více ZDE
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
PEČENÉ BRAMBORY S MRKVÍ
1 kg brambor a půl kg mrkve očistíme, nakrájíme na plátky a v míse promícháme se lžičkou soli. Na 4 lžících olivového oleje necháme změknout 1 velkou nakrájenou cibuli, přidáme kousek strouhaného čerstvého zázvoru, osmahneme, přidáme lžičku kurkumy a jakmile začne silně vonět, přisypeme 80 g celozrnné špaldové mouky. Chvilku opékáme, ale jen tak, aby mouka nezhnědla. 6 jarních cibulek nakrájíme na kolečka a v míse promícháme se lžící estragonu. Rozkvedláme 500 ml mléka, 150 ml smetany, dvě lžíce dijonské hořčice, sůl, a lžíci sojové omáčky. Do mísy s jarní cibulkou vmícháme cibuli s kurkumou a moukou a vlijeme mléko. Pekáček nebo zapékací misku vymastíme máslem, na dno dáme polovinu brambor s mrkví, zalijeme polovinou omáčky, přidáme ostatní brambory a zbytek omáčky. Pečme v troubě vyhřáté na 200 stupňů hodinu.
NUDLE S FAZOLKAMI
Na dvou lžících přepuštěného másla nebo oleje necháme změknout jednu pokrájenou červenou cibuli a stroužek česneku, přidáme 200 g bylinkového tofu nakrájeného na kostičky a osmahneme. Vlijeme 200 ml smetany, povaříme, osolíme, opepříme, odstavíme a do horké omáčky vmícháme 50 g smetanového sýra (třeba Lučiny). 400 g zelených fazolek uvaříme 3 minuty v osolené vodě, scedíme, necháme okapat a vmícháme do omáčky. 400 g širokých nudlí uvaříme podle návodu na obalu, rozdělíme na talíře, na ně navrstvíme omáčku s fazolkami a ozdobíme čerstvou červenou cibulí.
více ZDE
více ZDE
ČERNOHLÁVEK
Černohlávek je něžná, nenápadná, ale krásná kytička, lidově se jí říká včelí úl, protože jeho květ svým tvarem právě úl připomíná.
Slavný bylinkář Mattioli černohlávek nazývá boží spásou pro jeho mimořádné protizánětlivé účinky. Výtečně působí jako kloktadlo při angínách a jiných krčních zánětech nebo zánětech v ústech – třeba dásní. Listy můžeme přikládat na zanícené rány, protože účinkuje podobně jako jitrocel. Vnitřně používáme černohlávek do směsí při nejrůznějších zánětlivých onemocněních. Černohlávek nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky, tuhle laskavou bylinku můžete užívat bez obav.
Kvetoucí nať sbíráme v době květu během celého léta.
více o bylinách ZDE
Slavný bylinkář Mattioli černohlávek nazývá boží spásou pro jeho mimořádné protizánětlivé účinky. Výtečně působí jako kloktadlo při angínách a jiných krčních zánětech nebo zánětech v ústech – třeba dásní. Listy můžeme přikládat na zanícené rány, protože účinkuje podobně jako jitrocel. Vnitřně používáme černohlávek do směsí při nejrůznějších zánětlivých onemocněních. Černohlávek nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky, tuhle laskavou bylinku můžete užívat bez obav.
Kvetoucí nať sbíráme v době květu během celého léta.
více o bylinách ZDE
BYLINKOVÝ KOLÁČ
Ze 60 g másla, půl lžičky soli a 170 g celozrnné mouky zpracujeme rukou drobenku, přidáme 1 vajíčko, uhněteme rychle hladké těsto, které vtlačíme do dortové formy a necháme zvýšené okraje. Těsto vidličkou propícháme, posypeme dvěma lžícemi strouhanky a necháme odpočinout v chladu. 400 g čerstvého bylinkového sýra (třeba toho domácího, najdete ho v albu Ostatní pokusy) rozmačkáme, rozdrobíme nebo nahrubo nastrouháme. 4 celá vejce rozšleháme se 100 ml mléka a vmícháme je do sýra. Přidáme misku nasekaných voňavých bylinek: bazalku, šalvěj, dobromysl, libeček, česnáček, saturejku, tymián a rozmarýn. Dále vmícháme sůl, pepř a strouhaný muškátový oříšek, kelímek zakysané smetany a lžíci Solamylu. Směs rozetřeme na těsto a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 40 minut, dokud se neudělá zlatá kůrka. Podáváme horké s čerstvou zeleninou.
více ZDE
více ZDE
KOLÁČ S NEKTARINKAMI
Jednoduchý, osvědčený, šťavnatý.
V míse rozmícháme jeden a půl velkého kelímku bílého jogurtu, 3 celá vejce, 2/3 kelímku od jogurtu cukru, 1 a půl kelímku polohrubé mouky a 1 sáček kypřicího prášku. Hladké těsto nalijeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný větší hluboký plech, poklademe asi deseti pokrájenými nektarinkami předem rozmíchanými se třemi lžícemi grenadiny nebo ovocné šťávy. Povrch posypeme drobenkou připravenou ze 40 g másla, 50 g polohrubé mouky, 40 g cukru a dvou lžic kakaa. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny dorůžova.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
V míse rozmícháme jeden a půl velkého kelímku bílého jogurtu, 3 celá vejce, 2/3 kelímku od jogurtu cukru, 1 a půl kelímku polohrubé mouky a 1 sáček kypřicího prášku. Hladké těsto nalijeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný větší hluboký plech, poklademe asi deseti pokrájenými nektarinkami předem rozmíchanými se třemi lžícemi grenadiny nebo ovocné šťávy. Povrch posypeme drobenkou připravenou ze 40 g másla, 50 g polohrubé mouky, 40 g cukru a dvou lžic kakaa. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny dorůžova.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
KULATÉ DALAMÁNKY
Recept je podle Maškrtnice a upečete z něho zhruba 25 - 30 dalamánků (či jak píše Maškrtnica – hamburgerových housek). Jsou bez nadsázky vynikající!
1/8 lžičky sušeného droždí rozmícháme v 100 g hladké celozrnné špaldové a 233 g hladké bílé pšeničné mouce a promícháme s 333 g vody v řídké těstíčko. Necháme 12-24 hodin přikryté zrát při pokojové teplotě.
Druhý den dáme do mísy 666 g hladké bílé mouky, uprostřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme 20 g čerstvého droždí, posypeme lžičkou cukru a se 100 ml vlažného plnotučného mléka rozmícháme na kašičku. Necháme vzejít kvásek, vmícháme dalších 200 ml mléka, 90 g vajec, 30 g cukru, 20 g soli a poliš z předešlého dne. Lehce promícháme a zapracujeme 120 g rozpuštěného a prochladlého másla. Dobře zpracujeme hladké, nelepivé řidší těsto.
V zakryté míse vytřené olejem dáme kynout na 2 hodiny, během této doby těsto dvakrát přeložíme.
Těsto rozdělíme na 24 – 30 stejných dílů a z nich vytvarujeme na naolejovaném vále bochánky. Narovnáme je na pečicí papír a necháme 15 minut odpočívat, potom je prsty rovnoměrně zploštíme a necháme ještě hodinu kynout, měly by se asi dvojnásobně zvětšit.
První várku, kterou jsme tvarovali nejdříve, potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka, posypeme mákem a sázíme na rozehřátý plech do trouby vyhřáté na 230 °C. K přesunu použijeme pomocníka, dalamánky přenášíme na napnutém pečicím papíře. Do spodní části trouby dáme malý pekáček s vodou. Pečeme 15 minut, necháme zchladnout na mřížce. Takto upečeme postupně všechny várky.
http://www.maskrtnica.cz/
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
1/8 lžičky sušeného droždí rozmícháme v 100 g hladké celozrnné špaldové a 233 g hladké bílé pšeničné mouce a promícháme s 333 g vody v řídké těstíčko. Necháme 12-24 hodin přikryté zrát při pokojové teplotě.
Druhý den dáme do mísy 666 g hladké bílé mouky, uprostřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme 20 g čerstvého droždí, posypeme lžičkou cukru a se 100 ml vlažného plnotučného mléka rozmícháme na kašičku. Necháme vzejít kvásek, vmícháme dalších 200 ml mléka, 90 g vajec, 30 g cukru, 20 g soli a poliš z předešlého dne. Lehce promícháme a zapracujeme 120 g rozpuštěného a prochladlého másla. Dobře zpracujeme hladké, nelepivé řidší těsto.
V zakryté míse vytřené olejem dáme kynout na 2 hodiny, během této doby těsto dvakrát přeložíme.
Těsto rozdělíme na 24 – 30 stejných dílů a z nich vytvarujeme na naolejovaném vále bochánky. Narovnáme je na pečicí papír a necháme 15 minut odpočívat, potom je prsty rovnoměrně zploštíme a necháme ještě hodinu kynout, měly by se asi dvojnásobně zvětšit.
První várku, kterou jsme tvarovali nejdříve, potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka, posypeme mákem a sázíme na rozehřátý plech do trouby vyhřáté na 230 °C. K přesunu použijeme pomocníka, dalamánky přenášíme na napnutém pečicím papíře. Do spodní části trouby dáme malý pekáček s vodou. Pečeme 15 minut, necháme zchladnout na mřížce. Takto upečeme postupně všechny várky.
http://www.maskrtnica.cz/
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
PLNĚNÉ CUKETY
Uvaříme asi 6 malých brambor ve slupce, necháme je vychladnout a nakrájíme na kostičky.
1 cibuli a tři stroužky česneku pokrájíme a osmahneme na dvou lžících oleje, přidáme jednu nakrájenou červenou papriku, po pěti minutách přidáme jednu malou konzervu kukuřice, brambory a dvě velká oloupaná a pokrájená rajčata. Osolíme, opepříme a touto směsí naplníme 4 malé přepůlené vydlabané cuketky naskládané do vymaštěného pekáčku. Posypeme sýrem, zalijeme 500 ml zeleninového vývaru a pečeme při 200 stupních asi 20 minut
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
1 cibuli a tři stroužky česneku pokrájíme a osmahneme na dvou lžících oleje, přidáme jednu nakrájenou červenou papriku, po pěti minutách přidáme jednu malou konzervu kukuřice, brambory a dvě velká oloupaná a pokrájená rajčata. Osolíme, opepříme a touto směsí naplníme 4 malé přepůlené vydlabané cuketky naskládané do vymaštěného pekáčku. Posypeme sýrem, zalijeme 500 ml zeleninového vývaru a pečeme při 200 stupních asi 20 minut
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
CELOZRNNÝ OŘECHOVÝ CHLEBÍČEK
V míse smícháme 300 g celozrnné hladké špaldové mouky, 3 lžičky kypřicího prášku, 150 g sekaných vlašských ořechů, půl lžičky pravé vanilky, půl lžičky skořice a 100 g nasekané hořké čokolády. V druhé míse rozmícháme 250 ml ovesného nápoje, 120 ml javorového sirupu a 100 ml slunečnicového oleje a smícháme se suchou směsí.
Vymažeme a vysypeme formu na biskupský chlebíček, těsto do ní nalijeme a pečeme při 150 stupních asi 60 minut.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Vymažeme a vysypeme formu na biskupský chlebíček, těsto do ní nalijeme a pečeme při 150 stupních asi 60 minut.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
BRŠLICE KOZÍ NOHA
Bršlice je pro puntičkářské zahradníky protivný plevel, ale příroda je laskavá, dává nám vždycky hojnost toho nejlepšího.
Bršlice má léčivý oddenek, ale jarní mladé lístky používáme jako bylinky do salátů, pomazánek a polévek a rozdrcené čerstvé listy hojí rány a výrazně pomáhají při podagře jako léčivý zábal.
Oddenek působí močopudně, čistí ledviny a krev, léčí dnu, revmatismus a otoky, tlumí křečovité bolesti břicha a uklidňuje střeva.
