Čerstvý je naprosto božský, jak chutná starší, nevíme
V míse smícháme 200 g celozrnné pšeničné mouky, 450 hladké bílé mouky, 1 lžičku soli, 7 g instantního droždí, 4 lžíce olivového oleje, zamícháme a přilijeme 350 ml vlažné vody. V míse promícháme, vyklopíme na pomoučený vál a dobře prohněteme, až je těsto hladké a pružné. Nakonec do něho rovnoměrně zapracujeme 140 g namíchaných nasekaných černých a zelených oliv. Těsto trochu zvlhne a začne se lepit, ale to nevadí. Vytvarujeme z něho kouli, přesuneme jej do mísy vymaštěné olejem, potřeme olejem i těsto, zakryjeme a necháme hodinu a půl kynout v teple.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, krátce a silně prohněteme, vyválíme z něho obdélníkovou placku, kterou přeložíme napůl, přetočíme jako bychom bochník ždímali a okraje přimáčkneme. Položíme na plech vymaštěný olejem, potřeme teplou vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 40 – 60 minut, dokud chleba nezezlátne. Necháme vychladnout na mřížce.
více ZDE
Vynikající!
OdpovědětVymazatVynikající!
OdpovědětVymazatSuper receptík )))
OdpovědětVymazatDnes jsem upekla olivový chleba poprve je opravdu vynikajici, tak to vypada, ze ho do druheho dne u nas taky moc nezbyde 😁😊Je mooc dobry,moc dekuji.
OdpovědětVymazat