Výtečné podzimní jídlo. Po obědě si uvařte zázvorový čaj, zabalte se do deky v křesle u kamen, čtěte si a poslouchejte, jak venku bubnuje déšť do okapu. Ideální listopadová neděle
400 g fazolí pinto (strakatých fazolí) namočíme přes noc do vody, druhý den vodu vyměníme, přidáme kousek mořské řasy a vaříme doměkka, trvá to asi hodinu, možná trochu déle.
Mezitím oloupeme menší, tvrdé červené řepy (na osobu jednu až dvě), rozpůlíme je a položíme na pevný silný alobal. Přidáme několik oloupaných stroužků česneku, osolíme, pokapeme červeným vinným octem a olivovým olejem a posypeme lžičkou třtinového cukru. Pevně zabalíme a pečeme při 200 stupních hodinu až dvě, podle velikosti řepy.
Uvařené fazole scedíme a necháme okapat, vodu, ve které se vařily, nevyléváme. Na dvou lžících oleje necháme změknout cibuli, přidáme uvařené fazole, osolíme bylinkovou solí, okořeníme tymiánem a oreganem, poprášíme lžící špaldové mouky, podlijeme trochou vývaru z fazolí a podusíme asi deset minut. Fazole můžeme (ale nemusíme) krátce rozmixovat na kaši. Ochutíme citrónovou šťávou a můžeme i mírně přisladit, pokud to máme rádi. Podáváme s pečenou řepou, osmaženou cibulkou a sypané petrželkou. Doporučuji přikusovat něco kyselého, třeba salát z kysaného zelí nebo nakládanou okurku.
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat