DÝŇOVÉ BAGELY

Bagely jsou mírně sladké pečivo, třeba jako loupáky. Když je před upečením kratičce povaříme, mají báječně křupavou kůrku. Doporučuji!
V míse rozšleháme 200 g dýňového pyré, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci meruňkové zavařeniny, špetku strouhaného galgánu (lze vynechat), 1 lžičku skořice, 1 lžíci rozehřátého rostlinného másla, 2 lžíce rapadury (nebo cukru), půl lžičky soli a 150 ml teplého rostlinného mléka. Postupně zapracujeme 360 g hladké mouky, 50 g celozrnné špaldové mouky a 2 lžičky instantního droždí. Dobře promícháme a hněteme alespoň 10 minut. Přidáme 50 g hrozinek a 50 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů a ještě několik minut zpracováváme vařečkou.
Mísu zakryjeme a necháme v teple 45 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, znovu důkladně prohněteme a rozdělíme na 8 stejných dílů. Z každého dílu vytvarujeme kouli a necháme 10 minut odpočívat. Poté v kouli dvěma palci proti sobě vytvoříme otvor, který by neměl být menší než 4 cm, jinak „zaroste“. Uděláme zkrátka kroužek, který necháme ještě 10 minut dokynout na válu. Přivedeme k varu vodu v širokém hrnci a bagely v nich krátce – jedinou minutu, prudce vaříme. Do hrnce klademe vždy jen dva kusy, jinak se nám slepí. Po minutě varu bagely vylovíme a rovnáme na plech s pečicím papírem, a ihned šoupneme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pamatujeme si, kde jsme začali bagely sázet, ty vyndáme jako první. Pečeme 25 minut a necháme vychladnout na mřížce.



Žádné komentáře:

Okomentovat