JAPONSKÝ ZELNÝ SALÁT

Ostrý, ale lahodný zelný salát s japonským „šmakem“. Důtklivě doporučuji použít výhradně rané zelí.
Polovinu hlávky raného křehkého zelí nakrájíme na kostičky a promícháme s na nudličky nakrájenou paprikou. Na dvou lžících sezamového oleje opečeme 1 – 3 chilli papričky, podle toho, jak moc máme rádi pálivé. Vmícháme k zelenině. V misce promícháme 2 lžičky rýžového sirupu (seženete ve zdravé výživě), lžíci Shoyu, trošku soli, šťávu z půlky citrónu a dvě lžíce salátových řas. Necháme deset minut stát a vmícháme k salátu spolu se svazečkem řeřichy. Necháme trochu odležet.


BYLINKOVÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

Výtečný a jednoduchý teplý salát, který můžete jíst jako přílohu nebo samotný.
Uvaříme omyté nové brambory, jak jsme zvyklí a scezené je promícháme se lžící rostlinného másla, dvěma lžícemi rostlinné alternativy kysané smetany a velkou miskou pokrájených bylin a zelených listů Vycházejte z toho, co máte k dispozici, já jsem použila čerstvé bylinky ze zahrady - mladou cibulku, petrželku, libeček, dobromysl, koriandr, špenát, rukolu a řeřichu.


MANDLOVO-ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ

Inspirovala jsem se receptem v knize 500 veganských receptů od Joni M. Newman a Celine Steen. Musela jsem ho trochu upravit, protože byl příliš sladký a také poměry tekutin a suchých součástí neseděly. Ale je zajímavý, moc dobrý a luxusní.
Ze 60 g strouhané bezmléčné čokolády, 150 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky kypřicího prášku, špetky soli, 40 ml slunečnicového oleje a 60 ml rostlinného mléka zpracujeme drobivé těsto, které prsty vtlačíme do vymaštěné koláčové formy o průměru 20 cm. 
V míse dobře promícháme 300 g nasucho pražených a nahrubo namletých mandlí, 80 g kokosového cukru (nebo běžného cukru), lžičku mleté vanilky, lžičku mleté skořice, dvě lžíce rumu a 100 ml rostlinného mléka. Mandlovou směs rozetřeme na korpus a uhladíme. Pečeme asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Necháme vychladnout.


ZELENINOVÝ SALÁT S KUSKUSEM

Do misky odvážíme 200 g kuskusu, přidáme sůl a lžíci olivového oleje a zalijeme 400 ml vroucí vody. Rychle promícháme, zakryjeme talířkem a necháme nabobtnat, trvá to asi 15 – 20 minut. Kuskus načechráme vidličkou a necháme vychladnout.
V míse promícháme nahrubo nastrouhanou menší červenou řepu, dvě najemno nastrouhané mrkve, pokrájenou papriku, 5 – 7 rajčat, polovinu salátové okurky, dvě naťové cibulky a misku čerstvého špenátu a rukoly. Osolíme, ochutíme dvěma lžícemi olivového oleje a šťávou z půlky citrónu. Nakonec vmícháme kuskus.


RIZOTO S TOFU



Ve vrstvě oleje osmažíme dokřupava 200 g na drobné kostičky nakrájeného přírodního tofu. Slijeme je a naložíme do 100 ml vody ochucené solí a lžičkou kurkumy. Dáme stranou.
Na dvou lžících oleje osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme 400 g květáku pokrájeného na drobné růžičky a 200 g hrášku. Osolíme, ochutíme kari, podlijeme 150 ml vody a dusíme deset minut.
230 g rýže basmati udusíme nebo uvaříme, jak jsme zvyklí a hotovou rýži promícháme se zeleninou a scezeným tofu. Na talíři sypeme veganským parmazánem.


CHUEJ KCHE HLEDÁ CESTU

Nádherně udělaná kniha pověstí z kláštera Šao-lin, které sebral a upravil Chung-Ťun Wang, je opatřená překrásnými ilustracemi Dory Dutkové. Přestože obsah je poněkud nudný, už jen kvůli tomu, jak kniha vypadá, si zaslouží čestné místo v knihovně.


PÓRKOVÉ KARBANÁTKY

Karbanátky pečené v troubě a k tomu rané brambory (zatím bohužel kupované), to je lahůdka!
300 g červené čočky propláchneme v cedníku, vsypeme do hrnce, zalijeme 500 ml zeleninového vývaru a zvolna vaříme, dokud se všechna voda neodpaří a čočka není měkká. Odstavíme, osolíme bylinkovou solí a vmícháme lžíci psyllia (je to vláknina z jitrocelových květů, váže na sebe vodu a nahrazuje vejce). Hodinu necháme stát a poté zapracujeme 3 lžíce olivového oleje, 300 g pokrájeného pórku a čerstvě mletý pepř.
Rukama tvoříme karbanátky, které pečeme v dobře vyhřáté troubě dozlatova. Podáváme s novými brambory a salátem.


MALINÍK

Maliník má svíravé účinky, pomáhá tedy při různých zánětech v ústech nebo v krku, při průjmech a křečovitých bolestech. Díky schopnosti čistit krev je používán do jarních čajů pro posílení organismu. Má močopudné a žlučopudné účinky, jeho působení je však slabší, proto maliník dáváme téměř výhradně do směsí. Můžeme ho pít bez omezení. Pro své mírné účinky je vhodný i pro malé děti a seniory.
Zevně odvar z listů používáme jako kloktadlo při zánětech v krku, na omývání ran a také při akné.
Sbíráme list bez řapíku během celé sezóny, nejúčinnější je droga sbíraná v květnu a červnu. Kulturní odrůdy obsahují znatelně méně účinných látek.
V posledních letech se také objevují doporučení pít nálev za maliníku nebo provádět sedací koupele v posledních týdnech před porodem. Z hlediska obsahových látek to nemá žádné opodstatnění a ve starých herbářích se o tom nic nepíše. Rozhodně to však neškodí.



DUMASŮV KLUB

Arturo Pérez-Reverte je na můj vkus příliš užvaněným autorem, který dvěma odstavci vylíčí scénu, na kterou by stačila věta. Podobné uměle nafouknuté knihy mě vždycky rozčílí, protože mám pocit, že autor pohrdá čtenářovým časem. Ale kdo hledá nekomplikovanou zábavu, přijde si jistě na své. 
Pravděpodobně jsem měla ohledně téhle knihy přehnaná očekávání, která se nenaplnila, jak to často bývá. Moje romantická duše ale ocenila zápletku s dívkou/ďáblem a sympatické vykreslení hlavního hrdiny. Jinak mě kniha spíše nudila a závěrečná scéna vyvolávání ďábla byla přímo srandovní. Ale obálka nejnovějšího vydání je parádní, moc se mi líbí.


BROKOLICOVÝ SALÁT S FAZOLEMI

Kdo není vegan, může do salátu přidat natvrdo vařená vejce, ale i bez nich je salát skvělý.
V míse promícháme růžičky z jedné hlávky brokolice uvařené v páře, plechovku scezených červených fazolí, dvě nakrájené naťové cibulky, polovinu pekingského zelí nakrájeného na nudličky a žlutou papriku na kostičky.
Spojíme 100 g sojanézy, kterou jsme ochutili hořčicí, octem, solí a pepřem.


CHVÁLA JITROCELE

Jitrocel je velmi nenápadná, přehlížená bylinka. My víme, že se z něho dělá sirup na suchý, dráždivý kašel, že pomáhá proti průjmu, astmatu, zánětu plic i střev. Ale on především zaceluje jitra, tedy zranění. A takové použití vám nedá žádnou práci, jako třeba zdlouhavá příprava sirupu a věřte, že působí bez nadsázky zázračně. Když jsem to kdysi dávno někde četla, neměla jsem problém to odkývat, ale že bych to používala? To ne, to jsem ránu raději polila ajatinem, zasypala framykoinem a zavázala. Prostě hezky poslušně jako většina lidí a jak jsem byla naučená. Až někdy před deseti lety jsem se pořezala na zahradě o nějakou ostrou trávu, víte sami, jak takové říznutí může být hluboké, nepříjemné a dlouho se hojit. Rána se většinou nespojí, pořád se otevírá, mokvá a překáží. A protože to je ale vlastně taková prkotina, tenkrát jsem zkusila jitrocel. Pomačkala jsem lístek v dlani a omotala jím pořezaný prst. Druhým prstem jsem si ho přidržovala a pokračovala v práci na zahradě. Odhaduji to na dobrou hodinu jitrocelové péče. Doma potom nebylo po tom tenkém říznutí už ani stopy. Jitrocel mě ohromil. No a od té doby ho nejen používám, ale každému doporučuji na drobná a nepříjemná poranění, která nevyžadují šití na chirurgii. A všichni mi to odkývají, jako že ano, to je zajímavé a hned to zapomenou, stejně, jako jsem to dělala kdysi já. A já se jim nedivím, protože to je přece jenom jitrocel, nepohledná bylinka, skoro plevel a jakési babské rady. Moderní člověk má přece mnohem účinnější arzenál v lékárničce.
Tuhle neděli jsem se ošklivě řízla. Ostudou mé domácnosti jsou totiž věčně tupé nože a když je chleba už pár dnů starý, musíte hodně přitlačit. Nůž byl tupý na chleba, ale na lidské maso byl ostrý dost. Sklouzl po patce chleba a zasekl se mi do levého ukazováčku, hezky hned pod nehtem a trefil nehtové lůžko a kost. Krev byla k nezastavení a bolelo to hezky, jak si jistě umíte představit. S prstem v puse jsem běžela na zahradu pro jitrocel. Tři lístky jsem rozemnula v dlani, přiložila na ránu a s pomocí dcery přes to navlékla pruban. Do půl hodiny krev přestala téct a když jsem si večer jitrocelový zábal sundala, rána byla zatažená a suchá. Dostala nový nášup jitrocele a pak zase a zase. Každý večer i ráno čerstvý. Dnes je úterý ráno a na prstu byste skoro nepoznali, že tam nějaké zranění kdy bylo. Zahojené to ještě není, ale řez není téměř znatelný. Rána je suchá, neoteklá, zacelená. Vždyť právě to je práce jitrocele!
Možná mi nevěříte, ale opravdu nelžu. Mohla bych vám to vyfotit, ale to by stejně nic nedokazovalo, protože čerstvou ránu jsem nevyfotila, na to jsem neměla ani jednu myšlenku. A vy byste se na to stejně nechtěli dívat.
Při dalším poranění dejte jitroceli šanci, nezklame vás.


