RYBÍZOVÝ LIKÉR

Plody černého rybízu jíme přednostně syrové, ale pokud si jej chceme uchovat i na zimu, jednou z možností je i rybízový likér, který účinkuje dobře při stavech vyčerpání, stresu, v rekonvalescenci, a zejména v geriatrii je výborným posilujícím prostředkem. Samozřejmě podávaném v malém množství! 
Protože je pro sklizeň černého rybízu nejvyšší čas, recept vám dávám už teď, ačkoliv celý likér bude hotový až se začátkem nového školního roku. Kdo ho chcete zkusit (třeba jako vánoční dárek pro babičku nebo dědu), otrhejte půl kila černého rybízu, důkladně ho rozmačkejte mačkadlem na bramborovou kaši a zalijte 500 ml slivovice nebo vodky. Uzavřete a nechte na okně dva měsíce macerovat. Denně protřepejte. Po dvou měsících přeceďte přes plátno a promíchejte s 500 ml vody svařené s 500 g přírodního cukru. Naplňte do lahví a uchovejte v temnu a chladu.


Žádné komentáře:

Okomentovat