TURECKÝ MED

Opražíme 100 g lískových oříšků nasucho a zbavíme je slupky. 100 g sušených brusinek propláchneme horkou vodou a necháme je oschnout. V kastróle se silným dnem rozpustíme 200 g hnědého třtinového cukru, 50 ml medu (domácího, který časem zcukernatí; já použila domácí, ale pastovaný a to asi způsobilo, že je výsledek málo tvrdý), 50 ml řepného sirobu (nebo javorového sirupu) a 50 ml pampeliškového medu do hladkého, hustého, napěněného sirupu. 1 čerstvý bílek ušleháme dotuha a tenkým pramínkem do něho nalijeme za stálého a rychlého šlehání polovinu horkého cukrového sirupu (jeden člověk to zvládá špatně, asi budete potřebovat pomocníka). Rendlík s cukrovým sirupem vrátíme na sporák a ještě chvíli mícháme, aby sirup pěkně zkaramelizoval. Za horka ho opět tenkým pramínkem zašleháme do bílku, snížíme výkon šlehače na polovic a šleháme pilně pět minut, dokud nezačne hmota výrazně houstnout. Nakonec do ní vmícháme oříšky a brusinky a nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a necháme ztuhnout v chladu. Toto množství naplní formu o obsahu 700 ml.


více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat