Vrbina penízková, lidově penízková zelinka, je nejen dekorativní „plevel“, ale i jedlá rostlina. Můžete ji přidávat do salátů, polévek, pomazánek, nebo jí dekorovat pokrmy. Jako léčivá bylina se používala odpradávna, byla považována za jednu z nejlepších bylin pro hojení ran a pro zástavu vnitřního krvácení, ale dnes už se o ní téměř neví. Sbíráme kvetoucí nať během květu, což je v květnu až červenci. Má protizánětlivé a antibiotické účinky. Jako nálev nebo odvar ve víně je účinná proti vnitřnímu krvácení, průjmu, chudokrevnosti, revmatismu, příliš silné menstruaci a přidává se do směsí proti kašli a při tuberkulóze. Ve formě sirupu je účinná i proti černému kašli. Obklad z odvaru nebo rozdrcené čerstvé rostliny se přikládá na rány, jež se špatně hojí (například bércové vředy), hemoroidy, a také na oteklé a bolavé, revmatismem postižené klouby. Jako kloktadlo se využívá při zánětech v krku a ústech, aftech a bolestivých stavech po vytrženém zubu spojených s krvácením. Působí blahodárně na pružnost a zdraví pokožky, hojí různé vyrážky a kožní problémy, proto ji ráda přidávám do bylinných pleťových olejů.
Vrbina je vhodná do směsí bylin s podobnými účinky, nejsou známy žádné vážné nežádoucí účinky ani kontraindikace (snad kromě chronické zácpy).
Tak ta se mi na zahradě občas objevuje a vůbec jsem netušila co to je, takže díky za informaci, jsem ráda.
OdpovědětVymazatHezké dny.
Alena
Vida, už vím, co podniknu s tímhle polezavým neřádem :-) Vypijeme, sníme, vymažeme :-) Díky!
OdpovědětVymazat