VOSKOVANÉ PLÁTNO

Dříve lidé neznali igelit ani jiné plastové obaly, a přece uměli udržet potraviny tak, aby neosychaly. Používali voskované plátno, které se prodávalo běžně ještě za mého dětství. Je ale snadné si je vyrobit, a tak o něco snížit naši potřebu plastů. Je to kapka v moři, ale je to dobrý začátek, no ne?
Potřebujeme tenké plátýnko, široký štětec, včelí vosk a pečicí papír. Vos nastrouháme nebo nalámeme do sklenice a ve vodní lázni jej rozehřejeme. Tekutým voskem natřeme plátno a necháme na pečicím papíru ztuhnout. Můžeme také vosk nastrouhat přímo na plátno a na chvíli je vložit do teplé trouby. Možností je mnoho. Lze si také odstupňovat míru navoskování od silného po slabé – to rozehřejeme vosk na plechu a pak jej plátnem jakoby dosucha vytřeme. Na plátně pak nezbude žádná vrstva vosku a bude jen zlehka navoskované.
Používáme opakovaně (třeba na zabalení potravin nebo při kynutí chlebového těsta), omýváme vlažnou vodou.



MÜSLI S ČERSTVÝM OVOCEM

Když vyrábíme doma vlastní křupavé müsli, můžeme kromě semínek a ořechů přidat i čerstvé ovoce. Větší plody musíme nadrobno nakrájet, drobné necháme vcelku.
Na hluboký plech nasypeme 3 díly ovesných vloček, 1 díl směsi oříšků a semínek (mandle, kešu, vlašské, lískové, slunečnici, dýni...), 1 díl ovoce (maliny, rybíz, moruše, meruňky, jahody...) a podle chuti kokosový cukr (nebo jiné oblíbené sladidlo). Promícháme a pečeme při 140 stupních na teplovzduch asi dvě hodiny, občas promícháme. Poté přepneme na 100 stupňů a ještě 2 – 3 hodiny dosušujeme dokřupava. Nejlepší je s jogurtem (já používám sojový) a s čerstvým rozmačkaným banánem.


VÝBORNÉ ŽELÉ Z RYBÍZU A MORUŠÍ

Skvělé želé výrazné, ale zároveň delikátní chuti. Kyselý rybíz výborně doplňuje sladké moruše, je to zkrátka sehraná dvojka! Odšťavníme kilo červeného rybízu a kilo bílých moruší. Dostaneme asi litr šťávy, kterou nalijeme do hrnce, promícháme s 300 g cukru a 4 lžičkami agarových vloček a necháme deset minut stát. Poté přivedeme k varu a vaříme, dokud se agar zcela nerozpustí, trvá to asi 10 minut. Horké plníme do vyvařených sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
Můžeme pro jistotu i sterilovat.

OVESNÁ KAŠE S MALINAMI

Klasická ovesná kaše se dá připravovat na mnoho různých způsobů a nejlepší je s čerstvým ovocem (ideálně ze zahrady). A k tomu je samozřejmě nejvhodnějším obdobím léto.
Jedna porce: 50 g ovesných vloček promícháme se dvěma lžícemi chia semínek a tekutou částí z plechovky kokosového mléka. Necháme nabobtnat několik hodin, nejlépe přes noc, abychom měli ráno skvělou snídani. Vmícháme dvě vrchovaté lžíce tuhé části kokosového mléka a velmi krátce povaříme, stačí minuta nebo dvě. Můžete si kaši dát i nevařenou, ale já preferuji teplou. Osladíme oblíbeným sladidlem, já jsem sladila rýžovým sirupem. Na talíři hojně sypeme čerstvými malinami a ozdobíme lžičkou strouhaného kokosu. Ráno bude hnedle veselejší.



MÁTOVÝ LIKÉR

Dvě hrsti čerstvých nakrájených lístků máty peprné zalijeme v čisté zavařovací sklenici s víčkem 750 ml vodky a necháme tři týdny macerovat. Denně protřepeme. Výluh přefiltrujeme a promícháme s vychladlým sirupem připraveným svařením 200 g cukru v 250 ml vody. Při zažívacích obtížích si dáme panáka 🍶


LÉČIVÉ OVOCE

Málokdy si plně uvědomujeme, že nejen tradiční bylinky, ale i ovoce má léčivou sílu. Příroda ve své štědrosti nenechá nic vyrůst jenom pro pouhé pouchutnání. Se sladkou chutí ovoce získáme i spoustu zdraví prospěšných látek. Připomeňme si alespoň některé plody, které dozrávají na zahrádkách právě teď. Největší prospěch získáme z čerstvého syrového ovoce, hned potom ze sušeného a nakonec z tepelně upraveného, kam počítáme i zavařeniny a sirupy.
Červený rybíz – působí močopudně a projímavě, čistí střeva od škodlivých látek, je to účinné tonikum pro rekonvalescenty po infekčních onemocněních, zlepšuje trávení a šťáva z rybízu tlumí horečku.
Třešně – mají blahodárný vliv na vaziva, klouby i pokožku, pomáhají při paradontóze a bolestivé dně.
Angrešt – angrešt obsahuje účinné látky pro zdravou pokožku a pevné husté vlasy, působí močopudně a čistí střeva.
Maliny – zvláště pro děti jsou skvělým léčebným prostředkem při horečce, protože působí potopudně.



ČERVENÝ RYBÍZ JAKO BRUSINKY

Brusinek v našich lesích ubývá, já si ještě pamatuju, že jich bylo skoro tolik jako borůvek a to hlavně v Jižních Čechách. Ale červený rybíz na způsob brusinek taky není k zahození a vyjímat se bude i ve veganské svíčkové 
Kilo červeného rybízu dáme do hrnce a promícháme se 600 g cukru, nejlépe tmavého. Necháme hodinu odpočinout, přidáme kousek celé skořice a tři hřebíčky a vaříme deset minut. Horké plníme do vyvařených sklenic, obrátíme dnem vzhůru a necháme tak vychladnout. 


VELKÝ ROZVOD NEBE A PEKLA

C. S. Lewis reaguje podle vlastních slov touto knížkou na Blakeovo Snoubení nebe a pekla a snaží se vyvrátit jeho relativismus. Podle Lewise je volba bezi dobrem a zlem vždy jednoznačná a kompromisy nás spolehlivě zavedou do pekla. 
Kniha popisuje sen hlavního hrdiny, který se odehrává v nebi. On sám spolu s dalšími obyvateli Pekla (či Očistce) stojí před volbou zavrhnoutvšechny svoje strachy, křivdy, bolesti, zlobu, nenávist a sobectví a tím se zařadit po bok nebešťanů, tedy duší, které to dokázaly předtím. Není to tak snadné rozhodnutí, jak se zdá a většina z duší se vrací dobrovolně zpět do peklíčka.
U Lewise jsem už uvykla na to, že píše křesťanské agitky, takže mě styl vyprávění už nepřekvapí. Čtu ho proto, že umí pěkně popsat naše lidská traumátka a umanuté sobectví, kterými trpíme víceméně všichni a krásně se v nich najít (nebo v nich najít svého souseda, to je mnohem zábavnější, ha ha). V době, kdy jeho knihy vznikaly, šlo bezesporu o nový, často možná šokující pohled na dobro a zlo, na hříchy a spasení, ale dnes už to působí trochu starosvětsky a přeslazeně. Je čas vykročit dál.



BATÁTOVÁ POLÉVKA S MRKVOVÝM PESTEM

Z batátů se vaří skvělá polévka. Nejchutnější je s mrkví a se zázvorem, tak se vaří všude. Ale já ji vylepšila ještě pestem z mrkvové natě a je to pohádka 
Na dvou lžících oleje zlehka osmahneme pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Vmícháme lžíci strouhaného zázvoru a lžičku kari koření. Jakmile se rozvoní, vsypeme dvě pokrájené mrkve a tři batáty. Chvíli společně restujeme a zalijeme 1 l vody nebo zeleninového vývaru. Vaříme doměkka asi 20 minut, osolíme, zjemníme 200 ml mandlové smetany a rozmixujeme. Ochutíme lžící citrónové šťávy.
80 g slunečnicových semínek opražíme na suché pánvi a rozmixujeme dohladka spolu s 50 ml panenského olivového oleje, půl lžičkou soli, třemi stroužky česneku a svazkem čerstvé křehké mrkvové natě. Na talíři zdobíme polévku pestem.



MOLICOVÝ SIRUP

Molici (neplést si se škůdcem z říše hmyzu!) možná někteří z vás znáte pod lidovým názvem rýmovník. Tento směšný název dostala patrně proto, že rostlina pěstovaná v ložnici nebo dětském pokoji předchází rýmě, podobně jako eukalyptus. Péče o molici je ale mnohem jednodušší, ona vlastně roste skoro sama.
Je to bylinka, kterou musíme pěstovat doma, protože naše klima je pro ni příiš drsné. Molici používáme čerstvou, velmi špatně totiž schne. Pomáhá při astmatu, rýmě, nachlazení, zánětech dýchacích cest, bolestech hlavy, podporuje trávení, upravuje vysoký krevní tlak. Podáváme ji ve formě sirupu na lžičku, který chutná hlavně dětem. Z čerstvých lístků můžeme uvařit čaj nebo je spaříme vroucí vodou a páry inhalujeme. Zevně je molice účinným prostředkem na rány a zanícenou pokožku. V kuchyni můžeme použít molici podobně jako šalvěj, výrazně voní, takže s mírou. V těhotenství se užívání molice vnitřně raději vyhneme.
200 g čerstvých molicových listů vložíme do hrnce, přidáme čtyři bio citróny nakrájené na kolečka a zalijeme 1,5 l vroucí vody. Přiklopíme a necháme luhovat 24 hodin. Přecedíme, vsypeme 1,5 kg cukru a vaříme dohusta. Plníme do tmavých lahviček a uchováme v chladu. Podáváme lžičku třikrát denně.




CUKETOVÉ ČATNÍ

Skvělá pikantní omáčka k letnímu grilování.
Nahrubo nastrouháme kilo cukety nez jadýrek. Pokud má měkkou slupku, neloupeme ji. Půl kila rajčat spaříme, oloupeme, nakrájíme a dáme s cuketou do hrnce. Přidáme 2 velké nakrájené cibule, 2 nadrobno nasekané chilli papričky, 5 prolisovaných stroužků česneku, nastrouhaný zázvorový kořen velký asi jako palec, 60 g drobných nesířených hrozinek, 1 lžíci himálajské soli, 1 lžičku tlučeného pepře, 1 lžičku tlučeného nového koření, lžičku strouhaného galgánu (pokud nemáte, nahraďte jej skořicí) a 300 g rapadury (nebo cukru). Vaříme asi hodinu, dokud se téměř všechna tekutina neodpaří. Vlijeme 100 ml 8% jablečného octa a ještě krátce povaříme. Plníme do sklenic a zavaříme 20 minut při 85 stupních.


OMELETOVÝ KOLÁČ S MERUŇKAMI

Těžko vymyslíte ještě něco jednoduššího. Tenhle bleskově hotový a skvěle chutnající koláč můžete připravit s různým ovocem, experimentovat můžete i se zdobením.
Rozpůlené meruňky narovnáme řeznou stranou nahoru do koláčové formy vymaštěné kokosovým olejem, posypeme strouhaným kokosem, oříšky a hrozinkami, pokapeme rýžovým sirupem a zalijeme dvěma vejci rozšlehanými s trochou rostlinného mléka. Pečeme při 180 stupních, dokud nezrůžoví. Výborný je horký třeba se zmrzlinou.


MERUŇKOVO-MORUŠOVÁ MARMELÁDA

Skvělá marmeláda bez cukru a jiných sladidel, moruše jsou totiž tak sladké, že cukr vůbec nepotřebujete.
Nejprve odšťavníme (nejlepší je ruční odšťavňovač, který vypadá trochu jako mlýnek na maso) a přecedíme asi 1 – 1,2 kg bílých moruší, potřebujeme dostat 500 ml čisté šťávy. Ve šťáve vaříme do rozpuštění 10 g agarových vloček, trvá to asi 10 minut.
Kilo vypeckovaných meruněk krátce povaříme, aby změkly, ale opravdu jen kratičce, a rozmixujeme je ponorným mixérem. Vmícháme morušovou šťávu a společně přivedeme k varu. Odstavíme a naplníme skleničky, které ještě zavaříme 20 minut při 85 stupních.


HRACHOVÁ POLÉVKA S HOUBAMI A MANGOLDEM

Skvělá jemná polévka, doporučuji k vyzkoušení.
250 g zeleného hrachu namočíme přes noc do teplé vody se lžící jablečného octa kvůli aktivaci fytázy. Druhý den propláchneme, zalijeme 1 l čisté vody, vložíme dvě snítky saturejky a vaříme doměkka. Ponorným mixérem rozmixujeme a dáme stranou. Na dvou lžících oleje osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme 3 lžíce hladké kukuřičné mouky a dobře promícháme, zalijeme 500 ml studené vody a rozmícháme dohladka. Vložíme 10 g (v suchém stavu) předem namočených sušených hřibů, osolíme, vmícháme připravenou hrachovou polévku a vaříme půl hodiny. Nakonec vmícháme 100 g pokrájených mangoldových listů (či špenátu) a necháme zavadnout. Zjemníme 100 ml rostlinné smetany a ochutíme dvěma utřenými stroužky česneku a prohřejeme.




ANDĚLÍ VEJCE

V létě čtu tak akorát u jídla nebo večer v posteli před usnutím, jinak je to bída. Knížku Andělí vejce mi půjčil můj táta, že prý by se mi to mohlo líbit. Pábení Petra Stančíka je zábavné, na jeho "ukecanost" a fantazírování si brzy zvyknete, protože nejde o mlácení prázdné slámy, květnatý děj jde docela bryskně kupředu a nenudíte se. Mě to bavilo.


DŽEM Z MÍCHANÉHO OVOCE

Výrazný, nepřeslazený džem, skvělý do palačinek a na lívance.
Nakrájíme očištěné ovoce: 800 g meruněk, 600 g jahod a 600 g banánů a deset minut je dusíme ve vlastní šťávě. V jiném hrnci dobře rozvaříme do rozpuštění dvě tyčinky agaru (celkem 8 g) v 500 ml vody spolu s 200 ml agávového sirupu (či cukru). Oboje dobře promícháme a plníme do čistých sklenic. Sterilujeme při 80 stupních 20 minut.


CIZRNOVÁ MISKA SE ŠPENÁTEM, CUKETOU A INDICKOU OMÁČKOU

Takzvané „misky“ jsou skvělá věc, možná je znáte. Vždy je v nich tohle složení: luštěnina, obilovina, zelenina a omáčka. Kombinací je nepřeberné množství a můžete je vařit celý rok. Miska je vhodné jídlo i s sebou do krabičky. Vše kromě omáčky dáme do jedné a omáčku do druhé malé krabičky nebo skleničky, tu vmícháme až těsně před jídlem. Miska se totiž dá jíst i jako výborný studený salát.

Den předem namočíme 250 g cizrny do teplé vody okyselené jablečným octem (kvůli aktivaci fytázy), druhý den ji propláchneme a v čisté vodě uvaříme doměkka. Scedíme, promícháme se solí a lžící lněného oleje (nebo jiného kvalitního panenského oleje).
Den předem namočíme také 200 g bulguru do 400 ml studené vody. Do rána se voda vsákne a bulgur změkne. Pokud nějaká voda zůstane, slijeme ji. V pánvi wok rozehřejeme dvě lžíce oleje a bulgur na něm osmahneme spolu se solí, kurkumou a pepřem.
Půlkilovou cuketu pokrájíme a na dvou lžících ji osmahneme na cibuli a stroužku česneku spolu s 300 g špenátových listů (já jsem použila tzv. novozélandský špenát, čtyřboč, má tužší listy). Cuketa musí zůstat křupavá.
A teď to nejdůležitější, totiž omáčka: V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli, 4 stroužky česneku a kousek strouhaného zázvoru. Vmícháme koření – lžičku drcených kari lístků, lžičku tlučeného římského kmínu a lžičku tlučeného koriandru. Ve 400 ml kokosového mléka rozmícháme lžičku kuzu škrobu (nebo jiného škrobu), nalijeme do pánve, přidáme 100 g arašídového másla, lžíci rýžového sirupu, rozšleháme metličkou (můžeme si vypomoci ponorným mixérem) a vaříme dohusta. Odstavíme, ochutíme citrónovou šťávou a Shoyu. Můžeme dosolit.
Je to opravdová pochoutka!



MERUŇKOVÝ KOLÁČ S KOKOSEM

Koupila jsem v Lidlu meruňky, ale nestojí za nic, jsou bez chuti a ani nejdou od pecky. Jíst se nedají, tak jsem z nich udělala koláč, kde jsou naopak moc dobré. Také jsem měla v chladničce už několik dní tekutou část plechovky kokosového mléka a bylo nutné ji spotřebovat.

V jedné míse promícháme 100 g pohankové mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 80 g kokosu, 2 lžičky kypřicího prášku, půl lžičky jedlé sody a 80 g přírodního cukru. V druhé nádobě rozšleháme metličkou 200 ml tekuté části plechovkového kokosového mléka (nebo kokosového mléka z krabice), 100 ml slunečnicového oleje a vrchovatou lžíci vanilkové Hrašky (nahrazuje vejce). Tekutou část vlijeme do sypké a promícháme. Koláčovou formu (20 cm) vymastíme kokosovým tukem, rozetřeme do ní těsto a poklademe je rozpůlenými meruňkami řeznou stranou vzhůru. Budeme potřebovat 8 – 10 celých meruněk. V mlýnku na kávu umeleme společně 2 lžíce kokosu, 2 lžíce špaldové mouky, 2 lžíce přírodního cukru a 2 lžíce neloupaných mandlí. Směs promícháme se dvěma lžícemi kokosového oleje a touto drobenkou ozdobíme meruňky. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut.



SIRUP S RŮŽEMI A LEVANDULÍ

Je libo něco neobvyklého, voňavého a dobroučkého? Zkuste sirup s květinami 
12 odkvétajících květů vonné růže a 5 snítek levandule dobře přebereme, abychom neuvařili broučky, a svaříme je s 1 l vody. Necháme odstát 12 hodin a přecedíme. Tři jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Promícháme s 250 g přírodního cukru a vaříme ve vlastní šťávě půl hodiny. Rozmixujeme ponorným mixérem a vmícháme do bylinného roztoku spolu se šťávou z jednoho citrónu. Přivedeme k varu a horké plníme do vyvařených lahví.


PEČENÁ ZELENINA S ŘEŘICHOVÝM DIPEM

Velmi jednoduché, zdravé a chutné jídlo.
Kilo ozličné zeleniny (cuketa, dýně, červená řepa, celer, mrkev, batáty...), kterou máme zrovna k dispozici, a kilo brambor očistíme a pokrájíme na kousky. Promícháme s olivovým olejem, solí a bylinkami a pečeme v dobře vyhřáté troubě doměkka.
Dohladka rozmixujeme 340 g soft silken tofu (je to jemné, měkké tofu, které se hodí právě na různé krémy a omáčky, seženete ho v tetrapacku v asijských specialitách), dvě hrsti řeřichy, 4 stroužky česneku, 1 lžičku ostré hořčice, 40 ml olivového oleje, lžíci rýžového sirupu, sůl a šťávu z jednoho citrónu.


DORT Z BÍLÝCH MORUŠÍ

Letos poprvé se na naší moruši bílé urodilo tolik plodů, že nevíme co s nimi. Mám už nasušené kilo plodů, ze kterých můžeme v zimě vařit čaj při kašli a nachlazení. Lisujeme z nich čerstvou šťávu, která je velmi sladká, ale lahodná. Vymyslela jsem i tento dort. Jestli máte v zahradě moruši, vyzkoušejte ho, je skvělý!
V míse prsty promícháme 80 g kokosového oleje, 250 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 1 lžičku kypřicího prášku a 3 lžíce rýžového sirupu. Vznikne měkká drobenka, do které zapracujeme 20 g vanikové Hrašky (nahrazuje vajíčko) rozmíchané ve 40 ml vody dohladka. Těsto vtlačíme do vymaštěné dortové formy (24 cm) a necháme zvýšené okraje. Posypeme 500 g bílých moruší a třemi lžícemi kokosu. Pečeme při 180 stupních 20 – 30 minut, dokud okraje těsta nezrůžoví. Prozatím dáme stranou.
Odšťavníme asi 800 g bílých moruší (potřebujeme 500 ml šťávy) a povaříme je se dvěma lžičkami agarových vloček. Vaříme, dokud se agar zcela nerozpustí, to je důležité, jinak neztuhne. Nemusíme ničím přislazovat, moruše jsou sladké dost. Uvařenou šťávu s agarem rozmixujeme spolu s tuhou částí plechovky kokosového mléka dohladka. Já jsem přidala lžíci sušeného špenátu, což je přírodní potravinářské barvivo, ale samozřejmě to není třeba. Krém nalijeme na koláč a necháme ztuhnout v chladu.



PESTO Z MRKVOVÉ NATĚ

Při jednocení mrkvičky zůstane ležet ladem spousta mladé, křehké, čerstvé mrkvové natě. Určitě už jste slyšeli o tom, že se z ní dá udělat moc dobré a zdravé pesto. Tak jak na to? 150 g slunečnicového semínka upražíme nasucho a v robotu je rozmixujeme spolu se 4 stroužky česneku, lžičkou soli, 100 ml panenského olivového oleje a 200 g mladé mrkvové natě. Postupně přiléváme podle potřeby 50 – 100 ml vody. Podáváme s těstovinami nebo pečenými brambory a salátem.


TYMIÁNOVÁ TINKTURA

Tymiánovou tinkturu využijete nejen při kašli, angíně, horečce nebo chřipce, při průjmu, žaludečních kolikách, bolestivé a silné menstruaci, při kocovině, depresích a úzkostech ale i při návalech v menopauze. Zevně tinkturou potíráme zhnisané rány. 
Jeden hmotnostní díl čerstvé drogy zalijeme 5 hmotnostními podíly 60 - 70% alkoholu (v nouzi použijeme čistou vodku nebo slivovici). Uzavřeme do sklenice a necháme při pokojové teplotě jeden až dva týdny macerovat. Denně protřepáváme. Slijeme přes plátno do lahvičky, dávkujeme 20 - 25 kapek 3 x denně.



QUINOA S PEČENOU ZELENINOU A BATÁTOVOU OMÁČKOU

Dva batáty oloupeme, nakrájíme na kostky, uvaříme a s trochou vody, ve které se vařily, rozmixujeme dohladka se stroužkem česneku, dvěma lžícemi lněného oleje, solí, pepřem, šťávou z půlky citrónu a lžící agávového sirupu.
200 g quinoy uvaříme ve 400 ml slaného zeleninového vývaru doměkka.
Do pekáčku s olivovým olejem vložíme půl kila drobných rajčat, dvě červené cibule nakrájené na půlkolečka a 300 g pokrájeného čerstvého spěnátu. Osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a pečeme při 200 stupních asi 30 minut, občas promícháme.



O KOČKÁCH

Můj oblíbený obhroublý romantik Charles Bukowski miluje kočky - a už jenom tím si u mě získal další sympatie. Protože milovat kočky umí jenom chlap, který netouží ovládat druhé a který jim dává prostor, prostě dostatečně sebevědomý a zároveň citlivý muž. Ale zpět ke knize. Jde o vyčerpávající soubor textů o kočkách, počínaje poezií, přes krátké úryvky, drobné noticky až po minipovídky. Všechny sjednocuje obdiv a upřímná láska k těmto krásným tvorům. Já byla dojatá.
"Mít doma hromadu koček je fajn. Když je ti bídně, tak se prostě koukneš na kočky a hned je ti líp, protože kočky ví, že všecko je tak, jak to je. Není proč se vzrušovat. Kočky prostě ví. Jsou to zachránkyně lidskejch životů. Čím víc koček máš, tím dýl žiješ. Když máš sto koček, budeš žít desetkrát dýl, než kdybys jich měl deset. Jednou se na to přijde a pak budou mít lidi doma tisíce koček a budou žít věčně. Je to vážně legrační.
---
Šel jsem k baráku. Okolo se válely kočky, úplně groggy. V příštím životě chci být kočka. Spát dvacet hodin denně a čekat, až mě někdo nakrmí. Válet si šunky a lízat si prdel. Lidi jsou děsně uzoufaní, přednasraní a úzkoprsí."



JAHODOVÝ DORT

Skvělý, lehoučký dortík!
Prsty dobře promícháme 150 g celozrnné špaldové mouky, 50 g najemno namletého kokosového cukru (nebo prostě cukru moučky, pokud nemáte kokosový), 100 g libovolného oříškového másla a lžičku kypřicího prášku. Tři čtvrtiny vzniklé drobenky nasypeme do vymaštěné dortové formy (24 cm) a stlačíme. Povrch posypeme 200 g drobných jahod.
V mixéru rozmixujeme na jemný krém 700 g silken tofu, 100 g rýžového sirupu (či cukru), 1 sáček pudingového prášku (jahodového nebo vanilkového) a půl kila jahod. Krém nalijeme na jahody, posypeme zbytkem drobenky a pečeme při 180 stupních 45 minut. Krájíme zcela vychladlé.


BATÁTOVÝ DORT S CIBULÍ

Fantazie! 
150 g batátů (je to asi půlka jednoho batátu) oloupeme, nakrájíme na kostky, uvaříme doměkka, slijeme a rozmačkáme vidličkou spolu se třemi lžícemi vody, ve které se vařily. Promícháme se dvěma lžícemi olivového oleje, solí, 1 lžičkou agávového sirupu, špetkou muškátového květu, sušeného zázvoru, chilli a šalvěje. Nakonec přidáme 200 g celozrnné špaldové mouky a 1 lžičku instantního droždí a dobře vypracujeme na vále pružné hladké těsto. Vrátíme do mísy, potřeme lžící oleje a necháme pod ubrouskem 45 minut kynout.
Mezitím rozehřejeme v pánvi 40 ml olivového oleje a necháme na něm 30 minut zvolna dusit čtyři červené cibule a 4 stroužky česneku nakrájené na kolečka s půl lžičkou soli. Dvě lžíce slunečnicových semínek a lžíci sezamu opražíme na suché pánvi dozlatova, umeleme a promícháme se lžičkou lahůdkového droždí a solí.
Vykynuté těsto prsty roztlačíme do vymaštěné koláčové nebo dortové formy (25 cm), uděláme do něj důlky klouby prstů a necháme ještě 15 minut odpočívat. Do formy na těsto rozprostřeme cibuli, pokapeme ji třemi lžícemi rostlinné smetany, ozdobíme 4 nakrájenými šalvějovými lístky a semínkovou směsí. Pečeme při 200 stupních asi 20 minut.



KARMELITSKÉ KAPKY

Když vás trápí zažívací potíže, migréna, nespavost nebo je vám celkově tak nějak na houby, je na čase dát si dvakrát denně dvě lžičky karmelitských kapek.
Připravíme je snadno, a to tak, že naložíme 100 g nařezané meduňkové nati, půl lžičky mleté skořice, půl lžičky strouhaného muškátového oříšku a strouhanou kůru z jednoho chemicky neošetřeného citrónu do 250 ml vodky a necháme to všechno v uzavřené zavařovačce na světle týden macerovat. Poté přefiltrujeme a uložíme v tmavé lahvičce do chladu.


SRBSKÉ SLADKO

Povaříme 1 kg přírodního cukru s 500 ml vody, až se tvoří nitka, vmícháme 1 kg vypeckovaných třešní, dva bio citróny nakrájené na kolečka (bez pecek), lžičku mleté vanilky a vaříme půl hodiny. Plníme do skleniček, obrátíme dnem vzhůru. Můžeme sterilovat, abychom měli jistotu, že se nezkazí.


ŠPALDA S OVOCEM

Jak může také vypadat vaše snídaně? Místo chleba nebo ovesné kaše si zkuste uvařit špaldu a ochutit ji - v zimě třeba mletým mákem (to mám nejraději) a v létě sezónním ovocem. 
Špalda patří mezi obilniny, které bychom měli zařadit do jídelníčku co nejčastěji, obsahuje totiž značné množství vitamínů skupiny B a také betakaroten a zdravou vlákninu. To vše má příznivý vliv na zdraví tenkého střeva, které má na starosti vstřebávání živin do krve a my dnes už víme, že bez zdravého střeva strádá celý organismus.

Dvě hrsti pšenice špaldy propláchneme a přes noc namočíme do teplé vody se lžící organického jablečného octa kvůli aktivaci fytázy v zrnech. Ráno propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme asi 20 minut doměkka. Scedíme, doplníme vlašskými ořechy, jahodami, meruňkami a nebo jiným ovocem podle chuti. Osladíme datlovým sirupem.




VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA S BYLINKAMI

Uvaříme 8 vajec natvrdo. Žloutky utřeme se 150 ml panenského olivového oleje do co nejhladšího krému. Zůstanou-li v něm trochu hrudky, nevadí. Vmícháme velký svazek pokrájených čerstvých bylinek: estragon, řeřicha, pažitka a petrželka, sůl, pepř, 3 lžíce estragonového octa, 1 lžíci francouzské hořčice a nadrobno nasekané bílky. Pomazánku můžeme naředit rostlinnou smetanou a použít třeba jako skvělou omáčku na květák nebo brokolici vařené v páře.


AJVAR

Jistě znáte ajvar s lilkem. Skvělá ostrá omáčka ke grilované nebo pečené zelenině nebo tofu, luštěninovým placičkám, plackám pečeným na kamnech atd. Tohle je verze s rajčaty, protože lilek u nás není příliš v kurzu.
Kilo rajčat, kilo paprik, půl kila cibule, tři paličky česneku a chilli podle chuti nasekáme v robotu a přemístíme do velkého hrnce. Přidáme 60 g přírodního cukru, 60 g himálajské soli, lžičku tlučeného hořčičného semínka, 300 ml panenského olivového oleje a 100 ml jablečného octa. Promícháme a vaříme půl hodiny. Poté ponorným mixérem rozmixujeme a ještě půl hodiny vaříme do zhoustnutí. Nalijeme do vyvařených skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme.



TŘEŠNĚ S RUMEM

Kilo třešní vypeckujeme, dáme do hrnce, zalijeme 150 ml vody, přidáme asi deset třešňových jader a vaříme půl hodiny. Vmícháme 200 g kokosového cukru, povaříme deset minut, přidáme lžíci agarových vloček a vaříme, dokud se agar zcela nerozpustí. Odstavíme a vmícháme 50 ml rumu. Plníme do vyvařených skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.


PEKINGSKÝ HRNEC

V pánvi WOK rozehřejeme dvě lžíce arašídového oleje a opečeme na něm na půlkolečka pokrájenou cibuli a stroužek česneku. Přidáme 200 g na hranolky nakrájeného lahůdkového (či jiného) tofu a deset minut opékáme. Zalijeme 200 ml vody, osolíme a vmícháme půl kila na malé kostičky nakrájených brambor. Dusíme deset minut, přidáme spodní část (košťál) na nudličky nakrájeného pekingského zelí, půl kila spařených, oloupaných a nakrájených rajčat a po deseti minutách zbytek pekingského zelí. Necháme zavadnout a odstavíme. Dochutíme tamari, rýžovým sirupem a rýžovým octem. 
250 g čínských bezvaječných nudlí připravíme podle návodu na obalu a vmícháme je do pánve.


TYMIÁNOVÝ SIRUP

Tymián je jedním z nejsilnějších přírodních prostředků proti kašli. Tlumí dráždivý kašel (a to dokonce i černý) a podporuje vykašlávání.
Svaříme 200 g medu a 250 g vody, vhodíme 15 g čerstvé či 10 g sušené nastříhané tymiánové natě (tymián jako koření koupené v samoobsluze zásadně k léčebným účelům nepoužíváme, u koření není totiž zajištěna bylinářská kvalita sběru, sušení, skladování ani expirace). Přivedeme znovu k varu a krátce povaříme. Necháme luhovat 24 hodin, poté přefiltrujeme (dostaneme 400 ml sirupu) a uchováme v chladničce v tmavé lahvičce. Užíváme při kašli 3 x denně lžičku.


KVÁSKOVÝ KOLÁČ SE ŠPENÁTEM

Skvělá, zdravá celozrnná alternativa klasické pizzy, kdo pečete chleba a máte kvásek, nebojte se jej zkusit. Je to opravdu velice chutné jídlo a dělávám jej mnohem raději než klasickou pizzu z bílé mouky a kvasnic. 
Večer v míse promícháme 400 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, tymián, dobromysl, 3 lžíce olivového oleje a jednu lžíci kvásku rozmíchaného ve 300 ml vlažné vody. Zakryjeme pokličkou a ncháme 12 hodin kynout při pokojové teplotě. Ráno promícháme a necháme ještě v míse hodinu odpočívat. Poté roztáhneme navlhčenými prsty na velký vymaštěný plech, potřeme olivovým olejem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě dvě hodiny kynout.
Těsto potřeme směsí bazalky, česneku, soli a oleje. Kilo čerstvého špenátu nakrájíme, spaříme vroucí vodou, narovnáme na těsto a mírně osolíme. Ozdobíme černými olivami, rajčaty, nastrouhaným veganským sýrem, pokapeme 150 ml mandlové (či jiné rostlinné) smetany a posypeme slunečnicovými semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 35 – 40 minut.