Je výborný!
Pomalu zahříváme 1 l plnotučného nepasterizovaného mléka a těsně před bodem varu pomaličku za stálého míchání přiléváme jablečný ocet, dokud se nezačne srážet čirá syrovátka. Octa jsem použila asi 25 ml. Můžeme použít i citrónovou šťávu, jde to s ní stejně dobře. Ihned přecedíme přes plátýnko a necháme prokapat. Pokud chceme něco jako Lučinu, ochutíme a jíme, pokud chceme sýr tužší, aby se dal krájet, zavážeme ho do plátýnka a na hodinu zatížíme hrncem s vodou. Promícháme se solí, kořením nebo bylinkami, namačkáme do krabičky a necháme ztuhnout. Výtěžnost je asi 120 - 150 g čerstvého tvarohovitého sýra.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Žádné komentáře:
Okomentovat