SLAVNOSTNÍ ROLÁDA SE ŠPENÁTEM

Vzpomínáte, jak jsme dělali sójové mléko? Nebo tofu? Zbyla nám drť ze sójových bobů, takzvaná okara. Můžeme ji používat do různých směsí na karbanátky nebo sekanou, do polévek, pomazánek, a nebo udělat tuhle božskou krmi - slavnostní roládu se špenátem.
V míse promícháme 200 g polohrubé pšeničné mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, větší špetku soli, polovinu sáčku instantního droždí, lžičku sušeného oregana, 1 lžíci oleje a 250 ml vlažné vody. Vyklopíme na vál a rukama důkladně zpracujeme pružné nelepivé těsto, které vrátíme do mísy, zakryjeme a necháme 45 minut kynout v teple. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň tak, že na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibuli a 8 stroužků česneku, vmícháme mletý pepř, tlučený koriandr a kmín, 200 g okary a půl kila spařeného a nakrájeného špenátu. Osolíme, maličko podlijeme vodou a dusíme 15 minut. Necháme vychladnout. Vykynuté těsto rozválíme na placku, potřeme náplní a smotáme jako roládu, kterou přemístíme do vymaštěné chlebové formy, zalijeme 100 ml rostlinné smetany a necháme ještě 15 minut v teple kynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 45 minut. Podáváme s dipem: 400 g syrových rajčat rozmixujeme se 100 g mletých vlašských ořechů, solí, lžící olivového oleje a 1 stroužkem česneku. Na talíři sypeme divokými bylinkami a kvašenými dřínkami (lze nahradit olivami).

Žádné komentáře:

Okomentovat