OVESNÉ VLOČKY

Ovesné vločky tvoří už bezmála dvě desetiletí moji snídani. Nedokážu si ráno bez vloček skoro představit a jen velice zřídka se stane, že snídám něco jiného. 
A co píše o ovesných vločkách pan Jiří Janča ve své knize Co nám chybí?
„Ovesné vločky jsou velice užitečnou potravinou, ale nesmějí se vařit, protože varem se zničí buď zcela nebo částečně celá řada látek. Ovesné vločky obsahují: z vitamínů B1, B2, E a PP, dále třísloviny, kysličníky fosforu a síry (varem se úplně zničí) a pak minerály vápník, železo, mangan, hořčík, měď, draslík a stopy molybdenu, křemíku, bóru, jódu a kobaltu.
Poměr obsahu látek ve vařených a nevařených vločkách je 1:6!
Spolu s vločkami je třeba jíst nebo pít potraviny, které mají zvýšený obsah vápníku, jednak, že vločky vápník neobsahují, jednak, že vločky vápník značně snižují, jednak jako prevence proti nemocem z nedostatku vápníku. Vločky totiž obsahují dost kyseliny šťavelové.“
Aby mohl člověk jíst vločky syrové, musí si je sám připravit na vločkovači, protože při průmyslové výrobě se ovesné zrno namočí a pak suší horkým vzduchem. Tím se zajistí, že vločky nežluknou, protože se zničí enzymy – a s nimi samozřejmě další prospěšné látky. Doma si připravíte vloček jen tolik, kolik zrovna potřebujete.
Já si před pár lety koupila mlýnek na mouku kombinovaný s vločkovačem, nechci dělat zjevnou reklamu nějakému výrobku, ale musím říct, že jsem velmi spokojená, a kdybych se měla dnes znovu rozhodnout, neváhala bych. Obilí nakupuji v bezobalových obchodech po deseti kilech.
Vločky si namáčím večer do vody, do rána změknou a nabobtnají, vařit se nemusí. Zmíněný vápník doplňuji buď mákem sezamem, slunečnicí, chia semínky, mandlemi nebo sojovým jogurtem.



11 komentářů:

  1. Evo,
    také mám ráda k snídani vločkovou kaši, ale do teď jsem jí upravovala tepelně :-o
    A o vločkovači slyším poprvé!
    Díky za Vaše zkušenosti !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych měla vybrat jeden kuchyňský přístroj, bez kterého se nechci obejít, byl by to právě ten mlýnek s vločkovačem :) Je to sice drahá sranda, ale stojí to za to.

      Vymazat
  2. Vločky si namáčím každý večer, ale ty kupované. Už si nedovedu bez nich představit ráno. Vozím si je i na dovču. Díky za inspiraci, musím se kouknout jak vůbec vločkovač vypadá...

    OdpovědětVymazat
  3. My si teď prazime svoje müsli. Vločky, ořechy, trochu medu. Myslíte, ze pečením se sníží obsah látek a minerálů stejně jako vařením?

    OdpovědětVymazat
  4. Evi, v které knize od J. Janči se píše o ov. vločkách a vápníku? Ráda bych si ji koupila. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento úryvek je z knihy "Co nám chybí?" O obsahu živin a prvků v rostlinách se ale píše i v sedmidílném Herbáři léčivých rostlin.

      Vymazat
  5. Dobrý den,
    koupila jsem si mlýnek na obilí a přemýšlím i o vločkovači. Můžete mi prosím poradit, kde koupit kvalitní obilí ve vetším množství? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, žito a špaldu kupuji od pana Netíka z Dobrušky, oves od pana Křivánka (Opobchod.cz)

      Vymazat
  6. Dobrý den, je možné zmínit jaký typ/značku vločkovače používate? Děkuji

    OdpovědětVymazat