Bršlice se používá už od středověku, jejím patronem je svatý Gerhard, ochránce nemocných dnou, proto se někde ještě dá slyšet její lidový název „kerhart“. Bršlice obsahuje látky odpuzující plísně, proto ji doporučuju přidávat do bylinných olejíčků jako léčivý konzervant.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Bršlice má léčivý oddenek, ale jarní mladé lístky používáme jako bylinky do salátů, pomazánek a polévek a rozdrcené čerstvé listy hojí rány a výrazně pomáhají při podagře jako léčivý zábal.
Oddenek působí močopudně, čistí ledviny a krev, léčí dnu, revmatismus a otoky, tlumí křečovité bolesti břicha a uklidňuje střeva.
Bršlice se používá už od středověku, jejím patronem je svatý Gerhard, ochránce nemocných dnou, proto se někde ještě dá slyšet její lidový název „kerhart“. Bršlice obsahuje látky odpuzující plísně, proto ji doporučuju přidávat do bylinných olejíčků jako léčivý konzervant.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
JAHODOVÝ KOLÁČ S KRÉMEM
Ušleháme do husté pěny 4 žloutky, 100 g moučkového cukru a kůru a šťávu z jednoho citrónu, postupně vmícháme lžíci oleje, 100 g hladké mouky, půl lžičky kypřícího prášku a tuhý sníh ze 4 bílků. Vymažeme malý plech máslem a vysypeme ho hrubou moukou, rozetřeme do něho těsto a upečeme ho v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 15 – 20 minut. Na vychladlé těsto narovnáme kilo pokrájených jahod a rozetřeme krém: Ve vodní lázni dohusta ušleháme 1/8 l mléka, 3 žloutky, lžíci cukru a lžíci hladké mouky. Odstavíme a šleháme do vychladnutí. Vmícháme 250 ml šlehačky ušlehané se ztužovačem.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
RÝŽE S LILKEM
1 lilek nakrájíme na kostky, osolíme, dáme do síta, zatížíme a necháme půl hodiny vypotit.
Na třech lžících oleje necháme změknout jednu červenou cibuli pokrájenou na tenká kolečka, přidáme hrnek propláchnuté a okapané rýže a pět minut opékáme spolu se špetkou mletého nového koření a skořice. Přilijeme dva hrnky horkého zeleninového vývaru, osolíme, opepříme, přivedeme k varu, ztlumíme teplotu a dusíme 10 minut. Dvě mrkve nakrájíme na tenoučká kolečka a vmícháme spolu s lilkem k rýži. Dusíme ještě 15 minut. Na talíři ozdobíme nahrubo nasekanými a nasucho opraženými mandlemi a rukolou nebo řeřichou. Podáváme s jogurtovou omáčkou (bílý jogurt, citrónová šťáva, sůl, pepř).
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Na třech lžících oleje necháme změknout jednu červenou cibuli pokrájenou na tenká kolečka, přidáme hrnek propláchnuté a okapané rýže a pět minut opékáme spolu se špetkou mletého nového koření a skořice. Přilijeme dva hrnky horkého zeleninového vývaru, osolíme, opepříme, přivedeme k varu, ztlumíme teplotu a dusíme 10 minut. Dvě mrkve nakrájíme na tenoučká kolečka a vmícháme spolu s lilkem k rýži. Dusíme ještě 15 minut. Na talíři ozdobíme nahrubo nasekanými a nasucho opraženými mandlemi a rukolou nebo řeřichou. Podáváme s jogurtovou omáčkou (bílý jogurt, citrónová šťáva, sůl, pepř).
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
NUDLE NAZELENO
Na dvou lžících oleje osmahneme drobně pokrájenou cibuli, přidáme dvě velké zelené papriky a dusíme tak doměkka, jak potřebujeme, přidáme 250 g spařeného špenátu (já použila ličidlo), osolíme, opepříme, okořeníme čerstvými šalvějovými lístky nakrájenými na proužky, zalijeme 100 ml smetany a krátce podusíme. Podáváme s širokými nudlemi, nejlépe domácími. Můžeme ozdobit strouhaným sýrem.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
JOGURTOVÁ KOPULE
Vynikající, lehoučký dort.
Ze 100 g polohrubé mouky, 20 g cukru, 60 g másla, špetky soli a dvou lžic tvarohu zpracujeme těsto, které rozválíme do vymaštěné menší dortové formy - měla by mít stejný průměr (nebo okraje ořízneme) jako mísa, kterou použijeme na náplň). Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 20 minut. Korpus vyklopíme a necháme vychladnout (mně se rozlomil na tři díly, ale ono to zas tak nevadí).
Mísu dáme na hodinu do mrazáku. 200 ml meruňkového džusu svaříme se lžící agaru, necháme vychladnout a vylijeme jím zmrzlou mísu (jde to dost blbě). Vrátíme do mrazáku a připravíme jogurtovou náplň: 150 ml mléka svaříme se 4 lžícemi agaru, necháme vychladnout a vmícháme do 500 g řeckého jogurtu rozmíchaného s cukrem podle chuti a šlehačkou ušlehanou se ztužovačem. Nakonec vmícháme 50 g sušených brusinek. Vlijeme do mísy, přiklopíme korpusem a dáme do rána vychladit do chladničky. Druhý den dáme celou mísu na okamžik do vroucí vody, kopuli vyklopíme, ozdobíme strouhanou čokoládou a čerstvou meduňkou.
Ze 100 g polohrubé mouky, 20 g cukru, 60 g másla, špetky soli a dvou lžic tvarohu zpracujeme těsto, které rozválíme do vymaštěné menší dortové formy - měla by mít stejný průměr (nebo okraje ořízneme) jako mísa, kterou použijeme na náplň). Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 20 minut. Korpus vyklopíme a necháme vychladnout (mně se rozlomil na tři díly, ale ono to zas tak nevadí).
