Vždycky mě láká vyzkoušet některé věci, o kterých čtu. Tak jsem se dočetla, že se dříve zadělávalo na kváskový chleba v dřevěných mísách nebo necičkách, které se po vykynutí těsta neumývaly, ale zbytky těsta na stěnách se nechaly zaschnout. Den před pečením se tohle ztvrdlé, suché těsto rozmočilo v troše vody, rozmíchalo s teplou vodou a žitnou moukou a měli jste kvásek. Do mísy se přidala mouka, sůl, koření a voda a „jede se dál“! Tak jsem si nechala udělat na zakázku nádhernou dřevěnou mísu od kamaráda Filipa Šumbery a zkusila jsem to. A představte si, že to funguje. Nepotřebujete žádné přiživování kvásku, starosti s jeho uchováváním v chladničce, máte ho vždycky tak akorát. Tak ještě přiložím recept na chleba, jaký aktuálně už pár let peču.
Rozmícháme 200 g celozrnné žitné mouky, 300 g celozrnné špaldové mouky, 100 g hladké bílé mouky, lžičku himálajské soli, po hrsti semínek: dýňové, slunečnicové, konopné a lněné. Když mám, přidám i vlašské ořechy. Dále přidávám dobromysl nebo vodní mátu, kdo má rád kmín, fenykl, anýz nebo koriandr, hodí je tam. V 600 ml teplé (ne horké) vody rozmícháme dvě vrchovaté lžíce (asi 30 g) žitného kvásku a nalijeme k mouce. Dobře promícháme, ale nehněteme. Mísu vložíme do mikrotenové tašky (kvůli vlhkosti) a necháme v teple 12 – 16 hodin kynout. Vykynuté těsto několikrát promícháme, spíš obrátíme a natahujeme vařečkou nebo stěrkou a necháme v míse asi 20 minut odpočívat. Poté přemístíme do dobře vymaštěné chlebové formy, mokrou rukou poněkud upěchujeme a posypeme semínky. Vložíme i s formou opět do tašky a necháme v teple dvě hodiny kynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 až 240 stupňů půl hodiny ve formě a pak ještě 10 – 15 minut vyklopené z formy kvůli křupavé kůrce. Kdo nemá tvrdší kůrku rád, formu v troubě už na začátku přiklopí a odklopí až na posledních 15 minut.
Už dávno toužím po dřevěné míse na zadělávání chleba. Ale ty ceny....
OdpovědětVymazatZ jakého dřeva ji paní Evo máte a můžu se zeptat, kolik stála?
Děkuji.
Dřevo je akát, ale vhodnější je prý topol. Mísa mě stála 800 korun.
VymazatTak to je dobrá cena. Slyšela jsem, že nejlepší je z lipového dřeva. Na trzích tyto mísy stojí od 2 500Kč. Paní Evo, jaký má mísa průměr?
OdpovědětVymazatDěkuji.
její rozměry jsou 30/16 cm
VymazatDobrý den,zkoušela jsem Váš recept, chleba jsem pekla úplně poprvé, ve skleněné zapékací míse a z koupeného sušeného kvásku.Chleba je uvnitř jakoby sražený,nemá "bublinky" a maže se. Nevíte, kde jsem udělala chybu?
OdpovědětVymazatDěkuji a díky za výborné recepty! Lucie
Dobrý den, kvásek byl pravděpodobně mrtvý. Je lépe používat vlastní kvásek, než kupovaný.
Vymazat