ŠPENÁTOVÝ NÁKYP S CELEREM A TOFU

 

Na lžíci oleje osmahneme v hluboké pánvi nakrájenou cibuli, přidáme 100 g najemno nastrouhaného celeru a chvíli společně opékáme. Vmícháme kostku (42 g) čerstvého droždí a restujeme, dokud se droždí zcela nerozpustí. Přidáme 450 g pokrájeného špenátu (lze i zmražený), lžíci zeleninového bujónu, stroužek prolisovaného česneku a osolíme. Zalijeme 200 ml vody a dusíme 5 minut. Postupně přidáme 4 lžíce dětské krupičky a ještě 5 minut dusíme. Odstavíme, vmícháme jedno balení najemno nastrouhaného uzeného tofu a navrstvíme do vymaštěného pekáčku. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut. Podáváme se šťouchanými brambory a čerstvou zeleninou či salátem.



BANÁNOVÝ PUDING

 

Rozmačkáme vidličkou 4 velké přezrálé banány, vložíme je do rendlíku, vmícháme 50 g kakaa (či karobu) a za stálého míchání vaříme za mírné teploty na hladký krém (můžeme i rozmixovat ponorným mixérem). Vmícháme 80 g ořechů (para, pekan, vlašský, lískový…) a přendáme do 4 malých skleniček. Zdobíme ořechy či čerstvým ovocem. Dáme vychladit.



FAZOLOVÝ TEMPEH SE ZELENINOU

 

Připravovala jsem jídlo z domácího tempehu, který má úplně jinou chuť než tempeh kupovaný, ale věřím, že i z toho kupovaného se to povede :)
Alespoň na hodinu naložíme 330 g fazolového (nebo sójového) tempehu do marinády připravené z utřeného stroužku česneku, 3 lžic oleje a 3 lžic tamari.
V hluboké pánvi rozehřejem
e lžíci oleje a osmahneme na něm na nudličky nakrájenou cibuli, přidáme jednu pokrájenou mrkev a naložený tempeh a společně restujeme několik minut. Vmícháme lžíci rajského protlaku, lžičku koření ras el hanout, zalijeme 400 ml zeleninového vývaru a pod pokličkou dusíme 10 minut. Přidáme 125 g zelených fazolek a 60 g mletých nesolených arašídů a dusíme ještě 5 – 8 minut, dokud nejsou fazolky měkké. Dochutíme umeoctem, případně dosolíme. Podáváme s rýží nebo plackami.



ZELNÁ POLÉVKA S KOPREM

 

Je výborná!

V hrnci rozehřejeme lžíci olivového oleje a orestujeme na něm 150 g na kostičky nakrájeného bílého zelí a 1 nakrájenou velkou mrkev. Okořeníme lžičkou kmínu, lžičkou uzené papriky a osolíme. Vmícháme rovněž lžíci sypkého zeleninového bujónu bez soli a ještě chvíli společně opékáme. Zalijeme 500 ml vody a vaříme 15 minut. Přidáme jednu velkou, na kostičky nakrájenou bramboru a ještě 20 minut vaříme. Vypneme plotýnku, vmícháme 25 g kopru, utřený stroužek česneku a 200 g rostlinné kysané smetany. Můžeme ochutit umeoctem, případně dosolit a nakonec vmícháme sekanou petrželku.



TĚSTOVINY ZAPEČENÉ V REMOSCE

 

Pro tohle je Remoska ideální, můžete to celé ale připravit v hrnci na plotně a dát zapéct až se smetanou do trouby. 3 porce
Do Remosky dáme lžíci olivového oleje a nakrájenou cibuli, za občasného promíchání pečeme asi 10 minut. Vsypeme 250 g libovolné (klidně i mražené) směsi zeleniny nakrájené na kousky, 150 g předem vařené cizrny a 150 g těstovin. Osolíme, okořeníme směsí na špagety a lžící sypkého zeleninového bujónu, zalijeme 300 ml vody, promícháme a pečeme 30 minut. Během pečení občas promícháme.
Vmícháme 150 ml rostlinné smetany a ještě 10 minut dopečeme.
Podáváme se zeleninovým salátem a posypkou. Je to moc dobré, jemné jídlo.




