OMÁČKA ZA ČERVENÉ ŘEPY A VLOČKOVÉ KNEDLÍKY

Pokud máte rodinu přístupnou zdravějším alternativám klasického „knedlíku s omáčkou“, neváhejte vyzkoušet tuhle hezky barevnou variantu, vůbec totiž není špatná!
Omáčka:
Půl kila omyté červené řepy uvaříme doměkka, oloupeme a nastrouháme najemno. Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli se špetkou mletého fenyklu, vmícháme červenou řepua 400 ml sojového mléka, do kterého jsme rozkvedlali dvě lžíce hladké mouky. Osolíme a zvolna dusíme 5 – 10 minut. Odstavíme a dochutíme šťávou z půlky citrónu.
Knedlíky:
V míse promícháme 400 g celozrnné špaldové mouky, 100 g ovesných vloček (jemné jsou lepší), vrchovatou lžíci veganské náhrady vejce (nebo vejce), sůl a dvě lžíce sušeného libečku (v létě čerstvého). 20 g čerstvého droždí rozmícháme dohladka v 250 ml teplé vody (v případě, že dáváme vejce, dáme vody o něco méně) a vlijeme do mísy. Promícháme a na vále důkladně prohněteme. Vrátíme do mísy, potřeme vodou, zakryjeme ubrouskem a necháme hodinu kynout v teple. Po hodině znovu prohněteme a vytvarujeme dva stejně velké knedlíky, které necháme ještě 15 minut dokynout. Přivedeme k varu dostatečné množství slané vody, knedlíky do ní přesuneme a vaříme 15 minut po jedné a 10 minut po druhé straně. Po vytažení z hrnce propícháme špejlí, aby vyšla pára.



Žádné komentáře:

Okomentovat