Do mísy prosejeme 250 g celozrnné špaldové mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 10 g čerstvého droždí, posypeme lžičkou cukru, zalijeme částí 1/8 l vlažného mléka, rozmícháme na kašičku, zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozehřejeme 50 g másla a rozšleháme 1 vajíčko, vlijeme k mouce s kváskem, přidáme špetku soli, lžičku strouhané citrónové kůry, 30 g třtinového cukru a zpracujeme nelepivé těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a dáme na 45 minut vykynout do tepla.
Vykynuté těsto krátce prohněteme na pomoučeném vále, zformujeme do bochánku, přesuneme na vymaštěný plech a necháme ještě 15 minut dokynout, potom rozválíme, posypeme dvěma lžícemi strouhanky, poklademe půlkami čerstvých meruněk a posypeme drobenkou připravenou ze 120 g hnědého třtinového cukru, 100 g rozmixovaných ovesných vloček, 80 g celozrnné špaldové mouky, 50 g másla, 3 lžic slunečnicového oleje a lžičky strouhané citrónové kůry. Drobenku zlehka přimáčkneme. Pečeme na 200 stupňů asi 20 – 25 minut.
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat