Večer předem smícháme v míse 300 g hladké bílé mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, 50 g slunečnicových semínek, špetku soli a 80 g třtinového cukru. Do odměrky odvážíme 35 g pšeničného kvásku, vmícháme 100 ml slunečnicového oleje a 2 vrchovaté lžíce pomletých lněných semínek namočených předtím na 30 minut do vody. Pomletý len vytvoří totiž během půl hodiny mazlavou hustou kaši, která dokáže v těstě nahradit vejce. Odměrku dolijeme do 400 ml rostlinným mlékem nebo vodou, rozšleháme a vmícháme do těsta. Zakryjeme fólií nebo pokličkou a necháme 12 hodin kynout v teplé místnosti.
Druhý den těsto vyklopíme na pomoučený vál, prohněteme, rozdělíme na 15 – 16 stejných dílů, vytvarujeme koláčky, které na plechu potřeme rostlinným mlékem, plníme povidly (já měla domácí jablečné, vůbec se neroztékají) a posypeme drobenkou: v mixéru pomeleme ovesné vločky, slunečnicová a lněná semínka, vmícháme špaldový nebo jiný sirup a trochu oleje z vlašských ořechů. Necháme 15 minut na plechu dokynout a pečeme na 220 stupňů 20 – 30 minut.
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat