Večer namočíme 200 g sušených švestek do vody, ráno je scedíme a nakrájíme na nudličky.
Na vále promícháme 230 g hladké mouky, špetku soli, lžíci oleje, lžíci jablečného octa a postupně i 130 ml vlažné vody. Důkladně prohněteme, až vznikne pružné, hladké, homogenní těsto, které necháme pod mísou na vále hodinu až dvě odpočívat. Mezitím připravíme makovou nádivku: umeleme 250 g máku a vložíme jej do mixéru, přidáme 40 g ovesných vloček, 100 g rapadury (nebo cukru), 1 lžičku mleté vanilky a 200 ml vroucího mandlového mléka a rozmixujeme dohladka. Necháme vychladnout.
Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenkou placku, potřeme jí lžící oleje, potřeme makovou nádivkou a poklademe sušenými švestkami. Smotáme a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 30 minut podle zkušeností s vlastní troubou.
To jste mi kápla do noty. Na něco makového domácího mám už pár dní obrovskou chuť. Tak jdu péct. Děkuji a krásné zimní dny přeji.
OdpovědětVymazatDíky, vám také :)
Vymazatprosim, vysledek je strasne tvrdy zavin..nenapada vas, kde jsem mohla udelat chybu? diky
OdpovědětVymazatpravděpodobně jste ho nevyválela dost do tenka, těsto je tvrdší, ale množství náplně ho brzy zvlhčí a změkne, pokud je těsta větší vrstva, je to horší, plát těsta by měl být takřka průsvitný .)
Vymazat