Mák je zdrojem kvalitního vápníku, obsahuje ho zhruba desetinásobně více než mléko, obsah vápníku ve 100 g máku je asi 1400 mg, zatímco v kravském mléce jen 110 - 125 mg. Makové mléko je skvělým zásadotvorným nápojem.
100 g máku namočíme přes noc do studené vody, druhý den scedíme přes jemné sítko, dáme do vyšší nádoby, dolijeme na 300 ml čistou vodou a rozmixujeme co nejvíc na jemno. Dolijeme vodou do 1100 ml, přidáme špetku soli a lžičku agávového sirupu a scedíme přes plátýnko nebo jemné síto, plátýnko nebo plena je lepší, můžete mléko ručně dokonale vymačkat. Uchováme v chladničce.
více ZDE
Díky za recept. Vyzkoušela jsem a podařilo se. Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné vyždímaný mák ještě použít, třeba do buchet?
OdpovědětVymazatproč ne, zkuste to :)
VymazatZdravím, můžu se zeptat, jak dlouho mléko vydrží? Díky mnohokrát za vaše recepty i přístupy, jsou motivací a zdrojem :)
OdpovědětVymazatDobrý den, zpravidla mléko vypijeme do tří dnů, řekla bych, že po této době už nebude dobré. A díky :)
VymazatDěkuji za recept, už namáčím :)
OdpovědětVymazatDobrý den, v některých receptech je mletý mák v jiných nemletý, nevíte proč? Díky Martina
OdpovědětVymazatje to asi v zásadě jedno, já dávám nemletý, protože mixuji v čisté vodě
VymazatDěkuji, už máčím, tak snad se povede.
Vymazat