PEČENÉ BRAMBORY S RANÝM ZELÍM

Očistíme kilo nových brambor, nakrájíme je, osolíme, pokapeme olejem a upečeme.
V hluboké pánvi rozehřejeme čtyři lžíce oleje a necháme na něm rozvonět koření – lžičku černé hořčice, lžičku kmínu, dvě drcené chilli papričky a půl lžičky sušeného zázvoru. Po chvíli přidáme špetku asafoetidy a ihned malou hlávku raného zelí nakrájeného na nudličky a čtyři mrkve nakrájené na kolečka. Dusíme ve vlastní šťávě za častého promíchání doměkka (ne však do rozbřednutí), osolíme, opepříme a ochutíme jablečným octem. Můžeme i maličko přisladit. Promícháme s brambory.


BYLINNÝ KRÉM

Tento přírodní hojivý a promašťující krém můžeme používat místo koupených pleťových a tělových krémů. Včelí víčka obsahují antibiotické složky ve vysoké koncentraci, chrání totiž včelí miminka před nákazou bakteriemi, viry i plísněmi. Bylinky použité v krému mají blahodárný účinek na pokožku.
Ve velké sklenici ve vodní lázni zahříváme (nevaříme!) půl kila bambuckého másla a 50 g včelích víček (seženete u včelaře). Jakmile se máslo rozpustí, přidáme 100 g drobně nasekaných bylin (popenec, jitrocel, meduňka, šalvěj, list jasanu, vrbina penízková a šanta kočičí) a zahříváme půl hodiny. Uzavřeme víčkem a necháme do druhého dne macerovat, opět ve vodní lázni rozehřejeme, promícháme, uzavřeme a třetí den totéž. Čtvrtý den zahřejeme do zkapalnění a přecedíme přes gázu do kelímků. Uchováme v chladničce.


CHANA DÁL S RAJČATY

Chana dál je loupaná a půlená malá cizrna, je uvařená rychleji než běžná cizrna, ale i tak je lépe ji předem, třeba přes noc, namočit.
250 g chana dálu namočíme, scedíme, v hrnci zalijeme půl litrem čisté vody, přidáme 350 g oloupaných a pokrájených rajčat a vaříme asi půl hodiny, dokud dál nezměkne.
V pánvi rozehřejeme tři lžíce sezamového oleje, přidáme lžičku celého černého hořčičného semínka a lžičku celého římského kmínu. Chvíli opékáme, přidáme lžíci kokosového cukru nebo rapadury, lžíci strouhaného zázvoru, lžíci rozemnutých kari lístků a opékáme, dokud cukr nezkaramelizuje. Nakonec vmícháme půl lžičky kurkumy a půl lžičky mleté papriky. Vmícháme k dálu a osolíme. Podáváme s indickými plackami nebo chlebem.


