KYNUTÝ CELOZRNNÝ KNEDLÍK

Co si budeme povídat, knedlík z bílé mouky je nadýchaný a jemný, ale tenhle je zase zdravější a rozhodně se nedá říct, že by nebyl dobrý, je jen poněkud robustnější a drsnější, inu, jako rváč z dělnické čtvrti, žádná bílá vymydlená slečinka 
400 g celozrnné špaldové mouky, 100 g jemných ovesných vloček, sůl, sušené bylinky podle chuti, 1 lžíce instantního droždí, 1 lžíce rostlinné náhražky vajec (např. Hrašky) rozmíchané v troše vody a 250 ml vlažné vody promícháme v míse a dobře zpracujeme těsto, které necháme 45 minut kynout v teple pod ubrouskem. Vykynuté těsto znovu prohněteme a rozdělíme na dvě stejné části. Z každé vytvarujeme šišku a vaříme v dostatečném množství osolené vody 20 - 25 minut. Během varu několikrát otočíme. Uvařené knedlíky na vále propíchneme špejlí, aby unikla pára a nesrazily se. Podáváme s jemnými krémovými omáčkami, například se skvělou hříbkorajskou.


5 komentářů:

  1. Na talíři vypadají jako plátky sekané, což u Vás nehrozí. Musím přiznat, že manžel je dobrý strávník a přijímá i mé různé zdravější produkty na talíři, ale tyhle knedlíky by mi možná nejedl. Schválně mu fotku ukáži :o).
    Evo, mějte pohodový den.
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky mě znovu překvapí formulace "to by MI nejedl", kterou používá spousta žen nejen na internetu, ale i v reálném rozhovoru :)
      Klidně mu fotku ukažte, ale z fotky se těžko odhadne chuť. Tedy pokud váš muž netrpí předsudky a neodmítá jídlo jen kvůli tomu jak vypadá, to přece dělají děti. Krásný den i vám.

      Vymazat
    2. Myslím, že na té formulaci není nic špatného, kdyby vařil on, tak by to mohl říct i obráceně, že bych mu to nesnědla já. Ne, opravdu netrpí předsudky a nechová se jako dítě, ale jíme i očima...

      Vymazat
  2. Zdravím Evo, tak ten knedlík je naprosto fantastický. Děkuji Bára

    OdpovědětVymazat