TŘETÍ KUCHAŘKA

Třetí Kuchařka ze Svatojánu je na světě. Nikdy bych si nepomyslela, že vydám jakoukoliv knihu, natož tři! Jsem průměrný fotograf, průměrný kreslíř, průměrná kuchařka a slovem vládnu též průměrně. Jakmile se ale tyhle moje průměrnosti sejdou, může vzniknout něco pěkného.
Doufám, že mi i nadále zachováte přízeň, děkuju vám, svým fanouškům a čtenářům, protože bez vás bych si psala jen do šuplíku.
Když jsem roku 2014 psala svou první kuchařku, v našem jídelníčku se běžně vyskytovalo mléko, sýry, tvaroh, smetana a jogurty. Čím více se ke mně ale dostávalo informací o tom, jak funguje mléčný průmysl, tím méně jsem byla ochotná se na něm nadále podílet. Postupem času, nešlo to ze dne na den jako u masa, jsem z kuchyně zcela vyloučila veškeré mléčné produkty. Ti z vás, kdo je nadále konzumují, jednoduše v receptech nahradí rostlinné mléko, smetany a veganské sýry za výrobky z mléka kravského, nijak vás to ve vaření neomezí. Naopak ti z vás, kterým překáží občasné použití vajec v mých receptech, je většinou velmi snadno nahradí Hraškou.
Během let se také změnil obsah mé spíže. Naučila jsem se používat nejen kvalitní fermentované výrobky, jako je shoyu nebo tamari, umeocet, miso a tempeh, ale také množství různého koření, o kterém jsem neměla dříve ani tušení. Z vlastní zkušenosti vám mohu doporučit, abyste se nebáli zkoušet nové suroviny, nové recepty a nové chutě, nehrozí vám nic horšího, než že už to příště znovu neuvaříte. Nechte si chutnat!


17 komentářů:

  1. Těším se na další díl, na nové recepty.Sice nejsme vegetariáni, ale nepřeháníme to s masem a zeleninu miluji.Ráda zkouším vaše recepty, jsou jednoduché, chutné, suroviny dostupné.
    Mějte krásné dny. A sluší vám to!
    Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluji Evi k nové knize, na kuchařku se těším, nechám si ji zase nadělit, třeba k Vánocům. Moc ráda podle Vašich receptů vařím a snad na jednu výjimku vždy s úspěchem :) Hodně receptů už je pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Jo a Vy vůbec nejste průměrná, naopak úžasná a moc šikovná ženská!!! A krásná.

    OdpovědětVymazat
  3. Gratuluji! Sama nyní procházím podobnou změnou jídelníčku. Jako vegetariánka se čím dál tím víc dostávám k tomu, že nejíst jen maso nestačí a tak se ze mně stává veganka. Každopádně tuto změnu všem doporučuji a jsem ráda, že ji ve své kuchařce podporujete také!

    OdpovědětVymazat
  4. Gratuluji! Sama nyní procházím podobnou změnou jídelníčku. Jako vegetariánka se čím dál tím víc dostávám k tomu, že nejíst jen maso nestačí a tak se ze mně stává veganka. Každopádně tuto změnu všem doporučuji a jsem ráda, že ji ve své kuchařce podporujete také!

    OdpovědětVymazat
  5. Budu se těšit, že si zase rozšířím domácí knihovnu (jenom je škoda, že nemáme nafukovací byt) - ať se knížka dobře prodává:-) a třeba bude i časem čtvrtá:-) Zuzana

    OdpovědětVymazat
  6. a ještě malý dotaz - dá se někde kuchařka koupit s podpisem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel ne, jedině navštívit nějakou autogramiádu, pokud mě někam pozvou :)

      Vymazat
    2. Pozvou! Zdravíme srdečně ze semilské knihovny :-)

      Vymazat
  7. Děkuji všem za milé komentáře :)

    OdpovědětVymazat
  8. My máme v nabídce našeho obchodu Vaše kuchařky stabilně, tak jsme se na třetí díl moc těšily a nezklamal. S kolegyní také preferujeme bezmasou a bezmléčnou stravu, takže za nás posun dobrým směrem a jsem si jistá, že i pro mnoho našich zákaznic to bude skvělý kousek do jejich kuchařkové sbírky! Rozhodně po důkladném prohlédnutí vřele doporučujeme!

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den paní Francová,
    po dlouhém těšení na Vaši novou kuchařku jsem se dočkala. Mám z ní velkou radost a musím říct, že předčila mé očekávání. Je velmi povedená. Jsem již rok na veganské stravě a nehodlám na tom nic měnit. Vaše kuchařka je pro mě velkou inspirací.
    Děkuji :-)
    Přeji krásné podzimní dny :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den,tak už v mé knihovničce září i Vaše třetí kniha! A ta nejvíce lahodí mým chuťovým pohárkům a obal knihy zase mému oku ;)!Jen mám trochu problém se stupni, které uvádíte u některých receptů. Včera jsem pekla Sladké celozrnné dalamánky a ačkoliv se mi stupeň pečení zdál dosti vysoko,dodržela jsem Váš postup přesně. Ovšem 10minut pred koncem pečení jsem cítila nepříjemný zápach a pak jsem to vytáhla téměř spálené... Uz se mi to stalo i u jednoho receptu z Vaší předchozí knihy. Není těch 230st.opravdu moc nemám péct raději na obvyklých 180st.? Děkuji za odpověď a přeji krásné a plodné dny!M.Matějková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji :)
      Uvádět teploty u receptů je vždycky ošemetná věc, ale lidé to vyžadují, tak to dělám. Ona totiž každá trouba peče jinak a zrovna ta moje asi peče méně než ta vaše. Chce to prostě spolehnout se na své zkušenosti, které máte s vlastní troubou a na recept se ohledně teploty neohlížet.

      Vymazat
    2. Moc děkuji za odpověď! Učiním tak ;)!

      Vymazat