Recept je od Maškrtnice, královny pekařů
V míse rozmícháme 250 g žitného kvasu (kdyby někdo potřeboval a bydlí blízko, ráda přenechám), 500 ml vody, 1 lžíci medu a 250 g ovesných vloček. Přidáme 15 g soli, 50 g slunečnicových semínek a 370 g žitné mouky. Rukou dobře propracujeme, aby bylo těsto jednolité, ale ne nijak dlouho, bylo by to na škodu.
Chlebovou formu dobře vymastíme a těsto do ní rukou urovnáme. Pokud se nám bude moc lepit, ruku namočíme do vody. Povrch uhladíme a posypeme semínky. Přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout, trvá to asi 4 hodiny. Během té doby párkrát orosíme.
Pečeme na 230 stupňů 45 minut. Potom chleba z formy vyndáme, přemístíme na plech a dopečeme ještě 10 – 15 minut.
Krájíme až po úplném vychladnutí. Je opravdu skvělý.
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat