Pokrájíme 1 – 1,5 kg dýňové dužniny bez semen, avšak se slupkou, a zalijeme ji v hrnci 1,5 l vody. Přidáme několik celých kousků skořice a asi deset rozdrcených tobolek zeleného kardamomu (kdo jej nemá, může samosebou vynechat, ale ta vůně je neopakovatelná). Vaříme asi půl hodiny, vyjmeme skořici a rozmixujeme. Přidáme 700 g až 1,2 kg tmavého třtinového cukru (podle hmotnosti dýně) 300 g datlového sirupu, 300 ml šťávy z pomerančů, 200 ml citrónové šťávy a dvě lžíce agaru. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí, necháme dojít k varu a minutu povaříme, sebereme pěnu, ochutíme dvěma lžícemi mleté skořice a ještě horké plníme do dokonale čistých a vyvařených skleniček. Zavíčkujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Používá se podobně jako pomerančový džem, tj. k sýrům, na různé krekry a také do palačinek nebo jako náplň do dortů a koláčů. Je sladší a aromatičtější než ovocné džemy.
Nezhoustlo mi, recept ani náhodou nedoporučuji.
OdpovědětVymazatMně ztuhl pěkně, já doporučuji :)
VymazatMně taktéž vůbec nezhoustlo :(
OdpovědětVymazatco kdybych tam radeji pridala trochu prirodniho pektinu?
OdpovědětVymazattím určitě nic nezkazíte
Vymazat