BRAMBOROVÝ GULÁŠ

2 – 3 porce

Opravdu výborný veganský guláš, doporučuji. Připravovala jsem ho v Remosce, ale lze pochopitelně dusit na sporáku jako běžný guláš.
Pokrájenou cibuli a dvě lžíce oleje dáme do Remosky a necháme 10 minut péct. Občas promícháme. Na kostičky nakrájíme 1 kapii, 1 větší rajče, 220 g sójového salámu a 250 g brambor. Přidáme do Remosky, osolíme, okořeníme pepřem, mletou paprikou, kořením na guláš, bazalkou, kmínem a sušeným česnekem. Přidáme též lžíci paprikového protlaku, lžíci rajského protlaku a lžíci zeleninového bujónu v prášku – pokud je se solí, sůl zvlášť už nedáváme. Dobře zamícháme a pečeme bez podlévání 10 minut. Zalijeme 400 ml vody a pečeme 15 minut. Najemno nastrouháme oloupanou syrovou bramboru a vmícháme ji do guláše spolu s majoránkou a dvěma lžícemi lahůdkového droždí. Pečeme 8 minut, vypneme zdroj tepla a vmícháme několik lžic rostlinné smetany. Podle chuti můžeme dosolit.
Pokud místo tofu salámu (obsahuje pšeničnou bílkovinu) použijete tofu, bude guláš bezlepkový. 




PEČENÉ SÓJOVÉ KOSTKY SE ZELENINOU

 

V zeleninovém vývaru půl hodiny vaříme 70 g sójových kostek.

Připravíme marinádu z jedné nakrájené cibule, 3 lžic sezamového oleje, 3 lžic tamari, 2 lžic tahini, 1 lžíce umeocta, prolisovaného stroužku česneku, pepře, a mleté papriky. Vmícháme 280 g syrového, nadrobno nakrájeného květáku, 200 g nakrájených rajčat (čerstvá, mražená či konzervovaná) a scezené sójové kostky. Necháme minimálně dvě hodiny marinovat a poté pečeme 45 – 50 minut při teplotě 180 stupňů. Podáváme s dušenou rýží a zeleninovou oblohou.



KOLÁČ SE ZAHRADNÍM OVOCEM

800 g zahradního ovoce (měla jsem zamražené nakrájené meruňky a všechny tři barvy rybízu, ale můžete použít jakékoliv kyselejší ovoce) promícháme se lžící rapadury (nebo cukru) a lžičkou skořice. Ovoce nasypeme do menšího vymaštěného pekáčku a pečeme při 200 stupních asi 12 – 15 minut.

180 ml sójového mléka promícháme se lžíci citronové šťávy a necháme srazit.
V míse promícháme 50 g jemně mleté rapadury (či moučkového cukru), 120 g celozrnné špaldové mouky, lžičku kypřicího prášku a půl lžičky jedlé sody. Vlijeme sójové mléko, promícháme a nalijeme na předpečené ovoce.
V prstech rozdrobíme 30 g rostlinného másla a 50 g jemně mleté rapadury. Rozdrobíme na těsto a vrátíme na 15 – 20 minut do trouby.
Podáváme horké či studené, ideálně zdobené rostlinnou kysanou smetanou nebo zmrzlinou.



KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

 

Rychlá a dobrá!

Půl květákové hlávky (asi 250 – 300 g) nakrájíme nadrobno, jednu mrkev oloupeme a rovněž nakrájíme. Obojí dáme do hrnce, zalijeme 750 ml zeleninového vývaru (můžeme použít sypký), osolíme a vaříme 15 minut. Vmícháme 3 lžíce pohankových (či ovesných) vloček a vaříme ještě 10 minut. Odstavíme, přidáme lžíci dobrého oleje a 100 ml rostlinné smetany. Rozmixujeme částečně ponorným mixérem a podle chuti dosolíme. Petrželka či pažitka je nezbytná :)



TOFU SE ZELÍM A ARAŠÍDY

 

Balení přírodního tofu nakrájíme na špalíky a naložíme alespoň na 2 hodiny do marinády z 1 najemno nakrájené cibule, 2 nasekaných stroužků česneku, polévkové lžíce strouhaného čerstvého zázvoru, 3 lžic sezamového oleje, 3 lžic tamari, lžíce sypkého zeleninového bujónu a lžičky drceného kmínu.

Rozehřejeme pánev wok a tofu i s marinádou na ní několik minut opékáme. Přidáme 100 g na kostičky nakrájeného bílého zelí, 2 lžíce rajského protlaku, 1 nakrájenou kapii, 50 g nesolených arašídů a ještě několik minut opékáme. Dle chuti dosolíme. Na talíři sypeme naťovou cibulkou.
V 300 ml vody rozšleháme lžíci hladké mouky a vlijeme do pánve. Dusíme za občasného promíchání 15 minut. Podáváme s rýží, rýžovými nudlemi nebo dýňovými noky:
Rozmixujeme 280 g dýňového pyré (dýně hokaido vařená v páře asi 30 minut) se lžící Hrašky
rozmíchané ve 3 lžících vody a rovnou lžičkou soli. Zapracujeme 100 g celozrnné špaldové mouky a 50 g pohankové mouky. Těsto protlačujeme sítem na halušky do vroucí osolené vody a vaříme 3 - 5 minut. Scedíme a krátce propláchneme studenou vodou, aby se nelepily.



POHANKOVÉ PLACIČKY S OVOCNÝM PYRÉ

 

Pro dva

Ušleháme 150 g pohankové mouky, 300 ml rostlinného mléka a špetku soli. Smažíme po obou stranách na nepřilnavé pánvi, palačinkovač je lepší, na ten se vám opravdu nikdy nic nepřichytí :)
Najemno nastrouháme 1 banán (ten můžeme rozmačkat vidličkou, pokud je příliš měkký), jedno jablko a jednu hrušku, domácí nebo bio ovoce nemusíme loupat. Vše promícháme se lžičkou citronové šťávy, ničím nedoslazujeme. Zdobíme placičky nebo potřeme palačinky a sypeme nasucho praženými ořechy.



MAKOVO-ŠVESTKOVÝ KYNUTÝ KOLÁČ

 

Nesmrtelná a výtečná klasika, v zimě používám mražené ovoce.

Umeleme 100 g máku a uvaříme ho dohusta ve 150 ml rostlinného mléka spolu se dvěma lžícemi rapadury a dvěma lžícemi drobných hrozinek.
V míse promícháme 120 g hladké bílé mouky, 120 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli a dvě lžíce jemně mleté rapadury. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj 17 g čerstvého droždí a s malým množstvím teplé vody rozmícháme na kašičku. Jakmile vzejde kvásek, zapracujeme 40 g rozehřátého rostlinného másla (např. Alsan) a 100 ml teplého rostlinného mléka. Jakmile je těsto hladké a pružné, zakryjeme a necháme 40 minut kynout.
Mezitím si připravíme drobenku: prsty rozemneme 40 g změklého rostlinného másla, 50 g celozrnné špaldové mouky, 40 g jemně mleté rapadury a dvě lžíce sezamu.
Vykynuté těsto prohněteme a navlhčenými prsty roztlačíme do vymaštěného pekáčku (20 x 25 cm), potřeme makovou nádivkou, poklademe 500 g rozpůlených švestek a posypeme drobenkou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny dozlatova.




ŘEPA SE SÓJOVÝMI KOSTKAMI A NOKY

Je to takový jakoby guláš, a moc dobrý!

100 g sójových kostek vaříme 40 minut v zeleninovém vývaru, dokud není opravdu hezky měkké; po vychladnutí scedíme a vymačkáme, přibližně 100 ml vývaru si uchováme na později.

Cibuli nakrájíme a osmahneme ji na lžíci oleje. Přidáme na kostičky nakrájenou větší červenou řepu, trochu osolíme a za občasného míchání opékáme 30 minut. Nepodléváme.

V hluboké pánvi osmahneme ještě jednu cibuli na oleji, přidáme sójové kostky, okořeníme Mahá kořením, kořením na čorbu a sušeným česnekem, ale je to na vás, co máte rádi. Zalijeme 2 lžícemi tamari, podliju vývarem a chvíli společně dusíme. Vmícháme řepu, krátce povaříme a zjemníme 100 ml rostlinné smetany. Můžeme dochutit citronovou šťávou. Nakonec vmíchám čerstvě uvařené bramborové nočky:

Uvaříme 450 g brambor ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a najemno nastrouháme. Osolíme, přisypeme 100 g hrubé mouky a 50 g celozrnné špaldové mouky. Z těsta vyválíme tenkého hada a toho krájíme na malé špalíčky. Vhazujeme do vroucí slané vody a vaříme 4 minuty.





ČERVENÁ ČOČKA SE ZELENINOU A TOFU

Moc dobré jídlo z jednoho hrnce. 3 porce

V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje, vmícháme cibuli pokrájenou na půlkolečka, jednu tlustostěnnou červenou papriku nakrájenou na malé kostičky a 200 g oloupaných a nakrájených rajčat. Osolíme, okořeníme bazalkou a oreganem a společně 5 minut zprudka opékáme. Zalijeme 300 ml dobrého zeleninového vývaru, přidáme 120 g propláchnuté červené čočky, přivedeme k varu, zmírníme teplotu a pod pokličkou dusíme 15 minut. Ve 150 ml ovesného mléka rozkvedláme lžíci hladké mouky a nalijeme ho k čočce do pánve. Zamícháme a ještě pět minut podusíme.
Na pánvi vytřené olejem osmahneme dozlatova plátky uzeného tofu a podáváme je k čočce.



BRAMBOROVÉ NOKY S TOFU OMÁČKOU

 

3 porce

Výborné jídlo, chutí poněkud připomínající brynzové halušky.
100 g uzeného tofu nakrájíme na drobné kostičky a opražíme na lžíci oleje dokřupava, odstavíme a vmícháme lžičku tamari. Dáme stranou.

Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme ji dozlatova na dvou lžících oleje. Vložíme ji do vyšší nádoby, přidáme 180 g na kostičky nakrájeného bílého tofu, 3 lžíce citronové šťávy, rovnou lžičku soli, lžíci lahůdkového droždí, 50 ml rostlinné smetany a 70 ml rostlinného mléka. Ponorný mixér zapneme na nejvyšší otáčky a vše rozmixujeme na hladký krém, který prozatím necháme stranou.
350 g oloupaných brambor najemno nastrouháme, osolíme lžičkou soli a zapracujeme postupně 220 – 260 g celozrnné špaldové mouky, aby vzniklo tužší soudržné těsto, které přemístíme na mokré prkénko a nožem seškrabáváme kousky do vroucí osolené vody. Promícháme a vaříme 8 minut a scedíme.
Horké noky smícháme s omáčkou a na talíři sypeme kostičkami tofu a petrželkou.



POHANKOVÝ DORTÍK S KIWI ZAVAŘENINOU

Lehoučký, zdravý a dobrý. Použít můžete samozřejmě jakoukoliv jinou kyselejší marmeládu či džem, nebo v létě čerstvé ovoce rozmačkané vidličkou, například to kiwi, jahody, borůvky či ostružiny.

Nejprve upečeme korpus: V míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 150 g pohankové mouky, 50 g jemně mleté rapadury (nebo moučkového cukru), 2 lžičky kypřicího prášku a ½ lžičky jedlé sody.
Do mixéru nasypeme 100 g strouhaného kokosu, zalijeme 300 ml vroucí vody a důkladně rozmixujeme. Vylijeme do nádoby s cedníkem a plátnem, a po vychladnutí důkladně vymačkáme. Dostaneme báječnou kokosovou smetanu, kterou přilijeme k mouce, přidáme ještě 3 lžíce oleje a umícháme krátce, ale důkladně hladké těsto.
Vymastíme koláčovou formu a těsto do ní rozetřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut.

V rendlíku krátce svaříme 150 ml vody s jedním sáčkem přípravku „Vega Gel“ – je to prášek na bázi agaru a vmícháme do 350 g řidší a kyselejší zavařeniny. Výtečně se k tomu hodí klevely, což je rozvařené ovoce řidší konzistence bez přídavku cukru. Pokud je to pro nás kyselé příliš, můžeme přisladit třeba agávovým sirupem. Husté marmelády naředíme vodou.
Ovocnou směs nalijeme na korpus a necháme ztuhnout.



ZAPEČENÁ ZELENINOVÁ KAŠE

 

Fotka nevypadá nikterak lákavě, ale jídlo je to opravdu lahodné. Kaše je díky mrkvi a dýni nasládlá, takže doporučuji jako přílohu něco kyselého. Okurku, zelný salát, pickles…

350 g oloupaných brambor, 650 g dýně hokkaido zbavené semínek a 150 g oloupané mrkve nakrájíme a dáme vařit do slané vody s kmínem, stejně jako přílohové brambory. Vaříme doměkka půl hodiny, slijeme a ještě za horka vmícháme syrovou nakrájenou cibuli a stroužek česneku. Po několika minutách vmícháme dvě lžíce lahůdkového droždí a 200 ml rostlinné smetany a rozmixujeme ponorným mixérem. Prozatím necháme stranou.

300 g hlívy nakrájíme nadrobno a opražíme na lžíci oleje se špetkou soli dokřupava. Přemístíme do misky a prozatím dáme rovněž stranou.

50 g sójového granulátu se lžící tamari zalijeme na 10 minut 100 ml vroucí vody. Mezitím osmahneme na lžíci oleje nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Vmícháme granulát a chvíli společně opékáme. Přidáme půl kila rajčat (já měla zamražená divoká, ale mohou být jakákoliv, velká samozřejmě nakrájíme a případně oloupeme). Osolíme, okořeníme kořením na mletá masa, zalijeme 100 ml zeleninového vývaru a dusíme bez pokličky, dokud se tekutina neodpaří. Vmícháme hlívu.

Nastrouháme 80 g rostlinného sýru najemno.

Zapékací misku dobře vymastíme a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Na dno navrstvíme polovinu směsi s hlívou, na ni polovinu zeleninové kaše a polovinu sýru. A totéž uděláme ještě jednou.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů bez pokličky 35 – 40 minut.



CUKETOVÝ KOLÁČ S MERUŇKAMI A KRÉMEM

Probrala jsem se zásobami z mrazáku a je tu skvělý meruňkový koláč. A navíc bezlepkový :)

V míse promícháme 300 g nahrubo strouhané cukety (může být i mražená), 80 g kokosového cukru, 50 ml slunečnicového oleje, lžičku skořice, špetku soli, 1 vanilkový pudingový prášek, 150 g hladké kukuřičné mouky, půl lžičky jedlé sody a lžičku kypřicího prášku.
Těsto rozetřeme do dobře vymazané a vysypané formy ( cca 30 x 15 cm) a zalijeme krémem: ušleháme 200 g rostlinné kysané smetany, 100 g rostlinné smetany, 100 ml rostlinného mléka, 50 g agávového sirupu a 2 lžíce hladké kukuřičné mouky. Na krém poklademe meruňky či jiné kyselé ovoce (může být i mražené). Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 45 minut.



OVESNÉ SUŠENKY

Zdravé, rychlé, jednoduché, bez cukru, drobivé jak mají sušenky být a k tomu plné energie :)

V mixéru podrtíme 300 g ovesných vloček a promícháme je s nakrájeným sušených ovocem: 70 g meruněk, 70 g datlí a 70g fíků. Přidáme ještě 100 g arašídového másla, lžíci čerstvého strouhaného zázvoru, špetku soli a skořici. Nakonec vmícháme čistou vodu, to aby nám šly sušenky tvarovat. Nepřeženeme to ale, vody stačí přibližně 5 – 7 lžic.
Tvarujeme sušenky (dostaneme jich přibližně 30) a ty klademe těsně vedle sebe na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut. Můžeme skladovat po delší dobu (týden až dva) ve sklenici s víkem ve spíži.



CIZRNA NA PAPRICE

 

Tohle jídlo dělávám často v různých variacích, máme ho moc rádi. Množství pro 2 lidi.

Na lžíci sezamového oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, vmícháme 180 g předem uvařené cizrny, jednu na kostičky nakrájenou kapii a lžíci arašídového másla, okořeníme mletou paprikou, uzenou paprikou, chilli a česnekem čerstvým či sušeným, osolíme, zalijeme 100 ml zeleninového vývaru a zvolna dusíme 15 minut. Odstavíme, zjemníme 100 g rostlinné kysané smetany a dochutíme citronem, případně dosolíme. Podáváme s vařeným bulgurem (80 - 100 g suchého na osobu).



KUSKUSOVÝ SALÁT S ŘEPOU

 

Pro dva

Upečeme jednu středně velkou červenou řepu ve slupce a zabalenou v alobalu doměkka, trvá to asi hodinu. Poté ji necháme vychladnout, oloupeme ji a nakrájíme na kostičky. Připravíme 40 g celozrnného kuskusu podle návodu na obalu. Jedno větší rajče nakrájíme nadrobno, 30 g slunečnicového semínka upražíme na pánvi nasucho. Svazek hladkolisté petrželky nasekáme. Všechno dáme do mísy a spojíme zálivkou připravenou z 50 ml čerstvé pomerančové šťávy, 2 lžic umeocta, 1 lžíce tahini a 1 lžíce oleje (použila jsem olej z ostropestřece). Necháme odležet.



BANÁNOVÉ ŠNEKY S OPILÝMI POVIDLY

Trochu jsem neodhadla velikost pekáčku 😀

Šneky jsou ale bez přehánění obrovitánská dobrota!

Na několik hodin, klidně přes noc, namočíme 150 g datlí bez pecek do 100 ml vody a 50 ml rumu. Poté je rozmixujeme (i s tekutinou) se dvěma lžícemi karobu a 100 g povidel. Prozatím dáme stranou.

Rozmixujeme jeden velký banán v 300 ml horké vody, přidáme lžíci cukru a kostku čerstvého droždí a ještě pomixujeme. Do mísy dáme 750 g polohrubé mouky, vlijeme rozmixovaný banán a 60 g rozehřátého margarínu a zpracujeme vláčné, pružné těsto, které necháme v teple hodinu kynout. 

Těsto i náplň rozdělíme na dva stejné díly. Z těsta vyválíme dvě placky, potřeme je náplní, smotáme a rozkrájíme na šneky, které rovnáme do řádně vymaštěného pekáčku (asi 25/40 cm), ten na fotce je menší. Necháme kynout v pekáčku, dokud se nám nerozehřeje trouba na 180 stupňů, poté je pečeme 20 – 3 minut dozlatova.  



TEMPEHOVÉ KULIČKY V RAJSKÉ OMÁČCE

 

180 g tempehu nastrouháme najemno a promícháme se 2 lžícemi tamari, 1 lžící tahini, pepřem, oreganem, 2 lžícemi lahůdkového droždí, 2 lžícemi oleje, asi 50 g kukuřičné strouhanky a vodou podle potřeby, abychom dostali tak akorát konzistentní hmotu. Z té tvoříme kuličky a pečeme je v Remosce asi 30 – 35 minut. V troubě při 180 stupních přibližně stejnou dobu.

