200 g jahel spaříme několikrát vroucí vodou, abychom je zbavili hořkosti, rozprostřeme na plech a necháme dobře vyschnout. V kávovém mlýnku nebo v mlýnku na obilí umeleme suché jáhly na hladkou jahelnou mouku. Najemno nastrouháme 400 g vařených brambor, vmícháme 50 g hrozinek, 50 g sušených brusinek, 60 g nakrájených jablečných křížal a 60 g mletých vlašských ořechů. Ušleháme do pěny 2 celá vejce se 100 g medu, přidáme 80 g slunečnicového oleje, ušleháme, vlijeme 250 ml sojového mléka a všechno společně naposledy ušleháme. Do bramborového základu postupně vmícháváme jahelnou mouku, 150 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžičky kypřicího prášku a tekutou směs. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme strouhankou, naplníme těstem, mokrou lžící uhladíme a stlačíme, párkrát s formou bouchneme, aby nevznikly dutiny, těsto je dost husté, a pečeme na 150 stupňů hodinu. Stav před vytažením z trouby zkontrolujeme špejlí.
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat