OVOCNÝ CHLEBÍČEK

 

Povaříme 100 g sušených jablek, aby změkla, a pokrájíme je na menší kousky, nakrájíme rovněž nadrobno 100 g sušených švestek, 60 g sušených meruněk, 60 g datlí, 70 g fíků, 50 g vlašských ořechů, 30 g lískových ořechů. Dáme to všechno do mísy, vmícháme 30 g kandovaného turka (dýně), 4 lžíce rumu, 2 lžíce citronové šťávy a 2 lžíce datlového sirupu. Necháme odležet do druhého dne.

Druhý den zpracujeme vláčné těsto ze 400 g hladké mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, 150 g Hery nebo jiného rostlinného tuku, lžičky prášku do pečiva, lžičky strouhané citronové kůry, 100 ml rostlinného mléka a 2 lžic rumu. Necháme půl hodiny odpočinout pod mísou na vále a poté do tenka vyválíme. Okrájíme nerovné okraje, natrháme je na drobné kousky a vmícháme k ovocné směsi. Na těsto rozprostřeme náplň, pevně smotáme, přemístíme na plech s pečicím papírem, potřeme rostlinným mlékem a pečeme při 170 stupních dorůžova, trvá to 20 – 30 minut.
Vychladlou roládu zabalíme do svačinového papíru a necháme několik dní ve spíži. Teprve poté krájíme na tenké plátky/chlebíčky.
Tradičně se připravuje na zimní slunovrat a podává na svátek Božího narození.

Jak vidíte, chlebíček se mi rozpadá, ale na chuti mu to neubralo :)



Žádné komentáře:

Okomentovat