Omáčka: Do teplé vody namočíme 30 g sušených rajčat, dokud nezměknou, a poté je slijeme a rozmixujeme spolu s konzervou rajčat (400 g), 1 červenou paprikou, 2 lžícemi oleje a oreganem. Dosolíme, pokud je třeba, ale sušená rajčata jsou většinou slaná dostatečně. Pokud použijeme sušená rajčata v oleji, další olej už nepřidáváme.

Podáváme s vařenými těstovinami.



DUŠENÁ ZELENÁ ČOČKA S ŘEPOU

Pro dvě osoby

Na dvě hodiny namočíme 100 g zelené čočky do teplé vody, slijeme ji, propláchneme a necháme okapat. Jednu cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na lžíci oleje. Vmícháme čočku, ochutíme půl lžičkou sušeného mangového prášku (nebo troškou strouhané limetkové kůry), půl lžičkou čerstvě tlučeného kmínu a špetkou sušeného česneku. Zalijeme 200 ml dobrého zeleninového vývaru a přivedeme k varu, ztlumíme teplotu a zvolna dusíme půl hodiny doměkka. Vmícháme dvě lžíce tamari a lžíci umeocta.
Mezitím, co se čočka dusí, oloupeme a nahrubo nastrouháme jednu střední červenou řepu a orestujeme ji na dvou lžících sezamového oleje, musí změknout, ale ne příliš, musí stále křupat. Odstavíme a dochutíme worchestrovou omáčkou, umeoctem a tamari.
Na talíři zdobíme velkou lžící rostlinné zakysané smetany a špetkou tlučeného červeného pepře.
Vhodnou přílohou je kysané zelí nebo salát ze syrové zeleniny.



ASIJSKÉ RIZOTO

Moc dobré, krémové, vyzkoušejte!

Uvaříme obvyklým způsobem, jak jsme zvyklí 300 g jasmínové nebo jiné dlouhozrnné rýže. 

Na dvou lžících sezamového oleje osmahneme v pánvi WOK na půlkolečka pokrájenou cibuli, přidáme dvě na sirky nakrájené mrkve, dva na nudličky nakrájené pórky, na tenké proužky nakrájenou kapii a 70 g arašídů. Mírně osolíme, okořeníme chilli a špetkou kari koření a ochutíme lžící sypkého zeleninového bujónu. Opékáme téměř doměkka za častého míchání. Vlijeme 200 ml tekutého (nikoliv z plechovky) kokosového mléka a ještě pár minut dusíme pod pokličkou. Vypneme plotýnku, zjemníme 200 ml rostlinné smetany a ochutíme tamari a umeoctem. Nakonec vmícháme hotovou rýži. 



DÝŇOVÉ KOSTIČKY

 

Moc dobré, ale krájené takhle nadrobno se rozpadají, takže je klidně nakrájejte na větší kousky jako běžný koláč nebo perník.
V míse rozšleháme 250 g dýňového pyré (pečenou či vařenou a následně rozmixovanou dýni, já si malé porce uchovávám zmražené), 100 ml datlového sirupu, 60 ml oleje, 200 g rostlinné kysané smetany, jeden větší rozmačkaný nebo rozmixovaný banán, špetku soli, lžičku skořice a špetku mletého muškátového oříšku. V robotu nebo mixéru umeleme 120 g ovesných vloček a 200 g pohanky (můžeme použít ovesnou a pohankovou mouku koupenou v obchodě, ale tohle je snazší a lacinější) a vmícháme je do mísy spolu se dvěma lžičkami kypřicího prášku a půl lžičkou jedlé sody. Nakonec zlehka vmícháme 100 g lískových oříšků, 50 g hrozinek a 150 g sušeného zázvoru (nebo jiného sušeného ovoce, třeba pokrájených meruněk, zázvor tomu ale dodá příjemnou pikantnost).
Těsto rozetřeme do menší (25 x 40 cm) vymaštěné formy a pečeme při 180 stupních 20 – 25 minut. Krájíme po vychladnutí.