Jasnost
ducha a bdělost jsou zvlášť důležité pro lidi, kteří se chtějí duševně vyvíjet,
kteří meditují a zabývají se kontemplací. Strava pro vyživování mozku se v józe
označuje jako strava satvická, tzn.
čistá. Je v protikladu k rajanské
stravě pro válečníky a lidi, kteří jsou aktivní ve výkonné společnosti a chtějí
hromadit materiální bohatství a dále k potravě tamazské, těžké, zkažené, rozvařené a zkvašené. Tamazské potraviny
potřebují k trávení příliš mnoho energie, a proto nepovzbuzují ani tělo, ani
ducha. Povzbuzují pudovou sféru a působí otupujícím způsobem na vyšší rovinu
bytí.
Satvická
strava přivádí tělo do optimální formy, čistí je a dodává mu velmi mnoho
sluneční energie. Obsahuje především zralé syrové ovoce, saláty a syrovou
zeleninu, klíčky, ale také obilí a jiné čerstvé, sladké, lehké, olejnaté a
šťavnaté potraviny. Potrava pro mozek obsahuje dostatek fosforu, tedy mandle,
dýňová a slunečnicová semínka, cukety, sojové boby, patizony a spirulinu. Dále
potřebujeme mnoho minerálů z kořenové zeleniny: karotky, červené řepy,
ředkviček, celeru. Z tuků jsou vhodné oleje lisované za studena, přes noc
namočené ořechy, olivy a kokos. Vynecháváme dráždidla, jako je chilli, cibule,
pórek a česnek. Čistá strava je jednoduše sestavena, s důrazem na syrovou
stravu a je vegetariánská.
Není
nutné, aby byly všechny potřebné látky obsažené v každém jídle. Co potřebujeme,
jsou harmonizující jídla, která jsou v souladu s našimi individuálními
potřebami. Nenechte se zmást, když náhle dáte přednost datlím nebo banánům nebo
kdybyste nejraději jedli celý den jen salát. Vyrovnání jistě přijde. Pokud vás
napadne dát si k obědu krémový dort, pak ho musíte sníst, pokud se nechcete
cítit po jídle zklamaní. Potlačovaná přání způsobují zdravotní potíže. To však
neznamená, abyste zjevným závislostem nečelili terapií.
Trvalého
a optimálního zdraví dosáhnete, budete-li vnímat signály svého těla a své
pocity. Pokud to uděláte, vyhnete se především extrémnímu a fanatickému chování
jak jedním směrem (například syrová strava), tak směrem jiným (špatné kombinace
a průmyslová kuchyně). Postupujte krok za krokem a troufejte si jen na
to, co bez problémů zvládnete. Tak bude vypadat jídlo každého člověka jinak v
závislosti na konstituci, dispozicích a temperamentu a podle správného pocitu
bude vždy harmonizující, protože bude odpovídat individuálním potřebám.
(Převzato z knihy Pět Tibeťanů, Zdravá
kuchyně pro labužníky, Devanando Otfried Weise a Jenny Frederiksen)
Žádné komentáře:
Okomentovat