Všechny švestky už jsou na zemi, ale to znamená, že zrovna teď jsou úplně nejsladší, vhodné na povidla a božské koláče
Krátce povaříme 30 g rostlinného másla (Alsan) se 3 lžícemi rýžového sirupu (nebo jiného sladidla) a směs nalijeme do malé rozevírací dortové formy (prům. 20 cm) vyložené pečicím papírem. Hustě poklademe rozpůlenými švestkami řeznou stranou dolů. V míse utřeme dohladka 60 g rostlinného másla, 50 - 80 g kokosového cukru podle sladkosti ovoce (nebo obyčejného cukru), špetku strouhaného galgánu, 6 tobolek tlučeného zeleného kardamomu a půl lžičky skořice (nebo prostě použijte lžičku perníkového koření). 3 lžíce sojové mouky (nahrazuje 3 vejce) a sáček pudingového vanilkového prášku rozmícháme v troše vody na hladkou řidší kaši a po částech zašleháme do máslového základu. Postupně vmícháme 150 g mletých vlašských ořechů, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku kypřicího prášku a 100 g celozrnné špaldové mouky. Vzniklé hustší těsto navrstvíme na švestky, uhladíme a pečeme při 180 stupních 50 minut. Po vyjmutí z trouby necháme 15 minut stát, pak obrátíme na talíř a stáhneme pečicí papír. Necháme vychladnout a krájíme.
Žádné komentáře:
Okomentovat