ŠANTARAM

Robertsův Šantaram by se dal charakterizovat jako současný Motýlek. Je to román velmi čtivý, dobrodružný a napínavý. Zavede čtenáře do bombajského slumu, věznice, mezi bombajské mafiány, do indické vesnice i do válečného Afgánistánu. Je to román o zoufalství, naději, krutosti a laskavosti, lásce, bídě, bohatství, bolesti, radosti, nenávisti, dobrotě lidského srdce i zhoubném fanatismu. Je to román o životě a smrti, o hledání místa na Zemi, o svědomí, slabosti i síle. To všechno v něm najdete a přece autor nesklouzne ke kýči. 
Mně román v mnoha ohledech pomohl najít odvahu, které se mi zrovna nedostávalo. 
Velmi doporučuji.


KOLÁČ S ČERNÝM RYBÍZEM

Černý rybíz je moje oblíbené ovoce, miluji jeho vůni i zajímavou chuť. V mrazničce jsem objevila ještě jeden velký pytel a postupně ho zpracovávám převážně do koktejlů k snídani nebo různých moučníků. Tenhle je jednoduchý a výborný. Kokosové mléko si vyrobte doma, je to snadné: 100 g kokosu zalijeme 500 ml vroucí vody a důkladně rozmixujeme v robotu. Přecedíme, dobře vymačkáme v plátně nebo síťovaném sáčku a doplníme do 1 l vodou. Ale kokosové mléko si určitě můžete i koupit. Ale zpět ke koláči:
V míse promícháme 200 g mletých ovesných vloček, 100 g mletých mandlí, 200 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli a 100 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru). Přidáme 120 ml dobrého oleje a prsty utvoříme drobenku. Dvě třetiny této drobenky vtlačíme do vymaštěného pekáčku a zalijeme pudingem uvařeným z 1 l kokosového mléka, dvou sáčků vanilkového pudingu a 3 lžic rýžového sirupu. Povrch pudingu posypeme 250 g černého rybízu a zbylou třetinou drobenky. Pečeme při 170 stupních asi 40 – 45 minut. Krájíme vychladlé.



ZELENINOVÉ SABDŽÍ

Ano, zase Indie :) Sabdží znamená směs libovolné dušené zeleniny s brambory a kořením. Inspiraci jsem našla v knize Prasádam.
V 50 ml rozehřátého oleje restujeme 20 minut kilo nahrubo nastrouhaných brambor. Nakonec osolíme, okořeníme kurkumou a mletým zázvorem a dáme do tepla.
Rozehřejeme tři lžíce oleje a vsypeme půl lžičky kurkumy, půl lžičky mletého zázvoru, lžičku garam masaly, a po chvíli špetku asafoetidy. Ihned vmícháme 250 g na kolečka nakrájené mrkve a po pěti minutách 350 g nahrubo strouhané červené řepy a 250 g nahrubo strouhaných brambor. Po dalších pěti minutách opékání osolíme, podlijeme 200 ml horké vody a za častého míchání dusíme 10 – 15 minut. Ochutíme lžičkou mangového prášku, případně citrónem.




OBLÍBENÉ ŠNEKY

Jistě je všichni znáte a milujete. V rostlinné verzi lze připravit třeba takto, můžete pochopitelně improvizovat, to je nejlepší :)
Na mírném ohni necháme rozehřát v rendlíku 100 g rostlinného másla a 100 g pšeničného sirupu. Přilijeme půl litru mandlového mléka, zahřejeme na teplotu těla a ve směsi dobře rozmícháme kostku (42 g) čerstvého droždí. 
V míse promícháme půl kila polohrubé mouky, 350 g celozrnné špaldové mouky, lžičku mleté vanilky a půl lžičky soli. Vlijeme tekutou směs a dobře zpracujeme pružné, hladké a nelepivé těsto, které necháme v teple pod ubrouskem 45 minut vykynout.
100 g mandlí podrtíme nebo nasekáme nahrubo a promícháme s 50 g drobných hrozinek, čtyřmi lžícemi kakaa, lžící skořice a čtyřmi lžícemi kokosového cukru.
Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále a rozdělíme na dvě poloviny. Z každé rozválíme placku, potřeme ji pěti lžícemi sojového jogurtu, posypeme mandlovou směsí a zarolujeme. Oba záviny nakrájíme na špalíčky. Z celého množství dostaneme přibližně 32 šneků, které narovnáme do dobře vymaštěného pekáčku. Potřeme ohřátým mandlovým mlékem, necháme 15 minut dokynout a pečeme při 180 stupních dozlatova asi půl hodiny.



CHŘESTOVÁ POLÉVKA

Chřest jím jako jediný člen rodiny, takže ho příliš nevařím. Jediné, co mi spolehlivě projde, je tahle jednoduchá, ale výtečná chřestová polévka :)
Ze tří lžic oleje a cca 40 g hladké mouky připravíme světlou jíšku. Naředíme ji 1 l studeného zeleninového vývaru, metličkou rozšleháme dohladka. Okořeníme strouhaným muškátovým oříškem, přidáme 350 g očištěného a nakrájeného chřestu a vaříme 20 minut doměkka. Zjemníme 250 ml ovesné smetany, osolíme, opepříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Ochutíme citrónovou šťávou.


INDICKÝ HRÁŠEK S PLACKAMI

Zrovna čtu knihu Šantaram a tam si neustále pochutnávají na barvitě popsaných indických jídlech. A protože jsem taky velký milovník indické kuchyně, mám pořád nutkání vařit její jídla. Tohle je zrovna opravdu lahodný kousek! Těsto na placky si připravte večer předem, zabalte do fólie a nechte v chladu. Z těstem se pak bude lépe pracovat a placky budou chutnější.
Na třech lžících sezamového oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, tři stroužky česneku a kousek strouhaného zázvoru. Přidáme koření: po lžičce drceného koriandru a římského kmínu, pár kuliček tlučeného pepře, půl lžičky celého černého hořčičného semínka, lžičku garam masaly a půl lžičky kurkumy. Opékáme, dokud se koření nerozvoní, a nakonec přidáme špetku asafoetidy. Krátce promícháme a zalijeme 700 ml zeleninového vývaru rozšlehaného se třemi lžícemi hladké kukuřičné mouky, zahustíme jednou až dvěma nastrouhanými bramborami a vaříme deset minut. Osolíme, vložíme 300 g hrášku, 50 g na kostky nakrájeného veganského sýra, zjemníme 200 ml mandlové smetany a prohřejeme. Můžeme dochutit citrónovou šťávou. Podáváme s plackami pečenými na kamnech (mouka, sůl, olej, voda).


VOPIŠKA

Tato prostá polévka se vařívala v Podkrkonoší, s kravským mlékem, smetanou a máslem, já ji udělala čistě rostlinnou.
Oloupeme, nakrájíme a uvaříme 5 brambor ve slané vodě s kmínem, jak jsme zvyklí. Na lžíci oleje pět minut zvolna opékáme svazek nakrájeného libečku (vopichu, odtud název vopiška), vlijeme 1 l ovesného mléka se třemi rozkvedlanými lžícemi hladké mouky, osolíme a za stálého míchání pět minut povaříme. Zjemníme 250 ml ovesné smetany, prohřejeme, odstavíme, ochutíme jablečným octem a vmícháme vařené brambory.


PURPUROVÝ SALÁT

Černá rýže i quinoa jsou poměrně neznámé a exotické potraviny. Jsou také reletivně drahé a proto se na běžnou, denní konzumaci příliš nehodí. Zkuste je ale občas vzít na milost a připravit z nich něco efektního, chutného a zdravého, například tenhle salát.
Uvaříme 200 g černé rýže a 100 g červené quinoy podle návodu na obalech. Větší červenou řepu upečeme nebo uvaříme, oloupeme a nahrubo nastrouháme do mísy. Vmícháme rýži a quinou, dvě nakrájené naťové cibulky, půlku salátové okurky a 50 g polníčku. Spojíme zálivkou připravenou z utřeného stroužku česneku, 2 lžic balsamikového octa, 3 lžic sezamového oleje, soli a lžíce salátových mořských řas (můžete je vynechat). Na talíři zdobíme rajčaty.


JARNÍ ČOČKA

I luštěniny se hodí pro jarní stravování. Červená čočka je zdravá, rychle hotová a dobře stravitelná. Přidáte-li zeleninu a navíc divoké bylinky, krásné a chutné jarní jídlo je na světě!
Jeden pórek nakrájíme na kolečka a deset minut ho opékáme na dvou lžících oleje, dokud ho nebude polovina. Přidáme 2 – 3 nakrájené mrkve a ještě pár minut dusíme ve vlastní šťávě. Okořeníme lžičkou tlučeného koriandru, jedním bobkovým listem, přidáme 250 g propláchnuté červené čočky, osolíme a zalijeme 500 ml zeleninového vývaru. Přiklopíme a dusíme, dokud se tekutina neodpaří. Odstavíme, dochutíme lžící citrónové šťávy a na talíři zdobíme divokými bylinkami (např. řebříčkem, pampeliškou, popencem, vrbinou penízkovou nebo sedmikráskou).