250 g červené quinoy a vložíme ji do hrnce. Přidáme šťávu z jednoho citrónu a půl lžičky soli, zalijeme 600 ml vody a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme 15 minut, pak scedíme a necháme okapat.
100 g lískových oříšků opražíme nasucho v pánvi, odrhneme slupky a v hmoždíři nebo nožem rozlámeme nahrubo.
Dobře promícháme 8 lžic másla z lískových oříšků (mělo by být tekuté, pokud je máte v chladničce a ztuhlo, šetrně ho rozehřejte), 8 lžic panenského olivového oleje, 5 lžic vody, šťávu z 1 citrónu, lžičku rýžového sirupu a sůl.
Salátovou okurku rozřízneme, zbavíme jadérek a nakrájíme na tenké plátky.
Všechno promícháme v míse a nakonec vmícháme misku rukoly.
Salát je výživný, hodně vydatný, nepotřebujete k němu už nic přikusovat, pokud nejste vyložení jedlíci.