Mísu dáme na hodinu do mrazáku. 200 ml meruňkového džusu svaříme se lžící agaru, necháme vychladnout a vylijeme jím zmrzlou mísu (jde to dost blbě). Vrátíme do mrazáku a připravíme jogurtovou náplň: 150 ml mléka svaříme se 4 lžícemi agaru, necháme vychladnout a vmícháme do 500 g řeckého jogurtu rozmíchaného s cukrem podle chuti a šlehačkou ušlehanou se ztužovačem. Nakonec vmícháme 50 g sušených brusinek. Vlijeme do mísy, přiklopíme korpusem a dáme do rána vychladit do chladničky. Druhý den dáme celou mísu na okamžik do vroucí vody, kopuli vyklopíme, ozdobíme strouhanou čokoládou a čerstvou meduňkou.
VÝTEČNÁ RAJČATOVÁ POLÉVKA
Na dvou lžících olivového oleje necháme zezlátnout 4 stroužky česneku nakrájeného na plátky a vyjmeme jej. Do horkého oleje dáme dvě jarní cibulky pokrájené na kolečka, osmahneme a přidáme 6 masitých rajčat, oloupaných a nakrájených na větší kostky. Zalijeme 300 ml vody, ochutíme polévkovým zeleninovým kořením, nejlépe v biokvalitě bez glutamanu, osolíme a necháme asi 10 minut povařit.
Konzervu zelených fazolek scedíme, konzervu červených fazolí propláchneme a scedíme, oboje přidáme do polévky, necháme přejít varem. Polévku okořeníme čerstvě mletým pepřem a na talíři posypeme plátky česneku a čerstvou bazalkou.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Konzervu zelených fazolek scedíme, konzervu červených fazolí propláchneme a scedíme, oboje přidáme do polévky, necháme přejít varem. Polévku okořeníme čerstvě mletým pepřem a na talíři posypeme plátky česneku a čerstvou bazalkou.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
CIABATTA
Odměříme si 250 ml vlažné vody. V míse smícháme 200 g špaldové a 200 g hladké bílé mouky, uprostřed uděláme důlek a do něj rozdrobíme 20 g droždí. Posypeme jej lžičkou cukru a s trochou vody je rozmícháme na kašičku. Zakryjeme a dáme na 10 minut vzejít kvásek. Přidáme rovnou lžičku soli, dvě lžíce olivového oleje, po dvou lžících slunečnicového, dýňového a lněného semínka a spolu se zbytkem vody zpracujeme vláčné pružné těsto, které dáme do mísy na hodinu zakryté utěrkou vykynout.
Těsto vyklopíme na pomoučený vál, lehce prohněteme a rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na obdélník, přeložíme napůl, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme olivovým olejem a necháme ještě půl hodiny kynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi půl hodiny.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Těsto vyklopíme na pomoučený vál, lehce prohněteme a rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na obdélník, přeložíme napůl, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme olivovým olejem a necháme ještě půl hodiny kynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi půl hodiny.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
PLEŤOVÝ OLEJ S VLAŠTOVIČNÍKEM
Tentokrát jsem naložila pleťový olej silného kalibru. Každá z obsažených bylin má blahodárné účinky na pleť, léčí nejrůznější kožní potíže od zánětů, exémů, akné až po zanícené rány.
Olej obsahuje vlaštovičník i s kořenem, list kostivalu, kvetoucí nať vrbiny penízkové, černohlávku a ptačince a nať meduňky.
Všechny rostliny nastříháme nadrobno a vložíme do sklenice, zalijeme kvalitním slunečnicovým olejem tak, aby rostliny byly ponořené a zahříváme ve vodní lázni půl hodiny, ale nevaříme. Poté sklenici zavíčkujeme a necháme na slunci za oknem týden macerovat. Potom olej přecedíme do tmavé lahvičky a uchováváme v chladu. Používáme pár kapek jako pleťový olej nebo potíráme postižená místa několikrát denně.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Olej obsahuje vlaštovičník i s kořenem, list kostivalu, kvetoucí nať vrbiny penízkové, černohlávku a ptačince a nať meduňky.
Všechny rostliny nastříháme nadrobno a vložíme do sklenice, zalijeme kvalitním slunečnicovým olejem tak, aby rostliny byly ponořené a zahříváme ve vodní lázni půl hodiny, ale nevaříme. Poté sklenici zavíčkujeme a necháme na slunci za oknem týden macerovat. Potom olej přecedíme do tmavé lahvičky a uchováváme v chladu. Používáme pár kapek jako pleťový olej nebo potíráme postižená místa několikrát denně.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
PEČENÉ BRAMBORY SE ŽAMPIONY A VEJCI
Plech vyložíme pečicím papírem, nové brambůrky nakrájíme na kostičky, dvě cibule na půlkolečka a vsypeme je na plech. Pokapeme je olivovým olejem, osolíme a okořeníme oreganem. Pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut. Přidáme misku nahrubo pokrájených žampionů, promícháme a pečeme dalších 20 minut. Nakonec navrch rozklepneme vejce a ještě dopečeme. Podáváme se salátem.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
OVOCE POD PEŘINKOU
Za tenhle moučník asi medaili zdravé výživy nedostanu, ale když to není každý den a když to nesníte celý na posezení…
V míse utřeme do pěny 100 g změklého másla s 50 g cukru, vmícháme 4 žloutky, rozšleháme a postupně na střídačku zapracováváme 250 g polohrubé mouky s balíčkem kypřicího prášku a 250 ml mléka. Těsto rozetřeme do pekáčku vymaštěného máslem a vysypaného kokosem, poklademe ovocem (já použila zase jahody, meruňky a nektarinky, ale můžete použít maliny, rybíz, borůvky, třešně..) a navrch navrstvíme tuhý sníh ušlehaný ze 4 bílků, do kterého jsme zašlehali vanilkový cukr a 100 g strouhaného kokosu.
Pečeme asi 40 minut na 160 stupňů, dokud peřinka nezezlátne.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
V míse utřeme do pěny 100 g změklého másla s 50 g cukru, vmícháme 4 žloutky, rozšleháme a postupně na střídačku zapracováváme 250 g polohrubé mouky s balíčkem kypřicího prášku a 250 ml mléka. Těsto rozetřeme do pekáčku vymaštěného máslem a vysypaného kokosem, poklademe ovocem (já použila zase jahody, meruňky a nektarinky, ale můžete použít maliny, rybíz, borůvky, třešně..) a navrch navrstvíme tuhý sníh ušlehaný ze 4 bílků, do kterého jsme zašlehali vanilkový cukr a 100 g strouhaného kokosu.
