CHLÉB S KVĚTEM ČERNÉHO BEZU

Vůně a chuť bezových květů není v chlebu nijak výrazná, přesto se vyplatí ho vyzkoušet. Chuťově je vynikající.
V míse smícháme 500 g hladké bílé mouky, 100 g žitné chlebové mouky, odrané kvítky bez stopek z 8 – 10 květenství černého bezu, lžičku soli a ½ lžičky sušeného droždí. 
Zalijeme 500 ml vody nebo syrovátky, zamícháme, přikryjeme pokličkou a necháme 12 hodin při pokojové teplotě kynout.
Těsto vyklopíme na pomoučený vál, několikrát přeložíme a necháme 15 minut odpočívat. Přesuneme do ošatky na pomoučenou utěrku. Utěrkou jej také zakryjeme a necháme ještě 2 hodiny kynout. Půl hodiny před uplynutím lhůty dáme do trouby pekáček i s poklicí a necháme zahřát na 230 stupňů. Do horkého pekáčku vyklopíme opatrně vykynuté těsto, přiklopíme pokličkou a pečeme 30 minut. Pokličku sejmeme a dopečeme ještě 10 – 15 minut. Necháme zchladnout na mřížce.



více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

2 komentáře: