Nejprve připravíme karamelovou polevu: do rendlíčku dáme 50 g špaldového sirupu, 50 g sušené třtinové šťávy Rapadura (nebo cukru) a na mírném ohni rozpustíme, dokud nezačne směs probublávat. Vmícháme 25 g rostlinného margarínu, rozpustíme a vlijeme 50 ml rostlinného mléka rozmíchaného se lžičkou kukuřičného nebo bramborového škrobu. Krátce povaříme do zhoustnutí a odstavíme.
V míse promícháme 80 g jemných ovesných vloček, špetku soli, 50 g sušené třtinové šťávy Rapadura (nebo cukru), půl lžičky jedlé sody, půl lžičky kypřicího prášku, lžičku mleté vanilky, lžičku skořice, 125 g celozrnné špaldové mouky, 150 ml mandlového mléka a šťávu z půlky citrónu. Těsto navrstvíme do vymaštěné rozevírací dortové formy (prům. 20 cm) a poklademe 200 g pokrájených jablek promíchaných se 60 g rozpuštěného rostlinného margarínu, 70 g vlašských ořechů, 50 g hrozinek a lžičky skořice. Navrch nalijeme karamelovou polevu a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme asi půl hodiny, podle zkušeností s vlastní troubou.
Žádné komentáře:
Okomentovat