Fotka
nevypadá nikterak lákavě, ale jídlo je to opravdu lahodné. Kaše
je díky mrkvi a dýni nasládlá, takže doporučuji jako přílohu
něco kyselého. Okurku, zelný salát, pickles…
350
g oloupaných brambor, 650 g dýně hokkaido zbavené semínek a 150
g oloupané mrkve nakrájíme a dáme vařit do slané vody s kmínem,
stejně jako přílohové brambory. Vaříme doměkka půl hodiny,
slijeme a ještě za horka vmícháme syrovou nakrájenou cibuli a
stroužek česneku. Po několika minutách vmícháme dvě lžíce
lahůdkového droždí a 200 ml rostlinné smetany a rozmixujeme
ponorným mixérem. Prozatím necháme stranou.
300
g hlívy nakrájíme nadrobno a opražíme na lžíci oleje se
špetkou soli dokřupava. Přemístíme do misky a prozatím dáme
rovněž stranou.
50
g sójového granulátu se lžící tamari zalijeme na 10 minut 100
ml vroucí vody. Mezitím osmahneme na lžíci oleje nakrájenou
cibuli a dva stroužky česneku. Vmícháme granulát a chvíli
společně opékáme. Přidáme půl kila rajčat (já měla
zamražená divoká, ale mohou být jakákoliv, velká samozřejmě
nakrájíme a případně oloupeme). Osolíme, okořeníme kořením
na mletá masa, zalijeme 100 ml zeleninového vývaru a dusíme bez
pokličky, dokud se tekutina neodpaří. Vmícháme hlívu.
Nastrouháme
80 g rostlinného sýru najemno.
Zapékací
misku dobře vymastíme a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Na dno
navrstvíme polovinu směsi s hlívou, na ni polovinu zeleninové
kaše a polovinu sýru. A totéž uděláme ještě jednou.
Pečeme
v troubě vyhřáté na 180 stupňů bez pokličky 35 – 40 minut.