Pečeme asi 40 minut na 160 stupňů, dokud peřinka nezezlátne.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
ITALSKÝ ZELNÝ SALÁT
Jednoduchý a skvělý salát, nedělejte ho ale ze starého zelí, je letní, ne zimní.
Hlávku mladého zelí pokrájíme na nudličky a dáme do mísy. V hmoždíři nebo mlýnku nadrtíme půl lžičky kmínu a půl lžičky fenyklu a přidáme je k zelí. Vše zalijeme zálivkou z 50 ml panenského olivového oleje, 25 ml tmavého balsamikového octa, soli, čerstvě mletého pepře a utřené poloviny stroužku česneku. Všechno dohromady řádně promačkáme rukama a necháme pár hodin odležet.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Hlávku mladého zelí pokrájíme na nudličky a dáme do mísy. V hmoždíři nebo mlýnku nadrtíme půl lžičky kmínu a půl lžičky fenyklu a přidáme je k zelí. Vše zalijeme zálivkou z 50 ml panenského olivového oleje, 25 ml tmavého balsamikového octa, soli, čerstvě mletého pepře a utřené poloviny stroužku česneku. Všechno dohromady řádně promačkáme rukama a necháme pár hodin odležet.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
LETNÍ OVOCNÝ DORTÍK
Dneska jsem udělala klasický nepečený dortík z ovoce a místo tvarohu nebo jogurtu jsem si připravila domácí čerstvý sýr, něco jako panýr, jenže jsem ho nechala jen krátce prokapat přes plátýnko, aby zůstal tekutější.
5 l nepasterizovaného mléka pomalu zahříváme téměř k bodu varu, jakmile má asi 95 stupňů, tenkým pramínkem za stálého míchání přiléváme citrónovou šťávu, dokud se nezačne srážet syrovátka. Já použila 8 citrónů. Když je syrovátka čirá, průhledná, ihned nalijeme do cedníku vyloženého plátnem a necháme prokapat jenom krátce, asi půl hodiny. Potom rozmixujeme dohladka s cukrem podle chuti. Na dno dortové formy dáme piškoty, na ně sladký sýr, na něj pokrájené ovoce (jahody, meruňky, nektarinky) a pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Povrch ozdobíme ovocem a dáme do chladničky přes noc ztuhnout.
Více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
5 l nepasterizovaného mléka pomalu zahříváme téměř k bodu varu, jakmile má asi 95 stupňů, tenkým pramínkem za stálého míchání přiléváme citrónovou šťávu, dokud se nezačne srážet syrovátka. Já použila 8 citrónů. Když je syrovátka čirá, průhledná, ihned nalijeme do cedníku vyloženého plátnem a necháme prokapat jenom krátce, asi půl hodiny. Potom rozmixujeme dohladka s cukrem podle chuti. Na dno dortové formy dáme piškoty, na ně sladký sýr, na něj pokrájené ovoce (jahody, meruňky, nektarinky) a pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Povrch ozdobíme ovocem a dáme do chladničky přes noc ztuhnout.
Více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
SALÁT S ŘEDKVÍ
Úplně obyčejný osvěžující salát, ale dneska budu vařit až večeři a to palačinky se špenátem, který už znáte. Taky vařím konečně bezový sirup. Takže aspoň tenhle malej závdavek
Opereme ledový a červený hlávkový salát a nakrájíme nebo natrháme je na kousky. Několik červených ředkví očistíme a nakrájíme na kolečka (ředkev tak snadno nedřevnatí jako ředkvička a je ostřejší chuti). Rozehřejeme velkou lžíci medu, vmícháme mletý pepř, sůl, tři lžíce minerálky, tři lžíce citrónové šťávy a tři lžíce olivového oleje. Promícháme se salátem a ihned podáváme.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Opereme ledový a červený hlávkový salát a nakrájíme nebo natrháme je na kousky. Několik červených ředkví očistíme a nakrájíme na kolečka (ředkev tak snadno nedřevnatí jako ředkvička a je ostřejší chuti). Rozehřejeme velkou lžíci medu, vmícháme mletý pepř, sůl, tři lžíce minerálky, tři lžíce citrónové šťávy a tři lžíce olivového oleje. Promícháme se salátem a ihned podáváme.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
ZELENINA Z KAŠMÍRU
50 g přepuštěného másla ghí rozehřejeme a osmahneme na něm 1 nadrobno nakrájenou cibuli, 200 g jemně nastrouhaných brambor a lžíci čerstvého strouhaného zázvorového kořene. Přidáme 470 ml vody a uvaříme doměkka. Okořeníme 1 lžičkou mletého kardamonu, 1 lžičkou mletého koriandru, ½ lžičkou mleté skořice, ½ lžičkou mletého fenyklu, na špičku nože mletého hřebíčku, bílým pepřem podle chuti a osolíme. Nakrájíme 250 g karotky a dvě středně velké cukety na kostičky a přidáme je k základu. Dusíme al dente. Hotový pokrm dochutíme 100 ml zakysané smetany a pokrájeným čerstvým koriandrem nebo libečkem. Podáváme s rýží basmati podušenou s trochou kurkumy.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
VRBOVKA MALOKVĚTÁ
Tahle nenápadná bylinka je známá především díky své schopnosti léčit zánět a zbytnění prostaty. Vrbovka není jen mužskou rostlinou, účinkuje také dobře na záněty močových cest a ledvin. Přidáváme ji i do směsí čisticích krev a tím účinkujících proti exémům, dně a revmatismu.
Vrbovku je možné pít dlouhodobě, nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky. Pouze během užívání vrbovky nekuřte a nepijte alkohol.
Drogou je kvetoucí nať sbíraná na začátku kvetení, květ nesmí být odkvetlý a zpápěřelý.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Vrbovku je možné pít dlouhodobě, nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky. Pouze během užívání vrbovky nekuřte a nepijte alkohol.
