ZÁVIN Z TOHO, CO SPADLO NA ZEM

100 g celozrnné špaldové mouky, 150 g hladké bílé mouky, špetku soli, 3,5 g čerstvého droždí (je to asi velikost lískového oříšku) smícháme v míse s vodou, které přidáváme postupně tolik, aby vzniklo pružné, hladké a dobře zpracovatelné těsto. Dobře prohněteme, aby se všechny ingredience spojily, mísu zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 24 hodin do chladničky. Po této době těsto vyjmeme, na pomoučeném vále je prohněteme, vrátíme do mísy a necháme tentokrát v teple dvě hodiny zakryté utěrkou kynout. Vykynuté těsto přemístíme na lehce pomoučenou utěrku a hřbety rukou roztáhneme do tenkého plátu. Potřeme rozehřátým máslem a posypeme nasucho opraženou strouhankou.
Padaná jablíčka očistíme a nastrouháme nahrubo. Pokud máme i špendlíky, vypeckujeme je a dáme spolu s jablky do hrnce. Přidáme třtinový cukr podle kyselosti jablek a taky skořici. Dusíme, dokud se tekutina neodpaří, závin pak nepraskne. Jablečnou náplní potřeme tažené těsto, posypeme nahrubo sekanými mandlemi a pomocí utěrky zarolujeme. Přemístíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200 stupňů asi 30 – 40 minut.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat