V míse promícháme 300 g hladké bílé mouky, 200 g celozrnné mouky, 100 g žitné mouky a špetku soli. Mírně zahřejeme 250 ml mléka a rozmícháme v něm 30 g žitného kvásku, 3 lžíce medu, 1 lžičku instantního droždí a 1 vajíčko. Mléko vlijeme do mouky a dobře zpracujeme tužší těsto, které necháme tři hodiny kynout v teple.
Těsto rozdělíme na 16 dílů, z každého vyválíme placičku, kterou naplníme dobrou domácí zavařeninou nebo povidly a dobře zabalíme. Utvoříme kulaté bochánky, obrátíme spojem dolu a necháme přikryté utěrkou půl hodiny na vále dokynout. Vykynuté buchtičky rukou splácneme, potřeme mlékem a povrch posypeme drobenkou: 30 g jemných ovesných vloček, 2 lžíce mletého lněného semínka a 3 velké sušené, šťavnaté sekané datle. Pečeme na 220 stupňů 20 minut. Buchtičky jsou méně sladké, kdo má rád sladší, musí cukrovat
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat