Vzpomínáte, jak jsme dělali sójové mléko? Nebo tofu? Zbyla nám drť ze sójových bobů, takzvaná okara. Můžeme ji používat do různých směsí na karbanátky nebo sekanou, do polévek, pomazánek, a nebo udělat tuhle božskou krmi - slavnostní roládu se špenátem.
V míse promícháme 200 g polohrubé pšeničné mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, větší špetku soli, polovinu sáčku instantního droždí, lžičku sušeného oregana, 1 lžíci oleje a 250 ml vlažné vody. Vyklopíme na vál a rukama důkladně zpracujeme pružné nelepivé těsto, které vrátíme do mísy, zakryjeme a necháme 45 minut kynout v teple. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň tak, že na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibuli a 8 stroužků česneku, vmícháme mletý pepř, tlučený koriandr a kmín, 200 g okary a půl kila spařeného a nakrájeného špenátu. Osolíme, maličko podlijeme vodou a dusíme 15 minut. Necháme vychladnout. Vykynuté těsto rozválíme na placku, potřeme náplní a smotáme jako roládu, kterou přemístíme do vymaštěné chlebové formy, zalijeme 100 ml rostlinné smetany a necháme ještě 15 minut v teple kynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 45 minut. Podáváme s dipem: 400 g syrových rajčat rozmixujeme se 100 g mletých vlašských ořechů, solí, lžící olivového oleje a 1 stroužkem česneku. Na talíři sypeme divokými bylinkami a kvašenými dřínkami (lze nahradit olivami).
V míse promícháme 200 g polohrubé pšeničné mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, větší špetku soli, polovinu sáčku instantního droždí, lžičku sušeného oregana, 1 lžíci oleje a 250 ml vlažné vody. Vyklopíme na vál a rukama důkladně zpracujeme pružné nelepivé těsto, které vrátíme do mísy, zakryjeme a necháme 45 minut kynout v teple. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň tak, že na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibuli a 8 stroužků česneku, vmícháme mletý pepř, tlučený koriandr a kmín, 200 g okary a půl kila spařeného a nakrájeného špenátu. Osolíme, maličko podlijeme vodou a dusíme 15 minut. Necháme vychladnout. Vykynuté těsto rozválíme na placku, potřeme náplní a smotáme jako roládu, kterou přemístíme do vymaštěné chlebové formy, zalijeme 100 ml rostlinné smetany a necháme ještě 15 minut v teple kynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 45 minut. Podáváme s dipem: 400 g syrových rajčat rozmixujeme se 100 g mletých vlašských ořechů, solí, lžící olivového oleje a 1 stroužkem česneku. Na talíři sypeme divokými bylinkami a kvašenými dřínkami (lze nahradit olivami).
Žádné komentáře:
Okomentovat