Povaříme 100 g sušených jablek, aby změkla, a pokrájíme je na menší kousky, nakrájíme rovněž nadrobno 100 g sušených švestek, 60 g sušených meruněk, 60 g datlí, 70 g fíků, 50 g vlašských ořechů, 30 g lískových ořechů. Dáme to všechno do mísy, vmícháme 30 g kandovaného turka (dýně), 4 lžíce rumu, 2 lžíce citronové šťávy a 2 lžíce datlového sirupu. Necháme odležet do druhého dne.
Druhý den
zpracujeme vláčné těsto ze 400 g hladké mouky, 100 g celozrnné
špaldové mouky, 150 g Hery nebo jiného rostlinného tuku, lžičky
prášku do pečiva, lžičky strouhané citronové kůry, 100 ml
rostlinného mléka a 2 lžic rumu. Necháme půl hodiny odpočinout
pod mísou na vále a poté do tenka vyválíme. Okrájíme nerovné
okraje, natrháme je na drobné kousky a vmícháme k ovocné směsi.
Na těsto rozprostřeme náplň, pevně smotáme, přemístíme na
plech s pečicím papírem, potřeme rostlinným mlékem a pečeme
při 170 stupních dorůžova, trvá to 20 – 30 minut.
Vychladlou
roládu zabalíme do svačinového papíru a necháme několik dní
ve spíži. Teprve poté krájíme na tenké
plátky/chlebíčky.
Tradičně se připravuje na zimní
slunovrat a podává na svátek Božího narození.
Jak vidíte, chlebíček se mi rozpadá, ale na chuti mu to neubralo :)
Žádné komentáře:
Okomentovat