ZAPEČENÝ ŠPENÁT S ROSTLINNÝM SALÁMEM

Velmi chutné jídlo s rostlinnými alternativami živočišných produktů.
Uvaříme kilo brambor ve slupce, oloupeme je a nakrájíme na kolečka. 400 g rostlinného salámu nakrájíme na kostičky, 200 g rostlinného sýru nastrouháme najemno a 300 g špenátu spaříme a pokrájíme.
V rendlíku rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a vsypeme 2 lžíce celozrnné špaldové mouky. Osmahneme světlou jíšku a zalijeme 500 ml mandlové smetany. Můžeme ji koupit, ale doma vyrobená nás vyjde mnohem levněji a budou v ní skutečně pouze mandle. Uděláme to takhle: 100 g mandlí umeleme a namočíme na tři hodiny do 500 ml vroucí vody. Poté tyčovým mixérem rozmixujeme co nejvíce dohladka a přecedíme přes jemné plátýnko. Mandlovou drť použijeme třeba do moučníku nebo ranní ovesné kaše. Mandlovou omáčku osolíme a okořeníme muškátovým květem.
Do vymaštěné zapékací misky vrstvíme brambory (vždy osolit, opepřit), salám, špenát, sýr, omáčku. Poslední vrstvu tvoří brambory, sýr a omáčka. Zapečeme při 200 stupních asi půl hodiny dozlatova. Podáváme se salátem.



Žádné komentáře:

Okomentovat