SLUNEČNÍ KOLÁČ

Takový nebo podobný koláč se pekl odpradávna jako důležitá součást slavnostní štědrovečerní hostiny. Buďto se koláč rozdělil na tolik dílů, kolik je přítomných členů rodiny a jeden díl navíc se nechával pro předky. Nebo se upeklo tolik menších koláčů, kolik je stolovníků a jeden zvlášť pro předky. Druhý den se tento díl nebo koláč obětoval poli, sadu nebo domácím zvířatům. Duchovní složka je „zkonzumována“ dušemi předků během noci. Zkuste to letos také, možná to pro vás bude nová a zvláštní zkušenost a posune vás ve vnímání Vánoc trochu stranou od konzumního způsobu prožívání těchto svátků.
Na 4 menší koláčky: Zpracujeme těsto ze 150 g hladké mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, špetky soli, lžičky cukru, lžičky instantního droždí, jedné větší vařené a najemno nastrouhané brambory (asi 200 g), 4 lžic oleje a 100 ml vlažné vody. Těsto potřeme olejem a necháme v zakryté míse asi půl hodiny kynout v teple. Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále, rozdělíme na 6 dílů, čtyři rozválíme do tvaru koláčků se zvýšeným okrajem a plníme různými nádivkami jak jsme zvyklí. Povidly, makovou (mletý mák, horké ovesné mléko, mleté ovesné vločky, cukr nebo sirup, nechat odstát), tvarohovou (přírodní tofu, olej, cukr, citrónová šťáva špetka soli, rozmixovat dohladka), ořechovou, jablečnou atd. Ze dvou dílů rozválíme hady a povrch koláčů ozdobíme symbolem Slunce, například slunečním kotoučem nebo prostě křížem v kruhu. Potřeme ovesným mlékem a posypeme drobenkou (mleté mandle, mleté ovesné vločky, cukr, olej). Pečeme při 200 stupních 20 – 30 minut.
Koláčky lze samozřejmě dělat též v neveganské verzi.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat