Je účinný proti kašli a pomáhá odkašlávání.
Skořápky z 20 vlašských ořechů omyjeme, roztlučeme a namočíme přes noc do 1 l vody. Ráno přivedeme k varu a vaříme půl hodiny. Scedíme a pijeme třikrát denně šálek, můžeme přisladit medem, ale nemusíme, čaj má příjemnou oříškovou chuť.
Nevite prosim zda se skorapky pouzivaji opakovane? Nebo pokazde nove? A co je v nich ta ucina latka? Diky 🌞
OdpovědětVymazatSkořápky se používají vždy čerstvé. Domnívám se, že látka, díky níž je čaj z ořechových skořápek účinný při nachlazení a kašli, je jód, který platí za silné antiseptikum. Listy ořešáku obsahují i juglon, flavonoidy, třísloviny, silice a karotenoidy, a já mám zato, že alespoň část z těchto látek je obsažena i ve skořápkách. Přesný obsah účinných látek v suchých skořápkách se mi nepodařilo nikde dohledat, třeba budete úspěšnější. Toto je starý babský recept ze starého herbáře, kde se účinné látky ještě neuváděly.
Vymazat