MAKOVÉ MLÉKO

Mák je zdrojem kvalitního vápníku, obsahuje ho zhruba desetinásobně více než mléko, obsah vápníku ve 100 g máku je asi 1400 mg, zatímco v kravském mléce jen 110 - 125 mg. Makové mléko je skvělým zásadotvorným nápojem.
100 g máku namočíme přes noc do studené vody, druhý den scedíme přes jemné sítko, dáme do vyšší nádoby, dolijeme na 300 ml čistou vodou a rozmixujeme co nejvíc na jemno. Dolijeme vodou do 1100 ml, přidáme špetku soli a lžičku agávového sirupu a scedíme přes plátýnko nebo jemné síto, plátýnko nebo plena je lepší, můžete mléko ručně dokonale vymačkat. Uchováme v chladničce.




více ZDE

8 komentářů:

  1. Díky za recept. Vyzkoušela jsem a podařilo se. Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné vyždímaný mák ještě použít, třeba do buchet?

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, můžu se zeptat, jak dlouho mléko vydrží? Díky mnohokrát za vaše recepty i přístupy, jsou motivací a zdrojem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zpravidla mléko vypijeme do tří dnů, řekla bych, že po této době už nebude dobré. A díky :)

      Vymazat
  3. Děkuji za recept, už namáčím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, v některých receptech je mletý mák v jiných nemletý, nevíte proč? Díky Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to asi v zásadě jedno, já dávám nemletý, protože mixuji v čisté vodě

      Vymazat
    2. Děkuji, už máčím, tak snad se povede.

      Vymazat