Drogou je kvetoucí nať sbíraná na začátku kvetení, květ nesmí být odkvetlý a zpápěřelý.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
NÁPOJ Z ČERSTVÝCH BYLIN
V létě můžeme využívat blahodárného vlivu čerstvých bylin přímo. Do velké sklenice natrháme třeba černý bez, meduňku a mátu. Můžeme přidat i něco voňavějšího, jako třeba pár lístku šalvěje, snítku tymiánu nebo levandule. Přidáme asi tři lžíce třtinového cukru, zalijeme čistou pramenitou vodou, převážeme gázou a necháme na sluníčku do večera. Pijeme scezené a vychlazené, můžeme okyselit citrónem. Pokud bychom chtěli šumivou limonádu, použijeme raději převařenou vodu, přidáme citrón a cukru dáme víc a necháme na slunci 5 dní.
více o bylinách na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
více o bylinách na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
KAPUSTA SE SOJOVÝM MASEM
150 g sojového granulátu uvaříme v 500 ml zeleninového vývaru. Hlávku mladé kapusty nakrájíme na nudličky, 7 malých nových brambor nakrájíme na kostičky. Na třech lžích oleje osmahneme pokrájenou cibuli, brambory a sojové maso, přidáme kapustu a dvě rajčata nakrájená na kostky. Podlijeme 100 ml vývaru, osolíme, okořeníme mletou paprikou, kmínem a pepřem a dusíme, dokud nejsou brambory měkké.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
MAKOVO-TVAROHOVÝ KYNUTÝ KOLÁČ
Původně to měly být koláčky, ale nakonec z toho jsou dva plechy metynky
Do mísy prosejeme 400 g polohrubé bílé mouky a 200 g celozrnné špaldové mouky, uprostřed uděláme důlek a do něj rozdrobíme 30 g čerstvého droždí. Posypeme je lžičkou cukru, zalijeme 100 ml vlažného mléka a rozmícháme na kašičku. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek. Přidáme 2 vejce, 100 g rozpuštěného másla, 50 g krupicového cukru, lžičku strouhané citrónové kůry, špetku soli a 150 ml vlažného mléka a dobře zpracujeme měkké těsto, které dáme na hodinu do tepla vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na dva plechy, posypeme je 100 g hrozinek předem namočených do šťávy z 1 citrónu a potřeme tvarohovo-makovým krémem připraveným ze 750 g tvarohu, 100 g cukru, mléka podle potřeby a vychladlého mletého máku předem 5 minut povařeného v 200 ml mléka se dvěma lžícemi cukru, lžičkou skořice a lžičkou strouhané citrónové kůry. Navrch dáme drobenku ze 40 g másla, 60 g hrubé mouky a 50 g moučkového cukru. Pečeme při 180 stupních 20 minut
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Do mísy prosejeme 400 g polohrubé bílé mouky a 200 g celozrnné špaldové mouky, uprostřed uděláme důlek a do něj rozdrobíme 30 g čerstvého droždí. Posypeme je lžičkou cukru, zalijeme 100 ml vlažného mléka a rozmícháme na kašičku. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek. Přidáme 2 vejce, 100 g rozpuštěného másla, 50 g krupicového cukru, lžičku strouhané citrónové kůry, špetku soli a 150 ml vlažného mléka a dobře zpracujeme měkké těsto, které dáme na hodinu do tepla vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na dva plechy, posypeme je 100 g hrozinek předem namočených do šťávy z 1 citrónu a potřeme tvarohovo-makovým krémem připraveným ze 750 g tvarohu, 100 g cukru, mléka podle potřeby a vychladlého mletého máku předem 5 minut povařeného v 200 ml mléka se dvěma lžícemi cukru, lžičkou skořice a lžičkou strouhané citrónové kůry. Navrch dáme drobenku ze 40 g másla, 60 g hrubé mouky a 50 g moučkového cukru. Pečeme při 180 stupních 20 minut
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
ZELENINA S TOFU A CIZRNOU
100 g cizrny namočíme přes noc do studené vody, druhý den vodu vyměníme a cizrnu uvaříme doměkka. 2 mrkve a čtvrtku celerové bulvy nakrájíme na droboučké kostičky. 200 g přírodního tofu nakrájíme na špalíčky a naložíme do marinády ze tří lžic sojové omáčky, 4 utřených stroužků česneku, soli a lžíce oleje. Na dvou lžících oleje necháme změknout jednu velkou pokrájenou cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, lžičku mleté papriky, oregana a bobkový list, osolíme, podlijeme trochou vody, aby se zelenina nepřipalovala a deset minut dusíme. Přidáme naložené tofu, zalijeme 150 ml sojového mléka s rozšlehanými dvěma lžícemi celozrnné mouky, krátce podusíme, vsypeme uvařenou cizrnu a 100 g zeleného hrášku a prohřejeme. Podáváme s těstovinami, celozrnným knedlíkem nebo chlebem.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
DUŠENÉ HAVAJSKÉ ZELÍ
Neobvyklá příprava hlávkového zelí, tento veganský pokrm je ale překvapivě velice lahodný!
Asi půlkilovou hlávku mladého bílého zelí pokrájíme na nudličky a osmahneme na oleji a cibulce. Vlijeme asi 100 ml vody a 10 minut dusíme pod pokličkou. Přidáme 150 g kokosového krému, 3 lžíce strouhaného kokosu, lžičku drceného římského kmínu, lžičku kurkumy, lžičku drceného koriandru, lžičku mletého fenyklu, půl lžičky drceného pepře a osolíme. Krátce podusíme, aby zelí zůstalo ještě křupavé. Podáváme s dušenou rýží a zdobíme rajčaty.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Asi půlkilovou hlávku mladého bílého zelí pokrájíme na nudličky a osmahneme na oleji a cibulce. Vlijeme asi 100 ml vody a 10 minut dusíme pod pokličkou. Přidáme 150 g kokosového krému, 3 lžíce strouhaného kokosu, lžičku drceného římského kmínu, lžičku kurkumy, lžičku drceného koriandru, lžičku mletého fenyklu, půl lžičky drceného pepře a osolíme. Krátce podusíme, aby zelí zůstalo ještě křupavé. Podáváme s dušenou rýží a zdobíme rajčaty.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
MERUŇKOVÝ KOLÁČ
Ze 100 g hladké bílé a 100 g celozrnné mouky, špetky soli, 100 g másla a dvou lžic cukru zpracujeme drobenku, přidáme 1 vejce a rychle uhněteme hladké těsto, které vlhkými prsty vtlačíme do vymaštěné koláčové formy. Dáme na hodinu chladit, potom vyložíme kolem pečicího papíru, nasypeme vrstvu fazolí a v předehřáté troubě pečeme 15 minut na 200 stupňů. Papír a fazole vyjmeme a zalijeme těstíčkem z 1 vejce, 2 lžic mléka a 4 lžic mletých mandlí, vrátíme do trouby a ještě 20 minut pečeme.
V kastrólu rozpustíme 50 g másla a dvě lžíce medu, přidáme 500 g rozpůlených meruněk a 5 – 6 čerstvých odrhnutých snítek tymiánu. Dusíme asi 10 – 15 minut podle zralosti meruněk. V trošce vody rozmícháme lžíci agaru a ke konci jej přilijeme k meruňkám. Vaříme asi dvě minuty a potom navrstvíme na upečený koláč. Krájíme vychladlé.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
V kastrólu rozpustíme 50 g másla a dvě lžíce medu, přidáme 500 g rozpůlených meruněk a 5 – 6 čerstvých odrhnutých snítek tymiánu. Dusíme asi 10 – 15 minut podle zralosti meruněk. V trošce vody rozmícháme lžíci agaru a ke konci jej přilijeme k meruňkám. Vaříme asi dvě minuty a potom navrstvíme na upečený koláč. Krájíme vychladlé.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
ZELENINOVÉ KULIČKY
Nastrouháme najemno 100 g karotky, 100 g celeru, 2 cm zázvorového kořene, 1 stroužek česneku a 200 g přírodního tofu, vmícháme 100 g nadrobno nasekaného pórku a 1 cibuli, osolíme, opepříme, okořeníme chilli a sekanou petrželovou natí. Dobře rukou prohněteme, tvoříme kuličky, které rovnáme na plech vyložený pečicím papírem potřeným olejem a pečeme na 190 stupňů dozlatova.
Podáváme s vařenými novými bramborami a jogurtovou omáčkou: 250 ml bílého jogurtu, lžička rozpuštěného medu, lžíce citrónové šťávy, lžíce olivového oleje, sůl a sekaná pažitka nebo kopr.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Podáváme s vařenými novými bramborami a jogurtovou omáčkou: 250 ml bílého jogurtu, lžička rozpuštěného medu, lžíce citrónové šťávy, lžíce olivového oleje, sůl a sekaná pažitka nebo kopr.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
AKÁT
Akát nádherně voní a jeho vůně trochu připomíná jasmín. V květnu sbíráme květ bez stopek, nejlépe v poledne. Sušíme rychle, květ nesmí zhnědnout, je choulostivý a vydrží sotva do další sklizně. Uchováváme ho ve vzduchotěsné nádobě a přidáváme ho do čajových směsí kvůli vůni. Ve směsích podporuje spasmolytické působení a zlepšuje trávení, sám o sobě má jen velmi mírné účinky.
Kromě květů jsou všechny části stromu víceméně jedovaté, květ však můžeme užívat zcela bez obav.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Kromě květů jsou všechny části stromu víceméně jedovaté, květ však můžeme užívat zcela bez obav.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
VEČERNICE
Večernice je velmi aromatická, voní omamně, nedávejte si ji domů do vázy, nebo vám bude špatně . Upravuje trávení a zevně léčí kožní záněty. Do čajových směsí se přidává v malém množství kvůli vůni. Předmětem sběru je list.
ČERNÝ BEZ
Od středověku byla bezu připisována kouzelná moc. V keři žije víla, duch nebo čarodějnice a když se keř kácí, je třeba prosit o odpuštění. Z větévek bezu má bůh Pan svou flétnu. Podle Plinia vycházejí z píšťal vyrobených z bezových prutů nejpronikavější tóny, které svou silou předčí kohoutí kokrhání.
Černý bez byl nezbytnou kouzelnou rostlinou při svatbách, narození i smrti. Keltové sázeli na čerstvě navršený hrob bezový keř, když vykvetl, bylo to znamením, že duše zemřelého je v zemi mrtvých šťastná. Používal se i při pohřbívání a větvička bezu se vkládala zemřelému do rakve. Bez je navíc léčivá rostlina, která odpradávna žije v blízkosti člověka.
Květ sbíráme v květnu a červnu, nejlépe okolo poledne. Bez je potopudný a močopudný, příznivě také ovlivňuje cévní stěny. Je nedostižný při nachlazení, ale má široké spektrum působení, květy podporují například tvorbu mateřského mléka. List se používá při revmatických bolestech na zábaly a plod působí jako účinné analgetikum při neuralgiích, například při bolestech trojklanného nervu, páteře a kloubů. Má i účinek protizánětlivý.
Každému nevoní, ale já bez miluju bez výhrad a nekriticky. Pro mě neexistuje krásnější a milovanější rostlina.
Černý bez byl nezbytnou kouzelnou rostlinou při svatbách, narození i smrti. Keltové sázeli na čerstvě navršený hrob bezový keř, když vykvetl, bylo to znamením, že duše zemřelého je v zemi mrtvých šťastná. Používal se i při pohřbívání a větvička bezu se vkládala zemřelému do rakve. Bez je navíc léčivá rostlina, která odpradávna žije v blízkosti člověka.
Květ sbíráme v květnu a červnu, nejlépe okolo poledne. Bez je potopudný a močopudný, příznivě také ovlivňuje cévní stěny. Je nedostižný při nachlazení, ale má široké spektrum působení, květy podporují například tvorbu mateřského mléka. List se používá při revmatických bolestech na zábaly a plod působí jako účinné analgetikum při neuralgiích, například při bolestech trojklanného nervu, páteře a kloubů. Má i účinek protizánětlivý.
Každému nevoní, ale já bez miluju bez výhrad a nekriticky. Pro mě neexistuje krásnější a milovanější rostlina.
CHLÉB S KVĚTEM ČERNÉHO BEZU
Vůně a chuť bezových květů není v chlebu nijak výrazná, přesto se vyplatí ho vyzkoušet. Chuťově je vynikající.
V míse smícháme 500 g hladké bílé mouky, 100 g žitné chlebové mouky, odrané kvítky bez stopek z 8 – 10 květenství černého bezu, lžičku soli a ½ lžičky sušeného droždí.
Zalijeme 500 ml vody nebo syrovátky, zamícháme, přikryjeme pokličkou a necháme 12 hodin při pokojové teplotě kynout.
Těsto vyklopíme na pomoučený vál, několikrát přeložíme a necháme 15 minut odpočívat. Přesuneme do ošatky na pomoučenou utěrku. Utěrkou jej také zakryjeme a necháme ještě 2 hodiny kynout. Půl hodiny před uplynutím lhůty dáme do trouby pekáček i s poklicí a necháme zahřát na 230 stupňů. Do horkého pekáčku vyklopíme opatrně vykynuté těsto, přiklopíme pokličkou a pečeme 30 minut. Pokličku sejmeme a dopečeme ještě 10 – 15 minut. Necháme zchladnout na mřížce.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
V míse smícháme 500 g hladké bílé mouky, 100 g žitné chlebové mouky, odrané kvítky bez stopek z 8 – 10 květenství černého bezu, lžičku soli a ½ lžičky sušeného droždí.
Zalijeme 500 ml vody nebo syrovátky, zamícháme, přikryjeme pokličkou a necháme 12 hodin při pokojové teplotě kynout.
Těsto vyklopíme na pomoučený vál, několikrát přeložíme a necháme 15 minut odpočívat. Přesuneme do ošatky na pomoučenou utěrku. Utěrkou jej také zakryjeme a necháme ještě 2 hodiny kynout. Půl hodiny před uplynutím lhůty dáme do trouby pekáček i s poklicí a necháme zahřát na 230 stupňů. Do horkého pekáčku vyklopíme opatrně vykynuté těsto, přiklopíme pokličkou a pečeme 30 minut. Pokličku sejmeme a dopečeme ještě 10 – 15 minut. Necháme zchladnout na mřížce.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S ŘEDKVÍ
250 g tvarohu rozmícháme se solí a mletou paprikou. Vmícháme asi 250 g jemně nastrouhané červené ředkve a sekanou pažitku. Na chlebu zdobíme červenou paprikou.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
KRTIČNÍK
Krtičník má především léčivý kořen, placka z nastrouhaného kořene dokáže vykurýrovat svědivé vyrážky, otoky, velké hematomy, hemoroidy, exémy, svrab, zevně přístupné nádory a nejrůznější hnisavé rány na pokožce. Obklad z listů léčí modřiny a otoky. Vnitřně působí odvar z kořene nebo tinktura proti cukrovce, tuberkulóze, bolení v krku a jako diuretikum. Čistí játra a tím odstraňuje vyrážky. Tinkturu můžeme také použít jako kloktadlo nebo nakapat na vatový smotek při zánětu v uchu. Koupele ze všech částí rostliny léčí revmatismus, zvláště při zvětšených kloubech na rukou a nohou.
Krtičník chrání nositele a do domu přináší mír, zdraví a radost.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Krtičník chrání nositele a do domu přináší mír, zdraví a radost.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
ČISTEC
Čistec opravdu nepříjemně voní, proto z něho pro vnitřní použití zpracováváme raději tinkturu. Zevně výtečně hojí rány a dokonale staví krvácení, což je známo už od středověku. Obklad nebo naklepaný list čistce přiložený na ránu dělá skutečné divy.
Tinktura se používá všude tam, kde je třeba ztlumit krvácení, protože mírně zvyšuje srážení krve. Výborně působí také při zánětech močových cest a prostaty.
Kvetoucí nať čistce na výrobu tinktury sbíráme na přelomu června a července těsně po rozkvětu. List pro čerstvé použití je nejúčinnější touhle dobou, v červnu před kvetením.
více o bylinách najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu v albu Byliny
Tinktura se používá všude tam, kde je třeba ztlumit krvácení, protože mírně zvyšuje srážení krve. Výborně působí také při zánětech močových cest a prostaty.
Kvetoucí nať čistce na výrobu tinktury sbíráme na přelomu června a července těsně po rozkvětu. List pro čerstvé použití je nejúčinnější touhle dobou, v červnu před kvetením.
více o bylinách najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu v albu Byliny
MRKVOVÝ KOLÁČ
Je vynikající!
Z 300 g celozrnné mouky, 2 lžiček kypřicího prášku, 200 g třtinového cukru, 2 lžiček skořice, 200 g mletých ořechů, 500 g najemno nastrouhané mrkve, 150 ml oleje a 4 celých vajec zpracujeme těsto, které rozprostřeme do máslem vymaštěné a strouhaným kokosem vysypané dortové formy. Pečeme na 180 stupňů půl hodiny. Vychladlé potřeme krémem: 50 g změklého másla utřeme s balíčkem vanilkového cukru a dvěma lžícemi moučkového cukru a vmícháme 200 g ricotty.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Z 300 g celozrnné mouky, 2 lžiček kypřicího prášku, 200 g třtinového cukru, 2 lžiček skořice, 200 g mletých ořechů, 500 g najemno nastrouhané mrkve, 150 ml oleje a 4 celých vajec zpracujeme těsto, které rozprostřeme do máslem vymaštěné a strouhaným kokosem vysypané dortové formy. Pečeme na 180 stupňů půl hodiny. Vychladlé potřeme krémem: 50 g změklého másla utřeme s balíčkem vanilkového cukru a dvěma lžícemi moučkového cukru a vmícháme 200 g ricotty.
více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu